2013. július 9., kedd

A Futótűz filmvászonra adaptálásáról

Ezúttal a MovieViral elemző cikkét olvashatjuk. Kifejezetten mély gondolatokat tartalmaz: akik a sorozatot annak társadalmi mondanivalója miatt szeretik igazán, azoknak nagyon fog tetszeni. Bár személy szerint az Alkonyatos utalással nem teljesen értek egyet, de ez egyéni szocprobléma :) A téma mélysége ellenére szerintem ezúttal egészen emészthető a szövegezés is:

Vajon a Futótüzet nem hagyja el a remény? Az Éhezők Viadala disztopikus trilógiája szívbemarkoló és nagy képzelőerőt igényel, miközben a világ lábujjhegyre áll. Amint Katniss és Peeta bejárják Panem körzeteit, feszültségek ébrednek és legendák születnek. Az előzetes erős látványvilágot, drámát és zűrzavart ígér, de film képes lesz mindezt át is adni? A karakterek fejlődése, az új rendező és az összetett vizuális látványvilág igénye miatt a rajongóknak vannak félelmeik, ám, ha a Futótűz sikeres lesz, igazi hollywoodi mítosszá válik majd.

A karakterfejlődésről

Gary Ross, az Éhezők Viadala rendezője visszalépett a Futótűz rendezésének jogától, átadva helyét az ismert rendezőnek, Francis Lawrence-nek. Bár Gary Ross biztosította a New York Daily News-t, hogy döntése nem nézeteltérésen alapult, egyszerűen nem akart tökéletlen munkát kiadni kezei közül, egyesek szerint a váltás mögött anyagi okok is közrejátszhattak.

A rajongók viszont arra voltak kíváncsiak, hogy Lawrence megjelenése mennyiben garantálja majd az új filmnek az előzővel való folytonosságát. Lawrence olyan filmekkel bizonyította már rendezői képességét, mint Vizet az elefántnak! és a Legenda vagyok - mindkettő karakter vezérelt akciófilm, de [Az Éhezők Viadala] karakterei abba az irányba mutatnak-e majd, amelybe Ross elindította őket? Mindegyik karakternek többet kell megmutatnia magából, és belső vívódásuk, amikor képernyőn és az arénában vannak, további nehézségeket vethet majd fel. A Győzelmi Körútnak többnek kellene lennie, mint Katniss és Peeta borzalmas felnőtté válása, meg kell mutatnia az összeomlani készülő világ társadalom-politikai hangulatát. Egy szétesni készülő ország dinamikáját azonban nem egyszerű ábrázolni.

Egy teljesen új világ

Amikor elhagyjuk Panemet, ahol a forradalom magjait már elvetették, mi lélegzetvisszafojtva várakozunk. A stúdió már megjelentetett néhány korai posztert, amelyeken a Kapitólium lakói nevetséges ruhákban láthatóak. A Kapitólium elkényeztetett lakói és a körzetekben küszködő emberek között nagyobb a különbség, mint aminek látszik. A film nem egy egyszerű kasszasiker [kellene, hogy legyen] - egy dekadens civilizáció elkerülhetetlen bukásának metaforája és egy végső groteszk, amely azt mutatja meg, mivé válhat a reality televíziózás. A gladiátor-játékok utódainak szeretete és azok a gusztustalan képek, amelyek a Here Comes Honey Boo Boo-ból áradnak az ember felé. A Futótűz az elembertelenedés legsötétebb gyakorlatainak mélyére hatol. Mégis, a filmnek a gyerekek számára is fogyaszthatónak kell lennie.

Látvány, amit mindenki vár

Az Éhezők Viadala arénája egy egyszerű erdőben található, amit nem túl bonyolult leforgatni. A Futótűzben az Aréna (vigyázat, spoiler - bár, ha nem tudod, hogy itt újabb Viadal következik, akkor nyilván másik bolygón élsz) különleges bravúrokat igényel. A cselekmény sokkal töményebb, a veszélyek sokkal valóságosabbak a versenyzők és a nézők számára egyaránt. A sürgető érzésnek az egész film során jelen kell lennie, hogy a film, a könyvhöz hasonlóan hatalmas sikert arasson. Az Alkonyattal ellentétben az Éhezők Viadala trilógiájában a gyanútlan hősnőre komolyabb megpróbáltatások várnak, mint hogy Robert Pattinsonnal ficánkoljon az erdőben. A Futótűz nem egy jó buli, hanem egy modern allegóriája a hanyatló világnak. Annak érdekében, hogy a film maximalizálja a mitológiai hatást, anélkül, hogy tömegek érdeklődését elveszítené, Lawrence-nek fel kell nőnie a feladathoz mind a látványvilágot, mint a társadalom-politikai utalást mind pedig a karakterek mélységét illetően.
Forrás: MovieViral

4 megjegyzés:

  1. Hu, koszonom a forditast nekem nagyon tetszett, az Alkonyatos reszen meg nagyon jot mulattam. "a gyanutlan hosnore nagyobb megprobaltatasok varnak, mint Robert Pattinsonnal ficankolni az erodben." (Nem bizti, hogy pontosan ideztem, de akkor is jo. :D)
    Egyebkent nekem a trilogiabol a Futotuz a kedvenc reszem, szerintem az a legjobb, ugyanis mar az esemenyek jobban beindulnak mint az elsoben, de nem annyira lehangolo, mint a harmadik, bar azert itt is voltak olyan reszek amibe bele halt lelkem egy darabkaja.
    Kulonosen varom mar a filmet, van egy ket dolog aminek a vaszonra vetelere nagyon kivancsi vagyok. Csak kettot had emlitsek. SPOILER: Az egyik az a belso vivodas, amikor Finnick és Kattniss az lathatatlan fal masik oldalara kerul es a fecsegoposzatak "zaklatjak" oket (hiretelen nem talatam jobb szot). Nem egy lenyeges mozzanat a cselekmeny szempontjabol de engem eredekel.
    A masik pedig az, hogy kihangsulyozzak e jobban a Katniss es Peeta között levo dolgokat. Itt nem feltetlenul SPOILER a tengerpartos nyalifalira gondolok, hanem az erzelmi reszekre. Ugyanis szerintem Katniss ebben a reszben dobben ra eloszor hogy mit is jelent neki Peeta. Szerintem az elso reszben sem forditottak kello figyelmet a kettejuk kozt levo kapcsolatra. Olyan tessek lassek volt ez egesz. De nem magyaraznam, mert igy is egy merfoldnyi cikket irtam. :D
    Egyebkent, Ancsi, mar egy ideje tervezem, hogy irok egy kommentet mert mikor egy nap ratalatam a blogodra, azota nem telt el ugy nap hogy nem neztem volna ra egyszer ketszer. Nagyon ugyes vagy es komolyan kivalo munkat vegzel! :)
    Sajnalom, hogy nincs ekezet de a munkahelyemen angol billentyuzet van, és bocsi ha valami erthetetlen csak nem akarok lebukni. :D
    borka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv itt! Örülök, hogy idetaláltál, és annak is, hogy tetszik az oldal :)
      Igyekszem, hogy tartalmas legyen, mégha ez nem is mindig könnyű, amikor ennyire nincsenek hírek. Bár talán, mintha most valami lassan beindulna.

      Az Alkonyatos rész meg hát, na. Valóban volt olyan része annak is, amikor Bellának tényleg csak Edward karjaiban kellett "ficánkolni az erdőben", de az egy másik történet és más szempontból vannak annak is mélységei. Csak erről nem célom meggyőzni senkit. Pláne nem itt és most.

      Törlés
  2. Egyet értek veled borka! :-)

    VálaszTörlés
  3. Az Alkonyatos részen röhögtem egyet én is :) Már rég immunis vagyok az ilyenekre, igaz kezdetben fel... az agyam, de már nem érdekel. Ami pedig a cikk többi részét illeti tetszett, végre egy tartalmas írás.
    Szerintem is beindul most már a hír-gépezet, nagyon itt az ideje ;)

    VálaszTörlés