2015. november 1., vasárnap

Részletek A Kiválasztott 2. rész produkciós jegyzetéből - Peeta és Gale

Na, csak rákattantam erre az anyagra, mert újszerű és jó. Remélem, lesz időm és kapacitásom végigjutni a mellékszereplőkön is.

Peeta Mellark - Josh Hutcherson



A Kiválasztott 2. részében Peeta Mellark - az egykori Viadal győztes, aki Katnisst készült feleségül venni egy látványos szertartás keretein belül a Kapitóliumban - még mindig önmaga árnyéka, mivela Kapitóliumban Snow elnök átmosatta az agyát, miután fogságba ejtette őt. Bár fizikailag már szabad, agya még küzd a rémálomszerű, beültetett gondolatokkal, amelyek szerint meg kell ölnie Katnisst, azt az embert, aki nem is olyan rég még az egyetlen volt, akiben megbízott.

Francis Lawrence arról beszélt, mennyire lenyűgöző volt Josh Hutcherson együttműködése, hogy eljátssza Peetának ezen oldalának végleteit is.
- Nagyon odáig voltam tőle ebben a filmben, mert annyira hihetetlenül ábrázolta, milyen Peeta ebben a jelenlegi, megkínzott állapotban. Nagyon jól ismerem Josht, de amikor ezekben a jelenetekben látom, nem ismerem fel igazi énjét. - jegyzi meg a rendező.

Hutcherson összefoglalja, honnan folytatódik Peeta története ebben a filmben.
- Peeta egyfajta rehabilitáción megy keresztül, megpróbálja visszaszerezni egykori önmagát. A 13. körzetben van, de még mindig ingatag az elméje, hosszú és nehéz út vezet addig, míg teljesen rendbe nem jön. Vannak már tisztább pillanatai, de állapota még ingadozik. Miután a Kapitóliumban megváltoztatták az emlékeit, azt próbálja folyamatosan kideríteni, mi az, ami tényleg megtörtént és mi az, amit csak megpróbáltak elhitetni vele - ebben pedig társai segítségére kell támaszkodnia. 




Igaz, hogy Peeta többször felteszi a kérdést azon dolgokkal kapcsolatban, amelyekre visszaemlékszik vagy amit érez, hogy "Igaz vagy nem igaz?", Nina Jacobson azonban azt mondja, Hutcherson alakítása nem hagy maga után kétségeket.
- Az az emberiesség és hitelesség, amit hozzátesz a szerephez, valami rendkívüli. - mondja. - Ebben a filmben egyrészről elvész a haragnak, dühnek ebben a hipnotikus állapotában, másrészről pedig elkezd újra közeledni Katnisshez, nagyon apró lépésenként, ami megható lesz. Az ember szíve megszakad, de látszik, hogy van esély, hogy visszatérjen egykori önmagához, mégha sohasem lesz minden a régi. 

Hutchersonnak ebben a filmben 180 fokos fordulatot kellett tennie ahhoz képest, ahogyan eddig közelítette meg a karaktert.
- Peeta mindig is egy becsületes, szerény srác volt. De most, hogy nincs eszénél, nekem is ki kellett fordulnom magamból. - mondja Josh. - Sokat elárul Katniss Peeta iránti érzelmeiről, hogy még mindig küzd Peetáért, még akkor is hisz a fiúban, amikor az ilyen állapotban van. 

Amikor Coin elnök a 451-es Osztag után küldi őt - amelynek tagjai Katniss, Gale, Finnick, Boggs, Cressida, Messalla, Castor és Pollux - az mindenkit veszélybe sodor, de ez segít Katnissnek, hogy elérjen hozzá.
- Tényleg semmi szüksége arra a közegre - vallja be Peeta. - Rengeteg olyan helyzet van, ami rohamot válthat ki nála, amelynek hatására ismét elveszti az irányítást önmaga felett, ami többször meg is történik.


Peeta Katniss iránt érzett valódi érzései mindvégig a felszínen lebegnek, ami egy kimondatlan szinten folyamatosan köti a lányhoz. Hutcherson számára ezek a pillanatok három, Jennifer Lawrence-szel közösen leforgatott film után magától értetődőek voltak.
- Jennifernek megvan a maga csöndes ereje. - mondja Hutcherson. - Sokan megpróbálhatták volna eljátszani Katniss lázadó oldalát, ám Jennifer kezdettől fogva világosan látta azt, hogy Katniss milyen. Jen nagyon jól alakította Katniss vonakodását és visszafogottságát, ez számomra mindig nagyon hiteles volt. Ez az egyik oka szerintem, amiért Peeta megkedveli, és hogy olyan sokan szeretik Az Éhezők Viadalát is. 

Azzal kapcsolatban, hogy Peeta miként változott, mióta először képviselte a 12. körzetet, Josh Hutcherson így zárja gondolatait.
- Peeta mindvégig nagyon reálisan látta, mi zajlik körülötte. Most, hogy első kézből tapasztalhatta meg a Viadal kegyetlenségét és hogy mit okozhat Snow elnök zsarnokságának rombolása, sokkal rémültebb. De belül mindig is az volt számára a fontos, hogy ne a Viadal egy játékszere legyen, hogy még a túlélésért való küzdelem során se veszítse el önmagát.

Jennifer Lawrence-hez hasonlóan Hutcherson is elmondja, hogy hiányozni fog neki karaktere, de sok mindent magával visz Peeta alakításának hosszú és sokrétű élményeiből.
- Kifejezetten jó barátságokat és jó emlékeket viszek magammal Az Éhezők Viadaláról. - mondja. - És remélem, magamévá teszek néhányat a Peeta által képviselt értékekből is. Amikor az ember egy ilyen munkában vesz részt, lesznek elképzelései róla, milyennek kellene lennie - és Peeta emlékeztet majd arra, hogy ne az elvárásoknak akarjak majd megfelelni, hanem maradjak hű önmagamhoz.

Gale Hawthorne - Liam Hemsworth


Míg Peeta lélekben nincs teljesen jelen, Gale Hawthorne A Kiválasztott 2. részének elején Panem megalkuvást nem ismerő harcosai között találja magát. Liam Hemsworth, akinek karaktere kezdetben Katniss 12. körzetbeli barátja és vadásztársa volt, majd lázadó bányásszá vált, mostanra pedig a felkelők fontos figurája, így fogalmaz karakterével kapcsolatban.
- Gale ebben a részben komolyabban részt vesz az akciókban, és végre tényleges esélyt kap, hogy segítsen elhozni a változást Panemben. Annyi haragot és dühöt táplál már magában Snow elnök és a Kapitólium ellen, hogy bármi áron kész részt venni a háborúban.

Gale-ben minél inkább megszilárdul az az elmélet, miszerint a cél szentesíti az eszközt, ami ez esetben a háború, annál magasabb falat talál maga és Katniss között.
- Gale-nek és Katnissnek nagyon más az elképzelése arról, mi az, ami elfogaható egy háborúban és milyen messze szabad elmenni. Katniss nem tudja elfogadni annak kockázatát, hogy ártatlan embereket öljünk. Gale kész áldozatot hozni, ha az a győzelemhez vezet. Ő egyszerűen véget akar vetni ennek az egésznek, mindegy mibe kerül. - magyarázza Hemsworth.

Ugyanakkor Gale titokban tartja Katniss iránti érzéseit, hiszen a lány Kapitólium által keltett románca megoldatlan maradt, és a körülményeket tekintve talán örökké az is lesz. Hemsworth azt mondja, mindegy is, mi van Gale lelkében, a körülmények úgy tűnik, mindig ellene szólnak és távol tartják a lánytól.
- Ebben a részben láthatjuk, hogy Katnissnek és Gale-nek teljesen más elképzelése lesz a világról. Mostanra Gale megérti, hogy Katniss őszintén szereti Peetát, és Peetának minél nagyobb szüksége van a lányra, Gale napról napra annál távolabb kerül tőle. - mondja Hemsworth, majd hozzáteszi: - És mégis, Gale nagyon szereti Katnisst, és még mindig igyekszik odafigyelni rá és megvédeni őt. 


Peeta zavart lelkiállapota és ellenőrizhetetlen ingadozásai váratlanul még Gale empátiáját is kivívják.
- Gale tudja, hogy Peeta nem ura önmagának. - jegyzi meg Gale. - Gale még mindig bizalmatlan vele szemben, ám ebben a filmben történik meg először, hogy látunk egy barátságos Peeta-Gale beszélgetést is, amelyben Katniss iránti közös érzéseiket beszélik meg. 

Mostanra azonban Gale vezető szerepet vállal az akciókban, Hemsworth pedig élvezte, hogy felfedezhette karaktere fizikai erejét. Különösen szerette a Kapitólium alatt meghúzódó csatornákban zajló mutáns gyíkok elleni harcot.
- Ez kőkemény fizikai munka volt, gázolni keresztül a sötét csatornákon, nyakig a jéghideg vízben. Ez egy nagyszerű harcjelenet volt, én pedig imádom a kaszkadőr mutatványokat, szóval ez volt a forgatás csúcspontja számomra. 

Hemsworth szintén alig hiszi el, hogy a sorozat a végéhez közeledik, és nyomasztja, hogy nem dolgozhat többé együtt Jennifer Lawrence-szel, akinek nevéhez immáron szorosan kötődik Katniss szerepe.
- Jenniferrel olyan csodálatos volt együtt dolgozni, hogy az mindig velem lesz. - mondja. - Hihetetlen színésznő, ugyanakkor nagyon vicces is. Hiányozni fog ő is, és a teljes stáb és szereplőgárda. 
Forrás: Lionsgate UK Publicity

1 megjegyzés: