2013. december 30., hétfő

Visszatekintés: A Futótűz elkészültének fontosabb állomásai az év során

Az idei év leginkább a Futótűz iránti várakozásról szólt, ezért úgy gondoltam, mindenképpen megérdemel egy bejegyzést, amely során kicsit újraélhetjük a folyamatot, ahogyan elénk tárult a film. Picit ez abban is segíthet, hogy valami hasonló ütemezésre számíthatunk majd a Kiválasztott elkészülte során is a következő évben.


  • Januárban az MTV rendezett egy kieséses versenyt MTV Movie Brawl címen, amelyben azt firtatták, vajon melyik filmet várják legjobban a rajongók 2013-ban. A Futótűz a legjobb 16 között még simán verte a Föld után című filmet, ám az Alkonyat írónőjének új filmje, a Burok már nehezebb ellenfélnek bizonyult. Azért itt is nyert 54-46% arányban, majd a legjobb négy között a második Percy Jackson filmmel kellett felvennie a versenyt. A Futótűz (rajongói) ezzel az akadállyal is megküzdött(ek), sőt a végső csatát is megnyerték a Végzet ereklyéi ellen, így a Futótűz lett az MTV legjobban várt filmje. Szerencsére aztán a mozis bevételi adatok is igazolták ezt, hiszen a Futótűz hozta az elvárásokat és már több pénzt hozott a kasszába, mint tavaly az Éhezők Viadala.
  • Minden várakozást felülmúlt (az enyémeket mindenképp), amikor az Entertainment Weekly egy idei filmeket előrevetítő cikkében már hónap elején láthattunk 5 jelenetfotót is, amelyet egy címlap és egy Finnicket ábrázoló still előzött meg, majd néhány cikk is követett. 
  • Január közepén jelent meg a film első, teaser posztere is.
  • A januári áradat után februárban kissé nyomasztó csend törte meg a filmes híreket, a kintiekben is csak az tarthatta a lelket, hogy ekkortájt tudtuk meg, hogy júliusban a Futótűz is érdekelt a Comic Con nagyszabású rendezvényén. 
  • Március elején megkaptuk a Futótűz (első) karakterposzter sorozatát, amelyek során többek között Effie, Haymitch, Snow elnök, Caesar Flickerman, Cinna, Gale és néhány győztes, Finnick, Johanna, Beetee, Katniss és Peeta képét is láthattuk. 
  • Április közepén érkezett a Futótűz első hivatalos előzetese (kinn teasernek hívták, de megvolt az is 2 és fél perc, szóval én teljes értékű előzetesnek minősítettem :), ám az azt megelőző várakozást néhány lassacskán kikristályosodó képpel dobta fel a Lionsgate. Ekkor láttuk először a Gale korbácsolása utáni Katniss-Prim képet, Gale elhurcolását a korbácsolás előttről, Plutarch és Snow megbeszélését és a kapitóliumi bankettre való megérkezést is. 
  • Végül aztán megkaptuk az előzetest is, amelyet Liam Hemsworth konferált fel az MTV Movie Awards műsorában.
  • Ezután ismét közel egy hónapnyi várakozás következett, amikor is május közepén megleptek minket egy mozis poszterrel, ami bevallom számomra messze magasan elnyerte az "Év csalódása" díjat, de annyira nem bánom, hogy inkább ez okozott csalódást, nem pedig a film.
  • A Futótűz poszter után közel két hónapra maradtunk komolyabb hírek nélkül. Persze hoztam én a kis híreket is, és ha más nem, elszórakoztattuk magunkat ezzel-azzal, többek között folyamatosan frissítgettük a "saját" Futótűz rajongói poszter válogatásunkat, amelynek ez lett a végső verziója.
  • Az élet csak a nyár közei Comic Con közeledtével pezsdült fel, ami előtt néhány nappal egy új jelenetfotót is kaptunk. Aztán pedig még egyet.
  • Szintén a Comic Con előtti várakozás részeként kaptunk egy újabb sorozat karakterposztert, amely ezúttal a Nagy Mészárlás Győzteseit ábrázolja a Viadalon látott szerelésükben. Ez teljesen más hangulatú volt, mint a márciusi Kapitóliumi portré sorozat, csak kár, hogy nagyon szürke. De legalább valami újabb izgalmasság.
  • Ezután érkezett el a nyár legnagyobb várakozás övezte eseménye A Comic Con, amely során a Futótűz szereplői dedikáláson vettek részt, volt külön panelje a filmnek, és ennek során láthattuk a film új, mozis előzetesét is. A panel alatt az oldal történetében először volt élő, folyamatosan frissülő bejegyzés, és élő chat-partyt is tartottunk, ami a nyár legizgibb Futótűz eseménye volt számomra :) Most minden bejegyzést nem emelnék ki külön, mert nagyon sok mindent igyekeztem hozni az élő anyagon kívül összeszedettebb összefoglalót, rajongói élménybeszámolót, képeket, interjúkat. Aki viszont nosztalgiázni szeretne, megtalálja ezeket a Comic Con címke alatt. 
  • A Comic Con hangulata lassan csengett le, ám mire teljesen elcsitultak a hírek, elértük a Futótűz előtti 100. napot, ahonnan kicsit felpörögni látszottak az események: elsőként a Futótűz filmzenei albumának első számáról szerezhettünk tudomást, amely ezúttal a Coldplay Atlas című száma volt. Egy hónappal később magát a számot is meghallgathattuk aztán. 
  • Augusztus második felében újabb mókával szórakoztattak minket a film marketingesei: ezúttal egy napról-napra kialakuló csoportképet láthattunk a Nagy Mészárláson látható nagyobb szerepű győztesekről, aminek utolsó karakterét (Finnicket) és a teljes csoportképet ITT láthatjátok. Ekkortájt kezdődött egyébként a Kiválasztott szereplőinek kiválogatása, illetőleg sokkal inkább bejelentése, ami az év krónikájához valóban hozzátartozik, azonban ezúttal a Futótűzre tekintünk vissza, ezért nem részletezem jobban. De valóban izgalmasak voltak ezek a nyár végi kora esti várakozások :)
  • Szeptemberben tovább folytatódott a Kiválasztott szereplők bejelentése és egyre több számot jelentettek be a Futótűz filmzenei albumáról is, mígnem egyszercsak megjelent a teljes lista.
  • Szeptember elején minden szereplőről felkerült egy képecske a film hivatalos oldalára, amit én is felhasználtam a film szereplőit bemutató aloldalon, és ITT is összegyűjtöttem. 
  • Szintén szeptemberben kezdődött egy a film kezdetéig tartó visszaszámlálás, amely során körülbelül heti rendszerességgel kerültek ki - főleg a kintieket érintő - promóciós anyagok. Viszont a visszaszámlálás Tik-tak néven futott, amit elég találónak éreztem. 
  • Az utolsó másfél hónapban rendre jelentek meg újabbnál újabb cikkek a Futótűz moziváltozatával kapcsolatban. Igazából olyan sok volt, hogy én nem is emelnék most ki egyet sem, viszont a Cikk cimkére kattintva vagy az archívumból megtalálhatóak, újraolvashatóak. A cikkek között több spanyol nyelvű is szerepelt, ezek fordítását Solonának köszönhetjük, amelyért ezúttal is köszönet!
  • Szintén az utolsó időszakban egy új - vöröses posztersorozat - jelent meg, amit én annak ellenére nagyon szerettem, hogy azért éreztem, hogy nem ez az igazi színvilága a sorozatnak. Szerencsére aztán a sorozathoz illő színvilágot is megkaptuk a hivatalos végső poszterben, amit aztán több helyen felhasználtak a promó során. Ez is klassz lett.
  • Októberben különben újabb sebességre kapcsolt a film promóciója, egymást érték az újdonságok: új filmzenék, jelenetfotók, cikkek, interjúk, bejelentések, érdekességek. Nem is volt egyszerű követni, de azért remélem, nagyjából sikerült. A várakozás világszerte egyre kézzel foghatóbb volt, hiszen rengeteg óriásplakátot, reklámterméket, mozis termékeket fotóztunk vagy kaptunk kintről szinte nap-mint-nap.
  • Október végén egy utolsó kedvcsináló előzetest is kaptunk, amelyben ezúttal az Arénából is kaptunk képeket, amelyek előrevetítették, hogy csodálatos lesz a film képi világa, ám az Arénás képeknek nem mindenki örült felhőtlenül.
  • Október óta folyamatosan csordogáltak a filmet reklámozó TV-s anyagok, a TV spotok. Ezeket igyekeztem frissen is megmutatni, amint elérhetővé váltak, majd végül összeterelgettem őket egy gyűjtőposztba, amelyet ITT nézhettek meg. 
  • Ugyanez volt a helyzet a film jeleneteivel. Ezek általában a filmet promotáló beszélgetős műsorokban voltak láthatóak ízelítőként, én igyekeztem lecsapni rájuk és hozni, amint lehetőségem nyílt. Ezekből is készült egy válogatás
  • A film közeledtével november elején több amerikai nagyvárosban rendeztek beszélgetős, autogram osztós rajongói találkozókat, amelyeken a filmben más körzetek győzteseit alakítók jelentek meg. Ezek közül volt összefoglaló a philadelphiai, houstoni és miami állomásáról. A sporozatot egy Világméretű rajongói nap zárta le, amelynek két főbb eseményéről, a Josh Hutcherson Twitter kérdezz-felelekről és a Francis Lawrence-Jennifer Lawrence Tumblr chatről hoztam hosszabb összefoglalót.
  • November 11-én zajlott le a Futótűz nagyszabású ünnepélyes világpremierje, amelynek vörös szőnyeges bevonulását sokan mi is élőben követtünk, streamen itt az oldalon, ami szintén egy remek együtt töltött alkalom volt. Azon a héten még több európai városban tartottak ünnepélyes díszbemutatókat a főszereplők részvételével: Berlinben, Madridban, Oslóban, Rómában és Párizsban is. Az amerikai premierre november 18-án került sor, és szinte nagyobb szabású volt, mint a világpremier, hiszen ide nem csak a főbb, hanem a mellékszereplők is el tudtak jutni. 
  • November 21-én végül hozzánk is eljutott a film, amelyre nagyon sokat (csak az Éhezők Viadala filmváltozatának bemutatójától számítva kereken 20 hónapot) kellett várnunk. A filmet nagyon sokan megnéztük, többen akár többször is, hiszen sokunk számára nagy élményt jelentett. A filmről véleményt is alkottunk, amelyet a szokásos vélemény rovatban osztottunk meg egymással. 
  • Az év utolsó hetei a film körülötti felhajtás lecsengéséről szóltak. Én még igyekeztem megosztani veletek az időközben felhalmozódott interjúkat, nagyrészt sikerrel, remélem komolyabb hiányérzete ezen a területen sem nagyon volt senkinek. Ami biztos, hogy a film mind a rajongók, mind a kritikusok körében nagy sikert aratott és ezt bizonyítják a mozis bevételi adatok is, amelyek immáron meghaladják az első filmét, ami egy folytatástól szép dolog.
  • Szintén nem sokkal a film után elkezdtek csordogálni az első DVD infók, amelyek szerint az Egyesült Államokban várhatóan március 7-től, a briteknél április 28-tól lehet majd megvásárolni az otthon is nézhető verziót. A megjelenési dátumok még nem hivatalosak, viszont vannak infók a DVD lehetséges extráiról is. 
  • Időközben elkezdődtek a Kiválasztott forgatásainak előkészületei, sőt maga a forgatás is javában zajlik és ez minden bizonnyal a Futótűz DVD-verziójára való várakozás mellett leköti majd a figyelmünket. De ez már a jövő év zenéje...

5 megjegyzés:

  1. Wow. Jó kis év volt! :) Köszönjük!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen köszönjük ezt a tartalmas összefoglalót!Nagyon kedves tőletek,hogy fáradoztatok,hogy le legyenek fordítva nekünk az interjúk!Nagyon ügyesek vagytok és reméljük 2014 is mindennap kapunk híreket és információkat köszönöjük

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az elismerést, de maradjunk az egyes számnál :) Egyedül csinálom az oldalt. :))

      Törlés
  3. Köszi Ancsi a cikkeket! :) Reméljük a következő évet ugyanilyen filmes sikerrel zárjuk :D

    VálaszTörlés
  4. Hatalmas köszönet az egész éves munkádért Ancsi! Jövőre is sok sikert és kitartást kívánok!

    VálaszTörlés