2014. szeptember 22., hétfő

Olvassuk újra a Kiválasztottat! - 8. fejezet

A 8. körzetben való "kirándulás" után lelassul az élet, ismét egy "átvezető" fejezettel folytatódik a Kiválasztott története.
  1. Miért falaz vajon mindenki Katniss-nek Coin előtt?
  2. Mit gondoltok Plutarch-ról? Tényleg ő is hataloméhes és lehetett szerepe a könyv végi eseményekben vagy őszintén és alázatosan a lázadás oldalán áll?
  3. Peeta vajon tud/lát valamit a Kapitóliumban vagy tényleg csak naivan szeretné visszatartani Katnisst a háborútól? Vagy immáron kényszerítik vajon?
Ezúttal nem tudok olyan sok rajongói anyagot hozni, mint az előző fejezetben, így be kell érnetek a szöveges összefoglalómmal, ami természetesen továbbra sem közelíti meg, pláne nem helyettesíti a könyvélményt! Ha nem tettétek meg, olvassátok el a könyvet, de ha már olvastátok, akkor sem árt felfrissíteni az eseményeket.

Katniss és csapata visszatér a 13. körzetbe, ahol ellátják a lány sérüléseit, megoperálják, és hagyják kicsit pihenni. Sokat nem, mert hamarosan átviszik a parancsnokságra, ahol együtt megnézik az időközben összevágott és megszerkesztett, elkészült propagandafilmet.
Katniss ekkor jön rá, hogy nem is ismeri operatőreit, akikről megtudja, hogy testvérek, Castornak és Polluxnak hívják őket, és ez utóbbi avox. Innentől kezdve Katniss tudja, a férfiak teljes szívvel ki fognak állni mellettük, hiszen a Kapitólium az ő életüket is tönkretette.




A felelősségre vonás helyett Coin először kedélyesen elbeszélget Gale-lel - amit Katniss gyakorlatilag árulásnak minősít - majd bejelenti, hogy elindult a TV-s adáscsapás, amelynek során a körzetek mindegyikében bemutatták az elkészült propagandafilmet, amelyről így olvashatunk:

"Riadtan meredek a képernyőre. Aztán a nagy feketeség közepén felvillan egy apró szikra. A szikrából láng lesz, a tűz szétterjed, és felfalja a feketeséget, míg végül már az egész kép izzik, de mindez olyan valósághűen és lenyűgözően zajlik, hogy szinte érzem a bőrömön a forróságot. A fecsegőposzátás dísztű képe bukkan elő; az apró fémdarab vörösen izzik. Ekkor megszólal az álmaimban kísértő mély, öblös hang. Claudius Templesmith, az Éhezők Viadalának hivatalos konferansziéja ezt mondja: – Katniss Everdeen, a lány, aki lángra lobbant, most tovább lobog!"

A nagy sikerre való tekintettel Coin engedélyezi az anyag kétszeri levetítését is, csak amiatt vannak aggályai, hogy jó-e, ha Katniss részt vesz a veszélyekkel járó akcióban. Amikor Plutarch nyíltan azt állítja, hogy megbeszélték, hogy így történjen, és senki nem árulja el, hogy Katniss aparancs ellenére cselekedett, Katniss rájön, hogy Plutarch veszélyes lehet. Most ugyan nem kér érte semmit, de ki tudja, mire számíthatunk, ha véget ér ez a háború. 

Amikor Coin a további tervekről kérdez, kiderül, hogy kettő is van belőlük. Egyrészt szeretnének Katnissről és a lázadásról, illetve egy "Emlékezzünk" sorozatot, amelyben a Viadalon elhunyt Kiválasztottak előtt tisztelegnének. Coin mindkettőtől el van ragadtatva, szinte olyan, mintha lennének érzései.


Katniss visszatér a kórházba, ahol ébredéskor Haymitch ül az ágya mellett. Kedvenc mentorunk hozza a kötelezőt, amikor azzal fenyegeti meg Katnisst, hogy egy hatalmas, levehetetlen fejhallgatót tetet Katnissre vagy mikrochipet ültet az agyába, amelyen egész nap őt hallja majd a lány, ha még egyszer előfordul olyan, hogy Katniss kiveszi füléből a fülhallgatót és megtagadja a parancsot. Katnisst élénk képzelőereje segíti hozzá, hogy bármit megígérjen mentorának, aki utólag bevallja, hogy bocsi, de megette Katniss kajáját is.

Vacsoránál Finnick csatlakozik hozzá, akivel együtt nézik meg a legújabb kisfilmet, amelyet szintén egész Panemben vetítenek. Az adás után azonban újabb "meglepetés" várja a TV-nézőket, egy újabb Caesar Flickerman interjú, amelyben ismét Peeta látható, akin észrevehető, hogy immár megkínozták. Üzen is Katnissnek, hogy ne menjen bele a háborúba, ne szítsa az embereket, mert súlyos árat fizethet érte. Katnisst nem a mondanivaló rázza meg, hanem amilyen állapotban látja a fiút.


Az idézet Suzanne Collins: A Kiválasztott című regényéből származik.

5 megjegyzés:

  1. Jaj de jó :D Végre van ilyen cikk is :)
    1. Erre nem igazán tudok mit írni :D (Ancsi:itt mire is gondoltál pontosan?)
    2.Plutarchról nem tudom mit gondoljak, engem is eléggé összezavar. Az egyik pillanatban,még úgy érzem a lázadás oldalán áll,viszont a másik pillanatban,már azt hiszem,h szívesen átvenné Coin elnök helyét.
    3.Peeta gondolom annyit lát/tud amennyit a Kapitóliumban megmuttatnak neki. Érzem rajta a nyomást amit a Kapitóliumtól kap,de azt is látni,h félti Katnisst és tényleg nem akarja,h bárkinek baja legyen.(Ha tudná mi lett a 12. körzettel akkor gondolom más lenne a véleménye,de mint írtam a Kapitólium nem mutat meg mindent...)
    Köszi a belinkelt videókat :) tetszenek :DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Máté: Minden héten van ilyen cikk :)
      Az elsőnél arról van szó (de ha újraolvasod a fejezetet világossá válik), hogy a 8. körzetben Katniss parancs ellenére cselekszik, amikor visszalő a 8. körzet repülőire. Ezt azonban senki: se Plutarch, se Boggs,se Haymitch nem árulja el Coinnak. Vagy azért, mert tényleg kiállnak a lány mellett vagy mert nem akarnak gyöngének látszani vagy mert nem akarják, hogy Coin akármiért is, de leállítsa ezeket az akciókat. És persze másra is lehet gondolni, nem akartam bekorlátozni senkit.

      Törlés
    2. Örülök neki,h minden héten van ilyen cikk :D De az lenne a legjobb,ha egy héten,két ilyen cikk lenne :DDD
      Jah,h erre gondoltál :) Sztem azért nem árulják el Coinnak (legalábbis Haymitch és Boggs ) mert igazán megkedvelték Katnisst és ők is inkább,őt szeretnék vezetőnek. Plutarch karakterén nem igazán tudok átlátni,h most ő mit is akar igazán,remélem ez a filmben egy kicsit jobban körvonalazódik.

      Törlés
  2. Peeta helyzete a Kapitóliumban a könyv egyik legnagyobb rejtélye. Gyakorlatilag semmit nem tudunk meg róla, még akkor se, miután kiszabadítják, és elvileg elmondhatná (bár elképzelhető, hogy ezeket a Kapitólium törölte/manipulálta). Az se derül ki, hogy honnan tudja a bombatámadást előre. Remélem a filmben tisztábban látunk majd ezekkel kapcsolatban.

    VálaszTörlés
  3. 1. Bár elég kiábrándítónak hangzik, de megítélésem szerint semmi, de semmi különlegesség nincs benne. Semmi köze nincs ahhoz, hogy kedveleik vagy utálják Katniss-t, egyet értenek cselekedetével, vagy elítélik! Egyszerűen érett felnőttek között nem szokás az árulkodás, és a beköpés. Ha a másikkal valakinek baja van, akkor az illetőt félre hívja az ember, és négyszemközt megbeszéli vele, hogy mi a gond. Ahogy ezt Haymitch is megteszi!
    2. Plutarchról sokáig nem lehet eldönteni, hogy mit akar, de a végén kiderül, hogy egy tipikus “középvezető”, olyan ember, aki szeret irányítani másokat, de igényli azt is, hogy őt is irányítsák. Nem akar a legmagasabb pozícióba kerülni. Hogy őszintén a lázadás mellet áll? Szerintem igen, csak ő egy kicsit más világot képzel el, mint Katniss-ék. Az ő világa nem a nagy egyenlőségről szól, de nem is diktatórikus.
    3. Miért lenne Peeta naiv? Számomra naiv az, aki jóhiszeműen hisz valamiben, aminek semmi reális esélye sincs. Az, aki nem tudja felfogni a saját és mások cselekedeteinek igazi hatását, és következményeit. Peeta ennek pont az ellenkezője! Ő szinte mindig pontosan tudja, minek mi lesz a következménye, és milyen hatása lesz.
    Egyáltalán nem hiszem, hogy ne tudná mi lesz annak a hatása, hogy a Capitolimban interjút add, és azt mondja, amit mond. Szerintem pontosan tisztában van azzal, hogy amit tesz az árulás a forradalom szempontjából, hogy komoly kárt okoz evvel annak. Azzal is tisztába kell lennie, hogy mi történik a körzetekben. Nem hiszem, hogy a legkisebb mértékben is másként viselkedett volna, ha látta volna a szétégettet 12. körzetet. Cselekedetének csak egy mozgató rugója van, bármi áron segíteni akar Katniss helyzetén. Elérni, hogy a lehető legkevesebb baja essen. Minden bizonnyal tisztában van azzal, hogy azért mert saját magából árulót csinál, és komoly kárt okoz mindenki másnak, azt érheti el maximum, hogy a lányt csak iszonyúan megbüntetik, feltehetően megnémítják, de nem végzik ki, ha a lázadás veszít. Valószínűleg avval is tisztában van, hogy ő ígyse úgyse élheti túl az egészet. Ha a Lázadók nyernek, kivégzik árulásért, ha a Capitolium, akkor meg csak úgy „heccből”, Katniss megbüntetésére.
    Feltehetően avval is tisztában van, hogy Katniss-t nem fogja visszatartani semmitől ezekkel a beszédekkel. Csak azt éri le, hogy talán a lányt kevésbé beszámíthatónak minősítik a Capitoliumban. Egy megvezetett szegény naiv kislánynak, akinek „kegyelmet” lehet adni, minek után persze iszonyúan megkínozták. Hisz a naiv, buta és megvezetett kislány szerep a Capitoliumnak is jobb, mint egy kivégzéssel legalizált mártír lázadási jelkép.
    Lehet, hogy ez a hozzáállása nem tűnik elég nemesnek, hisz inkább hagyná az egész világot elpusztulni, csak, hogy egy kicsit jobb legyen Katnissnak. De Katniss érdekeit nézve, pont ez a helyes álláspont. Ez az a dolog, illetve „értékrend”, ami hiányzik Gale-ből. Gale szinte bármit hajlandó feláldozni Katniss-ért, de a nemes ügyért még Katniss-t is hajlandó háttérbe szorítani. Ez pedig „nem helyes hozzáállás” egy párkapcsolathoz. :)

    VálaszTörlés