2016. április 19., kedd

Francis Lawrence Blastr interjú

Kifogyhatatlan interjúim egyik (utolsó? - mondjuk a kettővel ezelőtti Francis interjúra is azt hittem) darabja. Ezúttal a Blastr-től. Cikkem még mindig halomban, kezdem azt érezni, hogy ez az Éhezők Viadala egy feneketlen kút.

Először is egy videó, amely félig ugyan átfedésben van a következő interjúval, de nem teljesen.
A lentieken kívül Francis arról beszél itt, hogy szerinte nem lehetne egy nagy filmet csinálni A Kiválasztottból, mert az 1. rész utolsó jelenete (Katniss nézi a vergődő Peetát) és a 2. rész első jelenete között szerinte van egy kis szakadék.
Ezen film után is szívesen visszatérne Francis a kis filmekhez is, illetve azt mondja, nem a film mérete, hanem a története a lényeg és a benne szereplő karakterek a fontosak.


Hogy látja most így utólag, ezen filmek maratonja hogyan változtatta meg Önt rendezőként, vagy azt, hogy hogyan közelít meg egy feladatot?
Biztos vagyok benne, hogy megváltoztatott. Egyelőre még nem tudnám megmondani, miként változtatott meg, de nagyban megváltoztatott, hiszen nem sok embernek van lehetősége, hogy ilyen sok mindent forgasson le közvetlenül egymás után, és az, hogy ilyen sok dolgot csináltam, rengeteg időmet emésztette fel.

Hatalmas mennyiségű alapanyagot talált Suzanne Collins regényeiben. Volt-e valaki vagy valami, amit kivágtak, pedig szerette volna, ha benne lettek volna a filmekben?
Igen, egyetlen dolog van, ami hiányzik és ez még a Futótűzben van, egy olyan jelenetsor, amikor Katniss elmegy egy kis faházba a tópartra, ahol korábban az édesapjával úsztak és találkozik két karakterrel, Bonnie-val és Twill-lel. Az nagyon szépen megalapozta volna a 13. körzet létezését, én pedig tényleg azt kívánom, bárcsak kitaláltuk volna, hogy tegyük bele a forgatókönyvbe. Nem tudtuk úgy megcsinálni, hogy ne érződjön úgy, mintha túlságosan is eltérne a témától. Talán ez az egyetlen, amit nagyon bánok. A Kiválasztott filmekkel kapcsolatban azt kellett volna megoldanunk, hogy A Kiválasztott 2. részében többet láthassuk Primet, de olyan sokáig vagyunk távol tőle, hogy ez gyakorlatilag lehetetlen volt.

Van olyan jelenet az utolsó filmben, amelyre kifejezetten büszke, hogy minden úgy volt benne, ahogyan kell?
A végén sok mindenre büszke vagyok. A szavazási jelenet nagy leleplezés és a filmnek komoly fordulópontja. Emlékszem, egy párizsi kastélyban forgattuk, és amikor elpróbáltuk és elkezdtük forgatni, egyszerűen úgy éreztem, összeáll az a rengeteg munka amit belefektettünk. Nagyon elégedett voltam azzal, hogyan jut csúcspontjára az a sok minden, ami mindaddig felhalmozódott, sok szál itt fut össze.

Napjaink sok kasszasiker filmjével ellentétben rengeteg tényleges hatást is felhasználtak, ahelyett, hogy 100%-ban számítógépes effekteket használtak volna. Miért ebbe az irányba indultak és meg kellett-e harcolni ezért a dologért?
Szerintem az emberek nagyra értékelték ezt. Szerintem hatalmas különbséget jelent a filmmel kapcsolatos érzéseinkben, sokkal életszerűbbnek tűnik így. Egy kicsit persze meg kellett harcolni, mert adózás szempontjából voltak kedvezőbb helyek, mint Berlin vagy Párizs, és bár azok is nagyszerű helyek lettek volna, így meg kellett küzdeni a stúdióval, hogy elutazhassunk, ahelyett, hogy Atlantában forgatunk, amiről tudtuk, hogy ott viszont nem tudnánk ugyanígy megcsinálni. Ha Atlantában maradtunk volna, még több számítógépes effektre lett volna szükségünk. De végül a stúdió is támogatta a munkánkat.

Hosszú időszak megfeszített munkája után végre pihenhet. Hogyan töltődik fel?
Van pár dolog. Az egyik, hogy újranézem a filmeket. A másik, hogy kicsit nem foglalkozok semmivel sem. Általában nem teszek olyat, hogy csak úgy ülök, anélkül, hogy bármit is csinálnék, de most néhány hétig ez volt a program. Nem mentem be az irodába és egy darabig nem foglalkoztam a munkával. De az ember lassan újra elkezd telefonálgatni és olvasgatni.

Mely filmek tetszettek Önnek, amelyeket most nézett meg, hogy utolérje magát?
Nagyon élveztem az Ex Machinát, a Brooklynt és a Carolt.

Nagyon közel került a producerekhez és szereplőkhöz. Megpróbál majd ismét együtt dolgozni valakivel valamelyik közelgő munkája során?
Nagy örömmel dolgoznék együtt ismét ezekkel az emberekkel. Jennel (Lawrence) van pár dolog előkészületben.
Forrás: Blastr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése