2013. december 18., szerda

Az első Éhezők Viadala film zeneszerző váltásáról

Egy rég elfeledett történetről rántotta le a leplet nemrégiben T-Bone Burnett az MTV stúdiójában. Aki nagyon az elejétől itt van [Van még olyan: Krigin vagy más?? :)] az talán még emlékezhet arra, hogy a legelején még úgy volt, hogy a film zenéjét Danny Elfman szerzi majd. Aztán pár hónappal később tudtuk meg, hogy váltás lesz a pozícióban: ekkor vette át James Newton Howard a filmzene írását. Akkor arra hivatkoztak, hogy Elfman-nek más elfoglaltságai vannak, túl sok film zenéjében közreműködik. Nemrégiben azonban T-Bone Burnett elszólta magát az üggyel kapcsolatban. Íme az MTV cikke:

A képen balról jobbra: James Newton Howard, Danny Elfman, T-Bone Burnett

Amikor tavaly tavasszal az Éhezők Viadala világsikerré vált, a sikerben - Jennifer Lawrence főszereplése mellett - a filmzene is szerepet játszott, amelyek között olyan szerzőktől hallhattunk számokat, mint Taylor Swift, a Civil Wars és a Decemberists. A filmháttérzene a zenész/producer T-Bone Burnett és James Newton Howard közreműködésével készült el, ám ahogyan az előbbi nemrégiben kifejtette egy MTV News interjúban, az Éhezők Viadalának majdnem teljesen más hangzásvilága lett. [Megj.: Nem pontosan értem, miért mossa össze a cikk a score-t és a filmzenei/társalbumot. Taylor Swifték a soundtrack-en szerepeltek, James Newton Howard pedig a score-t szerezte. A cikk a score-ra vonatkozik!]

Burnett a filmzenén Danny Elfman-nel kezdett dolgozni, akinek nevéhez Tim Burton Batman filmjeinek, Sam Raimi Pókemberének és még sok más filmnek a zenéje fűződik. A páros egy futurisztikus hangzásvilágot tervezett az Arcade Fire-ben zenélő Win Butler és Régine Chassagne segítségével, ám a munka - Burnett elmondása szerint - hamarosan félbeszakadt, amikor Gary Ross úgy döntött, megváltoztatja a filmzenével kapcsolatos elképzeléseket. 

- Danny Elfman és én dolgoztunk együtt a zenén az Arcade Fire közreműködésével. Néhány igazán szép számot írtunk. - mondta Burnett. - A rendező át akarta venni az irányítást a zene felett, ezért kirúgta Dannyt. Gyakorlatilag félbeszakította a munkát, ami hatalmas pazarlás volt. Főleg, mert Danny tényleg nagyon szép zenéket írt. - Burnett verziója eltér a hivatalos sajtóközleménytől, beleértve az Entertainment Weekly megerősítését, miszerint Danny Elfman határidő ütközések miatt mondta vissza az Éhezők Viadala filmzeneszerzői feladatát. 

Burnett gyorsan váltott, mert annak ellenére, hogy nem értett egyet azzal, hogy az Elfman-nel való együttműködése véget ért, azonnal ódákat kezdett zengeni [James Newton] Howard-ról, aki azután átvette a feladatot, de azért kifejtette elkeseredését a soha-meg-nem-született filmzene miatt is:
- Ami azt illeti, James Newton Howard fantasztikus zeneszerző. Kedvelem Jamest. Egy rossz szavam sem lehet rá. - mondta Burnett. - Az Arcade Fire-ből ismert Win [Butler] és Régine [Chassagne] viszont zseniálisak voltak, és kitaláltuk ezt a jövőbeli hangzást, ami nagyon jól illett volna a hangulathoz. A rendező azonban ezzel nem tudott mit kezdeni.
Forrás: MTV

1 megjegyzés:

  1. Kár, mert án kíváncsi lettem volna :( Az Arcade Fire az Abraham's Daughterrel is jó munkát végzett, szóval tuti lett volna. Ennek ellenére Newton Howard munkáját is szerettem nagyon :) Ő marad most is ugye?

    VálaszTörlés