2014. július 31., csütörtök

A 12. körzet fontossága Az Éhezők Viadala: A Kiválasztottban

Avagy a Yahoo Movies újra száguld. Vagyis elemez.


A Kiválasztott regényváltozatának első fejezeteiben olvashatjuk, amint Katniss meglátogatja egykori otthonát a 12. körzetben. Miközben katonák óvják biztonságát a magasból, hősnőnk feltárja régi otthona romjait, olyan emberek elszenesedett holttestein átlépkedve, akiknek nem sikerült elmenekülniük a robbanás alkalmával, és arra utaló jeleket is talál, hogy Snow elnök még mindig figyeli.

A bevezető jelenetek élénk képsorai megmutatják, mekkora veszteséggel kell Katnissnek szembenéznie. A lány képtelen anélkül egykori lakhelye romjaira tekinteni, hogy ne jusson eszébe édesapja, nem tud úgy betérni a Győztesek falujába, hogy ne jusson eszébe Peeta iránti aggodalma, különösen, hogy nem kérdéses, hogy Snow elnök járt a régi házában.

Míg a Kiválasztottban azt látjuk majd, amint Katniss Panem több körzetében megjelenik, szülőhazájának Az Éhezők Viadala: Futótűz végén történt lerombolása szimbolikus jelentésű dolog életében, amelyben oly sok minden megváltozik.


Utal gyerekkorának elmúlására, a biztonságérzet és az elrabolt Peeta hiányára. A 12. körzet lebombázása éppoly felkavaró, mint Katniss életében sok más is mindeddig, és amikor most arra készül, hogy magára vegye a Fecsegőposzáta szerepét, nincs egy saját zuga, egy ismerős környezet, ahova hazatérhetne.

Gyerekkori otthonának elvesztése mellett Katnissnek olyan emberek halálával is szembe kell néznie, akiket nap-mint-nap látott, többek között Peeta családját. Snow elnök cselekedeteinek szomorú következményei nagy hatással vannak rá, miközben azon hezitál, miképp válhatna a lázongó körzetek azon vezérévé, akivé akarják, hogy váljon.

Noha izgalmas, hogy sok új helyszín is látható Az Éhezők Viadala: A kiválasztott során, elengedhetetlen azonban, hogy ne lássuk a képernyőn a 12. körzetet is a filmsorozat következő részében.

Míg A Kiválasztott regényváltozatának 2 filmben való bemutatása elsőre úgy tűnt, csak anyagi előnyökkel jár majd a stúdiónak, mára sokan úgy vélik, ez lehetőséget biztosít, hogy még nagyobb betekintést nyújthasson a sorozatba és Panem világába, azáltal, hogy bizonyos jeleneteket, és kisebb történéseket, amelyeket a könyv csak felszínesen érint, gazdagabban bemutathassanak.

Bár a könyv hosszát tekintve egy filmes adaptációként is működhetne, fontos, hogy a filmek továbbra is hűek maradjanak az eredeti könyvekhez.

A film tehát kezdődhetne ugyanúgy, mint a könyv: Katniss visszatérhetne egykori körzetébe, végignézhetnénk, amint megküzd érzéseivel és az átéltek utóhatásaival, korábbi életének képei pedig visszarepíthetnék az olvasót Katniss világába, érzékeltetvén azt a fizikai és érzelmi feszültséget, amelynek Snow elnök és támogatói kitették.
Forrás: Yahoo Movies  

4 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    Új vagyok. Vagyis új rajongó. :)
    Most kezdtem el olvasni a könyveket. Már a második könyv végénél járok és a filmeket is láttam már. Csak amikor olvasok vagy nézem, akkor olyan lehetetlen érzések fognak el.. Nem tudom, de fura dolgokat vált ki belőlem az egész. Szerintem minden zseniális.
    Collinssal egybe véve. Követem az oldalt, de fogalmam sincs hogyan fogom kibírni amíg meg nem jelennek a filmek.. :D
    A fejléc nagyon szép munka.Szerintem hasznos dolgokat művelsz, mert elég sok elemi részlet kerül terítékre.
    Így tovább. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv itt! :)
      Mielőtt olvass tovább, mert millió spoileres anyag kerül ki, és nem szeretném elrontani a könyvélményt! :) Ami amúgy tény, hogy olykor igen nyomasztó is tud lenni...

      Törlés
  2. Adjátok hozzá a filmhez a 12. körzet bombázását, Francis! Légyszi! :)

    VálaszTörlés