2012. szeptember 18., kedd

Olvassuk újra a 2. kötetet - 21. fejezet

Katniss, amikor rájön, hogy a köd veszélyes és épp feléjük terjed, felébreszti a többieket, akikkel együtt hanyatt-homlok menekülni kezd. Finnick felkapja Mags-et, Katniss pedig Peetának próbál segíteni. Életösztöne előre hajtja, mégis, mivel megígérte magának, hogy ha kell, élete árán is megmenti Peetát, a fiúnak próbál segíteni. Peetán azonban érződnek az esti áramütés jelei, így aztán még a szokásosnál is nehezebben mozog, mindenben megbotlik. Amikor Katniss azt javasolja, hogy oda lépjen, ahova ő is, egy darabig jobban haladnak, ám a köd nagyon közel van hozzájuk, cseppjei rájuk fröccsennek.

Katniss rájön, hogy a köd valami idegméreggel lehet átitatva, mivel Peeta arca is egyre érzéketlenebb lesz, lábai is begörcsölnek. Finnick elvállalja, hogy viszi Peetát, cserébe Katniss Mags-et vállalja. Így is haladnak egy darabig, de minden másodpercben az életükért küzdenek.


Elérkezik azonban egy pillanat, amikor Katniss nem bírja tovább cipelni Mags-et és Finnick sem bírja el az idős hölgyet Peetával együtt. Ekkor azonban megdöbbentő dolog történik: Mags szájon csókolja Finnicket, bemegy a ködbe, rángatózni kezd, majd hamarosan meghal. A könyvnek ez a jelenete épp olyan szívszorító, mint az Éhezők Viadalában Ruta halála. Itt is egy ártatlan ember hal meg, ezúttal nem gyerek, hanem egy idős hölgy, de halála éppoly értelmetlen... mint sokaké másoké ebben a történetben, de önfeláldozása okán ezért nagyon szívszorító.

Katniss tovább botorkál Finnick után, mígnem egyszercsak átesik Finnicken, akit időközben szintén elér az idegméreg hatása, és Peetán. Amikor már beletörődik, hogy meghalnak, a köd megáll, majd váratlanul feloszlik. Peeta kábán is észrevesz két majmot, majd lassan lebotorkálnak az óceánpartra. 
Amikor Katniss megmossa a kezét, arcát a sós tengervízben, rájön, hogy a só iszonyú fájdalmat okoz, ám ahogy a víz feloldja a bőrébe jutott mérget, nagyon megkönnyebbül, ahogy pedig egyre több időt tölt a vízben, lassan az összes idegméreg távozik szervezetéből, így hamarosan sokkal jobban érzi magát. Peeta is hasonlóképp cselekszik, majd pedig együtt segítenek az addigra magatehetetlen Finnicken. Lassacskán belehúzzák a vízbe, és hagyják, hogy oldódjon a méreg.

Amíg Finnick jobban lesz, Peeta felajánlja, hogy szerez vizet, ezért bemegy a fák közé a dzsungelbe. Mielőtt az újabb őrület kerítené őket hatalmába, még jut nekik egy szusszanásnyi idill. Katnissnek és Finnicknek legalábbis. Finnick ugyanis teljesen erőre kap a tengervíztől:
"Lemerül a víz alá, aztán felbukkan, és vízpermetet fúj, csigavonalban forog megállás nélkül, én pedig már a látványába beleszédülök. Egyszer olyan sokáig marad a víz alatt, hogy már azt hiszem, megfullad, aztán egyszer csak közvetlenül mellettem előbukkan a mélyből, és halálra rémít.
– Ezt ne csináld – mondom.
– Mit? Ne jöjjek fel, vagy ne maradjak lent? – kérdezi.
– Ne gyere fel... Vagyis ne maradj lenn... Ne csináld egyiket se. Pancsolj csak, és viselkedj rendesen."


Katniss és Finnick elhatározzák, hogy Peeta után mennek, és segítenek neki vizet szerezni, amikor azonban befelé haladnak a dzsungelbe, észreveszik, hogy majmok hordái várnak rájuk a a fák között. Katniss megpróbálja Peetát a lehető legnagyobb nyugalommal kicsalogatni a sűrűből, ám egy adott pillanatban Peeta véletlenül észreveszi a majmokat, azok pedig őrültként vetik rá magukat. A trió megpróbálja védeni magát és egymást a majmoktól: Katniss íjával lövöldözi őket, Finnick háromágú szigonyával támad rájuk, Peeta pedig a késével próbálja megölni őket és távol tartani magától a fenevadakat, amelyek minden bizonnyal a Kapitólium mutánsai.


Amikor azonban Katniss nyilai elfogynak, és elkéri Peetától az utolsó nála lévő tegezt, megtörténik a baj: Mivel Peeta a tegezzel bajlódik, nem tudja megvédeni magát, Katnissnek nincs íja felhúzva, Finnick szigonya pedig egy másik majmot talál el, így Peeta védtelen marad. Katniss elhatározza, hogy saját testével menti meg Peetát, ám elkésik.
Teljesen váratlanul azonban a 6. körzetből származó őrült morfling nő bukkan elő az erdőből, és az állat őt gyilkolja meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése