2019. június 28., péntek

Panem kisokos - bevezetés

Az Éhezők Viadala előzménykönyvének megjelenésére való felkészülésként a Screenrant úgy gondolta, jó ötlet volna feleleveníteni, hol is játszódik a történet. Ezért készített egy hosszú cikket, amelyben ismétlésként újraveszi az összes körzetet, a Kapitóliumot és a vadont is bemutatja [ahova Katniss és Gale az első rész elején el szeretnének szökni]. Mivel a cikk tényleg nagyon hosszú, ezért én darabokban - 2-2 körzetenként hozom majd Nektek, így újra lehetőségetek lesz időről-időre várni valami Éhezők Viadalás írást :)

Panem tulajdonképpen az Egyesült Államok területének azon részén helyezkedik el, amelyet a jövőbeli tengerszint emelkedés és egyéb természeti katasztrófák nem pusztítottak el. Panemben ugyanis a 21. században számos természeti katasztrófa és háború pusztított. Panem nevét a latin mondásból "Panem et circenses", azaz "Cirkuszt és kenyeret" mondásból kapta. Panemben a totális diktátor Snow elnök uralkodik, aki a Békeőröknek nevezett katonai erő segítségével tartja fenn a rendet és tartatja be kegyetlen törvényeit. Panem 13 körzete gyakorlatilag el van szigetelve egymástól és mindegyik körzetnek saját kulturális és szociális háttere van. A lakosok csak nagyon ritkán vagy egyáltalán nem utazhatnak a körzetek között, így életük még elszigeteltebbé és jellegzetesebbé válik az országon belül.

Az alábbiakban az elmúlt években az egyik, Panemről készített térképet láthatjátok, amely az Éhezők Viadala könyvek és a filmsorozat történései alapján készült. A globális felmelegedés okozta tengerszint emelkedés miatt a mai USA partvidékeinek nagy része eltűnt, de továbbra is a Kapitólium és 13 - ebből 12 ténylegesen is működő - körzet található az országban.

Panem térképe

Forrás: Screenrant

2 megjegyzés:

  1. érdekes látni,bár régen is rákerestem, mégis hogy képzelték el.

    Ancsi,ha jól emlékszem volt egy olyan posztod amiben egy tv szpot szerepelt. És Haymitch olvassa fel a levelet Katnissnak ,amit plutarch "írt"neki,nem tudtam visszakeresni? 2015ös posztok között keresgéljek? egyébként nem volt benne a filmben maga a rész:) valami oylasmi mondtad volt,hogy néha a vezető szerep nem más,mint hogy fényével mutassa az utat.. stb:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A TV spot cimkére keress, úgy viszonylag gyorsan el lehet jutni a célig szerintem :)

      Törlés