2015. október 28., szerda

Frissítve: Kiválasztott 2. rész az Empire magazinban

Mindig azt hiszem, hogy lassan a végére érünk a magazinos cikkeknek, de olyankor mindig előbukkan egy újabb. Most az Empire magazin ide vonatkozó cikkét olvashatjátok. Lassan kezdenek kicsit ismétlődővé válni a cikkek által feldolgozott témák, de akkor sincs szívem azt mondani egy anyagra, hogy lépjünk át rajta szó nélkül. Ez van. Ráadásul itt van új jelenetfotónk viszont, és bár az már kinn van vagy két-három napja, még mindig nem került elő belőle normális minőségű digitális verzió. UPDATE: közben előkerült a digitális szkenn is, cserélem a két képet!


Az ember azt várná, hogy Az Éhezők Viadala szereplői és rendezője kissé megviselt állapotban vannak mostanra. Jó ideje részt vesznek ugyanis ebben - legtöbben már négy film óta jelen vannak. Bár az utolsó fejezet minden karakter számára nagyon megviselő lesz, hiszen az elmúlt három film során egyre elhatalmasodó felkelés immáron háborúba torkollik, érezni, hogy már az utolsó lépéseknél tartunk.

- Az első film tényleg 2012-ben jelent meg? Ez biztos? - kérdezi Jennifer Lawrence, a sorozat főhőse, amikor megjegyezzük, hogy olyan, mintha a sorozat sokkal több, mint három éve jelen lenne életünkben. - Olyan, mintha már 150 éve zajlana. Ez de durva már! - Hitetlensége persze érthető. Mióta mindössze egyetlen főszereppel a háta mögött (a kis költségvetésű Hallgatás törvénye című független film fűződik a nevéhez még 2010-ből) írt alá a szerepre, majd közben Oscar-díjat nyert (a Napos Oldalban mutatott színészi teljesítményéért), egy több milliárd dolláros sorozat vezéralakja és napjaink legjobban fizetett színésznője lett. 
- Emlékszem, amikor 20 éves koromban aláírtam a szerepre, az járt a fejemben, hogy 25 leszek, amikor vége lesz ennek az egésznek, és az olyan felnőtt kornak tűnt. Most meg itt vagyok 25 évesen és nem érzem magam felnőttnek. Egyáltalán nem lettem érettebb. És most minden véget ér.



A Kiválasztott rendezője, Francis Lawrence számára Az Éhezők Viadala még nem ért véget. Ő még az utolsó filmet rakja össze, és az ő általa megtett út íve kicsit más, mint főszereplőjéé. A Kiválasztott 2. rész nem (remélhetőleg) nem egyszerű diadalmas búcsú, hanem jóvátétel is számára. A Futótűz kritikusi és mozis bevételi sikere után a Kiválasztott 1. részt legfeljebb egy vállrándítással lehetett elintézni. A mozikban 100 millió dollárral kevesebb bevételt hozott, mint elődje és elhangzottak olyan vádak, miszerint olyan, mintha csak egy fél film lett volna, mintha egy földön vergődő szárnyaszegett madarat láttunk volna csak az akciók hiánya miatt - hiszen ezúttal már nem zajlott Viadal.
- Mindig is tudtam, hogy kockázatos lesz belekezdeni ebbe a részbe - mondja, nem annyira morcos hangon, de azért érződik, hogy rosszul esik neki, amiért védenie kell a filmet.
- Ez a rész hangulatilag teljesen más volt, mint az első két film. Az egész történetet tekintve, ez a közepén lévő mélypont, amikor a főszereplő kiszorul a cselekmény középpontjáról, manipulálni próbálják, ráadásul az egész a föld alatt játszódik. Nincs Viadal és az egész leginkább a politikáról és a propagandáról szól... Szerintem azok, akik ismerték a történetet és a benne szereplő témákat, élvezték a filmet. Szerintem a pénzhajhászás visszaütött a filmre, ami engem kissé csalódottá tesz, mert én személy szerint nagyon büszke vagyok rá és arra, amiről szól...
Egy pillanatra Francis elgondolkodik, kezével őszes hajába túr (Francis haja már Az Éhezők Viadala előtt őszes volt, nem a filmbe őszült bele).
- És nem tudom, hogyan lehetett volna ezt a könyvet egy filmben megcsinálni. Hacsak nem úgy, hogy "hagyjuk ki a propaganda részt és Peeta kiszabadítását". Ezeket a dolgokat mind ki kellett volna vágni. Úgy számomra nem lenne érdekes, az embereknek pedig hiányérzetük lett volna. Én még mindig kiállok emellett.


Lawrence azt mondja, hogy mivel az utolsó filmet addigra leforgatta, így a harmadik filmmel kapcsolatos vélemények nem voltak rá hatással, de biztosít minket, hogy a 2. rész sokkal inkább az első két filmre emlékeztet majd. A Kiválasztott 2. része természetesen mindent eldönt majd. Katniss, Peeta és a körzetek legtöbb lakója saját rezidenciájának ajtajáig üldözik Coriolanus Snow elnököt, a kegyetlen zsarnokot, aki már kezdettől mozgatja a szálakat. Bár Viadal ezúttal sincs, azért lesz egy nagyszabású harc... ahol a fődíj maga az élet. Néhányak számára legalábbis. Rengetegen meg is halnak majd.
- A Kapitólium lesz az Aréna. Nemcsak a nagysága által válik még nagyobbá és kegyetlenebbé. Ebben a filmben minden eldől, ellenfelek, rokonok csapnak össze. Szóval ebben a tekintetben ez a legnagyobb szabású és legérzelemgazdagabb is az összes film közül. Igazán megnyugtató belegondolni, hogy ez az első film, amely tényleg véget ér. Nem lesz függővég, nem maradnak megválaszolatlan kérdések. Vége lesz.

Van valaki, aki mégsem örül, hogy vége az egésznek. Míg Liam Hemsworth és Josh Hutcherson vidáman cseverésznek arról, milyen különleges élmények érték őket, Jennifer Lawrence arca elfelhősödik, amikor a továbblépés lesz a téma.
- Az utolsó forgatási napon mindenki azt mondta, "Úristen!" - mondja, miközben szétmorzsol egy védtelen croissant. - Lehurrogtak! Azt mondtam, "Én nem örülök ennek. És kész." Nem akartam, hogy vége legyen.
Ez az év kettős mérföldkő Jennifer Lawrence számára, aki Az Éhezők Viadalán kívül az X-Mennel is végzett idén (az X-Men: Apokalipszis forgatása néhány nappal a találkozásunk előtt fejeződött be).
- Egyelőre nincs meg az a szabadságérzésem, amire számítottam. - mondja, majd hozzáteszi, nem utasítja vissza a lehetőségét, hogy újabb hosszabb sorozatra szerződjön le. - Nekem bejönnek a sorozatok. Az ember ismét ugyanazokkal dolgozhat. Ez amúgy egy ijesztő sajátossága a filmgyártásnak: az ember elutazik egy idegen városba, távol mindentől és mindenkitől, akit ismer, majd a végére mindenki nagyon közel kerül egymáshoz. [A sorozatok forgatása alkalmával] mindenki ismeri a másikat. Ez volt az egyik oka, amiért szomorú voltam, hogy el kell búcsúznom ezektől a filmektől. Hiányozni fognak.


Ennek ellenére Lawrence a továbbiakban sem fog unatkozni. Manapság ő a világ legnagyobb moziszínésznője, aki hihetetlenül kapós. Korábban nagyon szerényen kérdezték hírnevéről. Nem úgy mostanság. - Óóó, én nagyon zavarban érzem magam. Én nagyon félénk vagyok. - mondja tettetett kislányos hangon lecsukott szemekkel.
Ráadásul nem csupán női színészként keresi a legtöbbet a világon, de gyakran többet keres, mint férfi főszereplőtársai. Hamarosan a Passengerst, az űrben játszódó szerelmi történetet kezdi forgatni Chris Pratt-tel. Ezzel 20 millió dollárt keres majd, míg Pratt 12 milliót tehet zsebre.
- Örülök, hogy a nőkről és a fizetésről beszélgetünk. - mondja Lawrence. - Kicsit zavarbaejtő, hogy 2015-ben erről kell beszélni... Ez amúgy ostobaság, de örülök, hogy megtörténik és beszélünk róla. De majd elmúlik. Nem leszek örökké a világ legjobban kereső színésznője.

Az Éhezők Viadala örökség egyik része, hogy felvetődik a kérdés, vajon miért működnek a női főszereplős akciófilmek.
- Szerintem ez a sorozat elérte, hogy a filmstúdiók ne féljenek belevágni egy hasonlóba. - mondja Francis Lawrence. - Az emberek egyszerűen a jó történeteket szeretik. - Közben az ifjúsági irodalom is hitelesebb lett. Nem sok felnőtt beszélget a Beavatott és az Útvesztő politikájáról. Az Éhezők Viadalának azonban rengeteg olyan vonatkozása van (egy alternatív valóság, amelyben felnőttek okoznak olyan borzalmas dolgokat, amelyet a fiataloknak kell helyrehozni, miközben megélik az első csók, az első szerelem élményét és sokszor az első veszteségek tapasztalatát), amelyek fontos, érett témákat dolgoznak fel.


- Nézd meg, miről szól ez a történet és rájössz, sok fontos dolog van benne. - mondja Francis Lawrence. - Láthatjuk, mit mond a híresség jellemzőiről, amelyet Jen, Josh és Liam élete szépen megerősít. Láthatjuk benne a háború természetét. A propagandát, hogy hogyan manipulálja az embereket a média. Rengeteg dolog van benne, amit az életből merített, aztán most az élet merít belőle. Thaiföldön az emberek a háromujjas tisztelgést használták. - A néma kézjelet a lázadók az ország katonai kormánya elleni tiltakozásképp használták, amelyről elrendelték, hogy letartóztatják, aki használja. - Volt rá példa, amikor azt graffitizték egy közterületre Fergusonban, hogy "Ha mi elégünk, Ti is velünk pusztultok!" - folytatja. - Hatása lett [Az Éhezők Viadalának]. - Az Éhezők Viadalával felnőtt az ifjúsági irodalom is.

Az Éhezők Viadala könyvváltozatának története immáron filmben is teljessé válik, és míg Jennifer Lawrence azt mondja, nyitott az X-Men folytatásának lehetőségére, "ez most már egyedül az én döntésem", az szóba sem kerül, hogy újra felvegye Katniss íját. De folytatódhat egyáltalán a sorozat? Még a csalódást okozó harmadik film is 752 millió dollár bevételre tett szert.
Míg A Kiválasztott 1. részét promózták, a film készítői egy tartózkodó "valószínűleg nem"-mel zárták le a folytatások lehetőségének témáját, most ugyan nem erősítenek meg semmit, de nem is tagadnak.
- Nos, öööö, nézd - mondja Francis Lawrence. - Minden Suzanne Collinstól függ. Én nem csinálnék semmit, amíg ő elő nem áll valamivel. Így aztán, amíg ez megtörténik... - De ha Suzanne Collins ír valamit, az azt jelenti, hogy Francis Lawrence Éhezők Viadala megbízatása sem ér szükségszerűen véget? - Ha mindenkit visszavárnak, én benne lennék!
Forrás: Empire

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése