2012. szeptember 11., kedd

Olvassuk újra a második kötetet! - 20. fejezet

Az Erőtér hatására Peetának leáll a szíve, Finnick pedig gyors állapotfelmérés után megpróbálja újraéleszteni. Bár nagyon feszült a helyzet itt, mégis szeretem, amilyen humorral oldja az írónő a feszültséget. 
"Közben Finnick megint befogja Peeta orrát. A földön ülve előhúzok egy nyilat a tegezből, beillesztem az íj idegét a rovátkába, és már majdnem kilövöm a nyílvesszőt, amikor meglátom, hogy Finnick lesmárolja Peetát. Annyira ledöbbenek, hogy leengedem az íjat. Aztán rájövök, hogy nem smárolnak. Finnick azért fogta be Peeta orrát, hogy levegőt fújjon a tüdejébe."

Finnick nyilván szerencsével jár, Peeta feléled, Katniss pedig örömében elsírja magát. Tudja, hogy ezzel örökre lekötelezte Finnick, vagyis nem ölheti meg álmában a 4. körzet szépfiúját. 

A csapat a továbbhaladás mellett dönt, csak lassabban mennek, hogy Peeta is bírja a tempót. Így Finnicknek sem kell Mags-et cipelnie. Finnick ismét kiváló helyzetfelismeréséről ad tanúbizonyságot, mert szóváteszi, hogy észrevette, hogy Katniss kiszúrta az erőteret. A lány azonban nem akarja veszélybe sodorni Wiresst és Beetee-t és felfedni a trükköt, ezért azt állítja, hogy hallja az erőteret. Szintén oldja a feszültséget az a jelenet, amikor megállnak és megpróbálja mindenki meghallani a nem is létező zúgást. :)

Amikor lassan újra elindulnak, Katniss mogyorókat dobál az erőtérre, nehogy véletlenül eltévessze azt. A mogyoró megpörkölődve lehull, Mags ezt eszegeti, Finnick pedig nem aggódik azon, társa nem mérgezőt eszik-e Katniss már egyáltalán nem tud eligazodni a fickón.
Amikor pihenésképp kifújják magukat, Katniss felmászik egy fára, és átlátja a teljes Arénát. Így számol be erről társainak:
- Az erőtér körbevesz bennünket, csapdába kerültünk. Igazából nem is egy kör alakú kerítés, hanem egy kupola, ami az aréna fölé borul. Nem tudom, milyen magas. Középen van a Bőségszaru, körülötte a tenger, a tenger körül pedig a dzsungel. Mintha körzővel rajzolták volna. Teljesen szimmetrikus. És elég kicsi.


Másik problémájuk, hogy nincs vizük. Hiába is próbálkoznak, sehol nem találnak.
Miután letelepdnek, Finnick és Mags táborhelyet készít, Katniss elmegy, hogy vadásszon, és végül egy patkányszerű dzsungelben élő állatot lő. Amikor kibelezi és megtisztítja, észreveszi, hogy az állat pofája vizes, amiből azt a következtetést vonja le, hogy valahol a környéken biztosan kell lenie víznek. De továbbra sem talál. Amikor visszatér, Peeta remek módszert talál ki arra, hogyan süssék meg az állat húsát anélkül, hogy tábortüzet raknának, ezáltal magukra vonva a többi Kiválasztott figyelmét ebben a kicsi Arénában: Peeta az erőtérbe tartja a nyárson lévő húst, amely így remekül átsül. Kevés mogyorót esznek a húshoz, így legalább megvacsoráznak, de inni még mindig nem tudnak. 

Leszáll az este, felhangzik a himnusz és 8 arcot vetítenek az égre. A nevesített karakterek közül a 8. körzet Kiválasztottjai, Cecelia és Woof haltak meg és Seeder a 11. körzetből. 
Aztán egyszercsak váratlan ajándék érkezik: egy fémtárgy, amiről senki nem tudja micsoda. Hosszasan töprengenek, mégis semmi. Katniss közben tudja, hogy Haymitch legutóbb "üzent" az ajándékokkal, vagyis rá kell jönnie, miért küldték ezt a ráadásul ismerősnek tűnő tárgyat. Amikor már minden remény veszni látszik, Katniss rájön, hogy a tárgy egy csapoló, amellyel a fák törzséből lehet kinyerni a fanedvet, ami ezekben a fákban minden bizonnyal a víz. Hamarosan sikerül beékelni a fába a csapolót, amely segítségével vizet sikerül nyerniük, mégha meleget is.

Lassan elszenderül a csapat, Finnick vállalja az első őrséget. Néhány óra múlva azonban harangozásra ébred Katniss, amelyet hatalmas villámlás követ, és ha már felébredt, átveszi az őrködést. A villámlás egy óráig tart, és az eső egyre közeledik, ám nem éri el őket. Amikor hirtelen eláll az eső, hirtelen köd kezd gomolyogni abból az irányból, és ez már el is éri őket. Katnissnek valami gyanús a köddel kacspolatban, amikor pedig az hozzáér a bőréhez, az csúnyán felhólyagosodik...

1 megjegyzés: