2013. április 17., szerda

A Movies.com (is) szétcincálja a Futótűz előzetesét


Az MTV Movie Awards-on végre megérkezett az Éhezők Viadala: Futótűz előzetese, ami nem csak hogy megfelelt az elvárásoknak, hanem messze meg is haladta azokat, azáltal, hogy nem csupán egy ízelítőt kaptunk, mint az első film alkalmával. Persze az első reakciók azoktól érkeznek, akik már többször elolvasták a könyveket. Amennyire izgalmas számukra látni, amint életre kel az ismerős anyag, annyira fontos az is, hogy akik először látják mindezt, azok számára is egyértelműen kiderüljön, miről is van szó.

Nézzük, mit mond az előzetes...

az újoncoknak, akik még nem olvasták a könyveket

A klip úgy kezdődik, hogy megadja az érzést az embernek, hogy a történet ott folytatódik, ahol az első film véget ért, ami tökéletes ugródeszkát képez, hogy újra visszakerülhessünk Panem világába. Bár a szerkesztők [korábban] már megmutathatták az a jelenetet, amikor Katniss és Peeta üdvözli a Győzelmi Körúton megjelent tömegeket, a jelenet sokkal több rétegűvé és nagyobb jelentőségűvé válik, amikor közbevetik Snow elnök (Donald Sutherland) és Plutarch Havensbee (Philip Seymour Hoffman) beszélgetését, mielőtt az egész egy fejlövéssel érne véget. 

Innentől kezdve azonban az előzetes alól kicsúszik a talaj: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson és a Futótűz többi szereplője színészi játékának csúcsát mutatja, ám a jelenetek úgy vannak összeválogatva, hogy elég nehéz kitalálni, hogy a karakterek merre tartalak és mi ellen lázadtak fel. Az világos, hogy a háttérben Snow elnök mozgatja a szálakat, azonban az előzetes alapján Katniss ezzel nincs tisztában, így aztán nem tűnik egyértelmű főhősnek és nem világos küldetésének lényege sem.

Habár a történet homályos, az előzetes épp elég alkalmat ad arra, hogy az ember kétségbeessen Katniss sorsa miatt, különösen azok után, hogy az ember tudja, mit ért azon Snow elnök, hogy ki kellene irtani az egész fajtáját.



az elvakult rajongóknak (kisebb SPOILER-ek lehetnek)

Nem csupán arról van szó, hogy kifogástalannak tűnik az adaptáció, de úgy tűnik, a hozzátett részek is a lehető legalkalmasabb pillanatokat mutatják meg. Az Éhezők Viadalához hasonlóan, úgy tűnik, a Futótűz is nagyobb lendületre kap attól, hogy még többet láthatunk Snow elnökből. Amikor az ember a könyvet olvassa, csak találgathatja, mik is az elnök pontos indítékai, ebből az előzetesből azonban jól látszik, mennyivel jobb lesz a forgatókönyv azáltal, hogy ő maga is megfogalmazza szándékait.

Láthatjuk azt is, hogy megváltoztak a Békeőr egyenruhák, amelyek így a Kapitóliumot védő osztagot sokkal félelmetesebbnek állítják be a kitörni látszó lázadás idején. Katniss és Peeta szintén új ruhadarabokkal gazdagodtak, mindezek közül kiemelkedik Katniss ruhája, amelyet Snow elnök rezidenciáján tartott fogadás alkalmával visel. A másik, ami szembetűnő, az a Futótűz Éhezők Viadalával való vizuális összhangja. A Gary Ross által kedvelt kézikamerás felvételek még ott vannak ugyan, de sokkal kifinomultabbak, a színpalettát figyelve pedig feltűnik, hogy itt is élesen elkülönül a Kapitóliumi életstílus a szegényebb körzetekétől, és mindkét esetben úgy érzi az ember, mintha mi sem változott volna [az előző filmhez képest].

Az egyetlen dolog, ami egy kicsit furcsa az előzetesben, az a lázadások túlzott hangsúlyozása. Tény, hogy előtérbe kerül Snow elnök elnyomó hatalma is, és az, hogy a körzetek megpróbálnak visszavágni, mégis ezek a részletek inkább a Kiválasztott előzetesébe illenének inkább. Más részről viszont ez az előzetes a Futótűz első részére koncentrál, és talán nem volt rá más lehetőség, hogy enélkül egy teljes értékű előzetessel álljanak elő. Ráadásul a felvételek összeállítása nagyon nagyhatású. Minden egyes könnycseppel, ütéssel és robbanással csak nő a feszültség, míg a végső kinyilatkoztatás által minden nem robban, miszerint Snow elnök abban reménykedik, hogy megszüntetheti a Katniss által jelentett fenyegetést, ha kiirtja az Éhezők Viadala összes győztesét. Snow szavai még azok számára is hátborzongatóak, akik tudják, merre halad a történet.

A teljes előzetesre vonatkozó remények (komolyabb SPOILER-ekkel)

Most, hogy Snow elnök felvetette az ötletet, nagy reményekkel tekinthetünk az elé, hogy a következő előzetesben talán megmutatják, hogy visszatérünk az Éhezők Viadala Arénájába. Ad némi aggodalomra okot, hogy lehet, hogy a Lionsgate megpróbálja elkerülni, hogy elárulja a történet csattanóját, ugyanakkor elég valószínűtlennek tűnik, hogy olyan nagy neveket szorítanának háttérbe a bemutatóig, mint Jena Malone és Sam Claflin. Vagyis a következő promóciós anyagnak már az Arénából kell származnia, ahol majd árgus pillantásokkal lessük a kameramunkát és a díszleteket, abban reménykedve, hogy Francis Lawrence-nek sikerül fenntartani a könyvben lévő izgalmakat, miközben a díszletek egészen egyedi fenyegetést jelentenek majd.

Ami azt illeti, eddig minden rendben a Futótűzzel. Most viszont lássuk, mit kínál a Lionsgate, amikor a stúdió megtartja bemutatóját a Comic Conon csütörtökön.
Forrás: Movies.com

1 megjegyzés:

  1. Nekem személy szerint tetszett az elozetes habár az éhezok viadala trailer sokkal izgalmasabb volt...azt sajnálom hogy lelottek a Gale-s korbácsolos részt.

    VálaszTörlés