2016. április 2., szombat

Hogyan változtak Az Éhezők Viadala filmek jegybevételi adatai?

Először csak egy diagramot találtam az adatokról már jó pár héttel ezelőtt, majd az USA TODAY-ben megjelent egy ezt a témát feszegető, elemző cikk is. Így aztán a cikket sem kell megírnom, elég lefordítanom. :) Azért érdekes következtetéseket lehet levonni belőle.

Ne sirasd Az Éhezők Viadalát. Ám az 1,45 milliárd dollár bevételre szert tevő sorozatnak akadtak némi pénzügyi problémái, mire az utolsó film, Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 2. rész lement a mozikban.
Olyan befejezés volt, amiért minden filmes ölni tudna: 102 millió dolláros bevétellel ment le a nyitó hétvége, a teljes mozis időszakban pedig 281 millió dollár bevételre tett szert a film.

Ám mire megjelent A Kiválasztott 2. rész és a négy filmes gyűjtemény DVD verziója, már tudni lehetett, hogy a rekordokat döntögető első két filmes mozis bevételhez képest a sorozat befejezése alulteljesített.
- Ha egy sorozat magas bevétellel zár, annak az az oka, hogy az emberek tényleg szeretik a jelenséget - mondja Jeff Bock mozis elemző. - Ha viszont alacsony bevétellel zár, akkor eljutott a kiégés fázisába. Az emberek megunták. És ez történt itt is.

2012-ben a sorozat 152,5 millió dolláros nyitó hétvégével robbant be a mozik világába, amikor első filmje, Az Éhezők Viadala megjelent (végül 408 millió dolláros összbevétellel zárt [csak az USÁ-ban]), majd a láng még erősebben égett, amikor 2013-ban megjelent Az Éhezők Viadala: Futótűz (158 millió dolláros nyitóhétvégével és 424 millió dolláros összbevétellel).
Jennifer Lawrence szó szerint Lángra Lobbant Lány volt a filmben, amely egy olyan disztópikus jövőt fest le, amelyben gyerekeket kényszerítenek arra, hogy életre-halálra megküzdjenek egymással egy halálos arénában.

A történet aztán a gladiátor arénák irányából a Kapitólium elleni forradalom kiteljesedése felé mozdult el a harmadik kötetben, A Kiválasztottban , amelyet a Lionsgate két filmben mutatott be. Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. része jelezte az első visszaesést, bár a 121 millió dolláros nyitóhétvégéjével (USA-beli összbevétele 337 millió dollár lett) még így is 2014 legerősebb hétvégéjét adta.
Majd eztán következett az igazi visszaesés a 2. részre, ami a Futótűzhöz képest 34%-os lett.

Grafikon Az Éhezők Viadala filmek mozis bevételeiről
A legalsó fehér sáv jelenti az első napi vetítések bevételét, a fölötte lévő világos szürke a nyitó hétvégéjét,
az afölötti sötétebb szürke az USA, a még sötétebb szürkében pedig a világméretű bevétel is benne van.

Francis Lawrence, az utolsó három film rendezője azt mondja, zavarja, hogy a jegybevételi adatok csökkentek, ahogy véget értek az Arénás részek:
- Ha most visszatekintek, úgy látom, az emberek jó bulinak tartották az első két filmet, ami némileg zavarba ejtő. - mondja. - Szerintem őrület, hogy az emberek élvezik azt, amikor gyerekek ölik egymást. A Futótűz utáni hangulati váltás volt az, aminek hatására az emberek megrettentek.

Az utolsó két film a háború kegyetlen következményeivel foglalkozott, és hű maradt Suzanne Collins eredeti könyveihez.
- Ez eredetileg nem egy szórakoztató történet. Az emberek elkezdtek ráhangolódni ezekre a témákra és a politikai mondanivalóra és akkor kezdett el csökkenni a nézők száma.

[Jeff] Bock [mozis elemző] azonban úgy véli, a rajongók azért pártoltak el, mert az utolsó kötetből két filmet csináltak.
- Pénzügyi szempontból nem volt ez rossz ötlet - mondja Bock. - Ám a rajongók lemorzsolódtak. És ez a 2. résznél ütött vissza igazán.

A rajongók megalkuvásnak érezték a könyv szétvágását, mondja Dave Karger, a Fandango vezető tudósítója. Ám azt mondja, a sorozatnak az sem tett jót, hogy elmozdult a csúcspontnak tartott Futótűztől.
- A Futótűzben benne volt minden, aminek kell. Az volt a legizgalmasabb rész, mégis benne volt még a címben szereplő Viadal is. - mondja Karger.

A csökkenő pénzügyi folyamatok azóta megálltak, mivel a Lionsgate végül nem jelentett be további részeket. A lehetséges Éhezők Viadala folytatások vagy előzményfilmek ötlete nem lépett tovább a találgatási szakaszon.
Karger azt mondja, hisz abban, hogy a teljes franchise, annak tiszteletre méltó szereplőivel, élén Jennifer Lawrence-szel, túléli majd a pénzügyi megpróbáltatásokat.
- A sorozat kiállja majd az idő próbáját - mondja Karger. - Van némi igazi művészet ezekben a filmekben.
Forrás: USA TODAY

4 megjegyzés:

  1. A nézők igazából csak az USA-ban pártoltak el a filmtől, de ott amúgy is akkora jelenség lett az első két rész, hogy onnan már csak lefelé vezethetett az út. A világ többi részén nagyjából tartotta a szintet a Futótűz után, kicsit csalóka a diagram, mert a Part 2 adatai még valahonnan az év végéről vannak, azóta azért jóval növelte a bevételét, csak minimálisan hozott kevesebbet világszinten, mint az első Éhezők Viadala. Persze nyilván az USA-n kívül is volt lemorzsolódás, de azokat mindig kipótolták az újabb rajongók, akik később csatlakoztak be. A nézőszámvesztés pedig nyilvánvalóan annak tudható be, hogy az utolsó két rész sokkal sötétebb/pesszimistább, kevésbé nézőcsalogató. Azok a filmek, amik sokat hoznak mostanában, mindig színes látványvilágúak, sok akcióval, poénosabb hangvétellel készülnek (tavalyról pl. a Halálos iramban 7, a Jurassic World, vagy a Star Wars 7 pont beleillik ebbe a képbe). Az emberek jobban szeretik a happy endet, és ezzel nincs is semmi baj. Az Éhezők Viadala sorozat így is az egyik legsikeresebb ebben az évtizedben, ha előre elárulja valaki a pénzügyi eredményeket a Lionsgate vezérigazgatójának, ott helyben aláírta volna. A mezei nézőt pedig nem igazán érdekli az anyagi vonzata a filmkészítésnek, a kész produkció tetszik neki, vagy nem, végeredményben ez az, ami számít.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaja, amúgy épp ma reggel láttam egy tweet-et, amely szerint végül 650 millió dolláron állt meg a Kiválasztott 2. rész, ami azért összességében nem sokkal kevesebb, mint az első Éhezők Viadala film, de attól a cikkben taglalt jelenség létezik.

      Ettől persze nem lesz nekünk rosszabb (pláne így, hogy kijött az utolsó rész is, és már nem nagyon tudnak mit elvenni tőlünk), de sajnos tény, hogy a nagyközönség nem elég érett annyira, hogy ne csak az akciókat szeresse. Ez van.

      Más. Van már DVD-d/Blu-Rayed? Csinálsz esetleg olyan összegzést, hogy melyik szereplő mennyit volt a képernyőn? :) Nem úgy néz ki, hogy nagyon hamar bezárnék még, szóval örömmel fogadom, ha valamikor van kedved megcsinálni a statisztikát.

      Törlés
    2. Kedvem van, időm nem biztosan. Jövő hétvégén nekikezdek szerintem, április közepéig szerintem meglesz. Szerintem ebben is Katniss lesz a legtöbbet a képernyőn, de majd meglátjuk. :)

      Törlés
  2. Jo ez a cikk. Teljesen jol ábrázolja,hogy hol volt a csucs es hol volt a lejtő. Anno az első filmet mindenki nagyon várta,hisz világsiker volt es egy ujabb tobb kötetes konyv amit lehet várni éveken at:).
    En is ereztem ,h a Futotuznel hatalmas a várakozás hisz tenyleg az egyik legizgalmasabb konyv. Viadal,drama,halál. Szinte az oszatlybol is mindenki tűkön ülve várta. Aztán a Kiválasztott mar kevesbe de meg mindig nagy érdeklődést mutatott. Sokaknak nem tetszett mer uncsi volt. Gyakorlatilag tenyleg nem volt semmi akció. De nezopent kerdese. Mas az aki olvasta mas az aki csak nézi.

    VálaszTörlés