2014. július 28., hétfő

4 hihetetlenül fontos dolog, ami hiányzik az első Kiválasztott film első előzeteséből

Bár legtöbben nagyon elégedettek vagyunk az előzetessel, vannak, akiknek maradt hiányérzete. Nekik segíthet megfogalmazni a Bustle cikke, miért nem érzik hiánytalannak az előzetest. Mondjuk személy szerint nem feltétlenül tudok azonosulni  cikk minden mondatával. De lehet, hogy lesz, aki igen. Kiderül, ha elolvassátok :)

Á, az Éhezők Viadala. Jennifer Lawrence ugyan Mystique-ként is elkápráztatott minket az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban, most azonban visszatér a sorozathoz, amely által mindenki megismerte a nevét, és elérkezett az a nap is, amire már mindannyian vártunk. Nem, nem a film bemutatója. Csak Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. rész első előzetese, amely több, mint nagyszabású. Természetesen az elvárásaink is meglehetősen magasak voltak a Kiválasztott korábbi vírusvideóinak köszönhetően, amelyek paranoiát kiváltó üzeneteket tartalmaztak. Annak ellenére, hogy az Éhezők Viadala mindeddig soha nem okozott csalódást számunkra, nekem akadt némi hiányérzetem az előzetes láttán.

Ne értsetek félre. Az előzetes nagyszerűen bemutatja, mivel kell szembenézniük a lázadóknak, ha meg akarják nyerni a Kapitólium elleni háborút. A legegyszerűbb jeleneteket használták fel a hatás- és a feszültség felkeltése érdekében. Én azonban biztos vagyok benne, hogy mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a tét még sosem volt akkora, mint a Kiválasztott 1. részében. Az előzetes nagy részére nem lett volna szükség, hogy mindezt megmutassa nekünk. Snow elnök egy perces üzenetei az agymosott Peetával az oldalán, sokkal hatékonyabbak voltak, mint ez az előzetes. 

Őszintén szólva lett volna még pár dolog, amit igazán beletehettek volna az előzetesbe, hogy én is elégedett legyek.

1. Még több Jennifer Lawrence


Oké, én olyan emberként szólok itt hozzátok, aki akkor hallott először az Éhezők Viadaláról, amikor az első film megjelent a mozikban, ám a sorozat legnagyobb vonzereje magán a történeten kívül Jennifer Lawrence főszereplése. J. Law azonban mindösszesen nagyjából 20 másodpercen keresztül látható az előzetesben, és ahogy azt nézem, mintha Katniss Everdeen lenne a főszereplő. Értem én, hogy fel akarták vázolni, milyen reménytelen a helyzet, mielőtt megmutatták volna, hogyan küzd meg saját démonaival és a politikaiakkal Katniss, de akkor is. Húsz másodperc egy teljes percből? Nem szép dolog!

2. Még két perc


Az előzetes minden egyes másodperce hatáskeltő volt, mégis sokkal elégedettebb lennék, ha tényleg egy teljes hosszúságú hivatalos előzetest kaptunk volna. Tudjátok, olyat, ami legalább két perces. Szívesen megnéztem volna a lázadást minden szemszögből, és talán még jobb lett volna, hogyha bevágtak volna képeket a kapitóliumi propagandaháború azon üzeneteiből, amelyeket a Kiválasztott promózása során a korábbiakban láthattunk. Az igazán hátborzongató kontrasztot nyújthatott volna.

3. Peeta Mellark


Igen, tudom, hogy Peeta jelenleg a Kapitólium fogságában van, de ugyan már. Ha felhasználhatják a propagandahirdetésekben, nyugodtan beletehették volna az előzetesbe is. Láthattuk Gale-t egy pillanat erejéig, volt egy kis Katniss, Peeta meg semmi? Tényleg? Tényleg komolyan gondolod, Lionsgate?

4. Emberi tényező


Ami az Éhezők Viadalát részben borzalmassá teszi - amellett persze, hogy kizárólag a szórakozás kedvéért gyerekeknek kell életre-halálra megküzdeniük egymással - hogy képesek vagyunk mindegyik karakterrel azonosulni. Persze Katniss mindenek felett áll, hiszen az ő életét és kapcsolatait megismertük, mielőtt még önként jelentkezett volna a Viadalra. Ami az előzetesből leginkább hiányzik az az emberi tényező, amely által a tétek nem csupán hatalmasak, hanem egyenesen kegyetlenek lesznek. Persze, láthattuk kedvenc karaktereinket egy pillanatra, és láthattuk Katnisst, amint gondoktól gyötörve végigsétál [a sebesültek között], de szánhattak volna egy kevés időt arra, hogy mutassanak néhány közelképet ezekről az emberekről, és adhattak volna néhány másodpercet a közönségnek, hogy azonosulhassanak velük. 
Forrás: Bustle.com

4 megjegyzés:

  1. Amúgy van benne igazság de annyira meg nem is.
    Szóval ez az első része a filmnek és inkább a második részében vannak azok leginkább ilyen jelenetek (pl. Peetaról) meg a háborúról amik még az 1.részben nem annyi...én így gondolom..

    VálaszTörlés
  2. Ezt egy pontban is össze tudta volna foglalni a szerző - túl rövid. :D
    Persze ez még csak a teaser, csak kedvcsináló funkciója van, azt pedig maximálisan betölti. Én meg vagyok vele elégedve. Sőt, Snow elnök bejelentésétől és az erdei jelenettől libabőrös lettem.

    VálaszTörlés
  3. Teljességgel egyetértek a cikk minden részletével kivétel az emberi tényezővel nem!! viszont még én is hiányolom azt a két percet, Katnisst és peetat!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Én ebből a cikkből az időre vonatkozó dologgal értek egyet.
    Tényleg a csapból is az folyt, hogy "full length trailer", vagyis teljes hosszúságú előzetes, és megint csak egy percet kapunk. Ha azt veszem, hogy tavaly ekkorra 2×2,5 percünk volt a filmből (két sorozat karakterposzter, mozis poszter, 10-15 jelenetfotó), akkor nyilván nem véletlenül érezzük kevésnek, ami eddig van.

    A Katniss-t nem mutató időhúzást én tudtam tolerálni, ilyen szempontból szépen felépített az előzetes, és majd kapunk többet belőle a filmben. Ugyanezt gondolom az emberi tényezőről is (ha ott nem kapunk elég időt, hogy azonosuljunk az emberekkel, igazuk lesz, de tényleg erős érzelmi töltettel rendelkező filmre várunk), Peeta pedig ahhoz képest, hogy a könyv elején alig látjuk, már másfél teaserben látható volt, ide nem hiányzott annyira.

    Én azért szeretem ezt az előzetest, hálásabb vagyok, mint az eddigi propaganda anyagokért :)

    VálaszTörlés