2012. szeptember 12., szerda

Az MTV reményei, vágyai és félelmei a Futótűz kapcsán

A Futótűz forgatásának bejelentése apropóján az MTV cikkében fogalmazza meg a kötet filmváltozatával kapcsolatos várakozásait:

Annak köszönhetően, hogy az Éhezők Viadala a világ egyik legkelendőbb olvasmánya, a sorozat rajongóinak elég konkrét elképzelései vannak az általuk kedvelt könyvek filmváltozatával - a helyszínekkel, a karakterekkel és a történettel - kapcsolatban. De még mindig több, mint egy évet kell várnunk a film megjelenésére, ráadásul új rendező ül a vezetői székben, szóval sok minden történhet még a Futótűzzel és nincs hiány a végeredménnyel kapcsolatos reményteli spekulációkból, vad kívánságlistákból és borzasztó félelmekből sem. És hogy melyek a mi reményeink, vágyaink és félelmeink a folytatás alakulásával kapcsolatban? Itt elolvashatjátok!

Reményeink
Gary Ross rendező kivételesen hűségesnek bizonyult az Éhezők Viadala könyv verziójához, amikor átnyújtotta nekünk a sorozat első darabját, amelynek készítése során Suzanne Collins írónővel is együttműködött, mi pedig reméljük, hogy Francis Lawrence hasonlóan könyvű lesz, amikor életre kelti a Futótűz című második kötetet. Ross azonban azzal is tisztában volt, hogy a moziverzió fontos és hasznos eltéréseket is tartalmazhat a könyvhöz képest, és ehhez a filmhez ugyanígy kellene hozzányúlni: például szívesen lemondanánk az első kötetre való hosszabb visszautalásokról, és a helyébe kicsit komolyabb karakterfejlesztést tálalnánk. Katniss és Gale kapcsolata például elég szűk teret kap az első filmben, itt azonban nagyobb figyelmet érdemelne, hogy a hősnő konfliktusai még inkább reflektorfénybe kerülhessenek, és nem csak a két srác közötti, hanem múltjának biztonsága és jövőjének bizonytalansága közötti örlődése kapcsán is. Továbbá: a továbbiakban is örömmel látnánk Snow elnökről háttérben zajló jeleneteket, amelyek eredményeképpen igazi ördögiessége még vonzóbb gonosszá tehetné őt.

Vágyaink
Miután többé-kevésbé tudjuk, mi fog történni a Futótűzben, az egyetlen lehetőség arra, hogy megalapozatlan spekulációkat gyártsunk, a megvalósítás kapcsán történhet. És anélkül, hogy túl sokat elárulnánk, a helyszín az, ahol megmozgathatjuk fantáziánkat: a 75. Éhezők Viadalának Arénája, a maga sajátos csapdáival még okozhat kellemes meglepetéseket. És ha van valami, amit tudni lehet Francis Lawrence-ről, az az, hogy zenei videóklipes múltja előrevetíti, hogy ennek a filmnek a művészi elképzelései vizuális szempontból lélegzetelállítóak lehetnek.

Félelmeink
Mint bárki más, aki szereti a könyveket, komolyan tartunk attól, hogy kedvenc jelenetünk elvész a süllyesztőben vagy kedvenc karakterünket laposítják el. És ami ez utóbbit illeti, annak, hogy teljes filmet tönkretevő hibát követhetnek el, nagyobb, mint előtte bármikor. A szövetségek, amelyek a Nagy Mészárlás Arénájában létrejönnek, egyrészt létfontosságúak a történet érzelmi mondanivalója szempontjából, másrészt a sorozat egyik nagyobb ívét is szolgáltatják. Más szóval, ha a többi Kiválasztott nem kap elég időt a képernyőn, benne van a pakliban, hogy a Futótűz nem lesz több, mint egy újabb lapos, lélektelen akciófilm, ahelyett, hogy egy születőben lévő forradalom protréját ábrázolná, ahogyan azt mi tudjuk, hogy lennie kellene.
Forrás: MTV

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése