2013. április 11., csütörtök

Mire számíthatunk a Futótűz filmváltozatától?

Egy elemző cikket hozott le a Yahoo Movies brit oldala, ezt fordítom most azok kedvéért, akik a napistillre való várakozás során szívesen olvasnak ilyesmit :)
És igen, magam is látom az elmosódott képet a HungerGamesExplorer-en, de amíg nem kódolja ki valaki, nem tudok vele mit kezdeni. Ráadásul nem is vagyok folyamatosan a gép előtt, de amint tudom, higgyétek el, hozni fogom. Mielőbb !! De türelem :)


Az egyik legnagyobb nehézséget az jelenti majd az Éhezők Viadala: Futótűz című film számára, hogy képes lesz-e megfelelni azoknak az elvárásoknak, amelyek az első film állít elébe.

Az eredeti Éhezők Viadala filmről ugyanis legtöbben úgy vélik, hogy rendkívül remek adaptációja Suzanne Collins azonos című regényének, és a film általában is jó kritikákat kapott. A legodaadóbb rajongók a regény kulcsfiguráinak ábrázolását és bemutatását várták legnagyobb izgalommal, az élen Katniss-szel, akinek ábrázolásáról az egyik kritikus így fogalmazott: "épp olyan, amilyennek a regény alapján elképzelhettük".

A film fiatal rajongók tömegeit is meghódította, akik közül sokan az Éhezők Viadala trilógia regényeit is elolvasták a film megtekintése után. Így aztán mostanra az Éhezők Viadala: Futótűz leendő közönsége ismeri a történetet, és egyszerűen arra vár csupán, hogy láthassa, hogy rendező és a gyártó csapat elképzelései és megvalósítása hogyan illeszkedik a regényről alkotott saját belső képvilágához.

Van azonban jó néhány tényező, amelyek azonnal eszünkbe jutnak, és amelyek közvetlen hatást gyakorolnak a film elkészítésére, és amelyek nagyban befolyásolják, hogy az Éhezők Viadala: Futótűz film verziója épp olyan nagy hatású és erőteljes legyen, mint az eredeti film. 

Az egyik ezek közül egész egyszerűen a rendező személyének cseréje. Gary Ross rendező, aki ilyen hathatósan álmodta filmvászonra az első kötet szavait, jó ideje visszautasította a lehetőséget, hogy ő rendezhesse a folytatást. Az a tény, hogy ennek nem csupán az volt az oka, hogy nem akarta, hogy rendezőként beskatulyázzák, hanem határozottan kijelentette, hogy nem hiszi, hogy képes lenne olyat alkotni a film elkészítésére szánt szűk határidőben, amivel elégedett lehetne, aggodalomra adhat okot. Francis Lawrence, akit leginkább a Will Smith főszereplésével játszódó Legenda vagyok rendezőjeként ismerhetünk, kemény fába vágta a fejszéjét, ha meg akar felelni Ross munkájának.

Ez pedig egy másik fontos tényezőhöz - a stúdió elvárásaihoz - vezet el minket. Az Éhezők Viadala: Futótűz filmváltozata az első film költségvetésének duplájából készült, azzal az elvárással, hogy nagy siker legyen, és sok pénzt lehessen csinálni belőle, ez az oka a rövid gyártási időnek is. A történelem már bebizonyította, hogy a legjobb filmes produkciók nem így készülnek, ugyanakkor az idő rövidsége kevés lehetőséget biztosít arra is, hogy az új rendező megküzdhessen a stúdióval a művészeti kérdéseken. Az pedig magától értetődik, hogy egy stúdió sokkal kevésbé megengedő, és sokkal jobban görcsöl egy film miatt, ha attól nagy bevételre számít.

Így aztán kétféle érdek ütközik a filmmel szembeni elvárások kapcsán: a rajongók azt várják, hogy a film méltóképpen kövesse az első film érthetőségét és hitelességét, a Lionsgate pedig azt várja, hogy a film nagy sikert arasson a piacon. Remélhetőleg az utóbbi szeszélyei nem szabnak majd gátat annak, hogy az előbbiek vágyai teljesüljenek.
Forrás: Yahoo Movies UK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése