2014. július 6., vasárnap

Olvasósarok

Tavaly készítettem két bejegyzést, amelyben igyekeztem összegyűjteni az általam ismert/megtalált ifjúsági disztópikus kortárs sorozatokat. Az 1. részt ITT találjátok, ebben a Testbérlőkről, Az útvesztőről, A beavatottról, a Tisztákról és a Delíriumról olvashattatok. A 2. rész ITT olvasható, amelyben az Egymáshoz rendelve, a Köddé váltak, a Csúfok, a Részben ember és a Legenda ismertetője található. Most részben saját élményeimet írnám le a fenti könyvek közül azokról, amelyet olvastam, teszek hozzá is picit, hozok érdekességeket és számítok arra, hogy Ti is leírjátok könyvélményeiteket, és esetleg továbbiakat is javasoltok, amelyek izgalmasak, mégis valamiért többen elsiklottunk felette.

Kiera Cass: A Párválasztó sorozat


Kakukktojásnak tűnhet az alacsony társadalmi rangú lány története, aki a nem olyan távoli jövőben egy televíziós műsor keretein belül küzd meg a trónörökös kezéért, mégsem az. A sorozatban szerepel az emberekre nagy hatást kiváltó lány, van benne szerelmi háromszög, lázadás, és a végén - kapaszkodjatok, vagy lehet nem kellene elárulnom?? - megváltozik a társadalmi berendezkedés. Sőt, a 35 lányból csak egy nyerheti el a herceg kezét. Mintha ilyet is láttunk volna valahol. :)
Kiera Cass sorozatával azért voltak vegyes érzéseim, mert nem szerettem a királyi udvarban a versengő lányok intrikáit, és mert nagyon nyögvenyelős volt (csak számomra?) a második kötet. Hát, nem egy Futótűz, na. Viszont nagyon szerethető a karakterek többsége, de akik nem, azok is nagyon jól vannak ábrázolva. A szerelmi háromszögben szereplő mindkét srác jó választás lehetne, és bármennyire is mellékszereplő, nagyon megszerettem a főszereplő America édesapját. A sorozatnak "jó" vége van, elvarrja a szálakat, választ ad a felmerülő kérdéseinkre.
Épp a napokban jelent meg egy kiegészítő kötet is a sorozathoz, amelyben a két srác szemszögéből is olvashatunk részleteket.
A sorozatból TV-sorozatot tervezett készíteni a CW csatorna, ám a bevezető fejezete borzalmasra sikerült, ezért nem lett belőle semmi. Az ominózus Pilot-ba ITT nézhettek bele, bár én bízom benne, hogy egyszer egy nagyobb filmstúdió is lecsap a jogokra, mert szerintem a történet megérdemelné az igényes filmes feldolgozást.


Veronica Roth: A Beavatott sorozat


Azt hiszem, ezt a sorozatot nem kell bemutatni, esett már itt is szó róla párszor. Ami engem illet, imádom az első kötetnek, mind a könyv, mind pedig a tavasszal megjelent filmváltozatát. Igen, persze: lehet mondani, hogy "Éhezők Viadala koppintás", van is abban valami, hogy mindkét alaptörténetnek egy 16 éves lány áll a középpontjában, aki aztán olyan hatást ér el, amellyel lázadást szítva eléri, hogy megváltozzon országának társadalmi berendezkedése. Mégis: a könyvet szerintem az igény szülte, amelyet pedig akaratlanul is mi, rajongók keltünk életre.
Ezzel együtt nekem ezzel a sorozattal kapcsolatosan is felemásak az érzéseim. Nekem nagyon agresszív a közeg, amelyben játszódik, szinte a kezdetektől, a vége pedig - számomra - nem szerethető (oké, a második-harmadik kötetet nem olvastam, csak spoilereket a befejezésről, ami nekem nem tetszik). Viszont a sorozat férfi főszereplője Négyes van annyira erős és jó karakter, aki miatt mégiscsak látok lehetőséget a sorozatban. Ráadásul az őt a filmekben alakító Theo James irtó dögös pasi. A Négyes szemszögéből íródott részleteket tartalmazó Four: A divergent collection című kötetet is tervezi megjelentetni a sorozat magyar kiadója, ennek mindenképp adok esélyt.
Mint már írtam, a Beavatott filmváltozatát már láthattuk a mozikban, jelenleg pedig A lázadó forgatása zajlik, amely 2015. márciusától kerül majd bemutatásra. A sorozat harmadik kötete, A Hűséges is idén tavasszal került a magyar könyvesboltok polcaira. További részleteket Borka oldalán olvashattok a sorozatról.

Lauren Oliver: Delírium trilógia


A sorozatnak szintén csak az első kötetét olvastam, de számomra nagy csalódás volt. A legfőbb problémám az volt, hogy egyrészről nagyon rideg volt az az érzelemmentes világ, amelyet Oliver elénk tár, másrészről pedig képtelen voltam azonosulni a főhősnővel, aki teljesen inkoherensen viselkedett, jellemvonásai 20 oldalanként változtak szöges ellentétükre.
Ennek ellenére senki kedvét nem szeretném elvenni a sorozattól, mert én is épp azért kezdtem el, mert sokan szerettétek.
Ebből a történetből is sorozat készült volna, amelyet a FOX tervezett legyártatni. Mondjuk kicsit értetlenül állok a dolog előtt, mert ITT megnézhetitek a teljes - 45 perces - bevezető epizódot, ami viszont gyakorlatilag lefedi a teljes első kötetet. Illetve szerintem annál többet is, mert olyan utalások is vannak benne, amelyek az első kötetből nem derültek ki.

James Dashner: Az Útvesztő trilógia


Ezzel a könyvvel épp fordítva voltam. Azt hittem, nem fog tetszeni az otromba lények miatt, amelyek a srácok útvesztőből való kijutását próbálják megakadályozni, mégsem így lett. Egy magával ragadó, lebilincselő történetet olvashattam, amit nagyon megszerettem. Itt az egyetlen komolyabb ellenérzésem a srácok által a Tisztáson használt saját belső nyelv, amit nem szerettem, de azért ettől el lehetett tekinteni hosszútávon.
A jó hír, hogy a sorozatból lassan elkészül az első könyv filmváltozata, amelyet szeptember közepétől láthatunk a mozikban, azt követően októberben várhatóan olvashatjuk a sorozat 2. kötetét (valószínűleg Tűzpróba címen), jövő tavasszal pedig a 3. kötet is megjelenik majd, amelynek én a Halálos Gyógymód magyar címet adnám. Akit pedig érdekel a sorozat, annak Anna és Cassie oldalát ajánlom.

További érdekességek

Mivel a többi könyvet nem olvastam, saját véleményt nem tudok megfogalmazni, de összeszedem, melyik sorozatból melyik kötetet olvashatjátok magyarul:
  • Nemrégiben magyarul is megjelent Lissa Price: Testbérlők című könyvének folytatása Testbérlők - Leszámolás címmel.
  • Julianna Baggott: Tiszták című könyvének folytatása kinn Fuse és Burn, amelyek közül az utolsó kötet idén februárban került a boltokba. A folytatás kétséges, mert az 1. rész magyar kiadója idén év elején megszűnt.
  • Ally Condie: Egymáshoz rendelve (Matched) sorozatának folytatásait Összefonódva és Célhoz érve címekkel kereshetitek itthon is. 
  • Michael Grant: Köddé váltak sorozatának magyar kiadója ugyanaz, mint a Tisztáké, ami - mint fentebb írtam - megszűnt, pedig úgy látom, Éhség címen tervezték a 2. kötet megjelentetését. Kinn a 3. kötet címe Lies.
  • Scott Westerfeld: Csúfok trilógiájának viszont a következő két része is megtalálható nálunk is Szépek illetve Különlegesek címmel. 
  • Dan Wells: Részben ember kezdetű sorozata még piszkálja a fantáziámat. A sorozat második része Töredékek már megszerezhető, de a harmadik, Romok című rész is előrendelhető a Fumax Kiadó honlapján.
  • Marie Lu: Legenda című trilógiájának második részét Prodigy - Született tehetség címmel keressétek, a harmadik részt pedig - elviekben - valamikor az év második felében jelenteti meg a Könyvmolyképző kiadó.

14 megjegyzés:

  1. Ami kimaradt, de mindenképp javaslom, az a Cinder, ami egy mesefeldolgozás egy poszt-apokaliptikus világban, és nagyon izgalmas (sajnos a folytatás egyelőre még nem jelent meg itthon), a Battle Royale, ami brutálisan kegyetlen, de szerettem annak ellenére, hogy sokan összehasonlítják az Éhezők viadalával, valamint a Majd újra lesz nyár... ami a harmadik világháború alatt játszódik, bár itt nem a világon van a hangsúly, hanem az érzelmeken. Bár nem olvastam még, de tervezem az Emlékek őrét (The Giver), mert ebből is lesz film most nyáron és szerintem érdemes rá odafigyelni, mert előzetes alapján nagyon jónak tűnik. Ja, és szerintem mindenképp érdemes folytatni A beavatottat,mert a második rész nekem még jobban tetszett. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Battle Royale-t olvastam, de hogy merném-e ajánlani, hááát, nem egyértelműen. Az egy annyira kegyetlen világ, olyan érzelemmentes, nehéz olvasmány nagyon. Oké, a végkicsengése annak is optimista, de összességében nem az a kategória, amit jó olvasni.
      A Lázadót Borka és még sokan mások is ajánlották már, szerintem azt elolvasom, de lehet, letesztelem, hogy milyen anélkül megnézni a filmváltozatot :))

      Az Ender's Game-en gondolkodtam még, hogy esetleg beférhet ebbe a kategóriába, bár annak a filmváltozata nem lett nagy siker.

      Törlés
    2. Ender's Game-t még nem olvastam, de a film várólistás. Bár tényleg nem lett nagy siker, de több vélemény alapján jó film azért :) (Állítólag a könyv még jobb.) Amúgy csinálhatnál egy olyan posztot, amiben az ilyen klasszikus disztópiás könyvek vannak, mint az Ender's Game, Állatfarm Legyek Ura és társaik. :)

      Törlés
    3. Lehet róla szó :)
      Valamikor a Szép új világot terveztem elolvasni, de akkor nem volt benn a könyvtárban, azóta meg elmaradt...
      De az ötletet elteszem és visszatérek majd rá :))

      Törlés
  2. Én is Lois Lowry: Az emlékek őre című könyvét szerettem volna ajánlani, van másik két kötet, amely lazán kapcsolódik az fent említetthez, és ezek alkotnak egy trilógiát. A másik két kötet címe: Valahol messze, A hírvivő.
    Egyébként a többi Lois Lowry könyv (Számláld meg a csillagokat, Nyáron történt) is fantasztikus, az utóbbi kettő könyv két-két lány erős kapcsolatát dolgozza fel.

    Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sőt, ahogy most nézem, nem is trilógia a sorozat, mert van egy A fiú című könyv is, aminek a fülszövege az általad is említett kötetekre utal, erre pedig azt írja, hogy a záró regénye a sorozatnak.

      Köszi Nektek a tippeket, várom még a továbbiakat is, és jó lenne, ha augusztusra összerakhatnék egy újabb bejegyzést a Ti (Olvasók) ajánlásaitokból :))

      Törlés
    2. Bizony, négykötetes, én végigolvastam, és nagyon szerettem, csak ajánlani tudom. :)

      Én is tudom ajánlani a Cindert, már a sorozat második kötetét is olvastam, ami amellett, hogy nagyon ötletesen dolgozza fel a klasszikus tündérmeséket, bemutat társadalmi és komoly emberi problémákat is. Az Ender's Game (Végjáték) nekem szintén nagyon tetszett, bár szerintem az ifjúsági kategóriába nem igazán fér bele és azt se jó olvasni, ha a jó alatt azt érted, hogy kellemes. :D Az is az a típusú könyv, ami fáj egy kicsit. A Tisztákat olvastam az angol nyelvű folytatásokkal együtt végig, és bár a befejezés nekem nem igazán tetszett, a második kötet zseniális, nagy kár, hogy nem jelenik meg tovább magyarul. Remélem, majd megveszi valaki a magyar jogokat.

      Nekem eszembe jutott még beleférő regénynek Az imádott Jenna Fox, ez szintén egy olyan sorozat első része, amit még nem jelentettek meg végig magyarul. Szerintem az Éghajó Akadémia-trilógia is egy remek sorozat, ebben a sok akció mellett az is jó, hogy hasonlóan átláthatatlanok a hatalmi viszonyok, mint A kiválasztottban. :D Tudom ajánlani még a Gyökértelent, ennek nagyon hasonló a hangulata a Tisztákhoz, egy kicsit nyomasztó, sötét világot ábrázol. És ha már a posztapokaliptikusoknál tartunk, nem tudom kihagyni az egyik hatalmas kedvencemet, a This Is Not a Testet, amit Éles helyzet címen nemrég adtak ki magyarul. Ez a regény egy szuicid hajlamú bántalmazott lány szemszögéből mutatja be, mi történne, ha zombik özönlenék el a világot. :D Nagyon mély megközelítése ez egy sokszor lerágott témának.

      Törlés
  3. Nekem a Beavatott trilógia hosszú volt, nem vitt magával a történet és néhol majd eluntam a fejem, főleg a Hűségesnél, aminek a vége egyáltalán nem tetszett... az Útvesztő sem a kedvencem mert az is kicsit hosszú volt számomra, a vége pedig egyenesen elborzasztott!! Viszont a kedvenceim közé tartozik a Delírium mert olyan elragadó szép története van , olyan csodálatos, ahogyan a lány rátalál a fiúra, mondjuk kicsit kiszámítható volt pár dolog, de ettől még nagyon élvezhetőnek találtam. a másik kedvencem pedig a Legenda :) egyszerűen nem tudtam lerakni!!megfilmesíthetnék,szívesen megnézném! az a könyv, ami még tetszett a Fallen volt! és legutolsó sorban azt hiszem az a könyv, aminek a legjobb története, legjobb szereplői vannak pedig az Éhezők viadala!! Nálam ez a legjobb.... hihetetlen!!! Hogy lehet egy világot ilyen tökéletesen megálmodni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a Beavatott konyvekkel en is igy voltam. az elso meg ugy ahogy erdekes volt, megismertuk a tarsadalmat, a csoportokat stb. a masodikat mar kicsit untam, kb nem szolt masrol, csak, hogy Tris es Tobias veszekednek. a harmadik meg botranyosan unalmas volt. komolyan csak az utolso fejezet volt az ami elvitte a tortenetet a hatan (szerintem, bar a legtobb embernek az sem tetszett).

      Törlés
  4. Örültem a korábbi bejegyzéseknek és ennek is. Akkor és azóta is a Beavatott és az Útvesztő piszkálja a fantáziám. Jó lenne az Útvesztőt még a film előtt megnézni, ami a trailer alapján ígéretes, márcsak a benne megjelenő színészek miatt is. A Beavatott filmváltozatát még nem láttam, szeretném először elolvasni. Már itt áll a könyvespolcomon, ha elolvastam a most olvasott könyvet, akkor következik. Remélem nem lesz csalódás, mert elég magasra lett téve a léc :)

    VálaszTörlés
  5. Én inkább egy író nőt ajànlanék az egyik nagy kedvencemet Cassandra Clare-t !! Nagyon sok könyvet olvastam tőle A Végzet ereklyéi sorazatot ...stb. !! Nekem nagyon tetszett az a világ amit "lefest" a könyveiben !! Mindenkinek csak ajànlani tudom !! Remélem annak segítettem egy picit aki most épp olvasni valót keres !! :))

    VálaszTörlés
  6. Na elolvastam a Beavatottat. Felemás érzéseim vannak. Az egyáltalán nem zavar, hogy hasonlít bizonyos pontokban az Éhezők viadalához, szerintem nem zavaróan egyértelmű és azért sok mindenben különböznek. A világ, amiben játszódik mint említetted nagyon rideg, agresszív, de nekem ez tetszik, végig ott lebeg a történnie kell valaminek, mert így nem maradhat hangulat. Pris karakterét kedvelem, kiáll magáért és megküzd az őt zavaró, benne félelmet keltő dolgok ellen, igazi erős női hős, ráadásul vannak negatív tulajdonságai is, ezáltal hihetőbb. Négyes nagyon jó összetett karakter, engem ő fogott meg leginkább( függetlenül Theo James lététől :D).
    Nagyon tetszik ez a csoportokra osztott alap rend, érdekes belegondolni, hogy milyen is lenen, ha így kellene élnünk, mert szerintem igenis van létjogosultsága egy bizonyos szinte egy ilyen elgondolásnak, még, ha hosszú távon nem is működne( de hát igazából semmi sem működik hosszan, szóval...).
    Az ami zavart, főleg az elején és a végén, hogy jó párszor kidolgozatlannak éreztem a történetet. Túl hirtelen, néhol logikátlannak érzetem Tris és mások cselekedeteit. Nem tudom hányadik könyve az írónőnek, de lehet ez egy pici rutintalanságnak tudható be (aztán lehet nem tudom a Tűz és Jég dala extrém részletessége után feldolgozni a normális könyveket :D).
    Mindennel együtt nekem tetszett, készülök elolvasni a többit is és megnézni a filmet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, jól érzed, Veronica Roth 20-as évei elején-közepén jár, kezdő író még. Nekem van is egy olyan gondom vele, hogy túl beképzeltnek érzem, arról azonban, hogy mennyire átgondolt vagy nem átgondolt a könyv, a másik két kötet ismerete nélkül nem tudok nyilatkozni. :)

      Ha viszont extrém részletességre vágysz, az Engelsfors trilógiát javaslom. :) Boszorkányos, nem disztópikus, hanem kortárs, de jó izgi, nagyon részletes és baromi vastag kötetek (az első két megjelent kötet 560-650 oldalas. :)

      Törlés
    2. Áááá, hát akkor értem. Na majd utána keresek, megnézegetek vele néhány interjút.
      Na akkor az a nekem való, 500-600 oldal, zene füleimnek :) Köszi az ajánlatot!

      Törlés