2016. április 15., péntek

Részletek A Kiválasztott 2. rész audiokommentárjából

Mivel A Kiválasztott 2. rész DVD-jén és Blu-Rayén mi nem kaptuk meg Francis Lawrence és Nina Jacobson audiokommentárját, azt ígértem, ha találok róla leírást, megosztom veletek. Nos, a VictorsVillage oldala készített egy összefoglalót és bár ez nem túl bő, azért lefordítom Nektek.


Utoljára

Rögtön az elején van egy nagyon aranyos pillanat, amikor Francis Lawrence megjegyzi, hogy ez az utolsó közös audiokommentárjuk Nina Jacobsonnal... ezeken a filmeken legalábbis. Ez persze nem újdonság, hisz eddig is tudtuk, hogy az Odüsszeia adaptálását közösen tervezik, de azért jó volt hallani, hogy így a sorok között bár, de ezt itt is elismerték.

Ezek a filmek Katniss-szel kezdődnek és végződnek

Francis filmjei legalábbis. Francis megemlíti, hogy tudatosan építette fel így a filmjeit.


A Dió lerombolását nem közelről, hanem Katniss szemszögéből mutatják


Üdítő különbség napjaink népszerű szuperhősös filmjeihez képest, hogy a Kiválasztott 2. rész készítői úgy döntöttek, nem mutatják meg közelről a Dió látványos felrobbantását és megsemmisítését, hanem a távolból, Katniss szemszögén keresztül élhetjük át azt. Ez több előny mellett [nem dicsőítik ezáltal is az erőszakot; mindent igyekeznek Katniss-en keresztül éreztetni] anyagiak szempontjából is spórolást jelentett.

Nincs sírás a végéig

A 2. körzetben játszódó jelenet során egy könnycsepp kicsordult ugyan Jen szemén a hideg miatt, de még ezt is eltávolították digitálisan. Suzanne és Francis úgy érezték, Katniss nem sír ebben a filmben egészen a végéig, mert túlságosan ledermed attól a sok mindentől, amit megtapasztal.

Francis asszisztense kétszeres munkaidőben dolgozott a Kiválasztott 2. rész forgatása során

Ráadásul az is ő volt, aki lelőtte Katnisst a 2. körzetben.

Jenának kopasz dublőre volt

Francisnek nem volt szíve, hogy megkérje Jenát, hogy borotválja le a haját egy év során többször is (mindösszesen 10 forgatási nap kedvéért), ám úgy gondolta, a kopasz-sapka túl műnek látszana. A megoldás az lett, hogy kopasz dublőröket szerződtettek, akiket digitálisan tettek a filmbe. [Ez amúgy eléggé ellentmond annak, hogy Johanna kopaszságával kapcsolatban rengeteg kulisszák mögötti anyagot láthattunk és ott kifejezetten azt mondták, Jena viselt kopasz-sapkát.]

Felmerült, hogy kivágják Annie és Finnick esküvőjét


A film készítői aggódtak amiatt, hogy az esküvői jelenet lelassítja a filmet, Nina azonban tudta, hogy a rajongók nem örülnének, ha kimaradna ez a jelenet, Végül megtalálták a módját, hogy beemeljék a legfontosabb elemeket és közben a háttérben haladjon is előre a történet.

A Noisy le Grand (ahol a fekete olajos jelenet játszódott) környékén élők megneszelték a forgatási helyszínt felderítő csapatot és később a forgatást is

A forgatási helyszínt felderítő csapatnak biztonságisokkal kellett visszatérniük a helyszínre, miután valaki tojással dobta meg őket. Amikor pedig elkezdődött a forgatás, az ott élők tovább dobálóztak mindenfélével, így a biztonsági szolgálatot meg is kellett erősíteni.

Francis alig várta a csatornajelenet forgatását, ám a valóság nem lett olyan izgalmas

Francis izgatott volt, hogy a csatornajelenet alkalmával végre leforgathat egy jelenetet a filmhez, ami tényleg nagyon félelmetes lesz. Sajnos ez azonban együtt járt azzal, hogy heteken keresztül kellett a hideg, nyirkos, klausztrofób alagutakban forgatniuk, hogy felvegyék a szükséges jelenetsorokat.

Jó buli volt összezavarni az izgalmakra várakozó közönséget

Francis nagyon jót szórakozott azzal, hogy felkorbácsolta az izgalmakra váró közönség érzéseit a csatornajelenet során. Élvezte ezen jelenetsor feszültségének felépítését és megemlítette, hogy bizonyos felvételeket úgy készített el, hogy azt higgyük, Polluxot megtámadják... persze végül nem az lett a támadás kezdete.

Finnick hősies pillanatának fontossága


Rengeteg időt töltöttek el azzal, hogy kidolgozzák Finnick végső csatájának részleteit, hogy végül átérezhessük Finnick önfeláldozásának fontosságát. De itt nincs lehetőség arra, hogy megálljunk és feldolgozzuk azt. A gyász a folyamatos menekülés közepette önti el az embert és ennek átadására a zenét használták eszközként.
[Szerintem pedig ebben nem voltak sikeresek: személy szerint úgy gondolom, igenis meg lehetett volna állítani az időt egy pillanatra, hogy egy gyors visszatekintést, Finnick életének lepergését lássuk Katniss gondolataiban, az a zene, amit itt említenek nekem például nem tűnt fel, hogy gyászt sugároz. Illetve Finnick halálának forgatásáról nemigen beszéltek a dokumentumfilmben sem.]

A háború következményeinek bemutatása 13 éves korhatár besorolásban

Annak érdekében, hogy a film beleférjen a 13-as korhatár besorolásba, minimalizálni kellett a szereplő vér mennyiségét és nagyon óvatosan kellett felépíteni a jeleneteket. Folyamatosan tárgyalniuk kellett az MPAA-val [az USA-beli "médiatanács"] a film intenzitása miatt. Francisnek az érzelmi következményeket bemutató jelenetekre is nagyon oda kellett figyelnie.

Katniss sebek nélkül

Sokan nagyon csalódottak voltak, amiért a film végén csak egyetlen pillanatra mutatják Katniss égési sérüléseit, majd úgy oldják meg, hogy a varázslatos kapitóliumi gyógyszerek teljesen eltüntessék azokat. Nina azt mondja, hasonlóan ahhoz, hogy végül Peetának sem lett műlába, itt is inkább az érzelmi, nem pedig a fizikai károsodásokra összpontosítottak.

Viszlát, Gale!


Ennek a jelenetnek a vége eredetileg az lett volna, hogy azt mondja Gale-nek, hogy "Tűnj innen!", amikor azonban levetítették Suzanne-nak, az írónő azt mondta, most először nem szerette Katnisst. Ezért aztán átgondolták a párbeszédet és végül az lett a vége, amit mi is láttunk.
[Én tartom, hogy tovább "lágyítottam" volna még azzal, ahogy a könyvben is van, hogy Katniss nem tud megszólalni, ezért nem is mond inkább semmit. Nekem még ez is túl elutasító.]

A kapitóliumi Éhezők Viadaláról való szavazás

Amikor Katniss igen-t mond, azt vajon a bosszúvágy vezérli vagy ez csak egy csel, hogy Katniss megszabadulhasson Coin-tól? Persze úgy sejtjük, ez utóbbi, a film készítői azonban úgy építették fel a jelenetet, hogy a közönség maga dönthesse ezt el.

A macskás jelenet felvétele során nem esett bántódása a macskának

Ha bárki is aggódott volna Kökörcsin biztonságáért abban a jelenetben, amikor Katniss mindenfélével megdobálja, most megnyugodhat: Katniss valójában semmit nem vágott hozzá, a poharakat utólag, digitálisan tették a jelenetbe.

A kézfogás a legtöbb, amit kaphatunk

Nina tudja, hogy a rajongók többre vágytak volna, mint holmi kézfogás az Igaz vagy Nem igaz? jelenetben a film végén, de ettől nem lettek volna szimpatikusabbak. Persze mindig is tudtuk, hogy ez a sorozat nem a szerelemről szól.
[Mindenesetre ez a megoldás teljesen érzelemmentes lett, nyugodtan elmosolyodhattak volna és megcsókolhatták volna egymást ezek ott ketten, ha már ekkora nagy beismerések zajlanak. Igaz vagy nem igaz???]
Forrás: VictorsVillage

2 megjegyzés:

  1. Én a kézfogással meg voltam elégedve, számítottam rá, hogy Katniss nem fogja ezerrel csókolgatni Peetát, annak ellenére, hogy szereti. Nekem ezzel nagyszerűen ábrázolták, hogy Katnissnek időre van szüksége. Ámde az epilógusban szívesen megnéztem volna Peetát és Katniss, ahogy együtt ülnek a fűben(hasonlóan mint a filmben Katniss) és a gyerekeiket nézik. De így is jó volt, Katniss arcáról sugárzott a szeretet és a boldogság, miközben nézte őket, annak ellenére, hogy a gyász és a keseredettség kisebb mértékben ugyan, de jelen volt nála.

    VálaszTörlés
  2. Szamomra Prim halála is rovid volt sot egy bumm es Ennyi. Jo ha 2 percet szerepelt. De az interjukon meg kerdezz-feleletek el mindig elmondta h a karakter mekkorat fejlődött meg teljesen mas lesz meg minden megváltozik stb stb bla.

    Szamomra Nina abszolút unszimpatikus. Kar h nem valtottak le

    Az epilogushoz annyit hogy Jennifer vagy a stáb divattanacsadoja kap egy nagy egyest Katniss ruhája miatt. Mi az a szett?? egy 70 éves oregno hord olyat.
    De Ennyi baj legyen:D

    VálaszTörlés