2013. július 25., csütörtök

Kilenc dolog, amit tudnod kell a következő Éhezők Viadala-filmről

Van némi spoilerveszély az USA Today cikkében, szóval aki nem olvasta a harmadik kötetet, azért csak óvatosan. Én szóltam:

Azt gondolhatnánk, egy túlélni és megnyerni egy Éhezők Viadalát csak jó lehet: nyeremények, hírnév, ismertség, keresik az ember kegyeit és hasonlók.  Az Éhezők Viadala folytatásában, a Futótűzben azonban a 74. életre-halálra szóló csatározás megnyerése csak még több bonyodalom elé állítja Katniss Everdeent (Jennifer Lawrence) és Peeta Mellarkot (Josh Hutcherson). 
A Kapitóliumban változás szelei fújdogálnak, Panem körzetei pedig, akik Katnissben és Peetában látnák a forradalom vezetőit, nem könnyítik meg a dolgokat. Következésképpen a 12. körzet korábbi Kiválasztottjait ismét a dolgok sűrűjébe lökik a 75. Viadalon, amelynek neve Nagy Mészárlás, és amelyen a Kiválasztottak at a korábbi Viadalok győztesei közül sorsolják.

- Keményen harcolt a Viadalon, Miss Everdeen. De az csak egy Viadal. Igazi háborút akar? - kérdezi vészjóslóan Snow elnök Katniss-t a Suzanne Collins sorozata második kötetén alapuló új film előzetesében. 

A Futótűz stábja ott volt a hétvégi Comic Conon, ahol elejtettek néhány apróságot, amelyből következtethetünk arra, mi is vár ránk a hamarosan bemutatásra kerülő moziban.

Katniss válságban
Hősnőnk mostanra a Győztesek Falujában lakik és poszt-traumatikus stressz szindrómától szenved a Viadal miatt. És mivel nincs annyi aggódni valója, mint korábban, végre nem kell éheznie se neki, sem pedig családjának, "emiatt a semmittevés borzasztó állapotában van", mondja Lawrence. "Megpróbálja visszaszerezni az életét, de ez az élet már nem ugyanaz, mint korábban. Az egy dolog, hogy az ember nem mehet vissza, hogy ismét éhezzen, és azon aggódjon, mit fog enni legközelebb, de mit tegyen az ember, ha nincs többé semmi dolga? Elégedettnek kellene lennie ezzel az új élettel és megtalálni önmagát."

A rajongók átfogóbb képet kapnak Panemről
Francis Lawrence rendező szerint a történet a Futótűzben kezd kitárulni, a világ egyre nagyobb lesz, a tétek egyre magasabbak, a kapcsolatok egyre összetettebbek. 
"Katniss egész trilógián át vezető útja itt válik világosabbá." - mondja. - "Más szempontok is képbe kerülnek. Az ember megérti, mit tett az első részben, és hogy mindez hogyan hat Panem egész nemzetére. Megértjük, mi számára a tét, hogy hogyan próbálja megmenteni a családját, és hogy mivé válik ő a forradalom számára."

A Kapitólium Visszavág
A Birodalom Visszavág egy másik "kisebb" mozi volt, amely az elnyomó hatalomról és egy felkelésről szólt, és akárcsak a második Csillagok Háborúja film, a Futótűz is kicsit sötétebb hangulatú lesz az elsőnél Jennifer Lawrence szerint.
Az emberek látják, hogy Katniss és Peeta kiállnak mellettük, miután megnyerték a Viadalt, mondja, "ezért aztán Katniss és családja egyre nagyobb veszélybe kerül".
Lawrence hozzáteszi: "A filmek valójában elég nyomasztóak - Suzanne Collins nem mér ütést [Katnissre], és ezért én imádom, szóval próbáltunk mi is így tenni."

Primrose kivirul testvérként
Katniss húga, Prim, akit Willow Shields alakít, felnő egy picit és egyre fontosabb szerepet játszik családjában. "Határozottan édesanyja nyomdokaiba lép gyógyítóként" - mondja Shields. "Most, hogy Katnissnek vissza kell térnie a Viadalra, ő az, aki biztatja Katnisst, hogy minden rendben lesz. Igazán nehéz eljátszani ezt a karaktert. Mert nem sok minden van róla [a könyvekben]. Az is nagyon érdekes, hogy az első filmmel kezdtünk, és ahhoz képest érik és változik, és másképp kell játszanom. Én is 10 éves voltam, mikor kezdtük, most pedig 13 vagyok, ami nagy különbség."

Óvakodj Johannától!
Johanna Mason a 7. körzet női Kiválasztottja sokkal veszélyesebb, mint aminek tűnik, Jena Malone színésznőnek pedig nagyon tetszik a karakter humora - "egy picit váratlan és egy kicsit furcsa" - és szereti kiszámíthatatlanságát. "Nagyon kemény csaj. Fantasztikus.", mondja Malone. "Mindegy, milyen körülmények közé kerül, mindig megpróbál felülemelkedni."
A 2011-es Álomháborúban játszott szerepe során megszerzett fizikai állóképességének itt a Futótűz forgatásán nagy hasznát vette. "Az a lényeg, hogy emlékeznek az izmok." - mondta a színésznő. "Különösen fontos volt, hogy tanulhattam harcművészeteket, edzettem és felépítettem olyan dolgokat, amelyeket azelőtt nem. Az Álomháború segített nekem abban, hogy megismerjem képességeimet. Úgy voltam vele, hogy 'Addig megyek előre, amíg le nem esek a szikláról és meg nem halok.' Jó volt megismerni a határaimat."

Peeta kicsit többet harcol
Az első Éhezők Viadala filmben Peeta kicsit gyönge volt Hutcherson ízlésének, Katniss segítségére és oltalmazására szorult, a Futótűzben azonban már egy kicsit többet vállal.
"Peeta sokat fejlődik.", mondja Hutcherson. "Ahogy a sorozat halad előre, Peetával kapcsolatban azt szeretem a legjobban, hogy a karakter tényleg egyre jobban kibontakozik, a harmadik könyvben (A kiválasztott) pedig eltérítik, és megpróbálja megölni Katnisst, ez egy hatalmas ív."

Beetee a mérnök-zseni
Jeffrey Wright Beetee szerepében mutatkozik be az Éhezők Viadala sorozatban, egy idősebb Kiválasztottként a 3. Körzetből, aki a csapdák mestere, és aki jól ért az elektromossághoz.
"Nikola Tesla tanítványa" - mondja Wright.

Cinna továbbra is divatos segítséget nyújt
Lenny Kravitz úgy érzi, karaktere, Katniss stílustanácsadója, Cinna igazán hisz a hősnőben, és mióta csak megismerte, tesz valamit ezért a lányért, "bár nem pont azt, amit elvárnak tőle", mondja a színész-énekes. "Azt várják, jó megjelenést kölcsönözzön neki, és végülis nagyjából azt is teszi."
Mégis, kapcsolatuk még szorosabb lesz a Futótűzben Kravitz szerint. "Lázadni kezd a maga módján, és saját eszközeivel tesz politikai kinyilatkoztatásokat a ruhák segítségével és azáltal, hogy a lány mögé áll."

Hősnőnk fejest ugrik
Lawrence a vízbe csobban, amikor Katniss megkezdi a Viadal újabb felvonását, de ez csak hagyományos kaszkadőrfeladat - mint bármi más az egyszerű futáson túl - mégis ez rosszabb számára, mint a többi, akár szívszaggató jelenet forgatása.
"A futás nagyon nehéz volt számomra, mert úgy futok, mint egy hülye, és állandóan beverem a fejem a 4 kilós karbonszálas íjba, de olyan erősen, hogy hátratántorodom.", meséli Lawrence. "Pedig nem olyan bonyolult dologról van szó, mint hangzik - nekem már a sima futás is meghaladja a képességeimet."

Ui.: Az új fejléc csak nekem jön be? Régóta tervezgettem, hogy nyárra majd valami Arénásat tegyek ki, de ugye nemigen kapunk Arénás jeleneteket, szóval ez van csak az előzetesből, de a minőségtől eltekintve én úúúgy örülök neki, hogy nem szürke, hanem zöld :)

2 megjegyzés:

  1. Már akartam írni hogy jó ez a fejléc. Kicsi változatosság :) és a cikk is nagyon tetszett.

    VálaszTörlés
  2. Szeretem az ilyen "elemző" cikkeket olvasni. Egyébként nekem is tetszik az új fejléc és tényleg jó, hogy zöld. :)

    VálaszTörlés