2013. december 5., csütörtök

Peeta balszerencsés pillanatai a Futótűzben

Nemrégiben a Saturday Night Live műsora során Josh Hutcherson így mutatta be Éhezők Viadala: Futótűz-beli karakterét: "Én játszom Peetát, a fiatal bátor hőst, aki már az elején megsérül és végig cipeltetnie kell magát." Vicces, de azért van benne valami. Ha nem is pontosan így történik, de szegény Peetával mindig történik valami a Futótűz Viadalának kezdetétől, ami miatt szinte minden pillanatban megsérül, elesik, majdnem meghal, és Katnissre és más életrevalóbb társára lesz utalva. Íme egy lista az utókor számára, mi minden történik ezzel a szerencsétlen ifjúval igencsak rövid idő leforgása alatt. És igen, ezzel együtt is imádjuk a srácot :))

Kis híján megfullad
Amint a 75. Éhezők Viadala elkezdődik, Katniss és a többi versenyző leugrálnak az emelvényekről, úsznak, ahogyan csak tudnak, majd kiszállnak a földcsíkokra és a Bőségszaruhoz futnak, hogy megszerezzék hőn áhított fegyvereiket. Miután megszerzik kiválasztott fegyvereiket, Katnissnek ekkor nyílik lehetősége, hogy körülnézzen, hogy merre van Peeta. A fiú azonban el sem jut a Bőségszaruig, mert egy másik Kiválasztott lehúzza a mélybe és vízbe akarja fojtani. Máris. Peeta és a támadója eltűnnek a vízben, halljuk az ágyú hangját, ám az utolsó pillanatban kiderül, Peeta legyőzte támadóját, de a hangulat már meg lett alapozva: Peetát egyetlen pillanatra sem szabad magára hagyni.


Kiüti az erőtér


Az okos, eszes és kíváncsi Katniss azonnal felfedezi, hogy erőtér van a dzsungelben és azonnal szól is Peetának, nehogy hozzáérjen. A mi suta, kicsit nagyothalló Peetánk azonban nem elég gyors, azonnal beleszalad egy láthatatlan energiafalba, aminek hatására megáll a szíve. Nem mintha nem értékeltük volna a Finnick-Peeta újraélesztős jelenetet, de nem tudjuk megállni, hogy meg ne jegyezzük, Mags már kétszer megúszta gond nélkül, pedig ő egy 80 éves néni. Szedd már össze magad, Peeta.





Elsőként éri utol a mérgező köd
Az egyik hátborzongató jelenetsorban Katniss felfedezi, hogy míg társai pihennének egy mérgező gázokból álló gyors mozgású köd közelít feléjük. Amikor erre rájön, felébreszti társait, akikkel együtt futásnak erednek. A menekülés során azonban Peeta lesz az első, aki megbotlik egy alkalommal, és utoléri a köd, sérüléseket okozva neki ezzel. Ekkor történik az is, hogy Mags önként belesétál a ködbe, úgy menti meg Peeta életét, hogy feláldozza a sajátját, hogy így Finnick tovább támogathassa a fiút. Nyugodj békében, Mags.

Minden átkozott pillanatban orra bukik
Nem vagyunk biztosak abban, hogy Peeta a megfelelő cipőket kapta az Éhezők Viadalára, de biztos, hogy csúszós a talpa, mert a srác képtelen talpon maradni folyamatosan legalább tíz másodpercig. Többet esik-kel a dzsungelben, mint Kate a Lost: Eltűntekben. Peeta! Neked feladatod van. Ne botolj már föl állandóan a cipődben!


A nem-teljesen-világos majmos jelenet
Amikor Katniss és társai azt hiszik, kiértek a dzsungelből, egy csorda támadó szándékú gyilkos majommal találják szemben magukat. Katniss és Finnick már jónéhány állatot levadásznak, amikor Peeta céltalanul betéved a képbe és nem úgy tűnik, mintha felfogná, hogy a többiek épp életükért harcolnak a majmok ellen. Már meg sem lepődünk, amikor hirtelen megtámadják és már-már megalázó halált hal, amikor egy névtelen Kiválasztott feláldozza magát Peeta helyett. Így van: 10 percen belül két női Kiválasztott áldozta életét, hogy Peeta megmenekülhessen. Mondjuk ez is egy stratégia, az biztos.

Haszontalanság az órás jelenet során
Amikor Wiress felfedezi, hogy a földcsíkok úgy osztják 12 részre az Arénát, ahogyan az óra számlapján az egyes számok az órát, az egséz Aréna mozgásba lendül és forogni kezd. Katniss és társai azon küzdenek, hogy meg tudjanak kapaszkodni egy kiálló kődarabban, hogy ne sodorja el őket a sebesség. Mindenki erős és bátor képes valamelyik társába belekapaszkodni... vagyis egyvalaki kivétel. Találjátok ki, kicsoda az. Az egyetlen ember, aki maga próbál megmaradni a forgó órán, nem más, mint Peeta Mellark. 

Nem sikerül megvédenie Beetee-t
Amikor Beetee megkéri Katnisst, hogy menjen le a speciális huzallal a partra, biztosítja a lányt, hogy Peeta vele marad és megvédi majd őt, mire Katniss egy "Te hülye vagy?" pillantást vet rá. Tudja, hogy nincs sok minden, amit Peeta meg tudna védeni, és be is jön, mert amikor három perccel később visszatér, addigra Beetee elvesztette eszméletét, a pék fia pedig nincs sehol. Peeta! Dolgod lett volna!!

Elrabolja a Kapitólium
Amikor Katnisst kimenekítik az Arénából és magához tér, rájön [azt hiszi legalábbis], hogy majdnem minden barátja a Kapitólium markában van. (Még Beetee is, aki pedig amikor legutóbb láttuk, gyakorlatilag halott volt.) Szinte automatikusan kérdezi meg Katniss, hogy "Hol van Peeta?"
Hármat találhatsz, Catnip. Hármat. A francba.
Forrás: Vulture.com

13 megjegyzés:

  1. Végülis igaz :D jó összeállítás, tetszett :D remélem a TeamPeetások nem akadtak ki nagyon :D

    VálaszTörlés
  2. Tetszett, pedig TemaPeetás vagyok.:3 De vicces volt és kellően irónikus.xd hármat találhatsz Catnip. Hármat.xd

    VálaszTörlés
  3. Vicces volt de az esesek megmagyarázhatók azzal hogy neki tulajdonképpen egy lába van ..:)

    VálaszTörlés
  4. zseniálisan jól megfogalmaztad! :))

    VálaszTörlés
  5. Ez baromi vicces volt, köszi Ancsi, hogy összegyűjtötted őket. Nekem már a film során is szemet szúrt ez a rengeteg "bénázás". :D Pedig Team Peeta vagyok!! De még így is jobban megoldották a filmben az esetlenségét, mint a könyvben, mert ott egyszerűen nevetséges volt szegény. Egyébként a ködös jelenetnél nem azért éri őt el előbb a köd, mert visszamegy segíteni Katnissnek?? Én legalábbis így emlékszem :)

    VálaszTörlés
  6. Mondjuk az összegyűjtést nem én végeztem, csak fordítottam/összefoglaltam a cikket.
    Amúgy pedig imádom Peetát is, de tény, hogy őt nem pont a belevalóságáért ;) van neki más értékes tulajdonsága :) A beszélőkéje, a humora, az érzékenysége, és nyilván sok mindent fel lehetne sorolni.
    Rossz szándékból pedig senkiről nem raknék ki cikket, szóval remélem, ilyesmi nem is merült fel. Ám, ha Joshban is van némi (ön)irónia, akkor ennyit mi is szívesen olvasunk karakteréről.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó volt ez a cikk, jót nevettem rajta :) És hát igen, Evangeline Lilly (Kate) is esett párat a LOST forgatásán :D Számomra pedig külön öröm, hogy a Futótüzet is Oahun forgatták, mint a sorozatot, jó volt látni az ismerős helyszínt.

    Ancsi, gratulálok az oldalhoz, nagyon tetszik! Múlt héten láttam a filmet a barátnőm unszolására, és egyszerűen magával ragadott. Azóta megnéztem az első részt és a könyveket is tervezem kiolvasni. Hallottam én már az Éhezők Viadaláról korábban is, de akkor még nem igazán tudtam hova tenni, most viszont megjött a motiváció :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy annyira megtetszett a jelenség, hogy ráadásul ide is találtál. Üdv az oldalon!! :) Igyekszek a továbbiakban is izgalmas cikkeket, interjúkat fordítani, hozni a legfrissebb képeket, híreket, információkat. :)

      Törlés
  8. És elvileg ez már a könyvhöz képest a tökösebb Peeta :D
    Én tegnap néztem újra és nem hittem el, hogy komolyan ennyit esik-kel. viszont ennek ellenére az engem elkísérő ismerősöm, aki nem látta az első részt, nem olvasta a könyveket Team Peeta lett :)

    VálaszTörlés
  9. Hát ez hatalmas cikk lett :DDDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, soha nem fogom eltalálni, mi tetszik Nektek olvasóknak :) Én pl. mostanában a Francis Lawrence-Josh Horowitz levelezésnek örültem meg nagyon, arra nem is nagyon érkezett reakció, ezt meg csak azért tettem ki, hogy legyen már valami Joshról/Peetáról, erre mindenki odáig van tőle. :) Persze igen tudom, nagy a Team Peeta létszáma, és mindent imádtok, ami Joshról szól.
      Majd igyekszek ezt észben tartani, de mivel a főszereplők anyagait azonnal hoztam a promóidőszakban, így azok nem halmozódtak fel, mint némelyik más cikk. De ami azt illeti, van még Josh félretéve ;)

      Törlés
  10. Hm... hát nekem vegyes érzéseim vannak a cikkel kapcsolatban. Egyrészt igen, Peeta alapból ilyen kis "béna" az ilyen szitukban :D Másrészt viszont a cikk helyenként túloz is, mert nekem a film nézése közben nem mindig volt ez a véleményem, hanem az, hogy végre a tökösebb Peetát látom. De igen, ha cikk poén, meg Joshnak is van öniróniája, akkor oké :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem érzékeltem, hogy rossz szándék van a cikk mögött. Abban is benne voltak már ezek a "Kapd össze magad, Peeta!" szövegek. :)
      De szerintem is határozottabb lett Peeta, főleg a Katniss-szel való kapcsolatában, meg egyébként is.

      Törlés