2016. április 9., szombat

Milyen lenne a sorozat Peeta szemszögéből

A Bustle cikke érdekes dolgot vet fel, talán egy cikk erejéig érdemes is rágódni a témán. Ennek fordítását fogadjátok most szeretettel:

Nézzétek, én szeretem Katnisst. De fél lábamat adnám (érted a célzást, ugye?), hogy elolvashassam a sorozatot Peeta szemszögéből. Nem Katnissé helyett, mert úgy vélem, a női főszereplős történetek nagyon fontosak, de Katniss verziója mellett. Ha a Szürke Ötven Árnyalatát elolvashatjuk Christian szemszögből is, miért ne élhetnénk át az Éhezők Viadala történéseit úgy, ahogyan Peeta látta? Az ő története az egyik legérdekesebb dolog a könyvben, mégis ő az, akiről a legkevesebbet tudunk meg. Ez az E/1-ben íródó könyvek átka, hogy más karakterekbe nem láthatunk bele annyira.


Még talán Gale-ről is többet tudunk meg, mint az elátkozott szerelmesek férfi tagáról. Tudjuk Gale testvéreinek, édesanyjának nevét, mi történt az apukájával és így tovább. Persze azt is sejtjük, hogy Peeta anyja elég agresszív volt és hogy Peetának volt két bátyja, de most kicsit kitölteném az üres helyeket. Persze továbbra is örömmel olvasnám, ha Suzanne Collins megírná Peeta hivatalos életrajzát, de most játszadozzunk el vele egy kicsit mi.

Az Éhezők Viadala

Ez a könyv inkább Peeta háttértörténete lehetne. Nagyon keveset tudunk csak arról, hogy bele van zúgva Katnissbe és hogy mindez egy ének órán kezdődött az iskolában, amikor Katniss édesapja még élt és Katniss haja is két copfba befonva volt még befonva egy helyett. Azt is tudjuk, hogy néhány évvel korábban szándékosan égetett meg kenyeret, - kockáztatva ezzel anyja haragját - hogy odaadhassa azt Katnissnek, amikor a lány és családja éhezett. Később az Arénában szövetkezik a Hivatásosakkal, hogy elterelje a figyelmüket arról, hol van valójában Katniss, de ennyi. Íme tehát az én képzeletbeli háttértörténetem Peetáról:


Peeta két bátyja mellett nő fel, akik nem igazán törődnek vele, legfeljebb, ahogyan a fiútestvérek szokták, ugratják és néha megverik öccsüket. Peeta érzékeny fiú és láthatóan nem érzi jól magát testvérei piszkálása mellett. Anyja egyértelműen agresszív típus. Amikor a Futótűzben Gale-t megkorbácsolják, Peeta már a hangok alapján tudja, mi történik, mielőtt látná az eseményeket, mert neki is voltak hasonló tapasztalatai.

Peeta apja kedves és jó természetű ugyan, de nem elég erős ahhoz, hogy kiálljon gyerekei mellett, hogy felesége ne bántalmazza őket fizikailag. Amikor Peeta iskolába járt és Katniss jelentkezett, hogy elénekeljen egy dalt, valószínűleg úgy képzelte, a lány olyan életet él, amilyenre ő maga is vágyik: gondoskodó anyuka és apuka mellett. Peeta tudja, hogy édesapja egykor szerelmes volt Katniss anyukájába, ezért talán Peeta is azt kívánja titokban, bárcsak neki is ilyen anyukája lenne, aki mellett énekelgetve nőhetne fel, ahelyett, hogy folyamatosan verik.

A körzet egyik lakójaként Peeta mindent megtesz, hogy beilleszkedjen a közösségbe, ám fél szemét folyamatosan Katnissen tartja. Ezért látta azt is, amikor a lány éhezett és segített is neki. Pitypangot szedett neki, és közben lassan felnő, megerősödik és megbizonyosodik arról, hogy Katniss is rendben van. Kétség sem fér hozzá, hogy ha Katniss később is éhezett volna, akkor máskor is égetett volna meg a lány számára kenyeret, mert valószínűleg ez az egyetlen alkalom, amikor egy megégett kenyér romantikus lehet.


Ami az Aratást illeti, vegyes érzelmek között őrlődik, amikor Katniss-szel együtt kiválasztják, ezért sírja el magát. Egyrészről örül, hogy végre egy kicsit több időt tölthet a lánnyal, akibe már évek óta szerelmes. Másrészről viszont legjobb esetben is legalább egyikük meghal, de nagyobb a valószínűsége, hogy mindketten meghalnak az Arénában. Nem valószínű egyébként, hogy Peeta egyébként minden apróság miatt elsírná magát. Megszokta már, hogy anyukája folyamatosan terrorizálta és a bátyjai is csak piszkálták. Katniss Peeta sírását a gyöngeség jeleként aposztrofálja, pedig valószínűleg Peetát életében nem érdekelte más Katniss-en kívül, egyedül a lány képes arra, hogy megríkassa őt. Még az Arénákban elszenvedett fájdalmak hatására, sőt szülei halálának hírére sem tör ki könnyekben, csak akkor, amikor attól fél, elveszítheti a lányt.

Peeta nyilván elég okos ahhoz, hogy rájöjjön, a szerelmes témát a szponzorok kedvéért játsszák. Vajon ő már akkor szerelmes volt a lányba vagy csak az életben maradás kedvéért tett úgy? Személy szerint úgy vélem, nagyjából ugyanúgy érezhetett Katniss iránt, ahogy a lány érzett iránta A Kiválasztottban. Igen, az márpedig szerelem volt, csak Peeta nem érezte a súlyát, amíg rá nem jött, hogy egy csapásra elveszítheti Katnisst. Hirtelen megbánta, hogy évekig csak messziről nézte a lányt, ahelyett, hogy megszólította volna, átkozta, hogy az anyja a fejébe verte, hogy csak a vele egyenrangúakkal barátkozhat, azt kívánta, bárcsak ne érdekelte volna, hogy Katniss a Peremből származik, hisz valójában tényleg nem érdekelte, csak szerette volna, ha a családja nem neveti ki ezért is.


Tehát ő, a pékfiú szerelmes volt a fonott hajú lányba, most viszont hamarosan elveszíti őt, hacsak ki nem talál gyorsan valamit. Peeta egyetlen pillanatra sem adta fel a reményt, mióta csak kimondták a nevét az Aratáson. Ráveszi Haymitchet, hogy segítsen nekik, kitalálja, hogyan kedvelteti meg magukat a közönséggel, majd az Arénában megtesz mindent, hogy biztonságban tudja Katnisst.

Az első könyv vége felé megtudjuk, hogyan töltötte Peeta az idejét az Arénában, mielőtt Katniss megtalálta volna:
"Most a nézők szemszögéből is megismerhetem az eseményeket: Peeta félrevezette a Hivatásosakat, hogy megmentsen, egész éjjel virrasztott a vadászdarazsak fája alatt, szembeszállt Catóval, hogy megszökhessek, és a patak mellett a sárban fekve a nevemet suttogta álmában."
Igen ám, de ebből az összefoglalóból kimarad, amikor visszamegy és megöli a lányt, akit a Hivatásosak megsebesítettek. Ott vitatkoznak, hogy vajon megölték-e vagy sem, amikor Peeta visszamegy és bevégzi a dolgukat. Úgy tűnik, a könyvekben és a filmekben sem szenteltek elég figyelmet Peeta erejének és bátorságának. A filmekben leginkább hátráltató tényezőként van jelen (mondjuk elviekben műlába van, ugye? Vagyis nem teljesen az ő hibája, hogy a Futótűzben nem tud végig rohanni a dzsungelben.) Ő egy érzékeny lélek, de ugyanakkor erős is. Annak kell lennie, miután egy ilyen gyerekkort átvészelt.

Amikor tehát visszament és megölte azt a lányt (messze korábban kezdett el gyilkolni tehát, mint Katniss), akkor azt valójában kegyelemből tette. A lány addigra szenvedett, így Peeta elérte, hogy szenvedései véget érjenek. El tudom képzelni, hogy esetleg ugyanúgy leült a lány mellé, amíg az meghalt, ahogyan tette később a morflingfüggő nővel is. És éppúgy, ahogyan később Marvel kísérti rémálmaiban Katnisst, Peetát ez a névtelen lány kísérti.


Győzelmük után Peeta és Katniss nem beszélnek egy ideig. Ez idő alatt Peeta minden bizonnyal az érzelmeit próbálta helyretenni. Miközben egy része mindig is szerette Katnisst, nem valószínű, hogy a Viadal végéig hajszálnyi remény is élt volna benne, hogy ők ketten egyszer egy pár lehetnének. A Viadal elején ugye úgy tudta, hogy legfeljebb egyikük maradhat életben, ő azonban szó nélkül feláldozta volna magát Katnissért. Azt azonban sosem gondolta volna, hogy mindketten életben maradnak és kapcsolatuk új irányt vehet. Ezért aztán, amikor Katniss elkezd színészkedni a kamerák kedvéért, Peetának minden bizonnyal megfordul a fejében, hogy kettejüknek talán lehet közös jövője. Így aztán sejthetjük, mennyire összetört a szíve, amikor megtudta, hogy Katniss csak azért színészkedett, hogy megmentse kettejüket. Ő ezt ugyan megértette, de a szíve továbbra is nyitott volt a szerelemre.

Futótűz

Ebben a kötetben sokat látjuk Peetát, miután a páros visszatérne az Arénába, tudjuk, hogy ismét hajlandó lenne magát feláldozni Katnissért, de egészen az Aratásig nem sokat tudunk meg a Viadal utáni hétköznapjairól. Csak azt tudjuk, hogy fest és az Arénában történtek és hogy elveszítette a lányt, akiről kis időre azt hitte, viszontszereti, őt is megsebezték. Nagyrészt úgy tűnik, Peeta visszatért megszokott, korábbi életéhez a Viadal után. Süt, a családjával él. Abban csak reménykedhetünk, hogy az anyja már nem veri, de az, hogy felismeri Gale korbácsolásának hangjait, nem erre enged következtetni. Az a hang túl frissen él Peeta fejében.

Noha Peeta szintén sérült, képes arra, amire Gale sosem: Katniss szemszögéből szemlélni a dolgokat. Peeta később bocsánatot kér, amiért hűvös volt és távolságtartó, mert rájön, hogy nem volt szép dolog arra kérnie Katnisst, hogy ragaszkodjon ahhoz, amit az Arénában feszültségteljes hangulatban mondott neki. Azt, hogy ezt saját maga ismerte fel, anélkül, hogy Katniss felhívta volna rá a figyelmét, arra szintén azt bizonyítja, milyen érzékeny Peeta. Ő tényleg elgondolkodik a dolgokon a Viadal után, felismeri hibáit és bocsánatot kér Katnisstől.


A könyvben nem látjuk, miképp gondolkodott Peeta a háttérben, amikor kitalálta, hogy azt hazudja, hogy Katniss babát vár (hogy megpróbálja leállítani a Mészárlást), de minden bizonnyal nem egyszerű trükközés akart az lenni. Peetának talán ez volt az utolsó gyönge kísérlete, hogy elképzelje, hogy Katnisszel az oldalán éli életét, egy olyan életet, amelyben szabadon veszi feleségül, ahelyett, hogy a sors kényszerítené erre őket, és ahol Katniss terhessége örömteli hír volna, nem pedig egy botrány. Ez persze azért is lehet, mert eddigre már sokat tartotta Katnisst karjai között. Tudja, hogy Katniss ugyan nem szerelmes belé úgy, ahogyan ő azt szeretné, de azért jó érzéssel tölti el, ha együtt vannak. Szomorú, hogy rákényszerítik, hogy feleségül vegyen egy lányt, aki valójában nem akar hozzámenni, valószínűleg azért, mert ez szülei házasságára emlékezteti őt, ahol az apja végül nem azt a nőt vette el, akit tényleg szeretett volna.

Ezen túl Peeta azt is felismeri, hogy a Viadal ezúttal tényleg szokványos lesz: csakis egyikük élheti túl, ő pedig szeretné, ha Katniss lenne az, mert a lánynak vannak szerettei, Katniss nélkül azonban neki nincsenek.

A Kiválasztott

Ez az a kötet, amely a legkevésbé mutatja be Peeta nézőpontját. Peeta a könyv nagy részét a Kapitóliumban tölti, ahol bebörtönözve tartják fogva. Bárcsak A Kiválasztott 1. rész filmváltozatában megmutatták volna, ami a könyvből kimaradt, de sajnos nem tették meg, ezért most megteszem én.
Mielőtt Peetát megmentették és a 13. körzetbe szállítják, vajmi keveset tudunk róla. Igen, tudjuk, hogy megkínozták és tudjuk, hogy arra kényszerítették, hogy a kapitóliumi propaganda bábja legyen, de érdekes volna visszatérni oda, amikor elfogták.

Képzeljük el, hogy Peeta egyedül ébred fel a Kapitóliumban egy hófehér szobában egy ágyhoz kötözve, nem tudván, mi lett Katnisszel. Nem valószínű, hogy a Kapitólium bármit is megosztott volna vele, így aztán gyakorlatilag ez az első igazi kín számára. Most képzeljük el, hogy a Kapitólium a következő hetek, hónapok során arra kényszeríti, hogy újra meg újra megnézze a Viadalt, így a Kapitólium lassan megfosztja a Katnisszel kapcsolatos boldog emlékeitől és csak a kétség és a félelem marad számára. Nem csupán azt nem tudja, hogy Katnisszel minden rendben van, de lassan elveszít mindent, ami vele kapcsolatos. A Kapitólium megfosztja szerelmétől, ami kegyetlenebb, mint bármilyen fizikai kín. Persze Peetát hamarosan fizikailag is megkínozzák. Mivel azonban egy erőszakos anya mellett nőtt fel és az első Viadalon elvesztette a fél lábát, a másodikon pedig leállt a szíve, ezzel megbirkózik. De mivel Peeta egy érzékeny, csöndes fiú, mindig is az emlékeihez tér vissza, mint valamiféle biztos pont. Ezért olyan kreatív és ezért fest olyan szépen, mert a képzelete megmenti az élet borzalmaitól. Hirtelen azonban ezt is elveszik tőle.


Mindezeken túl azt is át kell élnie, hogy a környezetében mások is szenvednek: Johanna, az Avoxok. Peeta azonban nem az a típus, aki jól viseli mások szenvedéseit. Gondoljunk csak bele, mennyire elszomorodott, amikor a Morflingfüggő nő [akit ráadásul nem is ismert olyan jól] meghalt a karjaiban. Peeta megérti az emberi élet erejét és hogy mit jelent, ha akár egyet is elveszítünk közülük, ezért aztán az, hogy úgy kell elviselnie mások szenvedéseit, hogy nem tehet ellene, lassan megőrjíti. Emlékezzünk csak vissza, mit történik, amikor a Kiválasztottban rohama lesz és véletlenül megöli osztaguk egyik tagját: annyira kétségbeesik, hogy véget akar vetni saját életének. Ez is jól jellemzi, mennyire nem tudja kezelni a körülötte zajló, netán általa okozott haláleseteket.


Miután a 13. körzetbe viszik, akkor látjuk csak először Peetát, majd jelenléte szinte folyamatossá válik egészen a végéig, amíg Katniss le nem lövi Coint, miután gyakorlatilag ő lesz az egyetlen, aki mellette marad. Gondoljunk csak bele, hogy azok után, amin keresztülment, végig kell néznie Katniss tárgyalását abban a tudatban, hogy lehet ezúttal tényleg örökre elveszíti őt. Végül Katnisst a 12. körzetbe száműzik, ahová még anyukája sem követi. Peeta családja meghalt a 12. körzetet ért bombázás során, így Peetának is már csak Katniss marad, mégsem erőlteti rá magát a lányra. Utánautazik a 12. körzetbe, virágot ültet Prim emlékére a ház elé, töltögetik emlékkönyvüket, amelyben az elhunyt Kiválasztott társaikról emlékeznek meg, de megvárja, hogy Katniss készen álljon rá, hogy kettejük között elkezdődhessen valami.


Elképzelhetjük, milyen öröm járja is át, amikor megszületik a kislányuk és a kisfiuk. Biztosan szívesen sütöget együtt a gyerekekkel, festegetnek és az élet minden pillanatában boldog, amiért együtt lehet a nővel, akit mindig is szeretett, de sosem hitte volna, hogy valaha is az övé lehet és hogy kettejüknek olyan családja lehet, amilyenre ő mindig is vágyott.

Peeta egy igen csöndes karakter a regényekben, de éppen ez teszi őt érdekessé és éppen ezért szeretnénk róla sokkal többet tudni. Az ő története talán nem lenne olyan akciódús, mint Katnissé, de szerintem az ő csöndes, őszinte élete épp olyan érdekes és fontos a nemi előítéletek lerombolása során, mint a női főhőséé.

Maradj te is érzékeny - üzeni Josh Hutcherson.

Katniss lehet, hogy erős, Peeta pedig érzékeny, de ha együtt vannak, Katnissben megvan Peeta tüze, Peetában pedig a pitypang a tavaszban és ez így igazi.
Forrás: Bustle

Csöndben jegyzem meg, hogy rajongói alkotás van olyan, amely Peeta szemszögéből dolgozza fel a történetet, sőt a magyar fordítást is elkezdte egy rajongótársunk, amelyet ITT találhattok, sajnos azonban ez újra és újra félbeszakad, legutóbb pedig immáron több, mint 5 hónapja volt frissítés szóval elég reménytelen. Kár érte, mert jó írás, de valóban hosszú, megértem, hogy embertelen munka a fordítása. (Hja, nekem is elég volt ez a nálam folyó fanfic.)

9 megjegyzés:

  1. Én elolvastam a Peeta szemszögéből íródott sztorit és nagyon tetszett. Fent van a neten az eredeti angolul. Bár én is jobban örültem volna, ha az egészet magyarul olvashatom, de a kíváncsiságom erősebb volt és megközdöttem a sztorival. Megérte!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó cikk :D Lehet, hogy majd én is elolvasom azt fanfic-et :D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon nagyon jó volt ez a cikk csakúgy faltam a sorokat :D
    Talán én is elolvasom majd azt a fanfic-et, de előbb még megvárom az Elválaszthatatlanok befejezését...
    Szép napot mindenkinek! :)

    VálaszTörlés
  4. Én is olvastam az a történetet. Sajnos, nem tudok angolul, szóval csak addig jutottam vele, ameddig meg van magyarul.

    VálaszTörlés
  5. Mert a képzelete megmenti az élet borzalmaitól. Nekem ez a mondat nagyon tetszik, nagyszerűen lett megfogalmazva. De nem csak ez az egy mondat, az egész nagyon jól lett kigondolva. Így, hogy végiggondoltam Peeta szemszögét, kedvem támadt olvasni róla, de Suzanne tollából lenne az igazi:D Mindenesetre én nem mennék el Gale mellett sem, az ő nézőpontjából is szívesen elolvasnék egy hasonló cikket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fanficet tudok neked ajánlani Gale szemszögéből. Ha Ancsi jóváhahyja megírom a címét.

      Törlés
    2. Írjad nyugodtan. Még az is lehet, hogy megtetszik és lefordítom. Mondjuk, ahhoz elég jónak kell lennie, mert kicsit fáradok :)

      Törlés
  6. Gale's Window a címe és JavisTG írta. Elkezdtem lefordítani, de most sok a meló így nem tudom mikor fogok oda jutni, hogy folytassam. Nekem tetszett. Nem titok, hogy nem a Gale táborhoz tartozok, de az ő szemszögéből is nagyon érdekel a sztori.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Mindenképp el fogom olvasni, amint lesz rá időm. Így, hogy lassan vége a ficinek tervezgetem én, hogy mást is elolvasok majd, akár angol, akár nem, sőt, még a német is jöhet:D

      Törlés