2012. január 14., szombat

Gary Ross interjú a Los Angeles Timesból


Ahhoz képest, hogy a fickó nyakig benne van 2012 legjobban várt filmjének utómunkálataiban, Gary Ross természetellenes nyugalmat sugároz. December közepe van, és annak ellenére, hogy a következő hónap alatt 1200 vizuális effektet kell elkészítenie, az Éhezők Viadalának erőteljesen artikuáló igazgatója nem csupán a terpeszkedő szerkesztői szobát mutatja meg egy újságírónak, hanem valószínűleg megmutatná a teljes filmet is jelenlegi állapotában, ha a stúdió ezt lehetővé tenné. 

Ross nyugodt-mégis-vidám habitusa mindenen ott hagyja a nyomát. IPhone-jának háttérképe a Lionsgate [által gyártott] film forgatásán készült - Jennifer Lawrence azon épp Ross ruhaujjába törli az orrát miközben a North Karolinai erdő kellős közepén állnak. Amíg lemegyünk a hallba, Setphen Mirrione szerkesztő irodájába, megjegyzi, hogy Jennifer Lawrence "mindenki életét jócskán megkönnyíti". 

És akkor megmutatja a felvételt. Egy békés jelenetet, amelyen Lawrence és Kiválasztott társát, a Peeta Mellarkot alakító Josh Hutcherson látható, az életre-halálra zajló évente megrendezésre kerülő Éhezők Viadala kezdete előtti éjszakán. A két főszereplő arról elmélkedik, vajon mi vár rájuk a Viadalon, ahol ők csak ketten vannak a 24 résztvevőből, a kamera pedig Lawrence arcára közelít, aki meggyőzően ábrázolja, hogy karaktere tisztában van a rá váró sötét jövővel.


- Az egész film ilyen lesz - mondja szinte örömujjongással az 55 éves Ross, aki imádattal beszél a 21 éves Lawrence-ről, aki Katniss Everdeen-t játssza, Az Éhezők Viadalának 16 éves főszereplőjét. Erős és bátor, Katniss rákényszerül, hogy megküzdjön életéért egy jövőbeli ország perverz szórakoztató műsorában, amelyben tinédzsereket eresztenek össze egymás ellen.
- Annyira tehetséges [Jennifer], hihetetlen!

A rendező, aki abból az időszakából a legismertebb, amikor lóversenyről szóló drámája, a Vágta Oscar-jelölt lett, hosszú utat tett meg, míg megkapta Suzanne Collins fiatal felnőtteknek szóló sikerkönyve, az Éhezők Viadala filmadaptációjának rendezői feladatát. Megcsinálta a maga mini-filmjét, amelyet film referenciákkal és a könyv tinédszer rajongóival készített interjúkkal egészített ki. Maroknyi vizuális szakembert is alkalmazott, aki modellezték Panem általa elképzelt futurisztikus világát, ahol a történet játszódik.

Ross azonban azt mondja, kész lett volna lemondani megbízást, ha nem tudta volna rávenni Lawrence-t, hogy vállalja el a szerepet.


- Nem tudom, képes lettem-e volna egyáltalán megcsinálni ezt a filmet Jennifer nélkül - mondta. - Nem vagyok biztos benne, hogy ment volna nélküle. Annyira fontos szerepe van. Fontosabb, mint bármelyik másik részlet - beleértve engem is. Ő maga Katniss Everdeen.

Rossnak a 14 éves ikergyerekei mutatták meg a könyvet, őt pedig elbűvölte az alaptörténet és a főhős fejlődése - aki érzelemmentes túlélőből egy elnyomott nemzet erkölcsi iránymutatója lesz. Ross Londonba utazott, hogy megismerkedjen Nina Jacobsonnal, a film producerével és agresszívan nyomult, hogy megszerezze a munkát.

- Azt gondoltam, az az elképzelés, hogy az, ahogyan mi szórakoztatjuk magunkat, ilyen rettenetes látványossággá fajulhat, igazán döbbenetes volt. - mondta Ross. - Ráadásul megvan benne minden, amit szeretek a filmekkel kapcsolatban: technikai kihívások, hatalmas méretek, látványosság, sodró erejű elbeszélés. És sokat elmond arról, hol tartunk most, és merre tart a kultúránk.


Ross szorosan együttműködött Az Éhezők Viadala szerzőjével, Collins-szal a forgatókönyv végső változatának elkészítése során, majd négy hónapot töltött Észak Karolinai hegyekben, hogy leforgassa a disztópikus akciófilmet, minden szemszögből, amelyből csak tehette.
- Fákon lógtunk, hegyet másztunk, és ha kellett a folyóban állva forgattunk. - mondta.

Azon túl, hogy fiatalokból álló stábjának - amelynek Liam Hemsworth is tagja, aki Gale-t, Katniss vadásztársát és legjobb barátját alakítja - szentelte figyelmét, Ross rengeteg időt töltött el azzal, hogy olyan egyes szám első személyű nézőpontú filmeket vizsgált meg, mint a Ryan közlegény megmentése és az Elnök emberei. Ross-nak az volt a szándéka, hogy a néző se jusson több információhoz, mint amennyit Katniss kap.

- Ha megnézed a Ryan közlegény megmentésének nyitó jelenetét, akkor csak azoknak a srácoknak a szemszögéből látod, emmyire felbolydult a világ körülöttük. Csak annyi ismereted van, amennyi nekik.


Ross azzal is órákat töltött el, hogy finomítsa a Kapitólium látványtervét. Annak az ellentmondást nem tűrő központi kormányzatnak otthonát, - amely megrendezi ezt a kegyetlen játékot és elnoymás alatt tartja polgárait azáltal, hogy elszegényedve, veszélyes körülmények között kell, hogy éljenek, - a várost és annak építészetét is az öröm érzete nélkül kell ábrázolni. - mondta Ross.

- Rendkívül fontos, hogy néz ki a Kapitólium. - folytatja, amint megmutatja a hatalmas terület látványtervét. A hatalom nagy terei jellemzően tágak és nyitottak, nem pedig magasak és meredeken emelkedőek. A Vörös tér, a Tiananmen tér, a Brandenburgi kapu Berlinben - mind erősek, mégis hatalmas, nyitott terek, amelyek a hatalmat közvetítik. Úgy gondoltam, hogy fontos, hogy a néző érezze, hogy egy olyan civilizációról van szó, amely mindig is ott volt, nem pedig valami olyasmiről, amit számítógépes technikával turbóztunk fel.

Az Éhezők Viadala csak március 23-ától látható a mozikban, ám Gary Ross Collins-szal és a forgatókönyvíró Simon Beaufoy-jal együtt dolgozik Collins regénye folytatásának, a Futótűz adaptálásán. Úgy tűnik, [Ross] nagyon izgatott, hogy a belátható jövőben az Arénában maradhat.
- Talán elértem arra a pontra, amikor egyre jobban szeretem a munkámat!

Forrás

5 megjegyzés:

  1. nagyon jó lett a cikk, örültem neki most szülinapomon^^ szimpinek tűnik ez a gary ross és ahogy beszélt a film elkészítéséről valahogy úgy érzem vmi nagyon jót hozott létre, vagyis nagyon remélem:D hamarosan kiderül;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Boldog szülinapot! :)) 18.?? :)

      Törlés
    2. én is pont erre gondoltam :) gary tényleg elhitette velem hogy nagyon jó lesz a film, remélem tényleg az lesz :)

      Törlés
    3. Annyira szívből csinálja, hogy öröm olvasni róla. :)
      Ezt az interjút meg kifejezetten szívesen fordítottam, mert végre Gary Ross megsúgott nekünk ezt-azt :) Kicsit konkrétabbak lettek a dolgok, közelebb kerültek. :)

      Törlés