2015. október 9., péntek

Suzanne Collins Az Éhezők Viadala sorozatról - 2. rész

Jön még majd később aktuálisabb bejegyzés is, de érdemes ismét kicsit visszatekinteni is. A sorozat írónőjével, Suzanne Collins-szal készült 10 részes interjúsorozat következő három kis videója következik. A fordítást ezúttal is Borinak köszönhetjük! :)


4. rész: A legnehezebb részek
Voltak részek, amiket nehéz volt megírni?
Igen, a halálokat nehéz megírni. És a fiatal karakterek közötti erőszakot szintén nehéz volt megírni. De úgy gondolom, hogy egy ilyen típusú történetnél, el kell kötelezned magad mellette. Lesznek fiatal szereplőid, akik részesei lesznek erőszakos jeleneteknek. És vagy elhatározod, hogy mindenképp véghezviszed az ötleted, következetesen, nem számít mennyire fájdalmas, és kényelmetlen megírni ezeket a jeleneteket, vagy úgy gondolom, hogy egyszerűen egy másik történetet kell elmesélned.
A könyvnek rengeteg sötét része van, amit érzelmileg nehéz volt megírni. Szóval, mikor végeztél, elégedett vagy, hogy befejezted ezeket, mert ezeken a részeken nem szórakoztató dolgozni.
Az élvezetesebb részek valószínűleg azok, amikor Katniss a múltról mesél. A múltbéli történetek, mikor azt halljuk, hogy arra emlékszik, hogyan találkozott Gale-lel, vagy a történetek, amiket Peetának mesél, például, hogy hogyan szerzett kecskét a húgának. Mert azok boldogabb pillanatok számára, ezért ezeket könnyebb volt megírni.
Szeretem a kecske történetét. Mert abban a történetben, látod Katniss motivációját, az egész kapcsolatot a két testvér között, láthatod, hogy Katniss hogyan vált Prim szülőjévé, és, hogy mennyire fontos Katniss számára, hogy örömöt és boldogságot vigyen Prim életébe, és a kecskével pontosan ezt tette. És azért is kedvelem [ezt a történetet], mert abban a pillanatban Peeta az, aki hallgatja ezt a történetet... Abban a pillanatban kezd el a barátságuk igazán kivirágozni.


5. rész: A célkorosztály 
Ajánlanád Az Éhezők Viadalát a Gergor könyvek olvasóinak?
A Gregor könyveket [The Underland Chronicles] 9-től 12 éveseknek ajánlják, Az Éhezők Viadalát pedig 12 éves kortól. És azt hiszem a különbség az, hogy bár a Gregor könyvekben is van erőszak, a legtöbbje emberek és hatalmas patkányok, és pókok között zajlottak, és ez segített, hogy egy kicsit elhatárolódjanak a helyzettől. Ebben a könyvben (az Éhezők Viadalában), nem csak arról van szó, hogy az erőszakot emberek követik el emberek ellen, hanem gyerek és gyerek között történik, és azt gondolom, hogy ezért magasabb a korhatár. 
Nincs benne semmi, ami szexuálisan túlfűtött lenne, nincs benne káromkodás, vagy bármi ilyesmi. Azt hiszem, ez azért van így, mert fájdalmas az alaphelyzet, hogy gyerekek gyerekeket ölnek. 


6. rész: Suzanne Collins - Visszajelzések a könyv kapcsán
Remélem, hogy ez elgondolkodtatja az embereket, hogy mit néznek. Rengeteg téma van a könyvben, és sok különböző ember olvasta el eddig, és úgy tűnik, hogy mindenkire más volt eddig igazán hatással. Vannak, akiket a valóságshow-k erőszakossága fogott meg, és az, hogy mennyire érzéketlenek ezzel szemben. Más embereket az éhezés fogott meg, és, hogy az étel lehet hatalom is, és vannak mások, akiket meg a könyvbéli románc fogott meg.
Minden egyes dolog közül, amit valaha írtam, nem hiszem, hogy volt olyan könyvem, vagy részese voltam olyan TV projektnek, aminek a tapasztalása nagyban függött az olvasó tapasztalásától. És nagyon jó hallani a visszajelzéseket.

1 megjegyzés:

  1. Köszi szépen Bori a fordítást és Ancsi, hogy hoztad!
    5-hez: Azert még jó, hogy nem 12 évesekkel olvastatunk ilyen könyveket! Kell egy olyan érettség egy ilyen történet feldolgozásához, ami 12 évesen még nincs meg, sőt van akinél még 16 évesen sincs. Most Suzanne is a szexuális túlfűtöttséget említi, hogy az nincs benne, de ez is egy rossz dolog, hogy az emberek többsége az alapján engedi pl a gyerekének, hogy megnézzen egy filmet vagy ellvasson egy könyvet, hogy van-e benne szex vagy nincs. Mert hiába nincs benne, attól még legalább annyira ártalmas és legalább annyira nehéz (vagy még nehezebb) feldolgozni, megérteni és a helyén kezelni egy ilyen történetet egy gyereknek, mintha leírna benne egy oldalnyi ágyjelenetet.

    VálaszTörlés