2013. július 31., szerda

Katniss Everdeen 10 rettenthetetlen kamasz hősnő között

Ma megint "tematikus" napot tartunk: ezúttal olyan cikkeim vannak, amely Katniss-szel, mint karakterrel foglalkoznak. Ezek a tematikus napok pedig tökre tetszenek, pedig olyan véletlenül alakulnak így. :)

Az elsőben a TIME Entertainment rovatának egyik cikkéből idézek, amely 10 rettenthetetlen kamasz hősnőt sorol fel, akiket mozikban láthatunk. Gondolom, nem meglepő, hogy az egyik közülük 

Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence)

MURRAY CLOSE / LIONSGATE
Azt gondolhatod, hogy a Team Edward kontra Team Jacob vita nyomán kialakulhat egy Team Bella kontra Team Katniss vita is. Végülis az Alkonyat hősnőjét nemrégiben váltotta fel a fiatal olvasók és mozilátogatók által elképzelt erdei gladiátor, akit Suzanne Collins regényeiből ismerhetünk. Igazából valószínűleg nem is volna igazságos összehasonlítani őket. Mégis a Lawrence által alakított dinamikus, harcos lány úgy tűnik némi előnnyel rendelkezik Kristen Stewart passzív, furcsán semmilyen vámpírmenyasszonyához képest. [khm]

Katniss nem egy képzett harcos, mégis ravasz manipulátor, aki lehetséges szerelmét, Peetát, a cirkuszt és kenyeret kínáló médiát, de még Panem politikusait is képes félrevezetni. Önzetlen és együttérző, ezért veszi át húga helyét Kiválasztottként vagy öli meg sebesült versenytársát. Mégis, 16 éves és még önmagát sem ismeri eléggé, ezért tökéletlensége teszi olyan szimpatikussá számunkra.

Honnan szerezte Lawrence azt az acélos elszántságot, amely szükséges volt ahhoz, hogy el tudja őt játszani? (A megfejtést talán Oscar-jelölést kapott szerepe jelenti a Hallgatás törvényében, ahol egy kamaszlányként próbálja megvédeni vidéken élő szegény sorsú családját apja drogkereskedő ismerőseitől.) Az általa életre keltett Katniss szemei könnybe lábadnak, amikor bűntudatot vagy lelkiismeret-furdalást érez ellenfelei leterítésekor, mégis képes megcsinálni, sebesen, akár a nyíl.
Forrás: Time Entertainment

Természetesen az Alkonyattal kapcsolatos becsmérlő megjegyzésektől ezúttal is elhatárolódom, és mivel nem a blog témája, nem állok le igazságot szolgáltatni, de nem értek egyet vele.
Amúgy pedig érdekes, a cikk nem a mostanában jellemző, ifjúsági regényekben olvasható hősnők irányában keresgél, hanem egészen széles körben, például az 1943-as A gyanú árnyékában, az 1978-as Halloween főszereplőjét is idesorolják, vagy hogy kicsit ismertebbeket is említsek, a 2007-ben készült Juno főhősnője is ide tartozik és a Precious - A boldogság ára címszereplője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése