2013. december 20., péntek

Finnick, Johanna, Effie és Katniss az év legjobb mozis karakterei között

Lassan elkezdődik az év végi visszatekintések időszaka, amelyek során a filmet, annak szereplőit és az őket alakító színészeket mindenféle listákra rangsorolják. Ezek közül hozok most egyet, majd este, ha visszaértem a következő karácsonyos körből, hozok egy összetettebb listát. Az MTV 50 mozis karaktert szedett össze az év legjobbjai közül, ebből négy Futótűz szereplő.


34. Finnick
Épp amikor azt hisszük, hogy Katniss Everdeen már mindenki szívét elnyeri bátorságával, szépségével és bájával, színre lép a nagyon dögös Finnick Odair. Ezáltal nem csak a Lángra Lobbant Lánynak (hanem mindenki másnak is az Éhezők Viadala: Futótűzben, ami azt illeti) válik méltó ellenfelévé a jó megjelenést illetően - az a test!! - hanem az egykori Viadal győztes azt is bebizonyítja, hogy nem Katniss az egyetlen, akit meglep váratlan húzásaival. Kezdve onnan, hogy a 12. körzet Kiválasztottjaival szövetséget köt, egészen addig, hogy idős csapattársát, Mags-et végig cipeli az Arénában, Finnick számtalanszor bizonyítja, hogy igazi hős. Ó, és azt említettük már, milyen jóképű?


21. Katniss Everdeen
Nem kérdéses, hogy Katniss Everdeen szétrúgja néhány komoly ember s***ét. Kezdve attól, milyen hősiesen küzd az Arénában, azon át, milyen remek párbeszédeket folytat Caesar Flickermannal, egészen kifogástalan stílusáig, a 12. körzet hősnője számtalan okot ad arra, hogy (mi és Panem népe is) szeressük. Ezért aztán, amikor a Futótűzben visszakényszerítik a Nagy Mészárlás Arénájába, nem is vágyunk másra, minthogy néhány újabb se***t is szétrúgjon. A Lángra Lobbant Lány pedig nem is okoz csalódást.




14. Johanna Mason
A szenvedélyes egykori Viadal-győztes Johanna Mason egyik kedvenc karakterünkké vált a Futótűz könyvváltozatában. Halálos könnyedséggel bánik a baltával és egy szempillantás alatt képes a legváratlanabb pillanatban is meztelenre vetkőzni. Egy aprócska változtatással azonban a filmben Johanna Mason lett a legelismertebb karakter a filmben is. Amikor ugyanis a Kapitóliumban Caesar Flickerman showjában vendégeskedik közvetlenül azelőtt, hogy elindulna az Arénába, Mason-nek elászáll az agya, és magából kikelve üvölti a piperkőc fickónak - és a közönségnek is - hogy "Ba***k meg! És b**** meg mindenki, akinek kicsit is benne van a keze!" Ez egy olyan ráadás, amelyet Francis Lawrence rendező és Suzanne Collins szerző tettek hozzá, és amely során Mason önmagából való kikelése jól jelképezi azt, hogy mint gondoltak az Éhezők Viadala olvasók, amikor megtudták, hogy Katnissnek és Peetának vissza kell térnie az Arénába.


7. Effie Trinket
Már korábban olvashattunk hosszabb jellemzést a tini-disztópikus sorozat legjobb karakteréről, Effie Trinketről, de a lényeg röviden: ragyogó, vidám, mosolygós, folyamatosan nevetséges Kapitóliumi göncökben pompázik, amikhez hasonlót senkin sem látni. És ő írja le a legkomolyabb érzelmi ívet is a filmek során. Még a Katniss/Peeta/Gale szerelmi háromszöget is elnézzük a Futótűzben, amikor Effie mindenféle arany csecsebecséket osztogat ki "csapatának", amellyel szolidaritását fejezi ki. "Hisz egy csapat vagyunk, ugye?" - kérdezi. És igen, egy csapat, mégpedig a TeamEffie, minden további nélkül.

A listán, amelyet az MTV oldalán teljes egészében elolvashattok, Jennifer Lawrence Amerikai Botránybeli karaktere is szerepel a 32. helyen.

5 megjegyzés:

  1. Hmm... érdekes, hogy nálam Effie nem legelöl van a fent említettek emberek közül. Ha a filmet veszem alapul, akkor 1. Katniss, 2. Finnick, 3. Johanna, 4. Effie. Ha a könyvet: 1. Finnick, 2. Katniss, 3. Effie, 4. Johanna. Érdekes, hogy egy-egy színész mennyire más helyre tud bepozicionálni (van ilyen szó, amúgy? :D ) egy-egy karaktert nálam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, nálam Effie minden fornton sokkal hátrébb van, és Haymitchet még elviseltem volna a listán. Amúgy meg nem verseny. Nehéz is rangsort felállítani, mert ezek a karakterek együtt teszik kerekké a történetet. :)

      Törlés
    2. Persze, nem verseny, csak ha már a cikk rangsorolt, megpróbáltam én is :) Amúgy nálam sok név hiányzik a listán: Haymitch, Peeta, Gale, Cinna (bár a könyvben valóban többet szerepelt, és most újfent mellőzve lett, úgy érzem) és úgy gondolom, hogy Prim is elfért volna a listán, de ne legyünk telhetetlenek :)

      Törlés
  2. Tudom hogy ez már régi poszt,de én nem rég találtam rá erre az oldalra.Nekem a legeslegkedvebcebb karakterem Finnick, imádom őt.Amikor meghalt a kiválasztott 2. részében akkor nagyon szomorú lettem.

    ÉN CSAK A FILMET LÁTTAM !(mármint mind a 4-et)
    Remélem válaszolsz ,igaz jó pár évvel később írom ezt a kommentet.Amugy eddig nagyon tetszik ez az oldal.☺

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen válaszolok, mert a moderálás miatt minden kommentet látok, így évekkel később is, de nem tettél fel kérdést :)

      Mindenesetre jó szórakozást az oldalon, és javaslom olvasd el a könyveket is, sokkal másabb jellegű élményt nyújtanak!! Sokkal jobban megismerheted általuk Katnisst.

      Törlés