2014. szeptember 29., hétfő

Olvassuk újra a Kiválasztottat! - 9. fejezet

Tovább dübörög a Kiválasztott története, egy új helyszínen zajló felvétellel.

  1. Hogyan képes megfeledkezni Katniss a kamerákról, amikor korábban mindig nyomasztja a jelenlétük?
  2. Gale vajon szándékosan provokálja ki azt a csókot a 12. körzetben a Győztesek falujában?
  3. Honnan tudhat Peeta a 13. körzet elleni támadás tervéről? Vagy csak nekem nem életszerű, hogy egy fogoly előtt kotyogjanak ki háborús terveket a Kapitólium vezetői?
  4. Ekkorra vajon már elkezdődött Peeta eltérítésének folyamata?

Természetesen az összefoglaló ezúttal sem helyettesíti az eredeti könyvélményt, szóval e helyett vagy mellett olvassátok az eredeti regényt is!!

A másnap megint lassan telik. Katniss ezúttal Gale helyett Finnickkel vadászik, és egész nap Peeta foglalkoztatja. Rosszul esik neki, hogy senki nem hozza fel a témát, pedig biztos benne, hogy nem csak ők ketten Finnickkel látták az előző este levetített kisfilmet.
Katniss belső feszültésge következő reggel robban, amikor újra találkoznak Gale-lel. Katiss gyakorlatilag minden kisebb-nagyobb dolog miatt megorrol Gale-re de csak később jön rá, hogy igazából az a baja, hogy Peeta miatt aggódik. Tisztázzák ezt Gale-lel, aki elárulja, hogy azért nem hozták szóba előtte a kisfilmet, mert féltek, hogy ki fog készülni.

Kiderül, hogy aznap a 12. körzetbe mennek, ott vesznek fel propagandafilmet. A TV-s adáscsapások hatékonynak bizonyulnak a lázadás szempontjából, sikerül annyira feltüzelni az embereket, hogy még élénkebben kiálljanak az ügy mellett.
A 12. körzetbe haladva Katnissnek azonban feltűnik, hogy hű mentora, aki mindig mindenütt ott van, ezúttal hiányzik.

"Amikor rákérdezek, Plutarch a fejét csóválva azt feleli:
– Nem bírta volna elviselni a látványt.
– Haymitch? Ő mindent képes elviselni. Inkább szabadnapot vett ki, nem? – kérdezem.
– Ha jól emlékszem, szó szerint a következőt mondta: „Nem bírnám elviselni pia nélkül” – idézi Plutarch."


A forgatást Katnissék házánál kezdik, de Katniss szokás szerint nem tud értékelhetőt felmutatni, ha "produkálnia kell" önagát. Ezért inkább továbbhaladnak az erdőbe, ki a Rétre, miközben Gale elmeséli, mi is történt a bombatámadás éjszakáján.
A tóhoz érve mindenki kimelegszik, elfárad. A helyben elfogyasztott ebéd után Katniss megmutatja Polluxnak a Fecsegőposzátákat és fütyül nekik egy pár hangból álló dallamot. Pollux is elfütyül egy dallamot és felderül hallván, hogy a madarak válaszolnak rá, majd megkéri Katnisst, hogy énekeljen. A lány először Ruta négy hangból álló jelét énekli és visszhangoztatja a madarakkal, majd egy igazi dalba kezd. A regény egyik csúcspontja a Katniss által itt előadott Bitódal, amely nem csupán Polluxot, de mindannyiunkat megérinti:



Katnissnek ekkor eszébe jut az a nap, amikor édesapjával elmentek vadászni és a férfi megtanította kislányával a dalt, anyukája pedig mennyire haragudott ezért. Rajongótársainkat ez a történet is megihlette, ezért erről is van videónk, amit a régebben erre járók már láthattak korábban:


A dal után Katniss észreveszi, hogy Pollux arcán könnyek csorognak és azt is, hogy Cressida veszi az egészet. Plutarch is megörül, hogy ismét sikerül jó felvételekkel hazatérni.
Ahogy visszafelé haladnak a városba, Katniss és Gale egyszerre érzékenyülnek el, amikor odaérnek a helyhez, ahol találkoztak egykor.

"Semmi különös, csak egy hely, ahol régebben boldog voltam – teszem hozzá magamban.
A kiugró sziklapárkány, ahonnan be lehet látni a völgyet. A feketeáfonya-bokrok roskadoznak a gyümölcstől, bár a leveleik a szokásosnál halványabbak. Számtalanszor indultunk erről a helyről vadászni, csapdát állítani, halászni és gyűjtögetni. Együtt jártuk az erdőt, közben megosztottuk egymással a gondolatainkat, és megtöltöttük zsákmánnyal vadásztáskáinkat. Ez volt az egyetlen módja, hogy életben maradjunk, és ne veszítsük el az eszünket. Tökéletesen megértettük egymást, és bíztunk egymásban."


Katnissnek azonban ismét eszébe jut, hogy mennyire megváltozott minden, többek között Gale-lel való kapcsolata is. Ennek ellenére, amikor feldob egy szem fekete áfonyát és feleleveníti a Viadal jelszavát, akkor Gale belemgy a játékba, elkapja a bogyót és befejezi a mondatot. Oldódik kicsit a hangulat.
Cressida gyorsan kihasználja a pillanatot, leülteti a párost és régi történeteket meséltet velük, amitől még jobb kedvük lesz.

Amikor azonban beérnek a városba, Katniss maga kéri meg Cressidát, hogy vegye fel Peetának szóló üzenetét:

"– Peeta, ez itt az otthonod – mondom. – A családod eltűnt, a bombázás óta senki sem hallott róluk. A Tizenkettedik Körzet elpusztult. És ezek után még tűzszünetet akarsz? – Az ürességbe bámulok. – Itt nem maradt senki, aki hallhatná a hangodat."

A Győztesek falujában ismét érzelmes pillanatok szemtanúi lehetünk. Látszik, hogy Katniss teljesen össze van zavarodva.

"– Itt csókoltál meg – mondja. – Emlékszel?
Szóval a korbácsolás után kapott brutális adag morfling sem volt elég, hogy kitörölje az emléket a fejéből.
– Azt hittem, el fogod felejteni – felelem.
– Ahhoz meg kellene halnom. De talán még úgy sem menne – mondja. – Lehet, hogy én is úgy lennék vele, mint az akasztott ember a dalban. Aki még mindig válaszra vár.
Gale-nek, akit soha életemben nem láttam még sírni, most könnyek csillognak a szemében. De mielőtt kicsordulnának, gyorsan előrehajolok, és szájon csókolom. Forróság, hamu és szenvedés ízét érzem. Meglepő, hogy egy ilyen gyengéd csóknak ilyen íze lehet. Gale hagyja abba előbb, hátrahúzza a fejét, az ajkán szomorú mosoly bujkál. – Tudtam, hogy meg fogsz csókolni.
– Honnan? – kérdezem, mert ezt még én sem tudtam.
– Mert szenvedek – feleli Gale."

Ez a zavarodottság végigkíséri Katniss estéjét. Nem beszél senkivel, nem vacsorázik. Másnap reggel még Boggs-nak is visszafelesel, pedig láthatóan nem szeretne rosszat neki a férfi, de Katniss még mindig nem bízok meg benne. Végül mégis elmegy testőrével a különleges védelem központjába, ahol a Kapitólium adását vetítik le, amelyet Beetee manipulál az előző nap felvettekkel. A Kapitóliumban Peetát látjuk, ezúttal már nagyon rossz állapotban van, láthatóan kínozzák. Arról beszél az embereknek, hogy miért kellene tűzszünetet tartani. A károkat sorolja, amikor Katniss megjelenik a képernyőn. Beetee folyamatosan támadja a Kapitólium adását, míg a végén Snow elnök ösztönzésére Peeta halálosan megfenyegeti Katnisst, mire a fiút szeme láttára ütni verni kezdik.

"Te pedig... a Tizenharmadikban... – Úgy látom, mintha Peeta levegő után kapkodna. A tekintete teljesen elborult. – Reggelre halott leszel!"

Az idézetek Suzanne Collins: A Kiválasztott című regényéből származnak.

9 megjegyzés:

  1. Basszus, ez a dal nagyon jó! Eddig még nem is hallottam. Nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz a filmben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig hányszor volt már kinn :)
      Én abban bízom, hogy ez tényleg egy létező szám és nem írnak rá valami tökmás zenét.

      Törlés
  2. A hármason már én is egy csomót gondolkodtam, de nem sikerült értelmes magyarázatot találni rá. Mintha Snow direkt akarta volna, hogy Peeta megtudja az akció időpontját. Ezek szerint egy potenciális sikeres bombázásnál jobban megérte neki, hogy a 13. körzet a saját oldalán hitte Peetát.

    VálaszTörlés
  3. 1. Amikor valaki nagyon elmélyül a gondolataiban, és elragadja belső világa, megtörténik, hogy teljesen elfelejtkezik a külső világról. Ilyen az, amikor gondolatainkba temetkezve, lelépünk a járdáról, körül sem nézve, pedig valószínűleg alapból tudjuk, hogy ez nagyon veszélyes. Vagy amikor megyünk az utcán és szembejön velünk valamilyen régi ismerős, akinek percekig kell csápolni a szemünk előtt, hogy egyáltalán felfogjuk, ott van. Ez alapvetően mindenkivel megtörténi, és nem is olyan nagyon ritkán.
    2. Nem hiszem, hogy szándékos lenne. A dolog teljesen őszinte és spontán esemény. De – és ez biztos nagyon rosszul esik majd, a Gale pártiaknak – az égvilágon semmi jelentősége sincs e csóknak! Bárkivel megtörténik (15 éve felett), hogy egy jó, ellenkező nemű barátját, egy érzelmekben dús, pillanatban majdnem, vagy meg is csókolja. De ettől még nem szeret az illetőbe, bár egy ilyen eset akár fel is lobbanthatja a lángot. :) De itt ez nem történik meg, hisz pontosan „látjuk” Katnissból mit vált ki, a csók.
    Legjobban pont Gale fogalmazza meg a problémát az egésszel.
    “Tudtam, hogy meg fogsz csókolni.
    – Honnan? – kérdezem, mert ezt még én sem tudtam.
    – Mert szenvedek – feleli Gale."
    Ha egy lány, csak akkor csókolja meg a másikat, amikor az szenved. Az már rég rossz! Onnantól nem nagyon van miről beszélni.
    Viszont mivel a csók a filmben elég félreérthető jelnet lenne, és sok utólagos magyarázatott igényelhet, könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy egyszerűen kihagyják. Hisz a történet szempontjából teljesen lényegtelen. De ha mégis benne lesz, azzal sincs gond, hisz semmi jelentősége sincs.

    3. Pedig ez nagyon is elképzelhető, és reális mozzanat. Mivel tudják a legjobban megkínozni Peetat? Ha azt az egy dolgot veszik el tőle, amiből végtelen erőt tud meríteni, Katniss-t. Ehhez tartozik az eltérítés is, de ide tartozhat az, is, hogy x naponként elmondják neki, hogy hogy fogják megölni, feltrancsírozni a lányt. Nagyon könnyen elképzelhető, hogy elmondták neki a bombázás tervét, hogy ezzel is kínozzák. De az is lehet, hogy egyszerűen meghallja Peeta valahogy a bombázás tervét, amikor arra számítanak, hogy ezt a srác már nem tudná felfogni a körötte lévő beszélgetésből.
    De ha nem tudott volna róla, akkor nem is mondhatta volna el, és akkor nem tudta volna Collins megindokolni, hogy miért mennek érte hirtelen! :) Szóval az egészre dramaturgiailag is szükség volt.
    Ráadásul, még ha ez az információ megszerzése nem is túl logikus. Messze logikusabb, mint sok más dolog a könyvben! :) Csak a legközelebbi történést nézve. Egy olyan katonai hatalom, amelyik elegendő katonai és szállító repülő járművel rendelkezik, hogy egy fél kontinenst légi téren uraló birodalommal felvegye a harcot, sőt legyőzze, hogy a fenébe nem rendelkezik légelhárítással, és globális radar rendszerrel? Miért nem repül fel egyetlen légpárnás sem, hogy lelője a rakétákat? Hogy, hogy csak a rakéták becsapódása előtt percekkel tudnák csak érzékelni a rakétatámadást, mely rakéták már több mint egy órája a levegőben vannak?
    4. Hát ez jó kérdés. Számomra ez például sokkal zavaróbb probléma, mint az előző. Mivel ha több hétnyi kínzás sem volt elég arra, hogy megtörjék Peeta akaratát (a bombázás előtti időszak), és elérjék, hogy elforduljon a lánytól (hisz utolsó erejével is megpróbálja megmenteni), akkor plusz egy hét (a bombázás és a kimentés közti időszak) miért okozna akkorra törést a pszichéjébe, ami szinte már visszafordíthatatlan? De dramaturgiailag szükség volt az eltérítésre is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az 1-es,3-as és 4-es válaszaiddal egyetértek.Sőt az első és második kérdésre hasonló megfogalmazást szántam.
      A második kérdésnél,már más véleményen vagyok. Sztem Gale szándékosan "csinálta." Érdekelte,h Katniss megcsókolja-e. Hiszen Gale,itt már tisztában volt azzal("Tudtam,h meg fogsz csókolni"(,h Katniss csak akkor csókolja meg amikor szenved/megsajnálja.
      Ui.: Ancsi,nagyon örülők ennek a cikknek :D köszi :)

      Törlés
    2. :)
      2. Jó, és akkor mit akart elérni ezzel a „kierőszakolással”, hogy kapjon egy alamizsna csókot? :) Valahogy nem tűnik nekem, olyan srácnak, aki ilyennel „alázná meg” magát. Mert ha egy srác tudja, hogy csak akkor kaphat csókot, ha megsajnáltatja magát, és mégis „kiharcolja” szándékosan, az már elégé megalázó. ;) De persze semmi sem kizárható. Csak akkor azt nem értem, miért nem udvarol, ha ennyit megér neki Katniss? Mert eddig és ezután is semmit nem tesz, azért, hogy végén ő vigye el lányt. Láthatólag túl nehéz estnek minősíti, ahogy ezt később közli is Katniss-sal.

      Törlés
    3. Háát nem tudom, talán azért csinálta,mert nem akarja elveszíteni Katnisst,attól fél(jogosan),h nem őt fogja választani. Talán így akart vmi féle hatást gyakorolni Katnissre.
      Egyébként azt nem értem,ha Gale ennyire szereti Katnisst,akkor miért csak akkor lépett felé,amikor Peeta képbe került?
      (bocsi Ancsi,tudom Gale párti vagy,de nekem ez a véleményem,remélem nem haragszol meg:))

      Törlés
    4. Na látod, nekem is ez az egyik problémám a dologgal. De azt is el kell ismerni, hogy a másik oldal sem erőlködik túlzottan. Peeta is csak vár arra, hogy Katniss döntsön. ;) Normál világban ezt hívják mulyaságnak. Itt viszont a körülmények miatt már nemességnek és önfeláldozásnak látszik. :D Ez azon zsenialitások egyike, ami Collins alkot a könyvben. Képes megtalálni azt a világot és helyzetet, ahol egy ilyen önfeláldozó, a másikért bármit feláldozó viselkedés, az hogy egy fiú évekig csak távolról csodálja a lányt, pedig csak leszólítania kéne, nem gyengeség érzetét kelti, hanem a nemesség netovábbját.
      De visszatérve Gale-re, alapvetően saját maga fogalmazza meg a dologhoz való hozzá állását.

      „...Nem ezt mondtam – feleli Gale. – Tizenkettő voltál, amikor először találkoztunk. És mellesleg elég nehéz eset. Nem csak arról szólt az életem, hogy veled vadászgassak…”

      Ha valaki kell nekem, baromira nem számít, hogy „nehéz eset”-e? Sőt mi jó egy „könnyű esetben”?

      Egyébként szerintem nem fél attól, azaz pontosabban már nem fél attól, hogy „elveszíti” Katniss-t. Pontosan tudja, hogy ez már megtörtént. Én semmi jelét nem látom, hogy a legkisebb kétsége lenne arról, hogy Katniss kit választana. Maximum, még néha felcsillan benne némi remény, de csak pillanatokra. De ahogy Te is én is mondtam (meg még páran), láthatólag különbesebben nem is tesz a dolog ellen.

      Törlés
  4. Én arra tippelnék,már megkezdődött az eltérítése,azt hitték már megtörték,ezért nyugodtan beszéltek előtte a támadásról.Csakhogy Peeta keményebb dió mint gondolták,magához tért annyi időre hogy figyelmeztesse őket a támadásra. A bombázás alatt még keményebben dolgoztak rajta,a végeredményt ismerjük.

    VálaszTörlés