2012. január 22., vasárnap

Kulisszatitkok - egy statiszta szemszögéből

Valószínűleg nem ismeritek fel Ronald Vaughn-t, pedig ha láttátok az Éhezők Viadalának novemberben bemutatott hivatalos előzetesét, akkor már láttátok őt.


Ő az az őszhajú, öltönyös úriember, aki a színpad szélén ül, ahová felhívják az Éhezők Viadalára kisorsolt fiatalokat. A kamera nem fókuszál rá, de a közelében zajlanak az események. 


Ez így rendben is van - mondja. Ő egy statiszta. Az a feladata, hogy beleolvadjon a környezetbe. 
- Nagyon szerencsés vagyok, hogy egyáltalán bekerültem az előzetesbe - mondja Vaughn, aki Gastonia-ban lakik [a helyi újság, a GastonGazette közli a cikket]. - Akárhányszor látom, mindig izgatott leszek. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy egy ilyen kaliberű filmben láthatóak. 

A 60-as éveiben járó Vaughn hat napot töltött statisztaként az Éhezők Viadalának forgatásán. A hamarosan bemutatásra kerülő film Suzanne Collins posztapokaliptikus regényén alapszik, amelyben az Észak-Amerika romjain található körzeteket a Kapitóliumból kormányozzák. Minden egyes évben gyerekeket választanak ki a körzetekből, akiknek éltre-halálra kell megküzdeniük egymással egy, a televízó által is közvetített rendezvény során. 

A film - amely március 23-ától látható a mozikban - egy részét Shelbyben forgatták május végén és június elején, mielőtt az Észak-Karolinai fő forgatási helyszíneken elkezdték volna a munkát. 
Vaughn, aki a Homeland című sorozat első évadában is szerepelt, amelyet Charlotte-ban forgattak, illetve látható volt a 2006-ban Dél-Karolinában forgatott Walker Payne című filmben is, megosztott velünk néhány kulisszák mögötti tudnivalót arról, milyen érzés filmekben és sorozatokban statisztaként szerepelni.

A legtöbb színész ugyanolyan ember, mint mi.
- Ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni - mondja Vaughn. Az Éhezők Viadala forgatásán két főszereplő odament egy csapat statisztához, és személyesen köszönték meg munkájukat. - Igazi rendes emberek. - mondja. - Azt hittem, elment az eszem, amikor odajöttek, és elkezdtek beszélgetni velünk.

Mitől lesz az ember jó statiszta?
- Csak tennie kell, amit mondanak - mondja Vaughn egyértelműen. Ebbe beletartozik az is, hogy az ember nem készíthet képeket a forgatáson, és a szünetek alatt nem változtathatja meg a megjelenését. 

Igen, a statiszták is kapnak fizetést.
Valami minimálisat. - Körülbelül az útiköltségemre futotta belőle - mondja V. - De az ember ezt nem a pénzért csinálja.

Kicsi az esélye, hogy a statiszta látható lesz a filmben.
Ami azt illeti Vaughn nagyon szerencsés ezügyben. Azon felül, hogy most látható Az Éhezők Viadalának előzetesében, láthatta magát utazóként és papnak öltözve a Homeland-ben. - Az a jó, hogy hogy az ember megállíthatja a TV-t vagy a DVD-t. Ha az ember megállíthatja és azt mondhatja: Nézd, ott vagyok!

Sztárdömping.
Amikor a Walker Payne forgatásán járt, Vaughn találkozhatott az Oscar-díjas Bruce Dern-nel és Sam Sephard-del. - Nagyon izgalmas volt személyesen találkozni két ekkora mozilegendával, mint ők - mondja.

A legtöbb ember nem is gondolná, hogy egy statisztának...
Hosszú órákon át kell dolgoznia. Vaughn-nak még 15 órás forgatási napja is volt. - Nem kemény munka, de az idő lassan telik. - mondja. - Nem gondoltam volna, hogy már hajnali fél 5-kor meg kell jelennem, vagy hogy éjszaka 1-kor még ott leszek. 

A legjobb, amit egy statiszta hallhat egy forgatáson.
- Végeztünk! - mondja. - Ha ezt meghallod, mehetsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése