2016. március 28., hétfő

Szubjektív vélemény A Kiválasztott - Befejező rész duplalemezes extra DVD-jéről

No, másodjára futok neki a bejegyzésnek, mert kb a harmadánál egy laza billentyűkombinációval sikerült mindent törölni. Így se jártam még.

Mindenesetre a DVD jól sikerült, ezt pedig másodszorra is szívesen fogalmazom meg. :) Ha valamibe bele tudnék kötni, az a borítója, mert nekem személy szerint jobban tetszett volna a piros egyenruhás tüzes-logós Katniss-es borító, a duplalemezes extra változat viszont csak a szimpla teaser posztert érdemelte. De ettől nagyobb gondom tényleg ne legyen.


1. lemez

A korábbi években az első lemezen is voltak extrák, most ez elmaradt és az egy lemezes DVD-hez írt pluszos anyagok is ebben a változatban a 2. lemezen jelentek meg. 
De a menü csodálatos, ez mindenért kárpótol, különösen, hogy végre magyar nyelven kapjuk a feliratokat, beállítási lehetőségeket! Rég vártam már erre. Ha mindez még nem lenne elég, gyakorlatilag mozgó menünk van, amelyen peregnek a film egyes jelenetei. Szép, igényes, izgalmas!




A filmet szokás szerint megnézhetjük szinkronosan és eredeti angol nyelven, angol vagy magyar felirattal és felirat nélkül is.
Egyetlen dolgot nem találok, ami a specifikációk között volt (bár a DVD-nek a hátulján sincs már rajta): az audiokommentárt. Bár a korábbiakat sem néztem meg, mondjuk ezúttal volt rá elhatározásom. Sebaj, majd fordítok róla cikket, ha lesz, illetve, ha valaki mégis látja és én csak benéztem, az szóljon ám!

2. lemez

Ezen már csak az extrák szerepelnek, de azok minden mennyiségben. Ennek ilyen a menüje:


Hát nem szép?? Bár tudom, épp az imént áradoztam róla, hát még mindig odáig vagyok. Az jár a fejemben, biztos azt hiszitek, ingyen példányt kaptam, azért dicsérem ennyire, pedig nem. A saját pénzemen vettem meg a DVD-t és a tavalyival ellentétben egyetlen forintját sem bánom. Na, de nézzük a részleteket:

Nem leszünk többé bábok: Így készült Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott - Befejező Rész

Mielőtt egyáltalán a dokumentumfilm elkezdődne, a film szereplői röviden összegzik, mi is történik az utolsó részben.

A tűzön át - A saga befejezése

Az első fejezet még mindig a filmet boncolgatja. A film készítői ismét megpróbálják igazolni a film szétvágásának indokait: más a két film célja, más Katniss szerepe (passzív, majd aktív), hogy hosszú folyamatok vannak a könyvben, amelyeket egy filmben nem lehetett volna ábrázolni. Ezekről sokat olvashattunk már, és attól tartok, azokat, akik eddig sem voltak két film pártiak, ez a rész sem fogja meggyőzni.
Megszólal a sorozat könyvkiadójának, a Scholasticnak a vezetője, David Levithan, aki arról beszél, hogy ebben a kötetben Katniss, Peeta és Gale immáron nem gyerekek, felnőttek, felnőttekhez méltó problémákkal küzdenek.
Hallhatunk ebben a részben a film politikai mondanivalójáról, Coin jellemének változásáról, a háború következményeiről, Katniss érzelmeinek változásairól, majd végül arról, hogy a film/sorozat egy boldogabb jövő reményével kell, hogy záruljon, de a főszereplők életük végégig hordozzák a háborúban szerezett lelki sérüléseiket.

Igaz vagy nem igaz: A látványterv

A film megjelenésének tervezési folyamatát bemutató fejezet elején sok-sok csodálatos művészi fotót látunk - amelyeket én most kicsit hiányoltam is a film után - és néhány previzualizációs, előzetes mozgókép tervet is megnézhetünk. Engem ezek a részek mindig elbűvölnek :)
A film díszletei közül ezúttal a csatornajelenet díszletei, Tigris boltjának és pincéjének díszletei, a Snow elnök rezidenciája előtti tér díszletei kerülnek részletesebb bemutatásra. Azt is megtudjuk, hogy Snow elnök rezidenciájának belsejét egy francia kastélyban alakították ki. Ez hasonló, mint az atlantai épület volt, ám sokkal nagyobbak a terei, sokkal robosztusabb.
A fejezet végén méltatják egy kicsit Philip Messinát, aki a film minden díszletét fantasztikus tehetséggel és kreativitással állította elő. Minden tiszteletem az övé, valóban.

Értékes célpontok: A színészgárda

Nagy meglepetés nem éri a nézőt, de mindig jó érzéssel tölt el végignézni, amikor a színészekről beszélnek. Hogy Jentől hogyan igényelt egyre többet minden film érzelmileg, hogy milyen zavaros Gale-lel való kapcsolata. Itt láthatjuk a korábban már látott részeket a Josh által valóban tökéletesen alakított eltérített Peetáról és Johannáról, hogy milyen jó lett volna, ha többet láthatjuk a filmben. Stef Dawson és Sam Claflin karaktereikről beszélnek, Woody Harrelsonról és Elizabeth Banksről is hallhatunk. Itt mesél Woody a Hayffie csókról és hogy mennyire bírja Banks-et, majd Julianne Moore is elárulja, Woody mennyire élvezte ezt a forgatást. Jó ezt látni azok után, hogy nemrégiben arról olvashattunk, Francis Lawrence-nek őt volt a legnehezebb meggyőznie a Gary Ross távozása utáni váltáskor. Kicsit el is homályosult itt a képernyő, de azt hiszem, ez nem DVD zűr, talán inkább bennem van a "hiba". :)
Beszél egy kicsit a karakteréről szinte mindenki. Megszólal Natalie Dormer, Wes Catham, Jeffrey Wright, Mahershala Ali, Elden Henson, Donald Sutherland, Robert Knepper (Antonius), Sarita Choudhury (Egeria), Michelle Forbes (Jackson), Gwendoline Christie (Lyme parancsnok), Eugenie Bondurant (Tigris), Meta Golding (Enobaria). Különösen nagy élmény látni nyilatkozni Kneppert és Sarita Choudhury-t, erre korábban nemigen volt alkalmunk.
A sorozat színészei pedig ismét megerősítik azt, amit annyiszor hallhattunk, hogy mennyire jó volt együtt dolgozniuk.

Tetőtől talpig: Jelmez, smink és frizura

Bármennyire is hosszú legyen ez a dokumentumfilm, nem unalmas. Ennek fő oka, hogy bár tematikusan épül fel a film, részekre bontva, egy-egy fejezet is még kisebb részekre osztható, amelyek egyenként 2-3 perc hosszúságúak. Annyi idő alatt pedig semmit nem lehet megunni.
Ez a fejezet azzal nyit, hogy Kurt és Bart jelmeztervezők munkája hogyan kapcsolódik az előző két film jelmezeihez. Megismerjük sminkeseinket, Ve Neillt, és az inkább számítógépes alapon dolgozó Glenn Hetricket, később pedig Nikoletta Skarlatos is megszólal.
Ebben a fejezetben megismerhetjük, hogyan változik Coin jellemével párhuzamosan a jelmeze (egyre világosabb) és a sminkje (egyre erőteljesebb lesz). Megtudhatjuk, hogy Snow elnök egy buborékban él, a film legvégéig elegáns marad.
Megnézhetjük a Johanna megjelenésével kapcsolatos részleteket, amelyből korábban már láthattatok egy bejátszást, de Annie és Finnick ruháival kapcsolatos érdekességekre is fény derül.
Ha stílusról van szó, nem mehetünk el szó nélkül Effie mellett, ennek a filmnek pedig fontos karaktere Tigris, akinek megjelenését megalkotni hatalmas vállalkozás volt. Erről kicsit hosszabban is hallhatunk, láthatunk részleteket, amelyek közül nekem az a time-lapse tetszik leginkább, amely Eugenie Bondurant teljes megjelenésének elkészítését mutatja be.
A fejezet végén az utolsó kapitóliumi ostrom résztvevőinek jelmezeiről mesél Kurt és Bart és láthatjuk, hogy akkor is rengeteg égési sérülést applikáltak a statisztákra, amiből - bevallom - nekem nem is sok rémlik a filmből.

Csapdák között: Forgatás Atlantában, Berlinben és Párizsban

Ebben a fejezetben a film készítői arról beszélnek, hogy a két film párhuzamos forgatása mennyivel hatékonyabbá tette a forgatást, a színészek pedig arról, mennyire jó volt már kimozdulni az atlantai közegből és milyen jó buli volt már így együtt új, európai helyszíneken forgatni. Itt Jena Maloné-nak van egy nagyon jópofa megjegyzése, imádtam a csajt!
Mesélnek ismét a párizsi kastélyról (durva, egy helyen véletlenül kastélynak fordították chateau helyett, pedig arról a francia szóról még mindig nem tudnak lepattanni), amely Snow elnök rezidenciájaként szolgál, a kör alakú térről, ahol az olajos cucc támadása zajlik. Érdekes, én ezt mennyire másképp képzeltem el, de valóban működik itt is a dolog.
A Templehof reptérről sokat olvashattatok, monumentális, nagy tér, főképp a 2. körzet képeit rögzítették itt. Szó van egy régi szovjet katonai bázisról is, amiről a produkciós jegyzetben már olvashatott, aki nem csak képeket nézegetni jár ide ;), az végül annak a résznek a forgatására szolgál, ahol Katniss belövi íját a házak közé és fellobban az egész.
Bírom, hogy ezekben a fejezetekben nem csupán Philip Messina díszlettervező, hanem Jo Willems vezető operatőr is sokat beszél, nyilván ő is nagyon rálát a dolgokra, ott volt a munka java részénél.
A teljes dokumentumfilm során mindvégig láthatjuk is a szóban forgó filmrészleteket is a visszaemlékezések alatt

Járulékos veszteség: Kaszkadőrmutatványok, trükkök és fegyverek

Az akciók megszervezéséről szóló rész alapvetően három kisebb részre tagolódik: az olajos massza támadása környéki jelenetsorra, a csatornában a mutánsok támadására és a végső harcra Snow elnök rezidenciája előtti téren.
Én mindig örömmel látom Sam Hargrave kaszkadőr koordinátort, remek munkát végez csapatával. Itt ráadásul több esetben előre elpróbálták és felvették az egyes helyszíneken játszódó jeleneteket, láthatjuk ezek previzualizációs felvételeit, díszletek, jelmezek nélkül, csupán a kaszkadőrökkel.
Látjuk a filmrészletben Jennifer Lawrence dublőrét, Renae Moneymaker-t, aki igazából Katniss akcióhős énje, a sorozat mind a négy filmjében sokat segített Jennek, most is sokszor nem neki kellett térdig vízben gázolnia a mutánsos jelenetsornál (nem maradt ki a "buliból" ő sem, persze), de megjelenik egy pillanatra Josh dublőre Ralf Koch is.
Megtudhatjuk, hogy a holonak négyféle verziója (vagy inkább funkciója?) van, láthatunk egy ilyet közelről, de Finnick szigonyát is bemutatják.
Josh elárulja, mennyire megterhelő volt számára fizikailag, hogy az akciók nagy részét bilincsben kellett végigcsinálnia, mindent így is koreografáltak.
Megtudhatjuk, hogy a csatornajelenetben kólához használt festékanyagot, szappant és lucernát kevertek a vízbe, hogy úgy nézzen ki, mintha szennyvíz lenne benne, szóval bármilyen gusztustalan is volt, nem volt veszélyes belemenni.
A Snow elnök rezidenciája előtt játszódó résznél pedig a felrobbanó teherautó esetén mutatnak izgalmas kulisszatitkokat többek között.

Szorul a hurok: Az utómunkálatok

Ez a leghosszabb fejezete a dokumentumfilmnek, közel 30 perc, de azért érdemes nekifeküdni.
A fejezet elején arról hallhatunk, hogyan osztották el a feladatokat egymást között a vágók és az asszisztensük. Kezdetben egyfajta párhuzamos munka zajlott, hiszen míg még a Kiválasztott 1. részén dolgoztak, már a 2. részt is el kellett kezdeni, de 1. rész megjelenése után tavaly januártól kicsit nyugodtabb lett a munka.
Döbbenetes, milyen sok apró részlettel foglalkoznak a film szerkesztése, a vizuális effektek beállítása során.
Ebben a fejezetben a 2. körzet, a Dió bejárata előtti rész megalkotásáról hallhatunk, majd az olajos massza támadásáról, ezúttal annak kapcsán, hogyan terjedhet, száradhat meg ez az anyag, hogyan tették ezt oda számítógépes effektekkel. A csatorna-jelenetsor és a húsdarálónál játszódó jelenetsornál ezúttal a hangeffekteket emelték ki, hogy még arra is ügyeltek, hogy mindenfajta lövés hitelesen, életszerűnek hangozzék.
Látunk képeket ezúttal is a háttérzenei album felvételéről, amelyben ismét részt vett a Trinity fiúkórus és egy londoni felnőtt kórus is.
Végül a Snow elnök rezidenciája előtti rész számítógépgenerált részeinek megalkotásában pillanthatunk bele.

Másmilyen világ: Visszaemlékezések 

Ez a fejezet a legérzelemgazdagabb. A forgatás végéről, utolsó hetéről, napjairól szól. Hogy az utolsó forgatási napon azt a jelenetet vették fel, amikor Haymitch felolvassa Katnissnek a levelet. Hogy egy évvel később egy szűk kör veszi fel az epilógust.
Aztán visszatérünk az utolsó napra, amelyről hosszan emlékeznek meg és amit Murray Close [róla később szó lesz, csak én más sorrendben néztem az extrákat :)] ezúttal is kitartóan fotóz. Ezt az utolsó fejezetet nem lehet leírni - meg kell nézni. Legalábbis érdemes a rajongóknak mindenképp.
A hosszan bemutatott utolsó nap után a színészek nagy része még mond pár búcsúmondatot, majd jön az a bizonyos megemlékezős rész, amikor mindegyik karaktert láthatjuk még néhány pillanatra. (Ezt pár napja már láthattátok) Ez alatt pedig a háttérben a Deep In The Meadow megy. Lehet vajon nem sírni közben??

Jó sorozat lett Az Éhezők Viadalából és örülök, hogy ezen négy és fél év alatt kizökkenthetett hétköznapjaimból a történet és a filmek világa. Örülök, hogy legalább a blogommal részese lehettem.

Összességében tehát elmondható, hogy ezúttal is szinte minden részletre kiterjed a film készítéséről szóló dokumentumfilm. Azért lettek volna még olyan jelenetek, amelyek forgatásának kulisszái mögé (2. körzetben lévő megbeszélés, 12. körzetbe való visszatérés, Finnick és Prim halálának forgatása, az ő utolsó forgatási napjuk) kicsit még bepillantottam volna, és az is érdekelt volna, hogy ezúttal miért nem lett társalbuma a filmnek, de azért komolyabb hiányérzetem nem volt.

További extrák

Az Éhezők Viadala: Képes összefoglaló

Amikor olvastam erről az extráról, azt hittem, hogy a sorozat jelenetfotóit fogják megmutatni nekünk. Ehelyett azonban a sorozat jelenetfotósával, Murray Close-zal láthatunk egy beszélgetést. Apró szépséghiba, hogy a fotós neve nem szerepel az anyagban (az eredetiben), ez kicsit zavart, mert elsőre nem tudtam hova tenni a fickót, de amiről mesél, az érdekes. Megtudhatjuk, hogy az álatala készített képek, a stillek valójában nem is a film képkockái, hiszen nem a mozgóképes anyagból vannak kivágva, hanem ő készíti. Ő viszont nem pont ott áll, ahol a rendező, hanem kicsit mögötte, mellette, és korábban volt is olyan rendező, aki megmondta, hogy emiatt aztán nem is lesznek jók a képei. Persze ez nem igaz, ennek az elmúlt kicsit több, mint négy évben magunk is szemtanúi lehettünk. Close arról is beszél, milyen fontos, hogy a forgatás során mindig jelen legyen - a jelenetfotókon kívül ő készíti a kulisszák mögötti forgatási képeket is és dokumentálja a forgatást - hogy a szereplők megszokják. Miközben Close beszél, a háttérben valóban megjelennek a képei, amelyeket nem lehet elégszer látni. Hálás vagyok a kisfilmért, igen élvezetes.

Cinna vázlatai: A Poszáta páncélzatának titkai

Az előzővel ellentétben ez a kisfilm kevésbé kötött le. Eleve nem vagyok egy divatdiktátor, a jelmeztervekkel kapcsolatos apró részletek számomra nem olyan izgalmasak, de ennek a résznek a részleteit már ismerhette, aki sokat olvasott a témáról, nagy része például EBBEN a cikkben már le volt írva. Illetve: nem is értettem, miért nem az előző rész extrái között volt ez a kisfilm, hisz Katniss Fecsegőposzáta ruhája ott jelent meg. Itt az érdekelt volna jobban, hogy jött a piros ruha ötlete, de arra nem kaptam választ.

Terítéken Panem - Az Éhezők Viadala: A Kiállítás

Ez a kisfilm sem egy nagy meglepetés: Az Éhezők Viadala Kiállítás tavaly július eleji megnyitóján készült képsorok biztosítanak ízelítőt a Kiállításról. Megszólal a sorozat néhány szereplője és rajongója is, miközben peregnek a képsorok arról, milyen élmény is várja a Kiállítás látogatóit. Csalogató, csalogató, de rövidke.

A Target áruházlánc extrái

Légy üdvözölve a 76. Éhezők Viadalán: A forgatáson Atlantában, Párizsban és Berlinben

El kell, hogy mondjam, hogy ez a kisfilm már semmi újat nem tesz a korábbiakhoz. Ráadásul nem is egy átgondolt kisfilm, aminek íve van, gyakorlatilag egy-két perces kis bejátszások egymástól független láncolata, még csak nem is mindegyik megjegyzés a forgatási helyszínekről szól.
Mondjuk méltatják benne kicsit Francis Lawrence-t, amit hiányoltam egy kicsit az eddigi anyagokból.

Egyéni akció: A szereplők  

Ahogy elkezdtem nézni az alig 8 perces anyagot, már majdnem írtam, hogy na ebben sincs semmi extra. Persze irgalmatlanul sokat hallhattunk, olvashattunk már arról, milyen klassz kis szereplőgárdája is volt ennek a sorozatnak, valahogy ebből bármennyit meg tudok nézni.
Az anyag második fele azonban elkezd még jobb lenni, mert a színészek immáron nem csak arról beszélnek, mennyire jó volt együtt dolgozni, hanem egymásról sztorizgatnak, legemlékezetesebb forgatási élményeiket mesélik el és ezek közül sokat nem is hallottunk még. Nem is árulok el semmit, nézzétek meg, fedezzétek fel Ti a DVD-n. Érdemes!

Tigrissé válni

A sminkes résznél csak röviden volt szó Tigris karakterének megjelenéséről, sok más egyéb mellett, pedig a karakter - annak ellenére is, hogy csak rövid ideig látjuk - elég különleges ahhoz, hogy megkapja ezt a 10 percet. Mondjuk elég döbbenetes látni és itt hosszabban bele is kukkantani, hogy többször 4-6 órán keresztül készítenek elő egy karaktert, aki egy filmben alig 3 percet kap. És akkor az előkészületi munkákról még nem is beszéltem.
Mindenesetre a végeredmény valóban elég sajátságos és elragadó lett, a kisfilm is méltó ehhez.

Földalatti terror: Küzdelem a mutánsokkal

Azt hittem, ez a rész unalmas lesz, mert láttunk már részleteket belőle a dokumentumfilm több pontján, de miután lement néhány korábban már látott mondat, újabb részleteket is láthattunk. Azért ezek a werkfilmek sokat visszaadnak a hangulatból ám, ami pedig visszaadja azt, amiről olyan sokat beszélnek a színészek. Titkon reméltem, hogy ha eddig nem is, akkor most majd láthatjuk Finnick privát kis csatájának kulisszatitkait a végén, az ő utolsó napjának hangulatát, de ez most is elmaradt.

Összegzés

Végre úgy éreztem, a sorozat színvonalához méltó anyagot kaptunk. Mondjuk én talán másképp csinálnám meg a dokumentumfilmet, kicsit össze-vissza lett ez így, pedig vannak benne tematikus váltások, és lehet, hogy még kisebb, 8-10 perces egységekre bontva az ember jobban meg tudná nézegetni, mert amúgy az összes extra 3 óra 20 perc, annyi ideje meg ritkán van egyben az embernek. Néhány apróságtól eltekintve tehát én örömmel fogadtam a DVD-t, amely ezúttal végre nem Beavatott promó DVD lett, tartalmas, izgalmas anyagokat tartalmazott. A magyar kiadás is minden igényt kielégítő ezúttal, csodálatos, igényes menüvel, magyar menüfeliratokkal, végre jó fordítással, a fordítás helye is rendben van, nem csúszkált, mint arra korábban volt már példa. Szóval jó érzésekkel teszem a polcomra a DVD-t és bosszant, hogy a tavalyit nem cseréltem ki!
Szumma-szummárum, bár tavaly nem ezt írtam, most bátran leírhatom, vegyétek, vigyétek a DVD-t, megéri!

5 megjegyzés:

  1. Jobban ossze sem lehetett volna foglalni. Nagyon klassz volt olvasni. Szamomra is minossgi DVD mindennel egyutt�� Kitettek magukért. Hiányoltam egy-két dolgot.
    Például,hogy a Kapitoliumi résznél a gyerekeket honnan vettek, a válogatás hogy zajlott, esetleg ottani francia gyerekek voltak.
    Illetve ezt kérdezem a Torolt anyagrol nem irsz vagy annyira nem lényeges ? ��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszett az összefoglaló.

      A törölt anyagok nincsenek a DVD-n. Néhány napja kikerültek (azóta jobb verzióban is), mindenki láthatta, így nem hiszem, hogy bármit is hozzá tudnék fűzni. :)

      Arra azért kíváncsi lennék, hogy a magyar Blu-Ray-en is rajta vannak-e ezek rejtett anyagkánt, erről nem ír a specifikáció. Illetve, mintha később érkeznének csak a Blu-Rayek, szóval passz.

      Törlés
  2. De jó lenne már látni mindezt, na meg magát a filmet is újra! :)
    Amúgy ma rendeltem meg a blu-ray lemezt a rocky webshopjából, mert ott egyedül írja, hogy raktáron van mától. Ráadásul tüzes Katniss borító van a mintán, hát kíváncsi vagyok nagyon .. !! :$

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, a Rocky-n a kétlemezes extra változatnak egy teljesen torz, nem is létező poszter a borítója KATT IDE , szóval gyanús.
      Viszont azért szurkolok, hogy mielőbb megérkezzen :)

      Törlés
    2. Igen, én is néztem, hogy a DVD-k elég fura borítókkal szerepelnek itt, szóval nem is éltem bele nagyon magam. :D De a blu-ray valahogy valósághűnek hat, hát majd kiderül.. :)

      Törlés