2016. március 19., szombat

A Kiválasztott stábtagjai Az Éhezők Viadala élményről

Egy újabb cikk a DVD megjelenés alkalmából. Van ilyenből még pár, csak épp az én fejem fölött csapkodnak a hullámok, de igyekszem, ígérem :) Ebben viszont írnak az DVD extráinak bizonyos részeiről, én nagyon élveztem fordítani, remélem, Ti hasonló örömmel fogadjátok és olvassátok :)

Az Éhezők Viadala nem csupán négy film volt; hanem egy élmény. Ez világossá válik, ha az ember megnézi Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 2. rész Blu-Rayén a kulisszák mögött készült felvételeket.

Amikor belepillantottunk [a nálunk március 23-án megjelenő] Blu-Ray extráiba, Francis Lawrence rendező, Ve Neill és Nikoletta Sarlatos sminkmesterek és Glenn Hetrick sminkes effektekkel foglalkozó szakember rendelkezésünkre álltak, hogy eláruljanak még néhány dolgot a filmről.

Először az extrákról. A Nem leszünk Többé Bábok című, 8 részes dokumentumfilmnek három fejezetét mutatták be.

A "Tűzön Át (A Saga Befejezése)" című fejezetben Katniss Everdeen fejlődésének mélyreható elemzését nézhetjük meg. A szereplők és a film készítői részletesen mesélnek arról, hogyan lett a lányból, aki csak a húga életét akarta megmenteni, bosszúvágytól fűtött fiatal nő, majd végül olyan hazafi, aki egy nálánál nagyobb ügyért száll harcba. Sokat dicsérik Az Éhezők Viadala írónőjét, Suzanne Collinst egyrészt az alapötlet miatt, másrészt pedig azért, mert segített filmen életre kelteni könyveit.





A "Tetőtől Talpig (Jelmezek, Sminkek, Frizurák)" rész középpontjában az a hihetetlen művészcsapat áll, akik az Éhezők Viadala csillogását és borzalmait is életre keltették. A sminkeseknek nagyon oda kellett figyelniük, hogy a kész film megfeleljen a 13-as életkor besorolás követelményeinek. A sminkeket és a sminkes hatásokat erősen vissza kellett fogni néhol, hogy a követelményeken belül maradjanak.

Itt néhány apróbb érdekességet is megtudhatunk. Annie Cresta esküvői ruhája például ugyanabból az anyagból készült, mint a 13. körzet lakói által viselt kezeslábas, hiszen a 13. körzetben elviekben korlátozott mennyiségű ellátmány van raktáron mindenből. Arról is hallhatunk, hogy Coin elnök ruházata és sminkje a személyiség-változásának megfelelően változott. A Kiválasztott 1. részében még alig visel sminket és ő is ugyanolyan szürke kezeslábast hord, mint mindenki más a 13. körzetben. Ahogy azonban egyre komolyabb politikai pályára tör, megjelenése egyre kevésbé egyhangú, ruháinak színe egyre világosabb. A Kiválasztott 2. részének végén sokkal katonaibb hatása van az egészen világos szürke ruhájában, amelynek színe már egyre közelebb van a Snow elnök által is preferált fehér színhez.

Ilyen volt, ilyen lett - Coin

A legmeghatóbb rész minden bizonnyal a dokumentumfilm utolsó fejezete, amelynek címe "Egy másik világ (Visszajelzések)". A forgatás utolsó napja különösen érzelmes lett, ahogyan annak a jelenetnek a forgatása is, amelyben eredetileg Philip Seymour Hoffmannak kellett volna részt vennie. Sajnos azonban ezen jelenet forgatása még nem zajlott le 2014-ben bekövetkezett váratlan halála előtt. Ezért aztán helyette Haymitch olvassa fel levelét Katnissnek. Egy évvel később már csak egy kisebb csoport vesz részt az forgatás tényleges utolsó napján: ekkor az epilógust vették fel, amelyben Katnisst és Peetát láthatjuk gyerekeikkel. A sasszemű nézőknek feltűnhet, hogy ez ugyanaz a környék, ahol korábban Katniss és Gale arról beszélgettek, hogy el kellene menekülniük az erdőbe. A gyerekeket Katniss unokaöccsei alakítják és láthatunk egy igen jó hangulatú jelenetsort is arról, hogyan próbálják felébreszteni a kicsi Theo-t a felvétel kedvéért.

A dokumentumfilm egy csodálatos, mind a négy filmre vonatkozó visszapillantással zárul, majd egy végső jelenetsor emléket állít minden szereplőnek még a legkisebb mellékszerepeket alakító színészeknek is. Amikor szóba kerül, hogy lesz-e még több Éhezők Viadala film, Woody Harrelson azt mondja, hogy ő szívesen visszatér akár "56 folytatásra" is. Jennifer Lawrence számára - aki a filmek forgatása között Oscar-díjat is nyert - az Éhezők Viadala forgatása mindig olyan volt, mintha hazatérne, ez pedig nagyon fog hiányozni számára a jövőben. "Még több könyvet kellene írnia!" - kiált fel Lawrence, Suzanne Collins írónőre utalva.

Glenn Hetrick
A bemutatót követő kérdezz-felelek alkalmával Francis Lawrence, Ve Neill, Nikoletta Skarlatos és Glenn Hetrick tovább részletezték a film készítését. Azon kívül, hogy a filmben is láthatóak, a sminkek és a különböző sérülések abban is szerepet játszottak, hogy biztosítsák a szükséges hangulat fenntartását a forgatáson. Hetrick elmondta, hogy időnként még olyan statisztákon is voltak műsérülések, akik egyébként a filmben már nem voltak láthatóak, csupán azzal a céllal, hogy a színészek még valóságosabbnak érezzék a környezetet.

A művészek megjegyezték, milyen szokatlan volt az ő versengéshez szokott szakmájukban, hogy ilyen összhangban dolgozhattak egymással és hogy ilyen könnyen és gördülékenyen együtt tudtak működni. Hetrick így fogalmazott: "Az ember nem gyakran mond olyat, hogy 'Hű, ez jó buli volt. Szívesen kezdeném elölről!'"

Az egyik legnagyobb kihívás az volt számukra, hogy megtalálják a határt, amikor még hűen ábrázolják az erőszak hatásait, ugyanakkor belül maradnak a 13-as életkor besorolás követelményein is. Ezért aztán Francis Lawrence sokkal inkább az erőszak témájára összpontosított, semmint a vérre és az egyéb vizuális hatásokra. Neill azt is elárulta, hogy meg kellett találniuk a filmben szereplő vér optimális színét, mert a túl világos vért nem engedélyezték volna megjelenni a 13-as életkor besorolással rendelkező filmbe. De végül igyekeztek mindent jól megcsinálni, mert nem akarták, hogy az életkor besorolás miatt utólag kelljen szerkeszteni és változtatni az elkészült hatásokon.

Mindenki újra és újra megjegyezte, milyen családias is volt a hangulat a forgatáson. Neillt, a háromszoros Oscar-díjas sminkest különösen meghatotta, hogy részt vehetett ezen filmek elkészítésében és hogy megnézhette ezeket a kulisszák mögötti felvételeket. "Különleges dolog volt, hogy láthattam felnőni ezeket a gyerekeket." - mondta, miközben megpróbálta tartani magát, hogy ne sírjon, de nem járt sikerrel.


Lawrence ismét elmondta, hogy most időre van szüksége, hogy feltöltődjön és új projektbe kezdjen. Közel 18 hónap alatt forgatta le a Futótüzet és a két Kiválasztott filmet, ami szinte emberfeletti teljesítmény. De megérte. A három sminkes és mindenki, aki részt vett a dokumentumfilmben, csak áradozni tudott arról, milyen fantasztikus képzelőereje van a rendezőnek, aki életre keltette a filmet. "Ha Francis áll a vezetőfülkében, jobb már nem is jöhet." - mondta Nikoletta Skarlatos.
Forrás: Flickdirect

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése