2014. július 17., csütörtök

Így edz Jennifer Lawrence az Éhezők Viadalára

A Teen Vogue cikkéből megtudhatjuk, miképp készül Jennifer Lawrence az Éhezők Viadala forgatásain rá váró fizikai kihívásokra.

Jennifer Lawrence az Éhezők Viadala Katniss Everdeenjeként íjászkodik, fát mászik, életben maradásért harcol az Arénában és jó néhány ellenfele hátsóját is szétrúgja, ha kell. De soha nem érdekelt, egészen pontosan hogyan készül fel, hogy eljátszhassa a legtutibb ifjúsági hősnő szerepét? Végtére is egészen biztosan nem csupán filmes varázslatról van csak szó.

A titok nyitja Dr. Joe Horrigan csontkovács sportorvos, aki Hollywood elitjével foglalkozik. Specialitása, hogy segítsen elkerülni a sérüléseket a színészeknek, miközben azok felkészülnek egy kasszasiker film forgatására. Alapvetően ő nagyon nagy szaktekintély és olyan filmek főszereplőivel dolgozott már, mint a Charlie angyalai 2. része, a Pókember 2, a Komfortos mennyország és (persze) Az Éhezők Viadala.

Amikor Jennifer Lawrence-nek gyorsan formába kellett lendülnie Katniss Everdeen szerepéhez, Dr. Horrigan elfogadta a felkérést. Kemény sprintekkel, szobabiciklis edzésekkel, íjászleckékkel készítette fel a színésznőt továbbá kaszkadőrök segítségével tanult meg Jennifer sziklára és fára mászni. És bár legtöbbünknek életében nem kell kezébe venni az íjat és a nyilat és de itt van néhány dolog, amit megismerhetsz az Éhezők Viadala Edzéstervből. Mindössze napi 20 percre és egy kis akaraterőre van szükséged a kemény munkához. Dr. Horrigan sztártréner volt olyan kedves és megosztotta velünk a következő részleteket.

Végezz kardio edzéseket: Ha Katniss-formába szeretnél lendülni, fel kell pörgetned pulzusodat. Ha fitnesszről van szó, a kardio edzés az alap. Fejleszti az állóképességet, a kitartást és javítja az általános egészségi állapotot. Dr. Horrigan szerint a futás, kerékpározás (országúti, hegyi, a spinning vagy az egyszerű szobabiciklizés) vagy különböző aerobik vagy táncórák, esetleg a túrázás mind alkalmasak erre a célra.
Cél, hogy 20 percnyi nagy intenzitású kardio edzés kövessen egy 5-10 perces bemelegítést.
- Ez lehet egy keményebb szobakerékpár edzés vagy hegyi futás - javasolja Dr. Horrigan.

Építsd azokat az izmokat: Ha túl akarod élni az Arénát (vagy csak egy Katniss-es ütést kívánsz bevinni valakinek), szükséged lesz egy kis izomra. Az erősítés az új barátod. Az erősítés izmot épít és minél izmosabb vagy annál több kalóriát égetsz még akkor is, ha csak a Hazug csajok társaságát nézed a kanapédon lustulva. Hát nem királyság?

Hogy Katniss-nek megfelelő állapotba kerülj, rengeteg erősítésre lesz szükséged, hogy könnyedén végig tudj csinálni egy köredzést. Ha nem tudod, mi is az a köredzés, a lényeg, hogy fél percen keresztül (10-15 ismétlés) végezz egy gyakorlatsort, majd egy másikkal folytasd.
És hogy mely izmok építésével érdemes kezdened?
- A saját testsúllyal végzett guggolás, felülés és fekvőtámasz alkothat egy kört. Ehhez hozzátehetsz egy kis ugrókötelezést. - mondja Dr. Horrigan. - Ha ezeket a gyakorlatokat napi 20 percen keresztül végzed magas intenzitással, meglesz az eredménye.

Próbáld ki a jógát egy pihenőnapon: Jen jógázott, hogy nyújtsa izmait és fejlessze rugalmasságát. Egy kevésbé erős napon kicsit hastáncolt is, amikor izmainak pihennie és regenerálódnia kellett.
- Hetente kétszer nagyon kis mennyiségű alacsony intenzitású edzést végeztünk, hogy hagyjuk, hogy regenerálódjon a szervezete. - mondja Dr. Horrigan.

Légy következetes és törekedj a változatosságra: Ha eredményre vágysz, a lényeg a következetesség. Ha hetente párszor intenzíven edzesz, tested nyilvánvalóan fejlődni fog. A lényeg, hogy ha változatosságra is törekszel, az egész nem válik unalmassá. Egy nap végezz kardio edzést, másnap erősíts. Harmadik nap keverd a kettőt, negyediken meg lazíts egy kis jógával. Ha kevered a dolgokat, az segít legyőzni az unalmat, és megelőzi, hogy túlterheld a tested.

Gondolkodj úgy, mint Jen: Ha bármikor is nehezen kezdesz bele az erősítésbe, gondolj arra, hogy állt hozzá Jen ehhez az egészhez.
- Jennifer az egyik legnagyobb profi. - mondja Dr. Horrigan. - Soha nem késett. Soha nem hagyott ki edzést. Soha nem panaszkodott. Mindent megtett, amit kértem, és mindezt mosollyal az arcán. 
Nos, ez olyasvalami, amit mind az életben, mind az edzések során követhetünk.
Forrás: TeenVogue

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése