2012. szeptember 4., kedd

Olvassuk újra a második kötetet! - 19. fejezet

Katniss tehát ott áll az Arénában teljesen döbbenten azok után, hogy alig néhány perccel ezelőtt szeme láttára ölték meg Cinnát. Szerencsére van hatvan másodperce, amely alatt végiggondolja, hogyha hagyja, hogy elragadják érzései, akkor megadja a Kapitóliumnak azt, amire az számít, ha azonban a lázadókra gondol, és arra, hogy meg kell mentenie Peeta életét, akkor tudja, össze kell szednie magát. 

Az Aréna ezúttal egy tengerben van, amelyben egy szigeten található a Bőségszaru, ahova csak úszva lehet eljutni. Ez neki nem is okoz gondot, ezúttal Hivatásosként gondolkodik, és megpróbál fegyvert szerezni. Rajta kívül Finnick az, akinek semmi problémát nem okoz az úszás, így aztán farkasszemet néznek, és Katniss felkészül rá, hogy megölje a fiatal szívtiprót. Finnick azonban megszólal és ismét egy olyan remek párbeszéd következik, ami oldja a felgyülemlett feszültséget:
"- Téged meg ki tanított meg úszni? A Tizenkettedik Körzetben? - kérdezi hitetlenkedve. 
- Van egy nagy kádunk - felelem."


Katniss hamar rájön, hogy szövetséget kell kötnie Finnick-kel, mivel a férfinak épp olyan karkötője van, mint mentoruknak, Haymitchnek. A következő pillanatban azonban a szigetre ér a férfi az Ötödik Körzetből, akit Finnick kíméletlenül meggyilkol. Mire az Első és a Második Körzet Hivatásosai is megérkeznek, akikben viszont semmiképpen nem bíznak meg, kiderül, hogy a Bőségszaruban ezúttal csak fegyverek vannak: ennivaló és víz nincs. Kisebb csetepaté alakul ki Finnick és Brutus között, ám Brutus az öve segítségével megvédi magát Finnick szigony-támadásától. 

Amíg a Hivatásosok a Bőségszaruban kereséglnek, Katniss Peeta után indulna, ám Finnick megelőzi:
"– Nem szabad megerőltetned magad. Nem tenne jót a babának – mondja, és megsimogatja a hasamat.
Ja, tényleg. Hiszen én elméletileg terhes vagyok, kapok észbe."


Finnick tehát kihúzza a partra Peetát, és lassan megérkezik Mags is, így tehát ők négyen folytatják útjukat. A parttól beljebb az Aréna dzsungelben folytatódik, és a csapat megpróbál élelmet és vizet szerezni a számukra idegen terepen. Egy idő után Finnick pihenőt rendel el, ekkor Katniss egy fa tetejéről próbál szétnézni és felmérni a helyzetet, de csak azt látja, hogy a Bőségszaru körül halottak, vér van és a part környékén a víz is vöröses. A Hivatásosak elkezdtek gyilkolni, és most összálltak, hogy hajtóvadászatot indítsanak utánuk. Katniss nagyon csalódott, hogy nyoma sem maradt az előző esti bajtársiasságnak.

Közben Katniss arra is rájön, hogy mielőbb végezie kellene Finnickkel, lehetőség szerint még most azonnal. Finnick azonban felismeri, hogy Katniss mire készül. És a gondolatait is szinte kitalálja:
"– Na mi folyik odalent, Katniss? Összefogtak az emberek? Megesküdtek, hogy nem fogják bántani egymást? A fegyvereket pedig a tengerbe hajították, hogy így szegüljenek szembe a Kapitóliummal? – kérdezi Finnick gúnyosan.
– Nem – mondom.
– Nem – ismétli Finnick. – Mert ami történt, megtörtént. És akik most az arénában vannak, nem véletlenül lettek győztesek."

A csapat lassan továbbindul ivóvíz reményében, és egyszer csak elérik a dombtetőt. Felmennek rá, hátha a túloldalon szerencsével járnak, ám a dombnak nincsen túloldala. Egy erőtér van ugyanis a tetején, amit Katniss vesz csak észre, ám abban a pillanatban ér hozzá Peeta a késével, miközben el szeretne vágni néhány indát, amikor Katbiss felkiált. Peeta egy hatalmas csattanással vágódik vissza az erőtérről. Ezek után Peeta nem reagál és semmiféle életjelet nem mutat...

1 megjegyzés: