2014. szeptember 14., vasárnap

Romantikus Katniss-Peeta idézetek a Kiválasztottból

A délelőtti Katniss-Gale cikk párja, ahogyan ígértem. Annyi van, hogy a délelőtti cikkhez hasonlóan ennek eredetije is káoszos kicsit. Több idézet szorosan összekapcsolódik, illetve én más sorrendbe tettem (a végkifejletre vonatkozóakat a végére és hasonlók), de elviekben 16 idézetet kaptok, szóval nem kevesebbet, mint délelőtt, de némelyikeket szerintem nem szabad elválasztani egymástól. Ezúttal a Peeta rajongók készítsék a zsebkendőiket :)

"Ha tutira tudnám, hogy meghalt, egyszerűen felszívódnék az erdőben, és még csak vissza se néznék. De amíg nem derítem ki, mi lett Peetával, itt kell maradnom."

Még számomra (aki pedig az "ellen"tábort erősítem, ha létezik ilyen) világos, hogy Katniss és Peeta között a Futótűz végére valami nagyon szoros kötődés alakult. Ahogyan Gale-hez a közös vadászat, úgy Peetához a Viadalon átélt élmények kötik szorosan, és ezúttal a második alkalommal már még tudatosabban kiállnak egymás mellett. Egyértelmű, hogy mélyebb érzelmek kezdenek kialakulni közöttük, így aztán érthető, hogy Katnisst bántja Peeta sorsa.

"– Szóval életben vagy – suttogom, és a tenyerembe temetem az arcomat, de közben vigyorgok, mint a fakutya. Peeta él. És áruló lett. De ez most valahogy nem tud érdekelni. Az sem érdekel, hogy mit mond, vagy ki miatt mondja, amit mond. Egyedül az számít, hogy tud beszélni."

Azt hiszem, Katniss megkönnyebbülését senkinek nem kell magyarázni. Nagy kő gördülhetett le a szívéről, pedig ekkor még nem is sejti, mekkora utat kell megtenniük, hogy visszakapja azt a Peetát, akitől a Nagy Mészárlás Arénájában szakadt el.

"– Katniss. Emlékszem a kenyérre."


Peeta első valódi, nem manipulált emlékét idézi fel Katnissnek az eltérítés után. Mivel ez korábban legelső találkozásukkor történt, egy nagyon fontos momentum.

"Mindenesetre nagyon szerethettelek."

Peetán úgy próbálnak segíteni, hogy levetítik neki azokat a vele történteket, amikről van felvétel. Életének utolsó szakaszában ez nagy arányban előfordul. Ezekből vonja le ezt a következtetést. Furcsa lehet, hogy Peeta múlt időt használ, de ne feledjük, ez az az időszak, amikor újra megismeri Katnisst, és ezúttal a lány hibáit is látja. Ha őszinte akarok lenni, be kell vallanom, hogy számomra az, hogy a kapcsolatuknak van egy ilyen állapota is (nem csak az a plátói-szerelem, ami a korábban), sokkal hitelesebbé teszi Katniss és Peeta hosszútávú jövőjének lehetőséget. Mert amikor Peeta újra beleszeret Katnissbe, már nem egy ábrándképet szeret meg, hanem egy lányt, erősségeivel, gyengeségeivel, jó tulajdonságaival és hibáival együtt. És ez így kerek.

"Festő vagy. És pék. Szeretsz nyitott ablaknál aludni. Cukor nélkül iszod a teát. És mindig dupla csomót kötsz a cipőfűződre."

Katniss a Sztár-osztag bevetésén segíti Peetát, hogy visszatérjenek valódi emlékei. Látható, hogy Katniss a legapróbb dolgokat is tudja a fiúról, és ezzel ritkán vagyunk így.


"Csak most, hogy teljesen kicsinálták, tudom igazán értékelni a valódi Peetát. Talán akkor sem tudnék ilyen tisztán látni vele kapcsolatban, ha meghalt volna. Kedves volt, kiegyensúlyozott, de melegsége mögött megdöbbentő hévvel izzott."

Nem biztos, hogy időrendi sorban pontosan itt következik, viszont egy nagyon fontos gondolat van a sorok között. Ahhoz ugyanis, hogy Katniss igazán tudja értékelni Peetát, el kellett veszítenie a fiút, illetve annak igazi jellemvonásait. Szomorú dolog, hogy ez úgy valósult meg, hogy eltérítették Peetát, de a lényeg, hogy sok-sok segítséggel, türelemmel és szeretettel vissza lehetett fordítani a folyamatot.

"– Ne hagyd, hogy elvegyen téged tőlem...
Peeta egyre jobban zihál, ahogy a fejében tomboló rémképekkel viaskodik.
– Nem. Nem akarom, hogy...
Erősen megszorítom a kezét, hogy fájjon neki.
– Maradj velem.
A pupillája egyetlen ponttá szűkül, aztán hirtelen újra kitágul, végül a normális méretűre szűkül.
– Örökké – motyogja."

Az imént említett segítség, türelem és szeretet egyik megnyilvánulása az itt olvasható részlet, amelynek során Katniss segít Peetának, amikor a fiúnak rohama van. Először történik meg, hogy együtt sikerül legyőzniük és az végül nem hatalmasodik el Peetán.

"Szerintem... neked még mindig nincs fogalmad róla, hogy milyen hatással vagy a dolgok menetére."

Peeta itt azt próbálja megértetni Katniss-szel, hogy nagyon fontos a szerepe ebben a háborúban. Ebben az is benne lehet, hogy általában beszél Katniss hatásáról, arról, hogy megmozgatja az embereket. 

"Peeta odanyújt nekem valamit. [...] Elveszem, de nem tudom, mire számítsak. A címkén ez áll: bárányragu. Összeszorítom az ajkamat, mert eszembe jutnak a kövek közt becsurgó esőcseppek, a flörtölésre tett idétlen kísérleteim és a kedvenc kapitóliumi ételem illata a hűvös levegőben. Ezek szerint Peeta mégsem felejtett el mindent. Milyen boldogok, milyen éhesek és milyen jó barátok voltunk, amikor megérkezett a finomságokkal teli piknikkosár a barlangunkhoz."


Ahogy az események a végkifejlet felé haladnak Katniss és Peeta lassan újra megtalálják az utat egymáshoz. Ez is egy szép pillanat erről az úrtól.

"Mert mi mindig ezt tesszük. Megvédjük egymást."

Először ez kapcsolja őket össze. Az Éhezők Viadalán Peeta eléri, hogy a Hivatásosok ne bántsák Katnisst. Katniss gyógyszert szerez, hogy Peeta elfertőződött sebe rendbe jöhessen. Katniss és Peeta együtt küzdenek meg a mutáns kutyákkal és együtt játsszák ki a Kapitóliumot a mérgező bogyókkal. A Futótűzben immár tudatosan játsszák a szerelmespárt, hogy ne essen bajuk, az Arénában is nagyban támaszkodnak egymásra. Csak közben sokkal közelebb kerülnek egymáshoz érzelmileg, mint azt bárki is gondolta volna.

"Felemelem a bal karomat, és lehajtom a fejemet, hogy bekapjam a ruhám titkos zsebébe rejtett méregkapszulát. De ahogy be akarom kapni, a fogaim húsba mélyednek. Zavartan hátrarántom a fejem, és farkasszemet nézek Peetával. Az éjfürttablettát a kezével takarja el előlem. A kézfején lévő harapásnyomokból vér csorog.
– Add vissza! – förmedek rá, és megpróbálom kiszabadítani a karomat a szorításából.
– Nem – mondja."

Vagyis ezúttal Peeta menti meg Katnisst. Peeta, aki eddigre újra a régi. És mindezt többek között Katnissnek köszönheti, akit eddigre önmagáért szeret.

"Peeta meg én elválaszthatatlanok leszünk. Azért néha előfordul, hogy meg kell kapaszkodnia egy szék támlájában, hogy megvárja, amíg elmúlik a roham. Engem pedig rémálmok gyötörnek – mutánsok és elveszett gyerekek kísértenek álmomban –, és üvöltve ébredek az éjszaka közepén. De ilyenkor Peeta a karjába zár, és megnyugtat. Végül megcsókol."

Ebből a néhány sorból csak kevesebbet idéz az eredeti cikk, de én nem vágnék ki belőle. Ez a pár sor jól jelképezi, hogy Katniss és Peeta ott vannak egymás mellett a nehéz pillanatokban. Megértik egymást, hisz a sorozatban történt borzalmakon nagyrészt együtt mentek keresztül.

"Ezért aztán, amikor suttogva azt mondja: „Szeretsz engem. Igaz vagy nem igaz?”,
azt felelem:
– Igaz."


Sokak számára jelenti ez a kérdés és a rá adott válasz a kötet fénypontját. Katniss épp ezen sorok előtt magyarázza el, miért is érez így:

"Hogy a túléléshez nem a Gale-ben lobogó tűzre, a lelkében izzó haragra és gyűlöletre van szükségem. Abból ugyanis bennem is van elég. Nekem tavasszal a pitypangra van szükségem. Az élénksárga virágra, amelyik az újjászületést jelenti – a pusztítás helyett. Nekem az ígéret kell, hogy bármilyen szörnyű veszteségeket szenvedtünk is el, lehet folytatni az életet. És minden jóra fordulhat. Ezt pedig csak Peeta tudja megadni nekem."

Ennél szebb végszóra pedig semmi szükség. :)

Az idézeteket ezúttal is a Bustle javasolta, a magyarázatokat én tettem hozzá.
A könyves idézetek Suzanne Collins: A Kiválasztott című regényéből származnak.

9 megjegyzés:

  1. Meg kell, hogy mondjam: Nem véletlenül vagyok Petta-fan! :) 💗💕

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is teljes mértékben !! Peeta ♥♥♥♥ Peetniss 4ever ♥♥♥♥

      Törlés
    2. Peeta fan forever. Szerintem Katniss és Peeta jobban ősszeilenek mint Gale és Kantiss, mert a Gale-val valo szerelmet Katniss erőltette az nem igaz szerelem. Viszont amit Katniss Peeta iránt érez az tiszta és igazi (és ez igy van forditva is!) van egy rész amit szeretek nagyon (a fil alapján!)
      -Nem kellek senkinek- mondja Peeta
      -De igen. Nekem kellesz!

      Törlés
  2. Az utolsó 3 idézet az, ami nekem a legszebb a könyvben. Mást nem is tudok mondani róla. Ahogy leírja, hogy Peeta ugyan jobban van és Ő maga is, de teljesen sosem épülnek fel lelkileg. Az ahogyan elmagyarázza, hogy Gale helyett miért Peeta lett a választottja, mikor felsorolja a különbségeket és hasonlóságokat hármuk között. Na és a regény legutolsó mondatai. :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, ez nagyon jól esett, köszönöm szépen Ancsi! Most kifejezetten érzelgős hangulatomban vagyok, így egy tábla csokit majszolva megkönnyeztem ezt a cikket. :)
    A "Mindenesetre nagyon szerethettelek" jelenetet nagyon imádom és egyben utálom is. Imádom, mert ez az első alkalom, amikor Peeta végre nem csak a "kislányos" ábrándjait kergeti Katnissról, hanem meglátja az igazi énét.
    "Az elmúlt hónapokban magától értet ődő nek vettem, hogy Peeta csodálatosnak tart, de ennek egyszer s mindenkorra vége. Peeta most már olyannak lát, amilyen valójában vagyok. Er őszakosnak. Gyanakvónak. Manipulatívnak. Kegyetlennek.
    Ezért gyűlölöm őt."
    Viszont utálom is ezt a jelenetet, azért, ahogyan Katniss Peetával viselkedik és ahogyan beszél vele. A fiú mindig, mindent érte csinált, erre ez a "hála"? Szép.
    Katniss néha tényleg érzelmi analfabéta tud lenni, az biztos.

    Az utolsó 3 idézet meg abszolút favorit. Egyszerűen imádom őket együtt. :)

    Ui: Ancsi a fanartot el tudod nekem küldeni? :) Olyan szép, még eddig nem láttam sehol.

    VálaszTörlés
  4. Nekem a harmadik és a negyedik idézet a kedvencem :D

    VálaszTörlés
  5. Hát számomra a Kiválasztottban már nem nagyon van olyan rész, ami nagyon megfogna. (Jó azért volt, csak épp nagyon kevés 0:) ) Valószínűleg azért van így, mert számomra Peeta és Kaniss kapcsolata már a Futótűz végén kiteljesedik és eléri a csúcsát. A Kiválasztottban már csak egy irodalmilag szükséges, intermezzo, amivel el van nyújtva az „elkerülhetetlen vég”. Számomra e részek nem egyebek, mint annak a folyamatnak a kilométer kövei, hogy Peeta hogy talál vissza a normális énjéhez, és érzéseihez. És hogy Katniss hogyan tanulja meg elfogadni azt a dolgot, amit annyi olvasó, és talán saját maga is a lelke mélyén, már a Nagy Mészárlás vég e óta tud.
    Sose hittem abban, hogy az eltérítés előtti Peeta és az utolsó fejezetben lévő Peeta bármiben is máskép látná Katniss-t! Igazából nem értem, miért gondolják olyan sokan, hogy Peeta ne lett volna tisztában Katniss összes hibájával már az első könyv első oldalán. Miért feltételezik olyan sokan, hogy annyira buta lenne, hogy ne látná meg azokat? :D Ő csak nagyon szerelmes, de azért tisztában van Katniss baromságaival, de érzései miatt meg tudja őket bocsátani. Ugyanúgy, ahogy ezt a 3 könyv végén is meg tudja tenni már.
    Viszont van egy idézet, ami a fentiekből kimarad, és szerintem ide tartozik. Ezt pedig Gale mondja a 3 könyvben, és szerintem az egész 3. könyvbeli Katniss-Peeta kapcsolatot magában foglalja (és hát, amikor már a rivális fiú is tisztán látja a helyzetet, akkor nincs nagyon már kérdés. :P)

    „…Katniss úgyis azt választja majd, akiről úgy gondolja, nélküle nem tudna életben maradni.…”

    A dolog mondanivalójához egy régi mondás:

    „Nem az az igazi, akivel letudnád élni az életed, hanem az, aki nélkül nem”

    Már pedig az adott pillanatban talán csak két ember nem tudja ki ez a személy. Peeta és esetleg Katniss (bár szerintem, ha nem értette volna félre a két srác beszélgetést, akkor ő is tudta volna, mi a helyes válasz. :) Ja és ha nem lenne totális érzelmi analfabéta, ahogy Cassie olyan jól megfogalmazta 3:) )
    De hogy azoknak, akiknek nem érthető mire gondolok itt egy másik idézet a 2 könyv végéről.

    „…Feladom. Nem beszélek, nem reagálok semmire, nem eszem, még vizet sem iszom. Azt pumpálnak a karomba, amit akarnak, de ennél azért több kell ahhoz, hogy egy embert életben tartsanak, ha egyszer kiveszett belőle az életösztön. …”

    Arra pedig, hogy Katnissnak mennyire fontos Peeta az alábbi idézet is nagyon árulkodó:

    „…Rádöbbenek, hogy csak egyetlen ember van, aki soha nem tudná kiheverni Peeta halálát. Én.
    – De igen – mondom. – Nekem. –…”

    Azért elég meredek állítás, ha Katniss úgy véli, hogy csak baráti kapcsolat van köztük. Azért elég durva kijelentés azt mondani részéről, hogy ő mint „csak” egy barát, jobban szereti Peeta-t, mint a saját szülei, és testvérei. Azért a szülői szeretetett elég kevés dolog tudja csak überelni. ;) És itt vajmi keveset számít, hogy Peetat tényleg szeretik, vagy utálják a szülei. Mert senkinek sincs jóga feltételezni egy szülőről, hogy annyira se kötődik az édes gyerekéhez, mint bármilyen barát! Ráadásul azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy ilyen monológgal Collins mit akarhatott közölni az olvasóival. Megítélésem szerint kizárólag a szerelemből eredő szeretett lehet nagyobb a szülői szeretetnél!

    De még két nekem kedves idézet a 3 könyvből:

    „…hogy a sima felületű, színjátszó gyöngyöt ide-oda húzogatom az ajkamon. Megnyugtat. Mintha azzal az emberrel váltanék hűvös csókot, akitől kaptam. …”

    Szegény Peeta ott sincs, mert épp halára kínozzák, mégis több csókot is kap. Mégpedig nem baráti puszit. :P

    „…El akarom küldeni neki a gondolataimat, tudatni akarom vele, hogy nincs egyedül. Pedig ez nem igaz: Peeta egyedül van. És én nem tudok segíteni neki.…”

    Ez az elküldöm neki a gondolataimat motívum, ritkán szokott egy baráttal kapcsolatban felmerülni, főleg ilyen kontextusban. :D

    VálaszTörlés
  6. Nekem a következő a személyes kedvencem a 3.könyvből, ami igazán megmutatja, hogy Peeta mennyire törődik Katniss érzéseivel és tiszteli azokat:
    "Peeta jól színben van. Kicsit ugyan lefogyott, és hozzám hasonlóan ő is tele van égési sebekkel, de a tekintete már nem olyan borús és meggyötört. Mindenesetre elég rosszallóan mér végig. Bágyadt kísérletet teszek, hogy kisöpörjek egy tincset a szememből, de ahogy megtapintom a hajam, érzem, hogy összecsomósodott. Úgy döntök, nem hagyom, hogy rám ijesszen.
    – Mit csinálsz?
    – Ma reggel kimentem az erdőbe, és kiástam ezeket. Arra gondoltam, elültethetnénk itt a ház oldalában.
    A bokrokra pillantok, a gyökerükön göröngyök lógnak, látszik, hogy nemrég ásta ki őket. Először nem ismerem fel, rózsának nézem, és nem sok választ el attól, hogy nagyon csúnya dolgokat vágjak Peeta fejéhez, hogy pont ezt választotta. De szerencsére időben beugrik, hogy ez kankalin, vagy más néven primula. A virág, amelyről Prim a nevét kapta. Bólintok Peetának, hogy elültetheti a bokrokat, aztán visszasietek a házba, és kulcsra zárom magam mögött az ajtót."
    De az előttem kommentelő illető gyöngyös idézetét is imádom.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon köszi a cikket nagyon tetszik illetve e kommentelőknek is köszönöm. Jó, hogy kicsit felidéztétek bennem a könyvel kapcsolatos érzéseket. Amit itt leírtatok szinte mindennek egyet értek. Kiváncsi vagyok hogy a 3 rész két része is annyira visszatükrözi-e majd a könyvet ami fantasztikus lett bár néhol tényleg kissé elnyújtott.
    Szóval még egyszer köszi!

    VálaszTörlés