2014. szeptember 28., vasárnap

A Kiválasztott filmváltozata elégedettebbé teheti a nézőket, mint a könyvváltozat

Avagy a téma, amely kifogyhatatlan. Viszont a legutóbbi cikkel ellentétben legalább értelmes és nagyjából - személy szerint legalábbis - lehet is azonosulni vele.

Sok hétnyi rövid ízelítő és promócionális anyag után végre megérkezett Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. részének első hivatalos előzetese. Az új, teljes hosszúságú előzetes megmutatja Katniss Everdeent igazi valójában, amint az uralkodó Kapitólium elleni lázadást vezeti.

Amint azt a rajongók tudják, A Kiválasztott az utolsó és vitathatatlanul a legsötétebb fejezete Suzanne Collins népszerű trilógiájának. A dühös és zavarodott Katniss még mindig érzelmeivel küszködik, miután túlélt két kegyetlen Viadalt és elveszítette otthonát, a 12. körzetet, amikor felkérik, hogy legyen vezetője a társadalom egy jelentős rétegének egy igazi háború során. Ugyanakkor a megkínzott és agymosott Peeta még a Kapitólium markában van, és fegyverként használják a lázadók, de leginkább Katniss ellen.




A könyvet két filmben adaptálják filmvászonra, bár azt még nem árulták el, pontosan hol is válik ketté a két rész. A két részes forma miatt sok rajongó aggódott kezdetben, mivel a regény egyik legfőbb problémája, hogy lassan indul és sok benne az ismétlődés. Nyár elején azonban Francis Lawrence rendező úgy tűnt, megnyugtatta a rajongókat, mondván lesz majd pár "harcjelenet" és bőven lesz akció is az első rész végén is, és úgy tűnik, tartja is a szavát. Ahogy az az első előzetesben látható, Panemben egyre jobban elmérgesedik a háború a lázadók és a Kapitólium között, több körzet kerül majd kereszttűzbe. Mindeközben Katniss, akinek új lakhelye a korábban titkos 13. körzet elvállalja, hogy ő legyen a Fecsegőposzáta, de csak bizonyos feltételek teljesülése esetén - amelyek közül a legfontosabb, hogy amint csak lehetséges, szabadítsák ki Peetát.

Az előzetesben egy-egy pillanatra láthatunk néhány új karaktert is, például Cressidát (Natalie Dormer), és a 13. körzet elnökét, Alma Coint (Julianne Moore). Néhány ismerős arc is újra felbukkan, többek között az aggódó Finnick (Sam Claflin), a még mindig anyáskodó Effie Trinket (Elizabeth Banks), a védelmező és hűséges Gale (Liam Hemsworth), aki Katniss mellett részt vesz majd a forradalom harcaiban és sokkal nagyobb szerepe lesz, mint az első két filmben.

Ami Peetát illeti, az ő és Katniss szerelméért szurkoló rajongóknak hozzá kell szokniuk a gondolathoz, hogy kettejüknek nem nagyon lesz közös jelenete, hiszen a harmadik kötet első felében nem töltenek együtt túl sok időt, és valószínűleg még a Kiválasztott 2. részének is csak a vége felé találnak egymásra újra.


A Kiválasztottról nagyon sokan úgy gondolják, hogy a sorozat legkevésbé népszerű és legtöbbet vitatott kötete, szóval Lawrence-nek bőven lesz munkája azzal, hogy két önállóan is  a lábán megálló filmet kell elkészítenie. A filmnek sok mindenhez fel kell érnie, tekintve, hogy a franchise legutóbbi darabja, a Futótűz a kritikusok által is kedvelt volt és hatalmas bevételre is tett szert, hiszen azáltal, hogy több, mint 864 millió dollár bevételt tudhatott magáénak, a 2013-as év ötödik legsikeresebb filmje lett. (Az első film, amelyet még Gary Ross rendezett, 691 millió dolláros bevételre tett szert.) Már ezelőtt az előzetes előtt is sejthető volt, hogy a Kiválasztott 1. része még többet kaszálhat elődjeinél és az idei év egyik legjobb filmje lehet. Most, az előzetes képeiből ítélve úgy tűnik, a film nem csupán felér majd az elvárásokhoz, hanem arra lehet következtetni belőle, hogy a film elégedettebbé teheti majd a nézőket, mint maga a könyvváltozat.

A film november 21-től (nálunk november 20-tól) látható majd a mozikban.
Forrás: Movies Cheat Sheet

2 megjegyzés:

  1. Nagyon várom már :DDD (még 52 nap)
    Sztem ez lesz az idei ősz/tél (egyik) legjobb filmje :P
    Nagyon kíváncsi leszek,h 145 percben(2 óra és 25 perc) mi lesz benne :)
    Cressida <333

    VálaszTörlés
  2. Én is várom, bár nekem a többséggel ellentétben a kiválasztott a kedvencem a trilógiából, ez a legizgalmasabb, és ebbe hamarabb felpörögnek az események mint futótűzben.

    VálaszTörlés