2016. március 14., hétfő

Az elmúlt MTV Movie Awards-ok Éhezők Viadala vonatkozásai

Az MTV Movie Awards jelöléseinek kihirdetése után az MTV összeállított egy cikket, amelyben az elmúlt évek Éhezők Viadala sikereit gyűjtötték össze. Kellemes kis nosztalgiára ad lehetőséget ez a cikk is. :)

Az idei MTV Movie Awards keserédes lesz majd Az Éhezők Viadala rajongóinak. Szeretett sorozatuk utolsó filmjét, Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 2. részét három Arany Popcorn díjra jelölték a 2016-os Movie Awards filmes díjkiosztón, többek között a Legjobb Szereposztás díjára és Jennifer Lawrence Katnissét a Legjobb Hős díjára is.

Az elismerések nem érik meglepetésként azokat, akik az elmúlt öt évben követték, milyen hatással volt a sorozat a popkultúrára, de ettől persze nem lesz könnyebb felfogni, hogy most utoljára szurkolhatunk Katnissnek, a mi Lángra Lobbant Lányunknak.


Egyrészről A Kiválasztott 2. része megnyugtató befejezése volt egy szép és nagyon fontos franchise-nak. Másrészről pedig ezúttal minden véget ér. Katniss utazása lezárul. Nem látjuk többé Jennifer Lawrence-t a szimbolikus jelentőségű hajfonattal. Nem halljuk több, ahogyan Effie azt mondja "Mahagóni!" úgy, ahogyan csak ő tudja mondani. Hát nem borzalmas ez az egész?

Nem csupán arról van szó, hogy Katniss és az ő poszt-apokaliptikus világa sokakat inspirált (Beavatott-sorozat, Útvesztő, Ötödik Hullám) - persze ez is jól mutatja, milyen kulturális hatása volt Az Éhezők Viadalának az évek során -, hanem arról is, hogy Katniss végre egy olyan érdekes női főhős, amilyenre már nagy szükség volt. Az Éhezők Viadala sorozat azért ilyen szerethető, mert mindig is őszinte volt a rajongóihoz. Soha nem az öncélú erőszakról szólt és egy olyan háborúról, amely csak úgy megtörténik és amely után könnyen tovább lehet lépni, és el lehet kezdeni keresni a következő Peetát.

Ez egy olyan történet, amelyben egy lány egy lehetetlen helyzet kellős közepén találja magát és mindent megtesz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából, miközben megkérdőjelezi az őt irányító kormányzatot. Katniss számára a háború nem a végkifejletet jelenti, hanem a háborút magát. Ami kegyetlen, ijesztő és szívszaggató. Az Éhezők Viadala egy nagyon fontos történet nem csupán a fiatalok, hanem bármely generáció számára.

És ezt a rajongók is felismerték. Amikor az MTV az utolsó film 2015-ös megjelenése idején megkérdezte a rajongókat, hogy miért szeretik ennyire Katnisst, ilyeneket válaszoltak: "mert nem tudja, milyen sok mindenre képes", "ha Katniss képes volt végigmenni mindazon, amin végigment, akkor én is túllépek a saját nehézségeimen" és "tisztában van saját hibáival". (Ez úgy hangzik, mintha ő lenne a Legjobb Hős.)

Nem beszélve arról a popkultúrális hatásról, amelynek köszönhetően Az Éhezők Viadala az évek során 23 jelölésre tett szert az MTV Movie Awards-okon és ezekből 9-et díjra is váltott. Ez egy olyan rekord, amely háromujjas tisztelgésre méltó.


Minden a 2012-es MTV Movie Awards-on kezdődött, ahol 9 Arany Popcornra jelölték Az Éhezők Viadala (első) filmváltozatát, többek között Az Év Filmje, A Legjobb Női Alakítás és a hőn áhított Legjobb Csók díjára. Lawrence és Hutcherson ugyan nem sétálhatott el díjjal Katniss és Peeta első csókjának köszönhetően, ám mindketten bezsebelhették saját nemük körében a Legjobb Alakítás díját és Alexander Ludwig Catojával együtt a Legjobb Harc díját is megszerezték a film végén látható nagyszabású küzdelmükért.
Elizabeth Banks szintén megszerezte első Movie Awards díját Effie-vé való átalakulásáért. Még mindig nem tettük túl magukat azon, milyen tökéletesen tudja mondani, hogy "Mahagóni!"


2014-ben aztán Az Éhezők Viadala: Futótűz elhozta az este fődíját, Az Év Filmje díjat, amelyet Hutcherson és akkor még újonc Sam Claflin vettek át és hatalmas győzelmüket a nem sokkal korábban elhunyt Philip Seymour Hoffmannak ajánlották.
Az Év Filmje díján felül az örök barátok, Hutcherson és Lawrence ismét hazavihették a Legjobb Férfi és Női Alakításért járó elismerést.


Tavaly Lawrence negyedik MTV Movie Awards díját vihette haza kísérteties hangulatú zenés előadásáért Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. részében. A Hanging Tree (Bitódal) című komor dal a nemzetközi Billboard 100-as zenei slágerlistán is 12. helyig emelkedett 2014. decemberében. Mert persze, amihez Lawrence hozzáér, az arannyá változik.
JLaw azt nyilatkozta az MTV-nek, hogy "sosem énekeltem még más ember vagy emberek előtt" A Kiválasztott háttérzenei albumának felvétele előtt. (Ebben persze nem vagyunk biztosak, hihetünk-e neki, hiszen elképesztően tisztán énekelt.)


Azt már csak idő kérdése, hogy Lawrence és Az Éhezők Viadala szereplőgárdája vajon elnyeri-e az idei díjakat, ám Katniss Everdeen már emberek millióinak szívét nyerte el világszerte, ehhez pedig semmi szüksége Arany Popcorn díjra, hogy be is bizonyítsa ezt.
Ha mégis egy utolsó alkalommal még szeretnéd kifejezni elismerésedet Jennifer és az egész Éhezők Viadala szereplőgárda hihetetlen munkájáért, március 20-áig itt adhatod le szavazatodat. [Csak mint láthatjuk, az alkalmazás nálunk nem elérhető.]
Forrás: MTV

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése