2013. december 16., hétfő

Francis Lawrence a Kiválasztottról

Hetek óta kerülgetem ezt a cikket, hogy ráér-ráér, hisz Kiválasztott téma, de most, hogy megjelentek ezek az izgalmas forgatási képek a hétvégén - nem beszélve a múlt héten váratlanul bejelentett új szereplőről -, hát nem bírok magammal és mégiscsak lefordítom ezt a cikket is. Remélem, Ti is olyan izgatottak vagyok miatta, mint én. :)

Image: Murray Close/Lionsgate
Az Éhezők Viadala: Futótűz, amelyet az új rendező, Francis Lawrence készített, már néhány hete megy a mozikban. Lawrence azonban még két részt készít a sorozathoz, amelyek a harmadik, A kiválasztott című regényen alapulnak majd, amely nagyban különbözik elődeitől, és egy propaganda háború, egy népi gerilla mozgalom és a poszttraumatikus stressz szindróma a fő témái, amelyek nem tipikusan kasszasiker témák. 

- Különös dolog ez - mondta Lawrence a Wired Magazinnak, közvetlenül azelőtt, hogy Európába utazott volna, hogy további helyszíneket keressen az utolsó két film forgatására. - Valahogy közel sem éreztem ekkora nyomást a Futótűz forgatásának kezdetén, mint érzek most, hogy a Kiválasztottat forgatjuk... Számomra ez a rész fogalmazza meg az egész sorozat mondanivalóját.

A Wired Francis Lawrence-szel beszélgetett, aki már öt hetet eltöltött a Kiválasztott forgatásával, hogy mire számíthatunk az utolsó filmektől, kezdve attól, hogy lesznek-e IMAX-es részek, egészen addig, hogy bemutatja Julianne Moore-t Alma Coin, a 13. föld alatti körzet és egyben a Kapitólium elleni lázadás vezetőjének szerepében.

Folytatás az ugrás után, ahol kisebb SPOILEREK várhatóak azok számára, akik még nem olvasták a harmadik kötetet.



Sokkal több lesz a lelki trauma

Nem kaptál eleget Katniss poszttraumatikus stresszéből a Futótűzben? Azt hitted, hogy azoknak a fecsegőknek a hangja, akik Katniss és Finnick szerettei hangját utánozták, nem okoztak elég kárt? Mázlid van. A Kiválasztottban a Kapitólium által előidézett lelki traumák még mélyebb és még sötétebb bugyraiba is betekinthetünk. Lawrence még sok mindent tartogat oda is. 
- Számomra a Futótűz elején kezdődik el, hogy látjuk, milyen károkat okozott a Viadal és ez csak egyre rosszabb lesz. - mondta Lawrence. - Nyilván, ha valaki olvasta a Kiválasztottat, tudja, mik történnek Peetával, és hogy itt van még lehetőség kiszélesíteni a dolgokat.

A könyv epilógusát valószínűleg láthatjuk majd

Anélkül, hogy teljesen ellőnénk, mi is lesz a történet legvége, elárulhatjuk, hogy az epilógus egy kicsit távolabbi jövőbe repít majd bennünket. Múlt héten, amikor a Futótűz premierje zajlott, Lawrence elmondta az MTV News-nak, hogy van rá esély, hogy a Kiválasztott 2. részét "egy nagyon rövidke Katniss vadászik jelenettel" zárja, de azt nem árulta el, ez időben mikor történik majd. Lehetséges, hogy a jövőben, de Lawrence nem volt hajlandó további részleteket elárulni azzal kapcsolatban, hogy pontosan mikor is. 
-  A könyv vége és maga az egész kötet is nagyon fontos számomra. - mondta. - Csak azt tudom mondani, hogy a könyvnek a filmváltozatát készítjük el. Mivel azonban ezt két részben készítjük el, lesz lehetőségünk arra, hogy jobban bemutassuk a világot. Nem akarok semmit sem idő előtt elárulni, de nagyon köyvhűek maradunk.

Ne várjunk IMAX-et, viszont minden digitális lesz

Az egyik legklasszabb vizuális csavar akkor történik a Futótűzben - azok számára legalábbis, akik IMAX-ben látják azt - amikor Katniss kilép az Arénába. Ahogy felemelkedik vele a cső, amely a 75. Éhezők Viadalának kezdetét jelzi, a képernyő az IMAX vetítővászon teljes felületére kiszélesedik. Ilyesmire azonban ne számítsunk a Kiválasztottban. 
- Ami tény, hogy a Kiválasztottat digitálisan rögzítjük. - mondta Lawrence. - Leginkább azért váltottunk filmszalagról digitális tárolási módra, mert ez egy nagyon más jellegű történet, és nagyrészt a föld alatt és a 13. körzetben játszódik. 

Julianne Moore mint új feljebbvaló

Julianne Moore, aki Alma Coin szerepét alakítja a Kiválasztottban, már elkezdte a munkát. - Julianne-nel már forgattunk - erősítette meg Lawrence. - Nagyszerű színésznő. - Moore aki (A gyerekek jól vannak után) újra együtt dolgozik Josh Hutchersonnal, a Kapitólium elleni lázadás kőkemény vezetőjét alakítja, aki időnként elég méltatlanul bánik Katniss-szel. 

Több politikai felhangra számíthatunk

A sorozat első két részében Katnissnek meg kell tanulnia, hogyan küzdjön meg a Viadalon, az utolsóban pedig azt, hogyan kell politizálni. A Kiválasztott során lényegében a felkelés arcává válik - egyfajta Che Guevarája lesz nemzedékének. Ez egy olyan szerep, amelyet vonakodik magára vállalni, ám megtanulja hogyan fordíthatja előnyére, különösen, amikor rájön, a hatalom semmilyen formája előtt nem hajlandó meghajolni.

Ezért aztán sok politikai társalgás lesz a filmben - olyan, amiket az a Danny Strong írt, aki Grammy díjat nyert a Versenyben az elnökségért című film forgatókönyvéért, amely filmet az HBO készítette John McCain és Sarah Palin kampányáról. A Versenyben az elnökségért-hez hasonlóan a Kiválasztott is sok poltikai témát erint még akkor is, ha ezek csak kitaláltak. 
- Suzanne egy kamaszoknak szóló könyvsorozatot írt, akart írni a háborúról, annak következményeiről és arról, mit is jelent mindez. - mondta Lawrence. - Amikor az erőszak kárt tesz az emberekben, amikor veszteségeik vannak, amelyek valós következmények. Hogy ezt valóban megértsük, és hogy a teljes sorozatnak megfogalmazhassuk a mondanivalóját, ahhoz el kell olvasnunk a Kiválasztottat és meg kell mutatnunk a benne történteket.
Forrás: WIRED

9 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett a cikk, főleg az epilógusos-rész. :D
    Köszi, hogy lefordítottad! :)

    VálaszTörlés
  2. De várom már!!:D De azért remélem nem csak egy röbid vadaszjelenetvlesz a vegen :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom lesznek Peeta-Katniss gyerkőcök is. :)
      A Vizet az elefántnak epilógusán még én - a kőkemény - is majdnem elpityeredtem. Bízom Francis-ben. :)

      Törlés
    2. Hat en mar latatlanban mondom hogy a vegen biztos sirni fogok

      Törlés
  3. Lehet az lesz,hogy Katniss tanítja kicsi Katnisst vadászni,kicsi Peeta meg túl hangosan lépked és elijeszti a vadat.xD

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó cikk, köszi a fordítást! :) Már olyan kíváncsi vagyok!

    VálaszTörlés
  5. én is Ancsi!! :) ha legalább olyan jó lesz, mint az, akkor nem aggódom :) sokkal jobb rendező Lawrence, mint az aki az első részt csinálta

    VálaszTörlés
  6. hogyan fogom kibírni azt a szűk egy évet!? o.O

    VálaszTörlés