2012. szeptember 25., kedd

Olvassuk újra a második kötetet! - 22. fejezet

Amikor Peeta észhez tér a sokkból, kettőzött erővel küzdene a majmok ellen, ám azok váratlanul visszakoznak, mintha valami hívó szónak engedelmeskednének. Így aztán lehetőségük nyílik megnézni a morflingfüggő nőt, milyen sebeket ejtett rajta a majom, de sajnos a nőn nem tudnak segíteni. Kezüket fogva hal meg, miközben Peeta a festésről mesél neki. 
Közben Finnick összeszedi Katniss nyilait, amikről a lány a nő halála után lemossa a vért a tengerben, ezalatt a rövid idő alatt azonban váratlanul a majomtetemek is eltűnnek a fák közül.

Később ivóvizet szereznek, majd lefekszenek aludni, Finnick marad ébren őrködni, megsiratja egykori mentorát, Mags-t. Amikor Katniss felébred, már késő délelőttre jár, a ködben szerzett sebek pedig úgy gyógyulnak, hogy közben nagyon viszketnek. Bírom, hogyan üzen Haymitchnek, amikor már nagyon nem viseli jól a viszketést:
Hirtelen nagyon elegem lesz, kitrappolok a fövenyre, felnézek az égre, és ingerülten így szólok: – Hé, Haymitch, ha nincsenek nagyon berúgva, küldhetnének valamit, amivel bekenhetjük a bőrünket.

Abban a pillanatban érkezik is a kis ezüst ejtőernyő benne a tubus krémmel, amelynek orrfacsaró szaga van, rondán is néz ki, viszont azonnal enyhíti a kínokat. Finnick kitalálja, hogy kenjék be magukat mindketten, úgy ébresszék fel Peetát. Nem gondolom, hogy ez a könyv legfontosabb jelenete, de úúúgy megnézném filmen is :) Persze az ezt megelőző ironikus párbeszéd is szerethető:
– Szegény Finnick. Életedben először nem nézel ki dögösen, mi? -szívatom.
– Úgy valahogy. Ez az érzés mindenesetre ismeretlen számomra. Te hogy bírtad ennyi éven át? – kérdezi.
Hamarosan újabb ajándék érkezik, ezúttal a Negyedik Körzetből küldenek kenyeret, Finnick pedig kagylókat gyűjtött, így a kis csapat tagjai jól belakomáznak.
Egyszer csak arra lesznek figyelmesek, hogy egy hatalmas óriáshullám alakul ki, és ágyúdörgés jelzi, hogy meghalt egy újabb Kiválasztott.

Katniss, Peeta és Finnick hármas nyugalma is véget ér, mert újabb három ember kerül elő: Johanna érkezik, aki magával rángatja a nem túl jó állapotban lévő Beetee-t és Wiresst. 
Johanna elmeséli, hogy előző éjszaka a hatalmas villámlás után ők viharba kerültek, ám nem közönséges, hanem véreső zúdult rájuk. Itt társa, Blight nekiment az erőtérnek és meghalt. Kiderül, hogy Beetee-t hátba szúrták a Bőségszarunál, Wiress pedig sokkot kapott, ennek jeleként körbe-körbe járkál és és azt ismételgeti Tik-tak.

Amikor Johanna és Katniss összekapnak, Finnick Katniss mellett áll ki, amikor berángatja Johannát a tengerbe, hogy a lány lehiggadjon. Előtte azonban elszólja magát, hogy Haymitch kérésére szállította le a 3. körzet párosát Katnissnek, hogy így szövetséget köthessen a lánnyal. 
Katniss megpróbálja ellátni Beetee sebét és lemossa a vért Wiressről, míg Johanna lehiggad, később pedig ismét pihenni próbálnak, először Johanna és Katniss őrködésével. A két lány pár szó erejéig képes beszélgetni, ám felébred Wiress, aki továbbra is csak azt hajtogatja, hogy Tik-tak.

Ekkor belevág egy hatalmas villám egy messzebb lévő fába, ugyanabba, amibe korábban is, Katniss pedig összerakja a dolgokat, és rájön, amire Wiress is: Az Aréna nem más, mint egy hatalmas óra, amely mindegyik körcikkében más és más borzalmakat rejt.

3 megjegyzés:

  1. Ezt a jelenetet én is úúúúgy megnézném ;)
    Tick-Tack, Tick-Tack... a könyv legnagyobb csavarja számomra :) Bár amikor Plutarch megmutatta az órát Katnissnak a fogadáson, akkor már sejtettem, hogy lesz valami jelentősége, de hogy ekkora, azt álmomban sem gondoltam volna :)

    VálaszTörlés
  2. Hát én azt a jelentet nagyon szeretném hogy benne legyen, akkorát tudok még most is magamban röhögni azon...Finnick <3
    Az órás meg szerintem valami hihetetlenjó. :)

    VálaszTörlés
  3. Amúgy érdekes, hogy nekem ez az órás Aréna nem annyira csavar, mint brilliáns elképzelés volt. Csavar az nyilván a legvége, az is váratlanul ért, ahogyan Katniss rájön, hogy mindenképp szerepel a következő viadalon/mészárláson és a fecsegőposzátás menyasszonyi ruha, meg Peeta állítása, hogy babát vár Katniss, na engem ezek leptek meg nagyon.

    De a felépítés szépségét dicséri az Aréna mindenképp, bár én nem jöttem rá olvasás közben, hogy Plutarch ezért mutatta meg az órát. Valszeg azért, mert az a kép élt a fejemben, hogy jófejkedve-tolakodni-nyájaskodni akart vele, nekem csak később esett le, hogy a fecsegőposzáta már ott is jelkép, nem csak Bonnie-nál és Twillnél...

    VálaszTörlés