2014. július 16., szerda

A Kiválasztott a legmerészebb fejezete az Éhezők Viadalának?

Avagy a két részes filmadaptáció lehet még jobb, mint a sorozat első két részének filmváltozata?

Ezt a kérdést taglalja a Yahoo Movies újabb (szokásosan semmitmondó) cikkében, amelyet addig is olvasgathattok, amíg én nyaralok :))

Vigyázat! Nagyon durva spoilerek következnek a Futótűzből és a Kiválasztottból is lehet számítani kisebbekre. [Még egyszer megnéztem cikk dátumát, 2014. július 6. - Létezik még rajongó, aki nincs tisztában a Futótűz történéseivel? Nem rajongó meg nem olvas ilyen cikkeket, na.]


A Kiválasztott hangulata teljesen más, mint az Éhezők Viadaláé és a Futótűz elejéé, ennek eredményeképpen pedig Suzanne Collins sorozatának harmadik kötetét a rajongók igencsak vegyes megítélése övezte. A történet elején Katniss összeomlik, miután valahogy nem csupán egy, hanem két Viadalt is túlél, és ez nem meglepő. Elvégre igazán senki nem válik egy Viadal "Győztesévé", de túlélni is csak keveseknek sikerül.

A könyvben nagyrészt Katniss gondolatait olvashatjuk, aki megkérdőjelezi saját józan eszét és a körülötte állók indítékait, és ez nagyon más megközelítés, mint korábban, ami nagyon sok rajongónak nem tetszett. Hol itt a dráma? A harc? A romantika? Az olvasók azt várták, hogy Katniss majd összeszedi magát és harcol, hogy felkapja íját és nyilait és megmutatja Snow elnöknek, aki felelős volt a kialakult helyzetért.


Ami engem illet, szerintem ez a váltás meglehetősen merész húzás volt Collins részéről, aki láthatóan arra törekedett, hogy a háború valós képét mutassa meg ahelyett, hogy bármilyen módon is dicsőítse azt. A háború igazi következménye ugyanis az, hogy megváltoztatja azokat az embereket, akiknek már volt részük benne, és bármit tenniük kellett a háború során. Katniss bátor és tettrekész fiatal lány volt, amikor az első rész elkezdődött, és ahogy az haladt előre, rákényszerült, hogy öljön, és olyan kapcsolatokat teremtsen, amelyek sebeket okoztak számára. Egyszerűen mindezeken már nem képes csak úgy túllépni, és magával ragadó látni, hogyan próbál megbirkózni a Futótűzben történt vérontás következményeivel.

Az első két filmben, Az Éhezők Viadalában és Az Éhezők Viadala: Futótűzben a film készítői és szereplői (annak ellenére, hogy a film kinn 12-es korosztály besorolással ment) kiválóan ábrázolták a háború borzalmait és valósághűségét, még akkor is, ha azt csak egy nem létező disztópikus környezetbe ültették. Bár elsőre úgy tűnik, annak célja, hogy két filmben mutatják be a harmadik kötetet nem más, mint hogy még egy bőrt lehúzzanak a rajongókról, nem kizárt, hogy ezáltal a film készítőinek lehetősége nyílik, hogy éppoly merészen meséljék el a történetet, ahogyan Suzanne Collins is tette. Ennek hatásaként úgy tűnik, újra kitekinthetünk majd Katniss szemszögéből - ahogyan az már az első két filmben is volt - és láthatjuk majd, hogy a Viadal és a forradalom rajta kívül másokra milyen hatással van.

Meglehet, a Kiválasztottnak teljesen más a hangulata, mint Az Éhezők Viadalának és a Futótűznek, mégis vitathatatlanul a legmerészebb a három kötet közül, és tényleg ez az egyetlen rész, amely igazán mély betekintést nyújt a háború hatásairól. Ami a filmet illeti, kétségtelen, hogy Lawrence csodákat tesz majd Katniss összeomlásának valós érzékeltetésekor, én pedig erősen kétlem, hogy bárki is unatkozna majd, vagy elvesztené érdeklődését a filmek során, ahogy az néhány olvasónál a kötet olvasásakor megtörtént.
Forrás: Yahoo Movies

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése