2012. augusztus 18., szombat

Dayo Okeniyi interjú

Brutális mennyiségű interjú jelent meg - nyilván a DVD/BD megjelenés kapcsán - a film különböző szereplőivel: Willow Shileds-szel, Amandla Stenberggel, Jackie Emersonnal, Josh Hutchersonnal és Dayo Okeniyivel. A változatosság jegyében kapjátok most Dayo-t, de még ma tervezem hozni a másik Josh interjút is, magas népszerűségi indexének örömére :) Kicsit amúgy úgy érzem, mintha búcsúznánk az első film színészeitől, úgyhogy remélem azért Dayot is szívesen olvassátok. Érdemes amúgy, sok olyat elmesél Dayo, amit korábban nem hallottunk/olvastunk még!

Egyik fiatal, akit elvesztünk a filmben, Tresh, a 11. körzetből, akit az újonc Dayo Okeniyi alakít. Tresh egy láthatóan tiszteletet parancsoló tinédzser, aki a pici, bájos Ruta társa. A páros mindkét tagja külön-külön is emberségéről tesz tanúbizonyságot és bebizonyítják, hogy még a legkétségbeesettebb helyzetekben is létezhet együttérzés. Dayonak az Éhezők Viadala nem csupán első filmje volt, de ennek eredményeképpen reflektorfénybe is került, és máris új szerepeket szerzett a Ben Affleck főszereplésével játszódó Runner, Runner-ben és a Spectacular Now című filmben.

A FEARnet exkluzív interjújában arról beszélgetett Dayo-val, hogy mire számíthatnak a rajongók az Éhezők Viadala DVD/BD három órányi extrájában, és hogy hogyan változtatta meg életét a a film.


Azt hallottuk, hogy az Éhezők Viadala volt az első komolyabb meghallgatásod és meg is kaptad a kinézett szerepet. 
Nos, tavaly Los Angelesbe költöztem és részt vettem pár meghallgatáson, mert ki akartam próbálni magam, mielőtt felfogadok egy képviselőt. A meghallgatáshoz szükség van rutinra és gyakorlatra, az embernek meg kell tanulni, hogy szerepeljen egy meghallgatáson. Úgy éreztem, mintha többmillió meghallgatáson vettem volna részt kis, független filmstúdióknál és ezek a meghallgatások vezettek engem Debra Zane-hez az Éhezők Viadala meghallgatására. Amikor aláírtam a jelenlegi menedzseremmel, az volt az igazi meghallgatás, mert annak már tétje is volt.


Nagyon felkészültél a meghallgatásra?
Az egész nagyon titokzatos volt. Nem mondhattam senkinek semmit, még a szüleimnek sem. A szobatársammal ugyanarra a főiskolára jártunk, ő is színész és ő volt az egyetlen, akinek elmondtam, és vagy 50-100 alkalommal olvastunk fel egyetlen oldalt. Csak valami 5 sorról volt szó, de minden létező módon megpróbáltam előadni. Úgyhogy úgy éreztem, nagyon felkészülten mentem a meghallgatásra. A menedzsereim is elküldtek volna, mert jól ismerték Debra Zane-t és kíváncsiak voltak, milyen vagyok téthelyzetben. De ez vezetett ahhoz, hogy megkapjam a szerepet és tisztában vagyok vele, hogy ilyesmi nem történik csak úgy az emberrel. Szinte lelkifurdalásom is van miatta.

Mikor ismerted meg Gary Rosst és adott-e valamilyen speciális iránymutatást azzal kapcsolatban, mit szeretne látni Treshtől?
Csak négyféleképpen kellett eljátszani a jelenetet a meghallgatáson és csak annyit mondtak, hogy "Rendben, ez nagyszerű volt. Majd visszahívunk." Nem volt egy Sean Penn produkció, vagy ilyesmi, de úgy éreztem, erős volt. Aztán nem hívtak vissza, de minden alkalommal, amikor más filmekről beszélgettem a menedzseremmel, vissza-visszatért az Éhezők Viadala. Végül azt mondták, tetszett az anyagom Gary Rossnak. Aztán megkaptuk a hírt, hogy szeretnék, ha visszamennék és Gary Ross lakásán csináltunk egy próbafelvételt. Összeszedtem magam, aztán hívtak, hogy mégis törölték a próbafelvételt, mert Gary Ross már előrébb jár egy lépéssel és ki is választott a szerepre. Úgyhogy mindössze egyszer hallgattak meg a szerepért. Szürreális volt.

A könyvek Katniss szemszögéből íródnak és nem kapunk sok támpontot a többi Kiválasztottal kapcsolatban. Gary felvázolta a háttértörténetedet vagy téged ösztönzött arra, hogy megtedd ezt, hogy jobban beleéld magad a karakter helyébe?
Gary meglepően sok szabadságot adott az olyan fiatal színészeknek, mint én is vagyok. Hagyott számunkra teret, hogy azt csináljunk, amit akarunk, természetesen úgy, hogy az illeszkedjen a többiekhez és a történethez. Nekünk adta a feladatot, hogy megalkossuk karaktereink háttértörténetét. Sok nagyszerű fiatal színész szerepelt ebben a filmben, sokan voltunk első filmesek, és ez lehetőséget biztosított számunkra, hogy közel kerüljünk egymáshoz. Gary megbízott bennünk, és hagyta, hogy megteremtsük, amit meg akartunk teremteni. Amikor a forgatásra került a sor, erősen fogott minket, de megbízott bennünk.

Hogyan váltál Tresh-sé?
Azt akartam, hogy emberileg olyan legyen, mint egy nagy mackó. Katniss jellemzése szerint csodás fizikummal rendelkezik. Gary azonban világossá tette, hogy nem rosszfiúként akarja feltüntetni. Tresh még kölyök. Úgy tesz, mint ha hűvös lenne, mint a jég, de belülről majd felrobban. Színészként én a külsőségeket akartam kidolgozni, így ha az ember odafigyel a külsőre, az megmutatja, mi zajlik belül. Én tényleg beleéltem magam a karakter helyébe. Durván 73 kiló voltam, amikor megkaptam a szerepet és az volt a célom, hogy hízzak. Úgy akartam érezni, mintha én lennék az egyik legnagyobb darab Kiválasztott, úgyhogy 84 kilóig tornáztam fel magam a konditeremben. Ráadásul a 87Eleven Stunt Design srácaival edzettünk, és mindenkit ők edzenek a szakmában. Tőlük egészen biztosan megkaptam, amire fizikálisan szükségem volt. Amikor az ember mindenkinél erősebbnek érzi magát egy jelenetben, akkor teljesen másképp viselkedik.

A film nem fest pozitív képet az erőszakról, ami által még borzasztóbb végignézni a haláljeleneteket. Milyen útmutatást adott Gary a harcjelenetekkel kapcsolatban?
A Tresh és Clove között zajló jelenet nagyon gyorsan pörög. Nem volt túlkoreografálva, mert Gary azt akarta, hogy aljasnak tűnjön. Gary nem akarta, hogy a harcjelenetek olyan táncos hatásúak legyenek, mint a japán filmekben. Azt akarta, hogy keménynek látszódjon, és hogy érezzük, hogy a karaktereket ezekben a jelenetekben a szenvedélyük vezeti, és ne olyanok legyenek, mint a számító bérgyilkosok. Mi pedig nagyon beleéltük magunkat ezen karakterek helyébe és szerintem ezt jól is ábrázoltuk.

A Bőségszaru-jelenetsornál, amikor a Viadal hivatalosan is elkezdődik, az egész film egyik legintenzívebb jelenetsora, amikor a 24 gyerek egymásnak esik és egy nagy vérfürdő alakul ki. Hogyan raktátok ezt össze egy sorozattá?
Megpróbáltuk nagyon lazán venni az egészet, mert senki nem akarta, hogy egy tucat depressziós gyerek vegyen részt a forgatáson. Sokat viccelődtünk és ökörködtünk a felvételek között. Az volt a legklasszabb, hogy ezek a gyerekek és a dublőrök, akik ezeket a Kiválasztottakat alakították, remek színészek voltak, és jó érzékük volt hozzá, hogy ráhangolódjanak, amikor a felvétel kezdődött. Az az igazság, hogy ezek a gyerekek hihetetlenek voltak, és képesek voltak átkapcsolni. Ráadásul ott vannak a könyvek rajongói is, és tudtuk, mit akarnak majd érezni, amikor amikor ezeket a jeleneteket látják. Felkészültünk, olvastuk a könyveket, és ez olyan volt, mint amikor emlékeznek az izmok, az ember szíve és esze tudja, mit kell éreztetni abban a pillanatban. Tetszett, ahogy Gary összevágta. Egyfajta zűrzavara lett az erőszaknak, ugyanakkor az ember tudja, hogy Katniss szemén keresztül látja mindezt. És ő nem néző itt.

Mi ugyan Katniss szemszögéből látjuk az eseményeket, de mi volt Tresh célja, neked merre kellett elindulnod, amikor a visszaszámlálás a nullához ért?
A jelenetsor úgy volt összerakva, hogy mindenkinek saját célja volt. A Bőségszaru-jelenetet másodpercről-másodpercre komponálták össze. Tresh volt az egyik leggyorsabb Kiválasztott, úgyhogy ő ér legelsőként a legelsőként a Bőségszaruhoz, úgyhogy az a feladata, hogy ennivalót és fegyvert szerezzen, aztán beszalad az erdőbe és távol marad a továbbiaktól. Bár ő egy nagydarab és domináns karakter, Gary azt mondta, Tresh egy szelíd óriás, és az a célja, hogy hazamehessen a húgaihoz, de ne érdekli maga a Viadal. Persze aztán ő is erőszakra kényszerül, amikor megtudja, hogyan halt meg Ruta, és ez motiválja, hogy megkeressen párakat és bosszút álljon a körzetéért. Egyébként viszont egyáltalán nem akar részt venni az Éhezők Viadalában. Olyasmit tesz, amit bárki tenne, aki nem Hivatásos Kiválasztott és nem beszél meg semmit másokkal. És az a lényeg, hogy feltettem magamnak a kérdést, hogy egy 18 éves fiatal mit tenne, ha hasonló helyzetbe kerülne, és én így közvítetítettem Tresh gondolkodását.

Gary egy nagyon remek filmet hozott ki belőle, de volt olyan jelenet, amely végül nem került be a végső változatba?
Minden jelenet bekerült, amit leforgattunk, kivéve egyet: a 11. körzet Aratási jelenetét is felvettük, ami nagyon klassz lett. Volt egy vendég rendezőnk, Steven Soderbergh, aki ezt felügyelte. Klassz volt, hogy volt lehetőségem együtt dolgozni vele, mert ő egy olyan rendező, akit évek óta csodálok. Szóval ez egy nagyszerű jelenet lett, mert minden a 11. körzetről szólt benne, és volt egy mentorunk, aki felkarolt minket. Nagyon szomorú jelenet volt. És a statiszták is hihetetlenek voltak, a film névtelen hősei, akik megteremtették számunkra a környezetet. belenéztem ezeknek az embereknek a szemébe, akik a legjobb barátaimat, szomszédaimat, munkatársaimat alakították, és sugárzott belőlük a veszteség érzete, amikor kisorsoltak minket. Remélhetőleg, mondjuk az Éhezők Viadala 20. évfordulójára majd kiadnak egy olyan DVD-t, amelyen ez is látható lesz majd.

Amikor megnézted a kész filmet, melyik jelenet fogott meg a legjobban?
Őszintén szólva Cato karaktere, mert félelmetesen könnyű egy olyan seggfej figurát alakítani, aki a rosszfiú megtestesítője. Amikor azonban a végén azt mondja, hogy "Már úgyis halott vagyok.", hogy megmutassa a karakter emberi oldalát is, az nekem aranyat ért. Egy rosszfiú nem is igazán az, ha látni az emberi oldalát is. Ha az ember megnéz egy démont vagy bármit, ami tisztán ördögi, aki aljasságot követ el, akkor nem érez semmit, mert nem emberről van szó. De ha egy ember csinál ilyeneket, az hazavág. Látva, hogy Cato is ember, arra késztet, hogy érezd, hogy én is így nőttem fel, akkor én is ilyen vagyok? Amikor ezt láttam, akkor elgondolkodtatott és végiggondoltam, mi mindent tett Cato, ami eddig a pillanatig elvezetett. Így annak ellenére, hogy torzult, pszichotikus céljai voltak, ez is csak egy cél, amit az ember kicsit képes megérteni. Ez a filmgyártás csodálatos példája volt számomra és olyan pillanatokat jelentett, amiktől kirázott a hideg.

Van néhány különleges extrákat tartalmazó Blu-Ray kiadás, például a Target verziója, amelyben egy egész lemez szól a Kiválasztottakról. Izgatott vagy, hogy a rajongók végre láthatják, hogyan készült a film?
Alig várom, hogy a rajongók láthassák az extrákat. Én még kezdő színész vagyok, és hogy egy ilyen kaliberű filmben kezdhetem a karrierem, áldás számomra. Sok olyan fiatal színész van országszerte, akik maguk is Éhezők Viadala rajongók, és akik írnak nekem, hogy hogyan csináltam. Az extrák azért is jók, mert így ők is láthatják, hogy mi is hétköznapi emberek vagyunk, akik úgy érzik, megnyerték a lottó ötöst azáltal, hogy bekerültek ebbe a csodálatos dologba. A Target verzió "Kiválasztottak Naplója" segít nekik abban, hogy beleéljék magukat a mi helyünkbe, és érezzék, amit mi is éreztünk, amikor csináltuk a filmet. Ez egy nagyon őszinte élmény, ezért ez az egyik kedvencem, amit várok, hogy láthassanak a rajongók.
Forrás: Fearnet 

1 megjegyzés:

  1. Aztamindenit, még egy kihagyott jelenet? :O Miért sajnálja tőlünk Ross ezeket a jeleneteket? Nyugodtan megdobhatta volna a DVD-ket egy plusz lemezzel, amin ezek a kihagyott részek vannak.

    VálaszTörlés