2014. július 19., szombat

Vajon a Lionsgate majd újra lángra lobban?

Hogy ma se maradjatok olvasnivaló nélkül, a Lionsgate anyagi helyzetét feszegető cikk összefoglalójával készültem, amelyből megtudhatjuk, az Éhezők Viadala sorozat mekkora hatással is van a stúdió életére. Érdekes újraolvasni ezt a 2011. szeptemberi cikket, amelyből gyakorlatilag kiderül, hogy a filmstúdió még mindig sehol nem lenne a sorozat nélkül.


A Lionsgate részvényeinek árfolyama jelentősen növekedett az elmúlt két évben. Múlt szeptemberre 500%-os növekedést ért el az Éhezők Viadala sorozatnak köszönhetően. Azóta a növekedés lassult, mivel a stúdió nem felelt meg legutóbbi jelentéseinek, az Éhezők Viadala: Futótűz novemberi mozis bevételi adatai pedig elmaradtak a várakozásoktól. [Hogy mi van? - Eszerint a cikk szerint 900 millió dolláros bevételt vártak tőle, és azt később hozta is összességében.]

A jövőbeli mozis megjelenések bevételi adatait nehéz megjósolni. Az eredmények negyedévről negyedévre változhatnak, függően attól, mikor jelenik meg az adott film. A részvényesek azt várják, mikor érdemes leginkább Lionsgate részvénybe beruházni.

A Lionsgate 2014 első negyedéves bevételének 83%-át adják a mozis, 17%-át pedig a sorozatokból származó bevételek. A cég jelenleg 30-nál is több sorozaton dolgozik, és a tévés részleg láthatóan folyamatosan növekszik, és a cég egyre fontosabb bevételi forrásává válik.
Másrészről viszont a mozis részleg bevételei csökkennek, aminek oka, hogy a mozis bemutatók száma is csökken. A stúdió legjobban teljesítő filmje az utolsó gazdasági évben a Futótűz volt, amely 865 millió dollár bevételre tett szert, épp csak elmaradva a 900 millió dolláros elvárásoktól.

Ahogy a Lionsgate TV-s és mozis sorozatai egyre nagyobbak lesznek, a gazdasági mutatók is javulnak majd. A stúdió elnök vezérigazgatója, Jon Feltheimer azt reméli, hogy a következő három évben a bevételek 25%-kal növekednek majd, ahogy a haszon is 14%-osra megduplázódik, és a TV-s bevételek is 50%-osra növekednek a stúdió sikeres sorozatai bevételeinek köszönhetően. A novemberi Éhezők Viadala film után a Lionsgate-nek újabb kiadása van még talonban, a Kiválasztott, 2. része, amely 2015. novemberétől látható a mozikban. Feltheimer elvárásai ugyan nagynak tűnhetnek, de ez segíthet majd csökkenteni a Lionsgate részvényeinek számát.
Forrás: Josic.com

1 megjegyzés:

  1. Egyelőre nem nagyon látom a Lionsgate felemelkedésének a jeleit. Az Éhezők viadala filmekkel kb. megnyerték a lottó ötöst, de amint ennek vége, gondban lehetnek. A Beavatott sorozat még akkor sem ez a kaliber, ha a folytatások lényegesen több pénzt hoznak, más, sok pénzt hozó lehetőség pedig egyelőre nincs a láthatáron. A tavalyi bevételek majdnem felét hozta a HG, és ez idén is nagy valószínűséggel így lesz. Persze még van bőven idejük gondolkodni a jövőn.

    VálaszTörlés