2013. április 10., szerda

Éhezők Viadala Kihívás, 29. nap: Mi szeretsz legjobban a sorozatban?

Biztosan Ti is találkoztatok már a Facebookon a "Kihívás-sorozatok" egy-egy darabjaival, például a 30 napos dal-kihívással vagy 100 napos film-kihívással, stb. Ennek a mintájára készült a 30 (illetve 31) napos  Éhezők Viadala kihívás.

Egyébiránt az oldalsávba kikerült a rovat, aki utólag szeretne írni, egy kattintásra megkapja így az összes lefutott kérdést!
Örülök, hogy a rovat ilyen nagy népszerűségnek és érdeklődésnek örvend :)

Na, most itt nagy általánosságban várja a választ az eredeti kérdés, amely szerint - szó szerinti fordításban - mi a "kedvenc dolgunk/dolgod" a sorozatban. 
Ami engem illet, én a karaktereket. Meg leginkább a karakterek életszerűségét, hitelességét. Talán Peeta az - az első két kötetben - akit kicsit kevéssé érzek életszerűnek, az ő jelleme életszerűségének "jót tesz" az eltérítés, mivel rajta érzem azt leginkább, hogy úgy bálványozza Katnisst, hogy nem is ismeri teljesen. Persze ez alakul az idővel, de számomra még az ő karaktere is kedvelhetőbbé válik, amikor az eltérítés hatására meglátja Katniss "valós énjét", és szerelme csak akkor válik számomra hitelessé, amikor még ezután is újra(?) beleszeret a lányba.
Peetától eltekintve azonban a többi karakter hiteles, életszerű. Bár vannak "jók" meg "rosszak", mégis minden karakter önmaga is egészet alkot, árnyalt, és sok karakternek ismerhetjük meg sok-sok oldalát. Gale, mint családfenntartó jelentőségteljes férfi (őérte odáig vagyok ;), akiből gyakorlatilag katona válik (ezt már kevéssé kedvelem).  Haymitch, az alkoholista paraszt (nagyon nehezen szerettem meg!!), aki kiáll Katniss és Peeta mellett, segíti őket és sikerhez segít egy komoly összefüggést (ezeket a tulajdonságait nagyon tisztelem), és közben sok-sok humor forrása (imádom!). Effie, az  affektáló, felszínes műsorvezetőnő (nem kedvelem), aki végül valós, mély érzéseket mutat, amikor megszereti a két fiatalt. Vagy Finnick, aki először egy felszínes szépfiú, akiről kiderül, milyen mély érzései, klassz életfelfogása, egészséges értékrendszere van. De említhetném Katniss anyukáját, akit igencsak megvetek, amiért "magára hagyja" gyermekeit, apjuk halála után, mégis tisztelem, mert a sorozat során mindvégig aktívan részt vesz a sebesültek ellátásáról, ezalatt szaktudásáról és empátiájáról tanúbizonyságot adva.ű

Szóval összefoglalva, a legjobban a sorozatban a karakterek kidolgozottságát és életszerűségét kedvelem. Ti mit?

14 megjegyzés:

  1. Azt, hogy létezik ;) :P

    Egyébként, azt hogy elgondolkodtató. Hogy a karakterek, a sokféle hangulat, a történet maga mind-mind ilyen jól ki vannak dolgozva. Hogy hiába komoly és többnyire olyan keserű/szomorú (/nyomott) sokat lehet olvasás közben nevetni. Hogy nem olyan futurisztikus/sci-fi-szerű jövőképet fest le, hanem olyat, amit igenis el lehet képzelni/ami reálisabb, közelebbi.

    VálaszTörlés
  2. azt,hogy eredeti és ötletes,váratlan fordulatokkal körítve :D

    VálaszTörlés
  3. Kiemelnék egy dolgot, azt, hogy kb. minden fejezet vége valami izgalmas fordulattal zárul, így szinte le sem lehet tenni. Engem ezzel nagyon meg lehet venni. :)
    Konkrét kedvenc dolgom nincs a sorozatból... talán annyi, hogy örültem, hogy sci-fisebb/elrugaszkodottabb dolgok is belekerültek, mint pl. a gyíkmutánsok, de a sorozat így is képes volt megmaradni a realitás szintjén, ami illett is hozzá.

    VálaszTörlés
  4. Szeretem benne, hogy minden sci-fi-s elem ellenére sose éreztem azt, hogy ez nem lehetséges, hogy semmi köze a mi világunkhoz. Végig meg volt benne a realitás. Nem szépítette, de nem is vette ki a reményt, és a jót a történetből.
    A karakterek tényleg (szinte) mind teljesen hitelesek, életszerűek, és, hogy van bennük egy kis plusz,(sokszor) még azokban is van valami különleges, akiket csak néhány mondat erejéig láthatunk(pl. a múltkori cikkhez kapcsolódva Cecelia).
    És, hogy nem egy bárgyú történetecske, hanem tényleg van mondanivalója, sokat lehet belőle tanulni, még úgy is leköti valakit, ha az illető nem szeret olvasni, mert minden mellett nagyon szórakoztató, jó olvasmány :)

    VálaszTörlés
  5. Nos főként azt, hogy végül Katniss Peetát választja..:D De emellett azt, hogy rendkívül izgalmas, a könyvhöz láncolt, szó szerint (pedig ritkán olvasok könyvet sajnos vagy nem sajnos..). Tele van akcióval, de mégsincs benne egyetlen felesleges konfliktus sem (pl. Gale-Peeta sem verekednek vagy ilyenek).

    VálaszTörlés
  6. Szeretem a kidolgozott és életszerű karaktereket én is, de nálam első helyen a csavarosság áll. Az első ami beugrik a sorozatról az, hogy letehetetlen. Collins minden fejezetet úgy fejez be, hogy feltétlen tovább kell lapozni. Másrészt pedig hatalmas csavarokat tud bele tenni, gondoljunk csak az első könyv végére, vagy a Futótűzben a "babára", a Tik-takra, vagy a legutolsó jelenetekre. Szóval ezeket a váratlan fordulatokat imádom a könyvekben, amivel mindig meg tud lepni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Különben igen, ezt már Tobynak is válaszolni akartam. Sokszor olvastam úgy - de bármelyik kötetet - hogy na, csak ennek a fejezetnek a végéig. De minden egyes fejezet úgy ér véget, hogy egyszerűen muszáj folytatni a következővel :) Szerethető, izgalmas, fordulatos :)

      Törlés
    2. Igen ez az. Én most olvasom el harmadjára az Éhezők Viadalát és eldöntöttem hogy megpróbálom beosztani mert nehogy megint irtó gyorsan elolvassam. Erre meg az lett hogy 2 nap alatt kiolvastam és igaz már tudtam hogy épp mi jön egy bizonyos rész után de csak folytattam, mert nekem többszöri olvasás után is letehetetlen és megunhatatlan és egyszerűen imádom :D

      Törlés
  7. Egyetértek Mara1023- mal. Azt, hogy elkészült és eloveshattuk. (többször is...)
    De ezen kívül nekem nagyon tetszik ahogyan a múlt és a jelen/ a jövő keveredik benne. A karakterek élethűek és érdekes a cselekmény szál: nincsenek felesleges konfliktusok és a könyvek kapcsolódnak egymáshoz azzal ami közös bennük: a Viadallal... de mégsem lesz unalmas ettől a könyv (SŐT!) sem a szerelmi háromszögtől amit mára nagyon sok könyvben megtalálunk.
    Ugyan sajnos (főleg a Kiválasztottban) nagyon sok fontos és általunk megkedvelt szereplőt veszítünk el, talán túl sokat is és rengeteg reménytelennek tűnő helyzetet kell átélnünk nekünk is a szereplőkkel együtt, de az írónő nem hagyja, hogy lelkitörést szenvedjünk és a történet végére eljön egy új és sokkal jobb világ ami maira is ráférne... ;)
    (Az én környezetemben ez kezdődhetne az olvasással...)

    VálaszTörlés
  8. Suzanne Collins megoldotta azt, ami még a legjobb szellemi tanítóknak sem szokott sikerülni: Olyan formában mesél az örök értékekről, hogy azok is meghallgatják a tanításait, akik csak egy szórakoztató kalandot keresnek. Katniss olyan kivételes személyiség, aki még a legdurvább körülmények között is példát tud mutatni arra, hogyan lehet emberhez méltóan viselkedni. Még akkor is, amikor az ellenkezőjére kényszerítik. Az igaz, hogy nem mindig értem a viselkedését, és nem is értek egyet minden döntésével, de ettől jóval fontosabb, hogy döntő helyzetekben képes a szívére hallgatni. Hiába játszódik a sorozat a távoli jövőben, pontosan tudjuk, hogy a mai valóságról szól. A mi világunk pont most van átalakulóban, és a jövőnk azon múlik, hogy tudunk-e olyan érett döntéseket hozni, amilyeneket a sorozat szereplői. Számomra remek biztatást adnak a regények.

    VálaszTörlés
  9. Legjobban mindenképp az tetszik, hogy szinte minden második oldalon meglepődhetek. Egész könnyű olvasni, szórakoztató a szöveg, de ezek mellett igen komoly témákról, érzelmekről szól. És az is tetszik, hogy bár már harmadjára kezdtem el olvasni, még mindig ugyanúgy leköt, és mindig találkozom benne olyanokkal, amik eddig még fel se tűntek. A különböző karaktereket már nem fogom részletezni, teljesen egyetértek mindenkivel. Ez az első könyv, aminek ennyire meg tudtam kedvelni a szereplőit.;)

    VálaszTörlés
  10. Én azt szeretem a sorozatban,h nem lehet kiszámítani hogy mi fog történni.ami nekem izgalmassá teszi az a snow és katniss kapcsolata.
    Ncsi

    VálaszTörlés
  11. Nagyon szeretem benne hogy izgalmas és nem is tudom ,hogy fogalmazzam meg,elsodor.Nem lehet letenni ,mert ahogy írták már többen ,minden fejezet egy meglepő fordulattal zárul.Nem nehéz olvasni ,de mindig leköt ,már harmadszorra olvasom ,de nem unom.
    Nagyon érdekesnek találom azt a világot amiben élnek.Kiváncsi lettem volna arra is ,hogy Panem hogy alakult ki és ehez hasonlók.
    A harmadik pedig a karakterek.Nekem például Finnick és Haymitch ,utóbbit én sem kedveltem meg elsőre.Minden karakternek megvan a saját egyénisége.

    VálaszTörlés
  12. Ezt nem lehet elmondani. Valami olyat kaptam tőle, amit semmi mástól, de ez ezt az érzelemhullámot nem tudom szavakba önteni. Egész egyszerűen egy új életet.

    VálaszTörlés