2013. április 14., vasárnap

Éhezők Viadala Kihívás, 30. nap: Egy könyv/sorozat, amit a rajongótársaknak ajánlanál

Biztosan Ti is találkoztatok már a Facebookon a "Kihívás-sorozatok" egy-egy darabjaival, például a 30 napos dal-kihívással vagy 100 napos film-kihívással, stb. Ennek a mintájára készült a 30 (illetve 31) napos  Éhezők Viadala kihívás.

Egyébiránt az oldalsávba kikerült a rovat, aki utólag szeretne írni, egy kattintásra megkapja így az összes lefutott kérdést!
Örülök, hogy a rovat ilyen nagy népszerűségnek és érdeklődésnek örvend :)

Hivatalosan az utolsó állomásához érkeztünk (volna) a sorozatnak, ha nem lenne még egy bónusz kérdés (és nekem is még egy-két ötletem). De ne szaladjunk ennyire előre, maradjunk a címben feltett kérdésnél, aminek kifejezetten örülök. Leginkább, mert tudom, hogy sokan olvastok, és nagyon bízom abban, hogy klassz tippeket kapok Tőletek, mert ami engem illet, nem kattantam rá a disztópikus regények világára csupán azért, mert tetszett az Éhezők Viadala sorozata.

Persze két regény mégis van, amit olvastam, és ide kapcsolódik, de hogy ezeket ajánlanám-e, úgy tiszta szívvel, nos, ebben bizonytalan vagyok.
Az egyik könyv a sokat emlegetett Battle Royale, amit viszont tényleg azért olvastam el, mert annyira hasonlították az Éhezők Viadalához. Abban a történetben egy osztálynyi diákot - osztálykirándulásra való elindulásuk után - térítenek el buszukkal, viszik őket egy kietlen helyre (a könyvben egy Szigetre), és kényszerítik őket, hogy gyilkolják le egymást, amíg csak egyikük marad életben. A rendszer jól kiépített, ellenkezni, menekülni esélyük sincsen. Az Éhezők Viadalához hasonlóan a történet szintén egy diktatúrában játszódik, csak ezúttal a Távol-Keleten. Alapvetően három, illetve leginkább két fiatal történetét követi nyomon a regény során, de ellentétben az Éhezők Viadalával, itt mindenki sorsáról, haláláról részletes beszámolót olvashatunk. A regény lapjain az oldalszámon kívül mindig feltüntetik azt is, hányan vannak még életben az osztályból. A regény jól rávilágít az emberi természet néhány sajátos vonására, és arra, hogyan lehet egy-két "apró" szabállyal elidegeníteni egymástól nagyon jó barátokat, de példát mutat arra is, hogy egy nem várt esemény kapcsán hogyan fordulhatnak egymás ellen egy erősnek tűnő szövetség tagjai. De láthatunk példát emberségről, segítőkészségről, kreativitásról is.
Abból a szempontból nem javasolnám, hogy szerintem öncélúan brutális és véres, és sokkal-sokkal szárazabb, tényszerűbb, mint az Éhezők Viadala. Ugyanakkor itt is vannak izgalmas fordulatok, váratlan csavarok is, legfőképpen a regény befejezése kapcsán.
Korábban ITT már olvashattatok egy részletesebb összehasonlítást az Éhezők Viadalával.

A másik disztópikus regény, amit ide tudnék kapcsolni, Orwell 1984-e, amit viszont még középiskolás koromban olvastam, és a cselekménye már csak halványabban él bennem, a hangulata élénkebb. Leginkább azért döbbenetes a regény, mert 1948-ban (amikor íródott!) egy olyan diktatórikus jövőképet vetít elénk, amelyben az embereket úgy ellenőrzik, hogy minden lakásban kamerák követik az emberek minden lépését és beszélgetését, de nyilvános és kevésbé nyilvános helyeken is találhatóak ilyenek. A kamerákon - azt mondják az embereknek - a Nagy Testvér figyeli őket. Ha jól tudom, a Big Brother alapötlete épp ebből a regényből származik, vagyis ez a regény lehet a valóságshow-k alapja, és ha jól belegondolunk, az Éhezők Viadala is valóságshow, vagyis közvetve elég komoly kapcsolat van a két regény között.
Természetesen az 1984-ben is diktatórikus kormányzat az, amely életben tartja ezt a rendszert, és szerelem és kisebb(?) emberi lázadás is van benne, szóval ebben hasonlít az Éhezők Viadalára, ám a története kicsit  más jellegű, ebben pedig nem. Igazából ezt is azért nem ajánlanám úgy igazán, mert - számomra legalábbis - nagyon rémisztő, nagyon nyomasztó volt, az pedig különösen az, amikor elemeit látja az ember megvalósulni a való életben és/vagy a televíziózásban. 
Aki még kíváncsibb lett, ITT találja a könyv Wikipédiás oldalát.

Kíváncsi vagyok tehát, ki mit olvasott az Éhezők Viadala kapcsán, illetve, hogy ki mit ajánlana a többieknek.

18 megjegyzés:

  1. Harry Potter.Egyértelmű. :D Ugyanúgy vannak benne szörnyek,harcok,ráadásul még vicces is. Nem lehet megunni :D

    VálaszTörlés
  2. Én amit ajánlani tudok és valamennyire hasonló kategóriába tudnám rakni mint a HG-t az a James Dashner Útvesztője.Néha vannak benne idegesító szavak (de lehet csak engem zavar néha) de amúgy a története nagyon érdekes,nekem tetszett,tervezem hogy a többi részére is beruházok majd ha megjelenik magyarul. :)

    VálaszTörlés
  3. Én ajánlanám a Percy Jackson sorozat mind az öt kötetét azoknak, akik szeretik a régi korokat felidézni kicsit modernebb környezeteben.
    Természetesen a Harry Pottert is. Valamint az Eragont!!!

    VálaszTörlés
  4. AZ éhezők viadalával kapcsolatban én a Testbérlőket olvastam, ami bár jó, senki ne úgy fogjon neki, hogy az Éhezők Viadala utódja, mert a sztori nem teljesen kidolgozott, de érdekes.
    Én mindenkinek ajánlom az Egy különc srác feljegyzéseit, ami nem kapcsolódik a sorozathoz, de a cím szerint nem is kell.
    ÉN is nagyon szeretem a Harry potter, mindenkinek csak ajánlani tudom.:D
    + Ne bántsátok a feketerigót! Esti Kornél

    VálaszTörlés
  5. Veronica Roth Beavatott-ját én is ajánlom, mert nagyon jó, aztán ott van a Testbérlők is, az is tetszett. Meg ott van a Burok, nekem az is az egyik kedvenc könyve

    VálaszTörlés
  6. Én úgy jutottam el az Éhezők Viadaláig, hogy valahol olvastam, hogy az 1984-hez hasonlítják. Mindenkinek tudom ajánlani, nekem az egyik kedvenc könyvem.
    A Battle Royale-t pedig a héten fejeztem be. Ez a könyv is nagyon tetszett, jó volt, hogy az összes szereplővel megismerkedtünk egy kicsit, miként férkőzik a barátok közé a bizalmatlanság és nem minden a külső.

    VálaszTörlés
  7. Mait én ajánlanék - bár nem sok dologban hasonlít az Éhezők viadalához, csak abban, hogy apokalipszis utáni történetek - az Cormac Mccarthy Az Út című könyve. Ahogy íródott az is nagyon érdekes, a történet pedig bár nagyon nyomasztó, és szomorú, szerintem kifejezetten szé,és sokat lehet tanulni belőle. Ha pedig sorozatot kell ajánlanom, akkor George R.R. Martin A Tűz és Jég dala c sorozatát. Eddig öt rész jelent meg, 2 még tervben van. Ennek az Első kötete a Trónok harca, amiből az HBO is csinált egy jó kis sorozatot. Egy nagyon összetett világban látszódik, ami ahogy halad a történet egyre jobban bővül. Nagyon jó:D

    VálaszTörlés
  8. Az Éhezők Viadala és Harry Potter egyaránt alapmű a saját kategóriájában, de számomra ugyanilyen értékes egy kevésbé ismert, de szintén letehetetlen regény: Jay Asher: Tizenhárom okom volt...

    VálaszTörlés
  9. Az 1984-et én is olvastam, de bőven elég volt egyszer, és nem azért mert olyan rossz lenne, hanem a nyomasztó hangulata miatt. Kétség kívül a világirodalom egyik kötelező darabja.

    Disztópiás regények közül a Delíriumot (Lauren Oliver) olvastam, ami egész jó volt, bár elég lassú a történet, de annál szebben van megírva. A 2. része tervben van, bár a 3-ról olvastam 1-2 negatív kritikát :/
    A Beavatott is tervben van.

    Hmm.... Ennyi Percy Jackson ajánlás fel keltette az érdeklődésemet :) A filmet láttam és tetszett (igaz, Logan Lerman fan (is) vagyok :D )

    Jay Asher Tizenhárom okom volt c. könyvét én is olvastam, de annyira nem jött be :/

    Amit ajánlok:
    - Stephenie Meyer: A Burok
    IMÁDOM! Ez is a jövőben játszódik, az emberi értékek, és érzelmek kapnak főszerepet, annyira nem akciódús, mint a belőle készült film, de nagy klassz könyv :) Rengeteg karakter a szívemhez nőtt.

    - Cassandra Clare: A Végzet Ereklyéi sorozat
    Igazi vérbeli urban fantasy :) New Yorkban játszódik, és tele van mindenféle fantasy lénnyel (vérfarkas, vámpír, démonok stb) és jobbnál jobb csavarokkal, poénokkal és szerelmi sokszögekkel :) Könyvek sorrendje: Csontváros, Hamuváros, Üvegváros, Bukott Angyalok Városa, Elveszett Lelkek Városa és Mennyei Tűz Városa (utóbbi kettő magyarul még nem jelent meg, az utolsó még kint se...)

    - Cassandra Clare: Pokoli Szerkezetek trilógia
    Ez is urban fantasy, Londonban játszódik az 1800-as években, a Végzet Ereklyéi sorozat szereplőinek elődjeiről szól :) A kettő külön-külön is olvasható, de persze vannak összefüggések :) Ez inkább romantikus és szívszaggató, de akcióból itt sincs hiány. Könyvek sorrendje: Angyal, Herceg és Hercegnő (Utóbbi magyarul még nem jelent meg).

    VálaszTörlés
  10. Nekem eddig, ami megvolt ezek közül: 1984 (a műfaj kedvelőinek kötelező, szívfacsaróan és gyomorforgatóan tökéletes disztópia), Harry Potter (alap, tényleg :D), Az útvesztő (akciódús, kellemesen elgondolkodtató regény, disztópiás világfelépítéssel, nagyon várom a második részt), Eragon (szerintem ez kihagyható, ha olvastad A gyűrűk urát, akkor igazából sok újat nem mond), Percy Jackson (most fejeztem be az első részt, és eddig nagyon tetszik :)), Testbérlők (hát nekem ez nem tetszett, jó az alapötlet, de nem dolgozta ki rendesen az írónő, sajnos), meg A burok (szintén jó, de hát szerintem sokban nem hasonlítanak Az éhezők viadalával :D). Ezen kívül még pár be van tervezve.

    Amit én ajánlanék mindazoknak, akik szerették a sorozatot, az Az emlékek őre-trilógia, ami az USÁban nagyon híres, kis hazánkban kevéssé. Igazából ezt mondhatjuk egy fiataloknak szánt 1984-nek, mert kevésbé brutális, de hasonlatosan disztópia, ráadásul az első YA-piacon megjelent ilyen témájú könyv, szóval műfajtörténeti szempontból is érdekes.

    Hasonlóan műfajtörténeti szempontból tudom még ide citálni William Golding A legyek ura című könyvét. Igazából ez egy nagyon jó regény, ami arról szól, hogy egy csapatnyi fiatal fiú mihez kezd magával egy lakatlan szigeten, hogyan próbálják felépíteni, megtartani a társadalmukat, majd végül ez miként omlik össze. Gyakran emlegetik a regényt mind a Battle Royal, mind Az éhezők viadala kapcsán, szóval érdemes megnézni, szerintem, miért. :)

    A mostanában megjelent könyvek közül én leginkább Julianna Baggott Tiszták-trilógiáját tudnám ajánlani. Ebből egyelőre az első rész jelent meg magyarul, a második még csak angolul érhető el, a befejező kötet pedig készül. Ez egy nagy világégés után felépült torz szerkezetű társadalmat mutat be, nagyon szerethető karakterek szemén át, és igazából a legnagyobb erőssége a jó ötletek mellett az érzelmek nagyon hiteles ábrázolása, szóval csak akkor fog igazán tetszeni, ha szereted a nyomasztó hangulatú könyveket.

    Végül, de nem utolsósorban, mindazoknak, akiknek hozzám hasonlóan tetszett a harmadik részben a háború ábrázolása, ajánlom E. M. Remarque Nyugaton a helyzet változatlan című könyvét, ami az I. Világháborút mutatja be egy tizennyolc éves kamaszfiú szemén át. Szintén a nagyon nyomasztó és gyomorforgatóan hiteles kategória, de érzelmi szempontból szerintem rokonítható a THG végével, szóval aki ezt nem bánja, annak nagyon tudom ajánlani. Ja igen, meg Joseph Heller A 22-es csapdája című regényét is, ez egyszerre szól a II. Világháborúról és társadalomkritika is, de nagyon elmebeteg és ironikus módon, úgyhogy ezt azoknak tudom ajánlani, akik nem riadnak vissza a fura humortól és az érzelmi nyomorgatástól egyszerre (perces váltásban röhögsz és sírsz a könyvön, komolyan).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja igen, az kimaradt, hogy a Tizenhárom okom volt...-ot is olvastam, nekem nagyon tetszett, bár eléggé érzelmi hullámvasút volt a számomra, de szerintem megérte. :)

      Törlés
  11. Ha már 1984, akkor meg kell említeni a Szép új Világot is.

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  13. Én személy szerint a Testbérlőket és még talán a Ragyogást Amy Kathleen Ryantől tudnám idesorolni....

    VálaszTörlés
  14. Én a Harry pottert és a Percy Jacksont ajálanám

    VálaszTörlés
  15. Szerintem nem létezik. Egyelőre. Várok tovább türelemmel és addig is fanficet olvasok.

    VálaszTörlés