2014. szeptember 15., hétfő

Olvassuk újra a Kiválasztottat! - 7. fejezet

Meghoztam a következő fejezet felelevenítését, amely rendhagyó lesz a korábbiakhoz képest. Ezúttal kérdés ugyan nincs sok, a fejezet azonban magával ragadó. Érdemes tényleg újra elolvasni!
  1. Sok új karaktert ismerünk meg ebben a fejezetben: a négytagú tévéstábot - Cressidát, Messallát, Castort, Polluxot -, Paylort. Mit gondolsz róluk? Változott-e a véleményed róluk a könyv során, hogy tetszett a karakterek fejlődési íve, volt-e akiben csalódtál vagy aki kellemes meglepetést okozott?
  2. Vajon Gale miért nem fogalmazza meg konkrétabban, hogy mire gondol, amikor azt mondja, hogy fel kellene számolni a kórházat?

Azt hiszem, ez az a fejezet, amit talán mégsem fogok saját szavaimmal összefoglalni. Nem is kell, hiszen, a könyv egyik legélénkebb fejezete, és biztos vagyok benne, hogy ha az előző fejezetek készülődéseinek apró részletei nem is maradtak meg sokak fejében, az itt olvasott és ezáltal elképzelt képsorok igen. Szerintem senkinek nem kell hosszabban mesélnem a 8. körzet kórházának sérültjeiről. A reményről, amelyet Katniss megjelenésekor éreznek. Az erőről, amelynek jelenléte tudatosodik a lányban, aki csak most ismeri fel, milyen fontos is személye az embereknek. 
Biztosan semmi szükség, hogy részletezzem a Kapitólium támadását, hogy Katniss hogyan hagyja figyelmen kívül Haymitch, Boggs és Plutarch parancsát. Bizonyára mindenki emlékszik arra, ahogyan Gale-lel ugyanúgy szedik le a Kapitóliumi gépeket, ahogyan a vadludakat szokták. 
Katniss üzenete is kitörölhetetlen idézetként él mindannyiunk fejében: "A tűz már lobog! És ha mi elégünk, Ti is velünk pusztultok!"

Ezért aztán inkább az eddig előkerült hivatalos és rajongói anyagokat: képeket és videókat használnám fel emlékeztetőül. Természetesen - bármennyire jól sikerültek legyenek is - ezek sem helyettesítik az eredeti könyvélményt, szóval továbbra is arra bátorítanék mindenkit, hogy aki még nem olvasta el az utolsó kötetet, mielőbb tegye meg. Érdemes!


A Katnisst kísérő tévéstáb:


"A négytagú tévéstáb két kövér kapitóliumi operatőrből áll – nehéz kameráikkal és furcsa szerelésükben úgy néznek ki, mint két hatalmas bogár –, egy Cressida nevű rendezőnőből – kopaszra borotvált fején tetovált zöld indák virítanak – és vékonydongájú asszisztenséből, Messallából."

Paylor:

"Sötétbarna szeme feldagadt a kimerültségtől, a teste fém– és verítékszagot áraszt. Ahogy nézem, már rég ki kellett volna cserélni a nyakán a kötést. Automata fegyverének szíja belevág a nyakába, de a vállát mozgatva sikerül valahogy megigazítania. Hüvelykujjának egyetlen mozdulatával a raktárba irányítja az érkező szanitéceket. A csapat szó nélkül engedelmeskedik neki.
– Ő Paylor parancsnok, a Nyolcadik Körzet vezetője – mutatja be Boggs a nőt."

A 8. körzet kórházában:




"Ahogy a szemem hozzászokik a félhomályhoz, megpillantom az ágyakon, a matracokon és a padlón szanaszét heverő rengeteg sebesültet. Annyian vannak, hogy alig férnek be a hatalmas raktárba. Pár másodpercig döbbenten hallgatom a fekete legyek zümmögésének, a szenvedők nyöszörgésének és szeretteik jajveszékelésének szívet tépő kórusát."

A következő rajongói videó feldolgozza a Kapitólium 8. körzet elleni támadását, és szerintem (a szereplőktől eltekintve) egészen jól sikerült:


"– Vadludak – kiáltom Gale-nek. Ebből pontosan tudja, mit akarok.
[...]
Én kezdem a támadást, és kapásból telibe találom a vezérgépet. Felrobban az alja. Gale közben eltalálja egy másik gép farkát, mire az pörögve csapódik az utcába. Egy sor detonáció hallatszik, ahogy a rakomány felrobban. De a következő pillanatban, szinte a semmiből, egy harmadik V alakban repülő bombázóraj bukkan fel. Ezúttal Gale tisztán eltalálja a vezérgépet Nekem sikerül lekapnom egy másik légpárnás szárnyát, amitől megpördül, és nekiütközik a szorosan mögötte repülő bombázónak. Együtt csapódnak be a kórház melletti raktár tetejébe. Aztán a géppuskások leszednek még egy negyedik gépet is."

Bár Katniss Lázadóknak és Snow elnöknek szánt üzenetét már az előző videóban is láthattátok, ez egy újabb és szerintem jobban sikerült változat a témában, érdemes megnézni:


"Azt üzenem a lázadóknak, hogy élek. És itt vagyok a Nyolcadik Körzetben, ahol a Kapitólium gépei épp most bombáztak le egy fegyvertelen nőkkel, gyerekekkel és férfiakkal teli kórházat. A támadásnak nincsenek túlélői. Azt üzenem az embereknek, nehogy abba a tévhitbe ringassák magukat, hogy tűzszünet esetén a Kapitólium megkegyelmezne nekik. Ez hiú ábránd. Pontosan tudjuk, kik ők és milyen aljasságokra képesek. Erre képesek! Nekünk pedig harcolnunk kell ellenük! Snow elnök üzenni akart nekünk? Hát jól van, akkor figyeljen ide, mert most én üzenek neki! Megkínozhat bennünket, lebombázhatja a házainkat, felégetheti a körzeteinket, de előtte nézze meg ezt! A tűz már lobog! És ha mi elégünk, ti is velünk pusztultok!"

Az idézetek Suzanne Collins: A Kiválasztott című regényéből származnak.

1 megjegyzés:

  1. Az első videónak a szereplői nagyon rosszak! A második videó viszont egész jó.

    VálaszTörlés