2014. szeptember 19., péntek

7 inspiráló idézet, amely bizonyítja, hogy Katniss jó vezető

... avagy a Bustle nem bír leállni A Kiválasztott idézetekről. Ezzel persze semmi gond, mert A Kiválasztott jó könyv, telis-tele jó idézetekkel. 

1. "A tűz már lobog! És ha mi elégünk, ti is velünk pusztultok!"


Ezt a szöveget nem előre megírták, hanem Katniss fogalmazza meg, miután látja, hogyan rombol földig a Kapitólium egy kórházat a 8. körzetben, hogyan öl meg ártatlan civil embereket, betegeket, sérülteket, gyerekeket, időseket a Kapitólium. Frappánsabb jelmondatot keresve sem lehetne találni.


2. "Maga és a kormánya garantálja a biztonságukat, különben kereshetnek másik Fecsegőposzátát!"


Katniss nem aprózza el. Amikor rájön, mennyire fontos személye a 13. körzet vezetőinek a Kapitólium elleni lázadás során, konkrétan ultimátumot intéz Coin elnökhöz, amelyben Peeta biztonságát kívánja szavatolni.


3. "Mert mi mindig ezt tesszük. Megvédjük egymást."


Erről már beszéltünk Peeta kapcsán is. Ami itt fontos, hogy Katniss akárcsak a lázadás során, úgy Peetával való kapcsolatában is aktív, cselekvő résztvevő, és szerintem sokan ezért tiszteljük leginkább.

4. "[Snow elnök] Meg akar törni, de nekem egyben kell maradnom."


Véleményem szerint a könyv egyik legnehezebben feldolgozható része érzelmileg, amikor Katniss-szel együtt mi is rájövünk, hogy Snow elnök Peeta által akarja megtörni.

5. "Vannak séták, amelyeket az embernek egyedül kell megtennie."


A 12. körzetbe való látogatásakor halljuk ezt Katnisstől, aki visszautasítja Gale felajánlását, hogy elkísérje. A fájdalommal, a pusztítással a hiánnyal Katnissnek - és mindenki másnak - egyedül kell megküzdenie.

6. "Az életben maradáshoz ugyanis egyikükre sincs szükségem."


Érdekes, hogy ez az a mondata Katnissnek illetve az írónőnek, amivel nem értek egyet. Ha ez így volna, Katniss egyedül marad a végén, azonban - mint tudjuk - nem így történik. Ha én pontosíthatnék biztosan úgy fogalmaznék, hogy Katnissnek igenis mindkét fiúra szüksége van ahhoz, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott legyen. Hogy a fenti pedig mennyire nem hiteles, azt jól jelképezi Katniss 13. körzetbe érkezése utáni időszak.

7. "Pontosan tudjuk, kik ők és milyen aljasságokra képesek. Erre képesek! Nekünk pedig harcolnunk kell ellenük!"


A lány pedig példát is mutat, ami nagyon fontos és egyedülálló dolog egy 17 éves fiataltól. Hát ezért is szeretjük őt.

Forrás: Idézettippek - Bustle; Képek - Hggirlonfire; Hozzáfűzött szövegek: Ancsi
Az idézetes Suzanne Collins: A Kiválasztott című regényéből származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése