2014. szeptember 8., hétfő

Olvassuk újra a Kiválasztottat! - 6. fejezet

A soron következő fejezetben ugyan még mindig nem pörögnek fel az események, de végre egyre több karaktert ismerünk meg, illetve a régiek is jókat villannak. Most is hoztam kérdéseket is, nem tilos válaszolni :)
  1. "Próbáljatok felidézni olyan pillanatokat, amikor Katniss valóban hatott az érzelmeitekre." - kéri Haymitch a Katnissért felelős stábot és körzetének néhány lakóját. Fel is sorolnak pár alkalmat; tegyétek meg Ti is, és mondjátok el melyik a kedvenc Katniss-pillanatotok a sorozat eddigi történései során!
  2. "Egyedül nem tudom eljátszani a Fecsegőposzátát." - hogy érti ezt Katniss és miért mondja ezt?
  3. Mit gondolsz Boggs karakteréről?
  4. Finnicknek nagyon sok arcát/oldalát megismertük már a sorozat során. A szépfiút, a harcost, a védelmezőt, a szerelmest, a humorosat, a megsebzettet és még folytathatnám. Te melyiket szereted a legjobban?
Az összefoglalók nem helyettesítik a könyvélményt, szóval aki netalán nem olvasta volna még az utolsó kötetet, mielőbb tegye meg!

A kudarcba fulladt forgatás másnapján ismét a parancsnokságon gyülekezik a Katniss köré épült csapat, ám néhány új ember is feltűnik teljesen érthetetlen módon. Gyorsan kiderül, hogy őket Haymitch hívta ide, aki szeretné meggyőzni a vezetőséget, hogy a tervezett módon nem lehet Katnisszel propaganda filmet csinálni. Ezért aztán megkéri a jelenlévőket, hogy idézzenek fel olyan pillanatokat, amikor valóban hatással volt rájuk a lány. A következő válaszok érkeznek:
"– Amikor az aratásnapi sorsoláson önként jelentkezett Prim helyett a viadalra, annak ellenére, hogy tudta, a biztos halál vár rá. [...]
– Amikor elénekelte azt a dalt. Tudjátok, amikor meghalt az a kislány az arénában. [...]
– ... amikor beadta Peetának az altatót, hogy legyen ideje elmenni az orvosságért, és búcsúzásképpen megcsókolta. [...]
Amikor szövetséget kötöttem Rutával. Amikor az interjúk estéjén kezet nyújtottam Chaffnek. Amikor megpróbáltam a hátamon cipelni Magst. És amikor a játékmestereket patthelyzet elé állítottam azzal a marék mérges bogyóval. [...] A Peeta iránt táplált érzéseim is megmozgattak néhányakat. Van, akinek azzal vívtam ki a tiszteletét, hogy az arénában soha semmilyen körülmények között nem adtam fel. No és persze az is sokaknak tetszett, hogy szembeszálltam a Kapitólium embertelenségével."


Gale fogalmazza meg, hogy ezekben az a közös, hogy Katniss spontán reakciói ezek, vagyis következésképp Katnisst egy hasonló helyzetbe kell "sodorni", hogy ezúttal is önkéntelenül cselekedjen tiszteletre méltóan.
Kisebb viták után megegyeznek, hogy még aznap délután a 8. körzetbe szállítják Katnisst, ahol aznap reggel egy bombatámadást hajtott végre a Kapitólium, ám a támadás azóta véget ért. Ennek ellenére fokozottan ügyelnek Katniss testi épségére.

A megbeszélés után Haymitch félrevonja Katnisst, hogy megbeszéljék, miért haragszanak egymásra, mert ismét együtt kell dolgozniuk és azt ellenséges légkörben nem lehet. Párhuzamot vonnak a Viadallal, tudván, hogy minden nehézség ellenére Peeta életben van, Haymitch pedig gyakorlatilag továbbra is Katniss mentora, a lánynak rá kell bíznia magát.

Dalton tanácsára lemossák Katniss sminkjét, mert így visszanyeri természetességét, Katniss felölti a Cinna által készített egyenruhát, és megkapja Boggstól a korábban már megismert fegyverét. Felkészült a bevetésre.
Indulás előtt Finnickkel találkozik, aki csalódott, amiért nem tarthat a csapattal. Katniss eltereli figyelmét a Beetee által készített háromágú szigonnyal, amelytől mintha felcsillanna Finnick szeme. A fejezet egyik legszerethetőbb pillanata, amikor Katniss felhívja Finnick figyelmét, hogy talán nem ártana felöltöznie, mielőtt Beetee-hez indul.
"– Hé, Finnick! – szólok utána. – Azért lehet, hogy nem ártana nadrágot húznod.
Finnick a lábára pillant, mintha most esne le neki, hogy mi van rajta. Aztán ledobja a köntösét, és ott áll előttem egy szál alsógatyában.
– Miért? Csak nem találod túl kihívónak a szerkómat? – kérdezi, és kihívó pózba vágja magát."

Katniss Boggs-zal indul a légpárnáshoz. A nap során már többedjére érződik, hogy a férfi talán nem csak egy katonaként viselkedő robot, hanem érző ember, akinek ráadásul humora is van. Csak az ad okot elbizonytalanodásra, hogy Coin csapatának tagja.

A légpárnáson Fulvia azon bosszankodik, hogy le kellett mosni Katniss sminkjét, ami nélkül szerinte nem olyan helyes a lány, mint például Gale. A kínos szituációt ezúttal Boggs menti meg:
"– Nehogy azt hidd, hogy lepadlózunk a sráctól. Most találkoztunk Finnick Odairrel. Egy szál alsógatyában flangált."

A légpárnásban ezután arról beszélget Haymitch, Plutarch és Katniss, hogy hogy áll a háború helyzete, hogy csak a 2. körzet nem áll a lázadók oldalán, majd felmerül az is, mi lehetne az alternatívája az addigi diktatúrának:
"Olyan köztársaságot alapítunk, amelyben az egyes körzetek polgárai és a Kapitólium saját képviselőket választhatnak. Ezek a választott képviselők érvényesítik majd az állampolgárok érdekeit a centralizált kormányzatban. Ne nézzetek ilyen gyanakvóan. Ez egy jól bevált rendszer."

Amikor Katniss megkérdezi, hogy mi a helyzet ellenben, ha veszítenek, Plutarch egy ciánkapszulát vesz elő, hogy ezt vegye be, ha fogságba esne, így azelőtt fájdalommentesen meghal, mielőtt megkínozhatnák.
A részletek Suzanne Collins: A kiválasztott című regényéből származnak.

11 megjegyzés:

  1. 1.Az volt a kedvencem amikor Katniss énekelt Rue-nak(Ruta) és virágokat gyűjtött kőré. A másik meg az volt amikor Katniss ruhája átváltozott a fecsegőposzátásra(A Harmadik Nagy Mészárlás előestéjén)
    2.Sztem hiányzik neki Peeta. És ezért mondja ezt. Meg azért mert Peeta mindig nagyon jól szerepelt az interjúkon illetve a nyílvános szerepléseiken.
    3.Boggs az elején nagyon unszimpatikus volt,de később megkedveltem ahogy beszélt Katnissel(Coin-ról)
    4.Finnick harcos oldalát bírom a legjobban :DDD

    Ancsi: A te véleményedet is szívesen olvasnám :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miről? :)

      1. Katniss "naaagy" cselekedetei közül nálam mindenképp a húga helyetti önként jelentkezés volt a legnagyobb hatással, illetve a legvége, amikor SPOILER felismeri, hogy Coin azzá válhat, mint Snow, ezért őt öli meg - nekem nem esett le, ez nagyon váratlanul ért a történetben, holott azt gondoltam, Prim halála után már nem érhet meglepetés SPOILER VÉGE

      Igazából azonban én Katnisst nem a közvetlen cselekedeteiért, hanem a jelleme miatt kedvelem. Vannak olyan jellemvonásai, amit én is sajátomnak érzek (nyilván, így van kitalálva a karakter, hehe): ne érts félre, én nem tudnék ilyen bátor lenni, nem tudnék tömegeket állítani magam mögé, de iszonyúan kedveltem, hogy Katniss nem egy csajos csaj. Nem egy picsa (márbocsánat). Bírom, hogy mindent megpróbál maga erejéből elérni, hogy magának való, hogy nem adja fel. Én még azt is bírtam, amikor elbújt időnként a 13. körzetben :) Néha én is úgy elbújnék a világ elől :)) Szóval bírom, hogy erős karakter, de hétköznapi értelemben is.

      3. A kezdeti bizonytalanság után, Boggs egyik kedvenc szereplőmmé nőtte ki magát az utolsó kötetben. Sajnáltam a sorsa miatt. :(
      4. Finnickben én pont ezt a sokoldalúságot bírom, hogy amellett, hogy iszonyú jóképű, érzelmileg nagyon érzékeny. Klassz, hogy mindehhez remek humora is van. :) Na, az, hogy harcos, nagy küzdő, az engem pont nem érint meg ;) De ez a jó, hogy ennyire különböző emberekként is meg tudjuk kedvelni ezeket a karaktereket.

      Törlés
    2. Mindenről :)
      1. Igen,az h önként jelentkezet Prim helyett az rám is nagy hatással volt. Illetve a másik jelenet is amit említettél.SPOILER!!!! Én felsem fogtam h Katniss miért lőtte le Coint.Persze most már tudom,de sokszor elkellett olvasnom mire megértettem.SPOILER VÉGE!
      Azért az oldalnak hála sokan követnek téged,szóval sztem az nem igaz,hogy nem tudsz tömegeket állítani magad mellé :DDD Én is azt bírom Katniss-ben,h végre nem egy olyan női főszereplő aki nem egy cicababa,de nem is csúnya. És persze nem a testével érvényesül és jut előrébb,mint a legtöbb női főszereplő...SPOILER!!!!Azt én is bírtam amikor elrejtőzőtt a 13.körzetben és az is jó volt,hogy többször ki akart bújni a napirend alól,illetve nem is igazán tartotta be xDDDD SPOILER VÉGE!!!!!!
      3.SPOILER!!! Én minden lázadó karaktert sajnálok.Na jó nem mindet,de a többséget igen.
      4.:DDD Engem pedig pont az nem érint,h jóképű :DDD De hát sztem ez így természetes:D Egyébként tényleg jó,hogy két ilyen különböző emberként,ennyi közösen kedvelt karakterünk van .:)
      Ui.: A 2.-es pontot vmiért kihagytad :P De nem gond:)

      Törlés
  2. 1. A Film vagy a könyv? Ezt azért kérdezem mert számomra a könyvben például a Rutás események, illetve a harmadik rész végén a gyásza. Számomra az iszonyatosan emberi volt. A filmből pedig egyértelműen a Prim helyetti jelentkezés. Engem sokkal jobban megérintett a film azon része, mint a könyvé.
    2. Szerintem egyértelműen Peetáról beszél. Az én teóriám az, hogy Katniss már a második részben tudta valahol mélyen, hogy végül Peetát választja, csak sokáig nem volt képes beismerni. Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok sem Gale, sem pedig Peeta rajongó. De nagyobb összeget mernék tenni rá, hogy itt Peetára gondol.
    3. Boggsot nagyon sajnálom, ő is egy olyan karakter akinek kibírtam volna a halála nélkül...
    4. Mint fentebb említettem sem Peeta sem Gale fan nem vagyok, az én kedvencem egyértelműen Finnick. És úgy szeretem ahogy van. Tök jó, hogy több oldalát is megismerjük, számomra ő az egyik legjobban szerethető karakter.

    Egyébként nem teljesen az összefoglalóhoz kapcsolódik, de én nagyon bírom, hogy a HG karakterei ennyire emberien vannak megalkotva. A pozitív karrakterek ilyen mindennapi hősök, és nagyon jó számomra, hogy úgy állítanak elénk "követendő példákat" (mert hát átvitt értelemben lehetnek azok), hogy megmutatják, hogy a hősök sem tökéletesek. Hogy mindenki emberből van, és mindenki hibázik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arra válaszolsz, amire jól esik :) Úgy értem, értheted a könyvre és a filmre is :)
      Mondjuk igen, a 2. részben tényleg Peetára utal, a könyvben az előtte lévő mondat rá utal, hogy sokszor kisegítette a kamerák előtt. De nincs igaza teljesen, mert az első Viadalon sokáig Peeta nélkül állt helyt.

      Amúgy - igen, még Gale rajongóként is - én úgy látom (de nekem ez volt erőteljesebb a filmváltozatban), hogy a Futótűz végére egy nagyon erős kötődés már kialakul Katniss és Peeta között. Hogy ebből a _kötődésből_ lesz-e és hogy mikor - szerelem, na erről nem vagyok teljesen meggyőzve, de nem is kell :)

      Abban is egyetértek, hogy én is szeretem, hogy ennyire életszerűek Collins karakterei. És talán pont ez a baj Peetával, hogy ő túl steril. Nagyon szerethető, imádom, ahogyan Josh hozza a karaktert, de most őszintén. Akinek ilyen korú osztálytársai vannak, nézzetek már szét picit - és nem kell válaszolni! - létezik olyan fiú, mint Peeta? Nem. Ettől mondom, klassz karakter, de nem életszerű. (amúgy az eltérítés után én jobban kedveltem - nem amikor bántani akarta Katnisst, hanem amikor kinyílt a szeme, meglátta Katniss rosszabb oldalát is és azokkal együtt szerette meg újra őt - ezért tisztelet a karakternek). Gale-t ellenben sokan azért nem szeretik, mert az. Életszerű. Mert ő hibázik a sorozat folyamán. :(

      Törlés
    2. Mert Gale karaktere olyan életszerű? Ilyen srácokkal nap, mint nap lehet találkozni? :) Mindkét karakter, sőt alapvetően az összes könyvbeli karakter valószerűtlen, olyan amilyen a való világban nem tudna létrejönni! ;)
      De ha feltételemül azt akarnák vizsgálni, hogy kivel találkozhatnánk a valóságban valószínűbben:

      - 1. Egy olyan sráccal, aki teljesen tiszta lelkű; mindenkinek csak jót akar; mindig próbálja megtalálni a legbékésebb megoldást, ami mindenki számára a legjobb; nem akar irányítani senkit, mégis mindenki viselkedésére hatással van; mindenkiről igyekszik jót feltételezni. Ténylegesen fel tudna áldozni mindent a szerelméért az élét, de még az elveit is, és bár látja, annak hibáit felül tud emelkedni rajta.

      -2. Egy olyan sráccal, aki megtestesíti a nemes lovag ideálját; aki a nemes ügyért bármit hajlandó feláldozni; aki a közösség érdekeit mindenekelőtt óvó harcos, a nők bálványa, aki után minden közelébe lévő hölgy vágyakozik; egy igazi szépfiú; aki egyszerre a férfiasság élő eszenciája, és a hűsség megtestesülése.

      Akkor azt kell mondani, hogy az első messze-messze valószínűbb. Bár annak a valószínűsége is megközelítőleg 0! :D Ennek egy egyszerű oka van. Peeta személyiségének elemei önmagukban létezőek, és reálisak – ugyanúgy mint Gale esetében -, de ellentétében Gale-lel, nem mondanak egymásnak ellen! Gale személyiségjegyei több szinten is kizárják egymást! Nem harcolhat valaki, akár bármit feláldozva, a közös jóért, és lehet óvó pár. Mert előbb vagy utóbb, vagy az egyik, vagy a másik között kell választania (általában előbb!) Nem lehet valaki egyszerre a nők bálványa, aki minden ujjára kaphat, akár minden nap új csajt, és hűséges szerelmes! Mivel az, akinek az ölébe hullik minden nő, nem is ismeri meg egy pár értékét, nem tanulhat meg kitartónak lenni. Minek lenne kitartó, ha egyszer csak egyet kell füttyentenie, és jön másik? Ha viszont valaki hűséges, és csak egy nő létezik számára, akkor hogy lehetne a nők bálványa? Ahhoz hogy egy férfiről, vagy egy nőről lehessen tudni, hogy ő a No.1., ahhoz kell az, hogy elérhető legyen! „Lehetetlen küldetésre” (egy ilyen meghódításra) csak nagyon kevesen hajlandók!
      Peeta karakterének valószerűtlenségét az okozza, hogy az ilyen jellegű embereket egyszerűen az élet beletapossa a földbe a valóságban. Az, aki nem akar harcolni, és a békeséget keresi, alapvetően nem életképes egyén a kegyetlen világban. De ha létrehoznák egy speciális „védőburát” Peeta-t még „ki lehetne tenyészteni”, Gale-t viszont nem! Erre a legbiztosabb példa, hogy még a könyvsorozatban (ami ugye egy mese, márpedig a mesében szinte bármi lehet :D) sem lehetett fenntartani Gale instabil karakterét végig, a végén választani kellett a Nemes Harcos és a Hű Társ szerepköre között!
      Tisztelt, hölgyek azok akik úgy érzik, hogy a párjuk egyik vagy másik karakter tökéletes megtestesülései, nem érezzék magukat megsértve, hogy e „csodalények” létét megkérdőjelezzük! Egyszerűen csak legyenek boldogok velük! :D

      Ancsi egyébként milyen hibát követet volna el Gale? Mert én egyet sem vettek észre. :D

      És soka nem azért nem kedvelik (annyira) Gale-t mert hibázott volna valamiben is, tekintve hogy nem hibázott semmiben. (Az miért lenne például hiba, hogy neki fontosabb a Lázadás, mint Katniss?) Hanem mert az ilyen srácok a valóságban - sok esetben - ritka nagy széltolók, nőcsábászok, skalp vadászok. Sok női szív összetörői. ;) Erről persze Gale nem tehet, de attól még ezért van némi ellenérzés irányában. Természetesen igazságtalanul. :D Persze ez csak az én álláspontom! :D

      Törlés
  3. Nagyon jók a kérdések!

    1. A No.1 Katniss pillanat egyértelműen az, amikor jelentkezik a húga helyére, ugyanúgy a könyvben, mint az eddig megjelent filmekben. A dobogóra felfér még Rue búcsúztatása és a beszéd a 11. körzetben, de könnyen elképzelhető, hogy a következő két filmben lesz hasonlóan hatásos jelenet.

    2. Katniss érzései nagyon sokat változnak a történet alatt, itt érzi magát a leginkább sebezhetőnek, szokatlan számára az új környezet, elszakították tőle Peetát, nyomasztják a vele szemben támasztott elvárások. A mélypont véleményem szerint akkor jön el, amikor felismeri, hogy Peeta talán soha nem lesz a régi. Éppen ezért választanám kettévágási pontnak azt a jelenetet, amikor Delly (vagy Prim) bemegy Peetával beszélgetni, aminek a végén a fiú magából kikelve ordít, mutánsnak nevezve Katnisst. Katniss ennek a hatására indul el azon az úton, ami később olyan sok szenvedést okoz neki. Egyre inkább hatalmába kerít a Snow iránti gyűlölet. Hogy mennyire rosszul döntött, akkor kezdi felismerni, mikor sorban látja meghalni a bajtársait (végül pedig a húgát). Ez az érzelmi hullámvasút Snow kivégzésekor ér véget.

    3. Boggs nekem kicsit elhanyagolt karakternek tűnik, remélem, hogy több lehetőséget kap a filmváltozatban. Így a halála se tudott annyira lesújtani, mint kellene. Pedig van benne lehetőség, de nem olyan érdekes, mint Finnick, vagy Cressida.

    4. A védelmező áll neki a legjobban. :) Remélhetőleg még többet látunk majd ebből az oldalából, legalább a Kapitólium elleni támadás alatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszenek a kérdések, mert megcsináltam a következő fejezet összefoglalóját, ami nagyon klassz - és rendhagyó !! - lesz, ugyanakkor jó kérdéseim oda most nemigen vannak. Mondjuk a következő fejezet talán nem is a kérdésekről szól, és anélkül is megállja majd a helyét, de örömmel látom, mennyire megmozgat Titeket ez a bejegyzés :))

      Törlés
    2. Húú már nagyon várom a következő fejezet összefoglalóját. :D(mire várható egyébként?) Remélem lesz szó benne Johanna-ról is :P

      Törlés
    3. Hetente jönnek az újraolvasós rovatok, szóval jövő hét elejére számíts, hétfő vagy kedd.
      Johanna viszont nem szerepel a Kiválasztott 7. fejezetében, szóval rá ne számíts :(

      Törlés
    4. Már alig várom :D
      Jah tényleg xDDD ( Erre nem nagyon figyeltem olvasás közben,mert gépen olvastam(pdf.-ben))

      Törlés