2015. november 1., vasárnap

A Los Angeles Times Az Éhezők Viadala végső csatájáról

Egy újabb remek cikk a sorozat utolsó filmjéről. Nem túl hosszú, viszont apró kulisszatitkokat tudhatunk meg a sorozat utolsó filmjéről.

A Fecsegőposzáta - a Jennifer Lawrence által alakított Katniss Everdeen - és lázadókból álló serege a végsőkig küzd. A disztópikus társadalomban játszódó történetnek, amelyben nincstelen gyerekeknek kell életre-halálra harcolniuk, hogy a gazdag réteget szórakoztassák, utolsó fejezetében, Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 2. részében a felkelés tetőfokára hág a zsarnoki Kapitólium és annak gonosz diktátora, Snow elnök (Donald Sutherland) ellen. 

Most a filmrendezője, Francis Lawrence és Nina Jacobson producer vezet minket végig a lázadók, Katniss és társai - köztük Gale Hawthorne és Peeta Mellark - útján, akik már a Suzanne Collins regényei alapján készült első három filmben is együtt küzdöttek. 


- Ezt az épületet Párizs külterületén találtuk - mondta Lawrence. - Aki olvasta a könyveket, tudja, hogy van egy jelenetsor, ahol egy fekete, olajszerű, mérgező massza zúdul rájuk. Ez közvetlenül az után van. A filmben ezt számítógépes animációval oldjuk meg és ennek a mélyedésnek a felében is állni fog a fekete, megszilárdult kátrány. Ezt a helyet Abraxas-nak hívják. Amikor kiderült, hogy mélyen be kell majd hatolnunk a Kapitóliumba, megpróbáltunk olyan sok magával ragadó helyszínt találni, amennyit csak lehet. Ezért aztán végignéztük a világ építészeti alkotásait abból a szempontból, hogy mi esztétikailag mire van szükségünk. A brutalizmus és a klasszicizmus közötti átmenetet szerettük volna létrehozni.



Katniss és csapata együtt manőverezik az elnyomók halálos csapdáinak labirintusán. 
- Katniss és az osztag egyre beljebb hatolnak a Kapitóliumba. - magyarázta Lawrence. - Boggs pedig - a Mahershala Ali által alakított, a képen jobbra látható karakter - egy úgynevezett holó nevű eszközt tart a kezében, amely egy olyan holografikus térkép, amelyen az általuk ismert csapdák és podok is be vannak jelölve. De azóta újabbakat is telepítettek, szóval nem lehetnek biztosak abban, hogy a holó mindet megmutatja.


Bár a film helyszíne immáron nem Az Éhezők Viadala arénája, hanem a Kapitólium utcái, egy dolog nem változott: Katniss választott fegyvere. De hogy működik-e az íj és a nyílvessző, amikor a csapat a fényűző város csatornáiban menekül? 
- Katniss nagyon hatékonyan használja - mondta Lawrence. - Gale pedig a nyílpuskájával, amit ő is remekül ki tud használni. De jó, mert Gale robbanófejes nyilakat is használ, ami arra is alkalmas, hogy megvilágítsa az csatornát.


A jó dolgok azonban nem tartanak sokáig. 
- Ahogy közelednek a Kapitólium belseje felé, néhányan életben maradnak, míg mások nem. - mondta Jacobson. - Ez egy nagyon fontos pillanat Katniss és Peeta között, amikor Katniss megpróbálja elérni, hogy a fiú visszataláljon hozzá. Minden, amin ezen küldetés során végigmennek, Peeta számára még nehezebb érzelmileg. 
Katniss megpróbálja elérni Peetát, aki a Kapitóliumban raboskodott. 
- Peeta a szétesés határán áll és Katniss azért küzd elérni, hogy a fiú újra önmaga legyen. - tette hozzá Francis Lawrence. - És közben folyamatosan haladniuk kell. Szóval ez egy nagyon gyors, ugyanakkor nagyon fontos pillanat, ami ugyan nem kellőképpen meghitt, de azért van benne gyengédség is.


Nem kétséges, hogy a legvégére Panem rengeteg lakója meghal, de elérkezik az ítélet napja, amikor elérnek a diktátor ajtajához. 
- Ez Snow elnök rezidenciája. - célozgatott Jacobson. - Itt még mindig akad egy kis tennivaló.
Forrás: LA Times

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése