2013. július 31., szerda

Társkiadvány: Valerie Frankel - Katniss Everdeen sok-sok arca

Ez megint egy kedvelt rovatom, hiszen hozzánk nem jutnak el ezek a társkiadványok, így legalább olvashatunk róluk. Most újabb könyvet ismerhetünk meg tehát, amely a jelenséggel, illetve ez most kifejezetten a sorozat főszereplőjével, Katniss-szel foglalkozik.


Itt az ideje, emlékeztet minket Collins, hogy odafigyeljünk a világra, részei legyünk annak, ne csak szemléljük azt. Fontos dolog azt is tudni, hogy kell meghúzni a határt szórakozás és a valóság között.

Fülszöveg: Katniss, a hősnő, aki megváltoztatta a világot. Harry Potterhez hasonlóan ő is sok-sok gyereknél és kamasznál érte el, hogy olvassanak. És szintén Harryhez hasonlóan ő is több műfajban megállja a helyét: disztópikus hősnő, igazi harcos, valóságshow hős és lázadó kamasz is egy személyben. A római történelem alakjai veszik körül, Ceasartól Catoig, Cinnától Coriolanus Snow-ig. Olyan utat is tesz meg, mint egy klasszikus hősnő. Gyerekként trauma éri, kamaszként szerelmi háromszöggel kell megküzdenie, miközben azért harcol, hogy jó tudjon maradni ebben a kemény világban. Ez a könyv rávilágít minderre, és még sok minden másra is, miközben egy-egy pillantást vet a sorozat szimbolikus elemeire az ennivalótól a történetmesélésig hogy bemutassa, hogyan válik Katniss Panem legnagyobb erejévé, a lánnyá, aki lángra lobbant.

Gyors vélemény: A cím kicsit félrevezető, mivel a könyv sok mindenre rávilágít az Éhezők Viadala világában, nem csupán Katniss-szel foglalkozik.

Első benyomás: A cím alapján arra számítottam, hogy olyan könyvet tartok a kezemben, amely kizárólag Katniss Everdeen karakterére összpontosít, ami igencsak érdekes lehetett volna, tekintve, hogy Katniss egy jól kidolgozott, összetett karakter.

Könyvkritikám: Sok könyv jelent meg mostanra, amely az Éhezők Viadala trilógiájának sokféle aspektusát kívánja bemutatni, és amennyiben ezek szerzője nem maga Suzanne Collins, legtöbbjük csupán különböző szerzőktől származó értelmezés. Azt vártam, hogy a könyv majd Katniss Everdeenről és csakis róla szól, ám az író, Valerie Frankel kiindulópontként használja Katniss karakterének számtalan tulajdonságát, hogy feltárja az Éhezők Viadala világának különböző mélységeit. 
Bár az írói stílus kicsit objektívnek tűnhet, Frankel feltárása elég alapos és mélyreható. Érdekes látni, hány és hány különböző nézőpontja lehet az Éhezők Viadala trilógiának. Néhány fejezetcím: Katniss, a klasszikus harcos, Katniss a gyermekek védelmezője, Katniss a képernyőn. Minden egyes fejezet merít más kortárs művekből is, például a Gyűrűk urából, a Percy Jacksonból és a Harry Potterből, hogy összehasonlítási alapként használja ezeket a könyvek és a filmek tekintetében. És bár a könyv nagy része Frankel saját Éhezők Viadala értelmezése, a Katniss Everdeen sok-sok arca érdekes bemutatása Katniss disztópikus világának. 

Kedvenc részem: Katniss, a Kiválasztott és Thészeusz, a hős – szeretem a görög mitológiát, szóval mindig érdekes számomra, ha párhuzamokat vázolnak fel a görög mítoszok és kortárs fikciók között. Ebben a konkrét fejezetben pedig nagyon tetszik, ahogyan Frankel sorról sorra összehasonlítja Thészeusz utazását Katnissével.

Kinek ajánlom: Éhezők Viadala rajongóknak, akiknek tetszett a The Panem Companion és a többi Éhezők Viadala társkiadvány.
Forrás: Hggirlonfire 

3 megjegyzés:

  1. Annyira kár, hogy ezeket nem fordítják magyarra, és nem hoznak belőlük hozzánk... Mondjuk nem is tudom, azt hiszem, kiváló lenne egy ilyen könyvet elolvasni eredeti nyelven, mert segítene az angolban. Hmm, nem is rossz ötlet. :D Meg lehet valahonnan rendelni ezt, vagy a többi társkiadványt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Amazonon fent van:
      http://www.amazon.com/The-Many-Faces-Katniss-Everdeen/dp/1936294222

      A többi társkiadványnál is ott a link szerintem :)

      Törlés