2012. augusztus 4., szombat

Még egyszer Khatuna Lorigról

Érthető módon az olimpia miatt lett Jennifer íjászoktatója kicsit felkapottabb, mint máskor, de mivel két cikk is jelent meg vele kapcsolatosan - az olimpia és a DVD megjelenés okán is! - arra gondoltam, gyúrok belőle még egy bejegyzést.

A HollywoodReporterben egy kép jelent meg Lorigról, aki Katnissnek öltözött, hogy ezzel is motiválja a DVD vásárlását:



A Fitness magazin pedig hosszabban beszélgetett az íjásznővel:
Kevesebb, mint 500 olyan ember van, aki 5 olimpián vett részt. A 38 éves íjásznő, Khatuna Lorig, aki a 2008-as pekingi olimpia záróünnepségén az amerikai csapat zászlaját vihette, egyike ezeknek. És hogy Lorig miről híres még? Ő tanította meg íjászkodni Jennifer Lawrence-t, hogy szakszerűen használja az íjat és a nyilat, amikor az Éhezők Viadala filmadaptációjában Katniss-t alakítja. A film DVD verziója 2012. augusztus 18-án jelenik meg az Egyesült Államokban.

A sportolónővel beszélgettünk, aki - akkor - a negyedik helyen állt a selejtezők után az olimpián, a női íjászat egyéni számában. Aranyesélyéről kérdeztük és arról, milyen érzés egy kiválasztottat edzeni.

Milyen érzés ötödik olimpiádon versenyezni? Milyen edzésekkel készülsz a versenyre?
Nagyszerű érzés. Általában reggel 8-tól este 6-ig edzünk, egy órás ebédszünettel. Mivel azonban most már a felkészülés végén járunk, csak napi négy órát edzünk.

Mely tulajdonságok tesznek éremesélyes versenyzővé?
Nagyon erős felsőtest kell hozzá. A nők általában 19,5 kg körüli nehézségű íjjal lőnek, míg a férfiak 22 kilós vagy még nehezebb íjakkal. Az én íjam 21 kg-os.

Hű, az nagyon keményen hangzik, hogy egy ilyen súlyú íjat kell emelgetni edzésen és versenyen egyaránt! Végzel keresztedzéseket is, hogy erősítsél és formában tartsd magad?
Mindenféle kar- és vállerősítő gyakorlat nagyon hasznos, de hogy biztosra menjek, én a lábamat és a szívemet is edzem. Egy óráig emelgetem a súlyokat, aztán futok 3-4 km-t. Aztán pedig természetesen a jakuzziban áztatom magam!

Te készítetted fel Jennifer Lawrence-t Katniss szerepére az Éhezők Viadalában. Már azelőtt is rajongója voltál a sorozatnak, hogy megkaptad volna a munkát?
Nem, Jennifer mesélt a könyvekről, amikor megismerkedtünk. Aztán három vagy négy nap alatt ki is olvastam őket. Jenniferről sem tudtam túl sokat - ez az én szégyenem. A 15 napig tartó edzéseink során a harmadik nap rákerestem a Google-n. Másnap bementem, és mondtam neki: "Úristen, te egy filmsztár vagy!", mire ő: "Most viccelsz velem? Te meg egy négyszeres olimpikon!"

Jennifer képességei megleptek téged? És mit gondolsz, hitelesnek látszott a filmben az íjászata?
Nagyon motivált volt és technikailag nagyon jó. Szerintem a filmben is jól nézett ki. Simán le lehet lőni 80-100 méterről egy almát [ahogyan azt Jennifer karaktere is tette].

Hamarosan készül a Futótűz filmváltozata is. Megkerestek már, hogy ismét segíts neki? 
Még nem kértek meg, de azonnal ugranék a lehetőségre.

Mostanában több mozifilm karaktere is használt íjat és nyilat: Sasszem a Bosszúállókban, Merida a Bátorban, Katniss az Éhezők Viadalában. Ha közülük kellene választani valakit, hogy csapattársad legyen Londonban, kit választanál?
Valószínűleg Katnisst!
Forrás: Fitness magazin

Khatuna Lorig végül nem csak a selejtezőkben, hanem összesítésben is 4. helyen végzett az olimpián.

8 megjegyzés:

  1. Épp ma kipróbáltam kicsit az íjászkodást, hát a kismillió próbálkozásból kb 2 találta el egyáltalán a táblát, a közepét azt hagyjuk:D Szal nem könnyű az biztos.

    VálaszTörlés
  2. Én a könyvek és a film hatására kezdtem el íjászkodni ,van saját íjam meg nyilaim és már egyre jobban megy ∩_∩

    VálaszTörlés
  3. Nekem is van ,kb tíz lövèsből 9 a piroson belűlre megy. Most gyűjtök egy komyabb ìjra, mert szeretnék versenyezni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anyukám szerint ügyes vagyok O:-)

      Törlés
    2. Oh gratulálok. :)
      Sok sikert a gyűjtéshez, versenyekhez. ;)

      Törlés
  4. Hát, akkor csak van abban valami, hogy a film hatására megnőtt az érdeklődés az íjászkodás iránt. :)) Én tán egyszer próbáltam, de maradjunk is ennyiben :D

    VálaszTörlés
  5. Anno a szomszéd kissrácnak csinált a nagypapája egy íjat. Folyton elkunyeráltam tőle. Neki már nagyon ment az íjászkodás, nekem nem. :P De megint megpróbálkoznék vele, hátha.

    VálaszTörlés
  6. Én egyszer próbáltam meg íjászkodni, nem nagyon sikerült, de nagyon tetszett :)

    VálaszTörlés