2013. július 10., szerda

Új hangformátumban készül a Futótűz

Kérdés persze, hogy ez minket mennyire érint, de azért legalább tudjunk róla.

A Lionsgate Éhezők Viadala: Futótűz című filmjéhez és a Végjátékhoz is Dolby Atmos mix-et készítenek, ami azt jelenti, hogy ezeket a filmeket két magával ragadó új hangformátumban is hallhatunk, hiszen a Barco nemrégiben jelentette be, hogy mindkét filmet elkészítik az Auro 11.1-es hangrendszerükhöz is. A Dolby Atmos hangformátum kinn is csak néhány moziban elérhető.

A Dolby weboldala szerint a Dolby® Atmos™ egy sokkal természetesebb és valósághűbb hangzást biztosít a nézők számára, akik ezáltal a történetet sokkal életszerűbb hanghatásokkal tudják átélni.
A Dolby Atmos ezt elsősorban a maximálisan eszközölhető 64 hangsugárzóval éri el. Ezek közül a vetítővászon mögött az eddiginél kettővel több front sugárzót, vászonhoz közeli oldalon további hangsugárzókat helyeznek el, a mennyezetről pedig hangszórókat függesztenek a nézőtér fölé. Ráadásul a hangok nem csupán a “mennyezeti” hangsugárzók egy csoportján szólaltathatóak meg, hanem ezen hangsugárzók között a hang panorámázható, azaz bármelyikükön egyenként is ki lehet préselni egy adott effektet. A dolog lényege, hogy a nézők például hallhatják, amint mondjuk egy madár körülöttük és a fejük fölött repked, és pontosan érzékelhető a madár helyzete.

Az új formátum nem csak nekünk nézőknek, hanem a filmkészítőknek is nagy változás. Az Atmos jelentős szabadságot kínál a filmhang készítői számára a hanghatások hangtéren belüli elhelyezése tekintetében.
Forrás: THR - DemonicPlayer

2 megjegyzés:

  1. Nálunk még 7.1 sincs nem hogy 11.1 :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, erre gondoltam én is, de ahogy utánaolvastam, van olyan mozi, ahol tervezik a 7.1-est, és az állítólag bővíthető erre az Atmos-ra.
      Mondjuk, ami engem illet, nekem ezek már annyira apróságok, olyan nagy különbséget én nem észlelek. Nekem már az 5.1 is teljesen jó :)

      Törlés