2013. július 11., csütörtök

Könyvtippek Éhezők Viadala rajongók számára

Régóta tervezgetem már ezt a bejegyzést, és bár fellendültek picit a hírek, szerintem így nyáron még mindig jobban van ideje olvasni az embernek, mint suliidőben. Valószínűleg lesz több hasonló bejegyzés is, mert nem gondolom, hogy csak ennyi jó olvasmány van, ugyanakkor, ha túl sokat ajánlok, nem lesz türelmetek a végére jutni. De! Ezúttal is nyugodtan leírhatjátok, olvastátok-e valamelyiket a felsorolt könyvek közül, tetszett-e vagy sem, ajánljátok-e vagy sem másoknak, és írhattok további tippeket is (azt egyelőre lécci csak röviden, szerző+cím, esetleg egymondatos ajánlás, hogy miről szól), amiket esetleg egy későbbi ajánlóba még érdemes betenni.

1. Lissa Price: Testbérlők
A Földet háború pusztította, emberek milliói haltak meg. S ebben a világban valóra válik az emberiség régi álma. Végre lehetséges egy másik személy testébe bújni. A 16 éves Callie rábukkan egy titokzatos helyre, ahol rászorult tinédzserek bérbe adhatják fiatal testüket a társadalom idős, de tehetős polgárainak. Amikor azonban a fejébe ültetett szerkezet meghibásodik, Callie öntudatára ébred, és dúsgazdag bérlőjének mesés életét kezdi élni.

Aztán a lány ráébred a halálos tervre, aminek ő is része. Az összeesküvés szálait befolyásos emberek mozgatják, és Callie kénytelen lesz végére járni a rejtélynek, ha életben akar maradni. Ez pedig nem lesz egyszerű, mert ebben a világban tényleg senki sem az, akinek látszik.

"Az Éhezők Viadala rajongói imádni fogják." 
Kami Garcia, a Lenyűgöző teremtmények szerzője
Forrás: Agave Kiadó

Még további részletek, sőt egy komolyabb, hosszabb részlet olvasható a könyvből ITT.
ITT pedig egy könyvajánló videót is megnézhettek. Igaz, eredeti nyelven.

2. James Dashner: Az útvesztő
Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül.

EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK…

…megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is.

James Dashner trilógiájának első kötete egyszerre borzongató, izgalmas és elgondolkodtató. Az Útvesztőben megidézett világra akkor is kíváncsiak vagyunk, ha nem valljuk be. A tudatalatti és az emlékezet különböző szintjei mindannyiunk életét befolyásolják, és Dashner erre az ismerős érzésre építi Az Útvesztőt, és csalogat bennünket egy saját szabályai szerint működő másik világba, a Tisztásra, ahol a fantázia és a valóság egyszerre van jelen.

„Üdv a Tisztáson!”

Az ajánló ITT található, a Moly-on, ahol több más véleményt is elolvashattok. 
A könyvből film is készül, amiből ITT láthattok néhány jelenetfotót, illetve ehhez a könyvhöz is találtam nagyon remek könyvajánló videót, amelyet ITT nézhettek meg. 

3. Veronica Roth: Beavatott
Beatrice Prior a távoli jövő Chicagójában él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e - vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent - még önmagának is.

Erről a könyvről is elolvashatjátok mások véleményét is a Molyon. 
Ebből is készül film, amelyből szintén láthattok néhány képet ITT, és hogy egységes legyek, ennek is linkelem egy ajánlóját.






4. Julianna Baggott: Tiszták
Pressia hétéves volt a Robbanások idején, amikor az egész addigi világ megsemmisült. Már nem emlékszik sem a szüleire, sem születésnapi ajándékokra. A nagyapjával él egy romos üzlethelyiség hátsó raktárában, és csak a porig égett házakat, a kétségbeesetten túlélni próbáló embereket, a levegőben kavargó hamut és port, a mutánsokkal vívott harcot ismeri. 
Partridge a Kupolában él, azon szerencsés kevesek között, akik sebhelyek nélkül vészelték át a világ pusztulását. Bár a Kupola egyik legbefolyásosabb vezetőjének fia, úgy érzi, megfojtja a szigorú új rend, ráadásul hiányzik neki az édesanyja, aki sohasem jutott be a Kupolába. Így, amikor rájön, hogy az anyja esetleg még életben lehet, elhatározza, hogy az életét kockáztatva megszökik, hogy megtalálja. 
Amikor Pressia találkozik Partridge-dzsal, a világuk újra összeomlik.

A Fülszöveg is a Molyról, ahol ezúttal is vannak további vélemények, és erről is hoztam könyvajánló videót.




5. Lauren Oliver: Delírium
Kilencvenöt nap, és védett leszek. Nem tudom, fájni fog-e a kúra. Túl akarok lenni rajta. Nehéz türelmesnek maradnom. Nehéz nem félni, amíg nem vagyok biztonságban, habár a delírium eddig még elkerült. Mégis aggódom. Állítólag a régi időkben az emberek megőrültek a szerelemtől. Ez a legelvetemültebb gyilkos a világon: akkor is végez az áldozattal, ha megérinti, és akkor is, ha nem.”

LAUREN OLIVER már első, remekbe szabott regényével lenyűgözte az olvasókat. A Mielőtt elmegyek a Publishers Weekly elragadtatott kritikájában „nyers, érzelmes, helyenként gyönyörű” könyvként szerepelt, amelynek vége „merész, ugyanakkor szívfacsaró”. Az írónő rég várt második regényével, amely egy disztópikus trilógia első kötete, ismét kivételes tehetségéről és sokoldalúságáról tesz tanúbizonyságot.

A Molyos ajánló oldal ezúttal ITT, és könyvajánló videó ITT.




Hát, be kell vallanom, én egyiket sem olvastam, de végigcsinálva a bejegyzést, nekem magamnak is megjött a kedvem, pedig én nem a disztópikus vonal miatt kezdtem bele az Éhezők Viadalába. De persze szívesen olvasok, más kérdés, hogy ennek a hobbimnak a pénztárcám szab némi határt :)
Éstovábbá hatalmas köszönet Annie-nek a könyvtippek némelyikéért!! :))

29 megjegyzés:

  1. Én mindegyiket olvastam már. Nekem ezek közül az Útvesztő, a Tiszták és a Delirium jött be a legjobban, azok nagyon jó könyvek, mindenkinek csak ajánlani tudom. :)

    VálaszTörlés
  2. Hááát, A testbérlőket olvastam néhány hete, és azt kell mondanom, nem voltam elragadtatva. Nem tudnám megmondani, hogy mi nem tetszett, magát a történetet nem találtam elég érdekesnek, vagy csak rosszul van megírva, de valami nagyon nem oké vele.
    A többi felsorolt műhöz egyelőre nem volt szerencsém, de a Beavatott és a Tiszták egy ideje már birizgálják a fantáziámat, úgyhogy biztosan el fogom olvasni őket a közeljövőben. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem A testbérlőkkel konkrétan minden bajom volt. :D Felszínes a világkidolgozás, logikátlan dolgok vannak benne, nem bír feszültséget fenntartani, a főszereplő elviselhetetlenül sötét, a romantika olyan, mintha csak kötelező elemként lenne benne. Nagyon nem szerettem szegényt.

      Törlés
  3. A Testbérlőknek én azt a részletét olvastam már korábban, amelyet linkeltem is, de nekem annyira rossz az alaphangulata, hogy nem tudtam még elszánni magam. Most azt hiszem, a Delíriumnak nekifutok, az kicsit romantikusnak is tűnik. De az Útvesztő is bizsergeti a fantáziámat egy ideje, meg a Beavatott is, szóval lehet, előbb-utóbb azok is sorra kerülnek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ancsi!
      A Delíriumot olvastam és tetszett, szóval ajánlom főleg, hogy bennem olyan érzéseket keltett, mintha az Alkonyatot (romantikus vonal) és az Éhezők Viadalát (világ kidolgozottsága) keresztezték volna, de jó értelemben. A folytatást mondjuk még nem olvastam, de már belefutottam néhány spoilerbe (jó, nyilván nem véletlen :D). A Beavatottat nemrég elkezdtem, de nem visz rá a lélek, hogy folytassam :/ Valahogy nem rántott be. A többit még nem olvastam, bár annyira nem is érdekel.
      Ezeken kívül a Matched-et olvastam még, ahol világ kidolgozása remek, de érzelmi szinten nálam túl minimál :/

      Törlés
    2. A Matched pedig benne lesz a következő ajánlóban...
      A Delíriumot meg be kéne szerezni, na...

      Törlés
  4. Jut eszembe. Ezek általában sorozatok. Folytatásokat olvasott már valaki?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én olvastam a Beavatott 2. részét, aminek címe Lázadó (áh, semmi köze az Éhezők Viadalához, dehhhhhhogy), és annak ellenére, hogy kívülről elrettenti az embereket a Hg-koppintó kinézet, nekem tetszik a sztori!

      Törlés
    2. Én olvastam a Tiszták folytatását, angolul Fused címen jelent meg februárban, és még tudta fokozni az első kötet színvonalát, még izgalmasabb volt, még monumentálisabb, még súlyosabb karakterdrámával. Remélem, hamarosan lefordítják magyarra.

      Törlés
  5. Én szeretem a Percy Jackson és az olimposziak-at és a Lenyűgöző teremtményeket :)

    VálaszTörlés
  6. Én a Tesbérlőket nem valószínű hogy el fogom olvasni de a többinek nagyon tetszik a tartalma különösen az útvesztőknek szóval lehet hogy majd elolvasom őket. Amúgy köszi a bejegyzést Ancsi.

    VálaszTörlés
  7. Ancsi, még egyszer nagyon szívesen. :)
    Én a Testbérlőket nagyon szerettem. A folytatása eddig csak angolul van meg, beszereztem, már csak neki kellene ülnöm.
    Jelenleg Az útvesztő és a Tiszták hoz lázba, azokat terveztem be a következő napokra. A beavatottal várok a filmig, megvárom amíg több anyag jön ki belőle, hogy nagyobb kedvet kapjak hozzá.

    VálaszTörlés
  8. Én a Beavatottat olvastam, és szerintem hamarosan nekikezdek a második részének aminek a Lázadó a címe. Ja és még a Tiszták - ra és a Delírium-ra is kíváncsi vagyok. És köszi a bejegyzést Ancsi! :)

    VálaszTörlés
  9. Én a Beavatottat olvastam, csakúgy, mint néhány hozzászóló előttem, és meg kell mondjam nagyon nagy könyvélmény volt, még tavaly, akkor 23 évesen is. Most épp az útvesztőt olvasom, nagyon jó könyv, csak ajánlani tudom, kicsit borzongató, van benne rejtély nem is egy, már az elején forgattam a fejem, hogy: mi van???-erre nem számítottam, stb. most már csak pár fejezet van hátra, és ez is egy sorozat-trilógia-első része, úgyhogy már most izgulok mikor jön ki a következő rész, annyira magával ragadott. Szóval jó kis könyv. Bocsi a hosszú monológért, de tényleg ennyire jó :)

    VálaszTörlés
  10. A Delíriumot és a Beavatottat (meg a Matcheded) én is olvastam már, mindegyik tetszett, az első részeket 1-2 nap alatt el is olvastam (a Beavatott után kifejezetten 'durcás' is voltam, hogy nem olvashatom még tovább), de a további részek nálam azért nem nagyon érték el azt a szintet, amit vártam, ami mondjuk az, hogy esetleg legyen kedvem újraolvasni, ez mondjuk talán még a Delírium második részére annyira nem igaz. Ettől függetlenül tetszettek, és mindegyikben van ami megfogott, nem bántam meg egyiket sem. És köszi Ancsi a bejegyzést, azt hiszem mindjárt utána is nézek a többi könyvnek!;)

    VálaszTörlés
  11. Örülök neki, hogy ekkora sikere van a bejegyzésnek :))

    VálaszTörlés
  12. A Testbérlőket olvastam, és nagyon tetszett, várom a folytatást.:) Úgy ahogy a Beavatottnál is:) A harmadikra várok, a Delíriumnál is, úgyhogy van egy szép listám;)
    Az Útvesztő és a Tiszták is nagyon érdekel, mindenképp el fogom olvasni őket;)
    Még a Csúfok trilógia és a Burok is nagyon jók!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csúfok benne lesz a következő ajánlóban :)

      Törlés
  13. Tiszták beszerezve, kíváncsi leszek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a Delíriumot rendeltem elő és én is kíváncsi leszek :)
      Meg elkezdtem összerakni a következő öt könyvet, nagyon izgi :)

      Törlés
  14. Nekem ezek közül Az útvesztő tetszett nagyon, meg a Tiszták. Az előbbi inkább akciódús, a csoportdinamika meg rejtélyek miatt érdekes, a Tiszták viszont kiváló karaktereket és nagyon erős hangulatot mondhat magáénak, de mindkettőt csak ajánlani tudom.

    Még egy könyvet olvastam a közelmúltban, ami szerintem csatolható a csoporthoz: Nick James - A gyöngyháború című regénye is egy posztapokaliptikus sci-fi, szól a diktatúrákról, meg a háború morális dilemmáiról, nekem nagyon tetszett.

    VálaszTörlés
  15. Lehet, hogy későn írok, de csak azért is leírom a véleményemet :D
    A Testbérlők szerintem jó könyv, de messze nem ér fel az Éhezők Viadala szintjére. Valami miatt nem tudtam úgy beleélni magam, mint más könyvekbe, de azért amolyan egyszeri olvasmány. Számomra elképesztően befejezetlen volt, egyesek szerint lesz folytatás, mások szerint egyrészes.
    A Beavatott a 3. kedvenc könyv(sorozat)om. Nagyon jó a történet, bele lehet élni magunkat Tris helyébe, a szerelmi szál sem elcsépelt és nyálas. Nagyon jól be vannak mutatva a szereplők, sőt még olyan rejtélyes dolgok is vannak benne, amitől nem lehet letenni :) Csak ajánlani tudom a 2. részével együtt!
    A Delírium illetve az Útvesztő tervben van. A Tisztákról most hallottam először és nagyon megtetszett, mindenképp elolvasom majd egyszer, ha a pénztárcám is engedi :)
    Dóri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Véleményt írni sztem soha nem késő :)
      Van, aki még a több, mint másfél éve kirakott Kiválasztott könyvről szóló vélemény rovatba ír véleményt, és azt is örömmel látom :))
      Ráadásul, mint mondtam, én nem olvastam ezeket a könyveket, szóval szívesen olvasok róluk véleményeket. Az pedig - mint fentebb írtam - külön öröm, hogy egy könyvekről szóló bejegyzésnek ekkora sikere van, mert azt jelenti számomra, hogy könyvszerető emberek járnak ide, akik ráadásul tényleg értelmesen fogalmazzák meg véleményeiket és az jó :)

      Törlés
    2. A testbérlőknek valóban lesz folytatása, Enders címen jelenik meg angolul jövőre. :)

      Törlés
    3. És azt nem lehet tudni, hogy magyarul meg fog-e jelenni? Mert elég gáz, ha nem, én pedig nem tudom meg a Testbérlők végét. :( Vagy majd megtudom 3 év múlva, amikor bár biztosan fogok tudni angolul. :D

      Törlés
  16. Most jó előre ,,be vagyok táblázva" könyvekkel, de van itt (jó)néhány könyv, ami felkeltette az érdeklődésem :) Jó bejegyzés, és hasznos :D
    Viszont az én pénztárcámnak is vannak korlátai, ezért most nincs lehetőségem beszerezni őket, de, ha esetleg valaki tud egy netes linket(nem vagyok a híve mondjuk), amin megtalálható valamelyik, akkor esetleg le tudnátok ide írni? Nagyon hálás lennék érte!

    VálaszTörlés
  17. Hát, én még nem olvastam egyiket sem, de mindet beterveztem. A testbérlők már virít is a polcomon, már csak be kell fejeznem azt a könyvet, amit most olvasok, és bele is kezdhetek. :)

    VálaszTörlés
  18. Én elkezdtem a Beavatottat de abbahagytam mert szerintem ez a könyv az Éhezők viadalának és a Delíriumnak a keveréke. A Delíriumot is és az Éhezők viadalát is végig kiolvastam (nem egyszer :) ) Csak én vagyok ezzel így vagy más szerint is a Beavatott egy Éhezők viadala és Delírium keverék?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a Beavatottnak egyetlen közös eleme van a Delíriummal, mégpedig az, hogy mindkettőben van "falakon kívüli élet". De ezen kívül semmi. És hát Alex is jó-jó karakter, de nem egy Négyes ;) Szerintem legalábbis.

      Törlés