2012. augusztus 17., péntek

Jacqueline Emerson Movieline interjú

Nem kedvelem, amikor "rászállnak" valakire a stábból, és őt nyomatják, mert magam is jobban szeretem, ha változatosak a hírek. De most ismét egy Jacqueline Emerson interjú jön, amennyire nézem, más témákban (is), mint a legutóbbi, úgyhogy fogadjátok szeretettel:

Mielőtt Gary Ross Éhezők Viadalának faramuci 5. körzetbeli Kiválasztottjának - akit megjelenése és ravaszsága miatt Rókaképű lánynak neveznek  - szerepét megkapta volna, Jackie Emerson színésznő odaadó rajongója volt a fiatal felnőtteknek szóló sorozatoknak. 
- Megszállott voltam. - mondta Jackie a Movieline-nak az Éhezők Viadala DVD/Blu-Ray megjelenése előtti napokban. - Ez volt az új könyvsorozatom, amibe beleszerettem.


Amikor megkapta a szerepet (Jackie a rendező lányát ismerve került Gary Ross látószögébe), a középiskolás lánynak hónapokig titokban kellett tartani diáktársai és tanárai előtt, most pedig egy évvel később az Éhezők Viadala 684 millió dolláros mozis bevételt tudhat magáénak, Jackie Emerson pedig új kalandok elé néz azáltal, hogy hamarosan egyetemre fog járni és egy Spike Lee pojekt is van a látóhatáron.

Emerson, aki tavaly halasztott a Stanford Egyetemen, hogy inkább színész- és zenész karrierjét egyengesse, Éhezők Viadalával kapcsolatos élményeiről beszélgetett a Movieline-nal, arról, milyen kihívást jelentett a Rókaképű lány - aki Katniss legintelligensebb, ezáltal egyik legveszélyesebb, legtitokzatosabb vetélytársa - alakítása. 

Ismerted a könyveket, de történetesen ismerted Gary Ross-t is a lányán keresztül. Hogyan zajlott a meghallgatásod a Rókaképű lány szerepére?
Claudia, Gary lánya, mondta az apjának, - mivel ismertük egymást - hogy olvastam a könyveket. Úgyhogy fogtam magam és elmentem az interjúra, amit Gary készített olyan gyerekekkel, akik olvasták a könyveket. Pár héttel később felhívott, hogy "Jackie, nagyon jól el tudnálak képzelni Rókaképű lányként - bejönnél egy meghallgatásra?" Én meg teljesen kész voltam. Minden idők kedvenc sorozata volt ez nálam! És ölni tudtam volna, hogy szerepelhessek a filmben. Alig négy órát aludtam a meghallgatás előtti éjszaka, csak forgolódtam és hánykolódtam, volt egy fizika dogám másnap, amire még csak nem is emlékszem, és iskola után mentem a meghallgatásra. Reméltem, hogy jó voltam, de nem voltam benne biztos, de egy héttel később felhívott Gary, és mondta anyukámnak, hogy "Igazán szeretnénk, ha Jackie játszaná a szerepet, és bár ez még nincs kőbe vésve, de lassan elkezdhetne készülni." Majd meghaltam. Annyira izgatott voltam. Azonnal elkezdtem edzeni és kondizni, és lassan lehiggadtam. Azt viszont ne feledjük el, hogy márciusban tudtam meg a hírt és május közepéig nem mondhattam el senkinek!


El nem tudom képzelni, hogyan csináltad!
alá kellett írnom egy halom titoktartási szerződést, szóval nem beszélhettem senkinek, a barátaim viszont elkezdtek aggódni értem, mert hiányoztam a suliból és állandóan kondiztam. Nem tudták miért, mert azelőtt sose hiányoztam. Fogytam, egyre élénkebb lettem, egyre izmosabb, ők pedig aggódtak miattam - 11.-esek voltunk, ami nagyon stresszes, és volt olyan tanár, aki behívott magához és megkérdezte, hogy "Jackie, minden rendben? Jól vagy?"

És mit mondtál nekik?
Hogy "Jól vagyok, köszönöm! Csak kicsit sok a dolgom." Meredek volt. Végül aztán bejelentették, előtte pedig nem is írtam alá semmilyen szerződést, úgyhogy nem is voltam benne teljesen biztos, hogy tényleg az enyém lesz a szerep. És csak a leg-leg-legjobb barátaimnak mondtam el, mert szükségem volt valakire, aki kiáll mellettem a többi barátom ellenében, de mindenki nagyon izgatott volt.

Milyen volt ez a te első meghallgatásod? A Rókaképű lány nem egy megszokott karakter abban az értelemben, hogy sok mindenre nagy hatással van, holott még csak a nevét sem tudjuk, és nincsenek párbeszédei, vagyis szavak nélkül kellett előadnod.
Igen. Behívtak, és reagálnom kellett bizonyos dolgokra - kiraktak elém egy forgatókönyvet, mondván, "Rendben. Állj meg itt, nézz körül, gondolj bele, milyen összetett ez a dolog, ugyanakkor fejezd ki azt is, hogy meg vagy rémülve", mindezt arcjátékkal, szavak nélkül. Nem egy hagyományos meghallgatás volt. 

Már akkor is közel érezted magad a Rókaképű lányhoz, amikor olvastad a könyvet?
Ó, igen. Mindig is ő volt a kedvenc karakterem. Kezdettől felkeltette az érdeklődésemet.

Intelligenciája fontos része a karakternek és a könyvnek is - a Rókaképű lány olyan karakter, aki a legtöbb rejtélyt hordozza a Viadal során.
Imádtam ezt. Tetszett, hogy olyan keveset tudtunk róla, Katniss mégis gyakorlatilag tartott tőle. Ő volt az egyetlen ember, akit Katniss tisztelt a Viadalon. Van egy pont, amikor Katniss azt gondolja, hogy "talán a Rókaképű lány itt az igazi ellenfél". Én ezt érdekesnek találtam.

A vérontás közepette a Rókaképű lány mégis jól boldogul a Viadalon, anélkül, hogy bárkinek is ártana. Magát győzte le, amikor elcsórta Peetától a mérgező bogyókat.
Szerintem ez határozottan egy olyan film, amit az embernek többször meg kell néznie. Amikor másodjára néztem, sokkal jobban tetszett, és még jobban, amikor harmadszorra megnéztem. Amikor negyedjére, akkor jutottam el oda, hogy aha, most már értem is! (nevet) Olyan sok szinten megy át az ember. Olyan sok kis finomság van benne, ha az ember újra és újra megnézi.

[A szó a DVD-re terelődik, de itt ugyanazt mondja el, amit pár nappal ezelőtt az MTV interjúban a "Kiválasztottak naplójá"ról, hogy a premier előtt mindent videóztak a promó során.]

Következő filmed a Son of the South, lenyűgöző emberekkel a kamera mögött. Spike Lee lesz a producer és az ő szerkesztője a rendező. Mikor kezdtek és hogy kerültél a film közelébe?
Nagyon izgatott vagyok - még nem tudom, mikor kezdünk, mert nem vagyok benne biztos, hogy rendelkezésre áll-e a teljes költségvetés, de nagyon izgatott vagyok, hogy benne lehetek, mert ez egy nagyon fontos történet. Bob Zellner története, aki egy civil jogi aktivista, én pedig megtiszteltetésnek érzem, hogy játszhatok a filmben. Igazán jó buli lesz életre kelteni.

Volt meghallgatás, vagy beszéltél már Spike Lee-vel?
Nem, még nem. A rendező már megkérdezett egy-két dologról, vele már beszéltem és ő nagyszerűnek tűnik. Alig várom, hogy együtt dolgozhassunk.

Amellett, hogy színészkedsz, zenei karriered is van, és megjelentettél egy videoklipet is. Ezenfelül felvettek a Stanfordra is. Mit tervezel a következő néhány évre?
Halasztottam egy évet - ez érdekes, mert 9-10. osztály óta szerettem volna halasztani, mert számomra a középiskola nagyon intenzív volt. Egy nagyon kemény egyetemi-előkészítőre jártam, és még nem is voltam kész rá, hogy ott hagyjam a családomat, talán túl gyerekes vagyok a koromhoz képest. Úgyhogy ez jól jött ki, mert volt indokom halasztani egy évet, és azzal foglalkozni, amit a művészetek kapcsán szeretek, még akkor is, ha középiskolában is sok mindennel foglalkoztam, színjátszókörbe jártam, meg ilyenek, de ezzel nem igazán értem rá foglalkozni. De pár hónapja új ügynökkel és menedzserekkel szerződtem le, úgyhogy most már igazán belevágok. Jó buli lesz!
Forrás: Movieline

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése